Kuvia kylältä 2023

Kyläarkiston käsikirjastoon Suojarinteelle kaivataan kirjoja!

Kyläarkiston käsikirjastolista on paisunut paisumistaan. Nyt listalla on 54 nimikettä, joista iso osa on jo saatu lahjoituksina.

Ajatuksena on, että Suojarinteen käsikirjastossa kuka vain kiinnostunut voi etsiä tietoa kylästä. Kotiin näitä kirjoja ei lainata.

Ajantasainen lista kirjoista löytyy Rutalahden kyläsivuilta kohdasta Kyläarkisto. Nyt etsimme erityisesti seuraavia kirjoja, joten jos hyllystäsi löytyy jokin näistä ja maltat siitä luopua yhteiseksi iloksi, otamme lahjoituksen mielihyvin vastaan.

Erikoisesti kaipaamme käsikirjastoon seuraavia kirjoja:

 • Jyväskylän ja ympäristön Matkaopas, Matkailijayhdistys
 • Suomen Sydän – Kaunista Keski-Suomea, Poutvaara
 • Elämänmenoa entisaikaan, Lauri Kuusanmäki
 • Terveisiä Päijänteeltä,Nuutinen
 • Elämää Suomessa 1800-luvulla, Kuusanmäki

Tietysti otamme vastaan myös muita kirjoja, joissa asiaa Rutalahdesta. Jos maltat luopua jostakin Rutalahti-kirjasta, ota yhteyttä sähköpostilla leila.backman24(a)gmail.com, niin sovitaan, miten toimitaan.

Kiitos jo etukäteen!

Seurapiirin jouluruokailu Suojarinteellä

Seurapiiriläiset kokoontuivat ruokailemaan Auvilan Ritvan valmistamia jouluherkkuja, piiriläisiä oli paikalla 28. Ruokailun päälle juotiin torttukahvit.

Ensi vuonna Seurapiirin järjestämisestä vastaavat Maire Huikko, Jouko Tarkkanen ja Paula Pyhälä-Liljeström. Tammikuun Seurapiirissä kokoonnutaan Suojarinteelle keskustelemaan kevään ohjelmatoiveista. Jatkossa kahvimaksu on 3€.

Vuoden 2023 joulumyyjäiset

Perinteiset joulumyyjäiset järjestettiin Suojarinteellä sunnuntaina 10.12.2023. Sisätiloissa oli tänä vuonna 14 myyjää ja myynnissä oli joulukoristeita, käsitöitä, syötävää, saunavihtoja.. Sekä tietenkin mahdollisuus tavata kyläläisiä ja morjestaa kauempaa tulleita tuttuja.

Innokkaimmat asiakkaat tulivat heti myyjäisten alettua.
Paikalla oli myös joulupukki!
Sekä tietenkin Auvilan Ritvan riisipuuroa ja soppaa lisukkeena.

Tunnelmia tuolijumpparyhmästä

Janika Tannin hyvässä ohjauksessa 9 osallistujaa on syksyn aikana mm. perehtynyt oman kehon eri lihasryhmiin, niiden hallintaan, arjen ergonomiaan, venytyksiin ja rentoutukseen. Todella monipuolinen jumppamuoto – suosittelemme! Joululoman jälkeen kokoonnumme jälleen ke 10.1.2024 klo 14 Suojarinteelle.

Marraskuun seurapiirissä pohdittiin Seurapiirin tulevaisuutta

Seurapiiri kokoontui 14.11.23 Suojarinteellä aiheena Seurapiirin tulevaisuus. Mietittiin tulevia tapahtumia ja teemoja. Kaikki ideat /ehdotukset tervetulleita. Seurapiirin suunnitteluryhmään etsitään uusia henkilöitä, voit ilmaista kiinnostuksestasi esimerkiksi kyläkännykkään numeroon 040 5659 719.

Marraskuun Rutalehtinen

Kysely kyläläisille Suojarinteen käytöstä

Rutalahden Nuorisoseura kartoittaa kyläläisten kiinnostusta ja ideoita Nuorisoseurantalo Suojarinteen käytöstä koko kylän yhteisenä olohuoneena. Kaikki ideat ovat arvokkaita! Kyselyyn voit vastata joko verkosta löytyvän lomakkeen avulla, tai palauttamalla ilmoitustaulun pleksilaatikosta löytyvän lomakkeen Kyläyhdistyksen postilaatikkoon, joka löytyy myös ilmoitustaululta. Vastausaikaa on marraskuun 2023 loppuun asti.

Rutalahden joulumyyjäiset

Rutalahden joulumyyjäiset järjestetään sunnuntaina 10.12. klo 10-13 Nuorisoseurantalo Suojarinteellä (Vällyhoilontie 32, 41710 Rutalahti).

Myyjäisiin on tarjolla myyntipaikkoja 5 € paikkamaksua vastaan. Sisäpaikoilla on pöytä valmiina, joten omaa pöytää ei kannata ottaa matkaan. Pöydän leveys on 125cm tai 160-180cm. Myös ulkopaikkoja saatavilla.

Varaa myyntipaikka joko verkossa tai soittamalla kyläkännykkään 040 5659 719. Myyntipaikkoja on saatavilla rajoitetusti, joten varaathan paikkasi ajoissa! Varaukset viimeistään 3.12. mennessä.

Rutalahden kauneimmat joululaulut

Maanantaina 11.12. klo 18 alkaen kanttori Jouni Vaaja soittaa Suojarinteellä yhteislaulutilaisuudessa kauneimpia joululauluja. Rutalahden kyläyhdistys järjestää soittelun lomaan ilmaisen glögitarjoilun.

Lapset pääsevät leikkimään joka maanantai, Suojarinteen varustus kasvoi biljardipöydällä

Lasten toiveesta Suojarinteellä joka toinen maanantai järjestettyjä peli- ja leikki-iltoja järjestetään nyt joka maanantai klo 17.30-19.30. Syksyn aikana Suojarinteelle saatiin lahjoituksena biljardipöytä, joka on herättänyt myös isompien leikkijöiden mielenkiinnon. Aikuiset ovat myös tervetulleita testaamaan uusia pelimahdollisuuksia!

Uudistuneita pysäkkikatoksia

Kyläyhdistys esitti keväällä ELY-keskukselle, että Rutalahteen saataisiin uusia pysäkkikatoksia koululaisille ja että koskelantiellä oleva katos uusittaisiin. Nyt vällyhoilontien varrelta löytyykin kaksi uutta hienoa pysäkkikatosta ja koskelantieltä vanha katos on poistettu, pysäkki siirretty tien toiselle puolelle ja pysäkille on tuotu entistä suurempi katos.

Kaukaloa huollettiin

Ennen jäädytyskaudelle siirtymistä, Suojarinteen kaukalon tennisverkon tolpat suoristettiin ja kaukalon halkeamia tasoitettiin. Ensi kesänä päästään siis toivottavasti pelaamaan kireämmällä verkolla ja kaukalon jäädytys sujuu toivottavasti tänä talvena hieman helpommin.

Rutalahden Nuorisoseuran syyskokous

Rutalahden Nuorisoseuran sääntömääräinen syyskokous järjestetään Suojarinteellä torstaina 23.11. klo 19. Kahvitarjoilu.

Kyläyhdistyksen uusi johtokunta valitaan vuodenvaihteen jälkeen

Rutalahden kyläyhdistyksen kaksivuotinen toimintakausi on päättymässä ja uusi johtokunta valitaan vuodenvaihteen jälkeen. Kyläyhdistys on oiva paikka tutustua kyläläisiin ja kylän toimintaan. Mikäli johtokuntapesti kiinnostaa, ole yhteydessä kyläkännykkään 040 5659 719.

Suojarinteelle biljardipöytä

Rutalahden Nuorisoseura sai lahjoituksena käytetyn biljardipöydän, joka asennettiin Suojarinteen kerhohuoneeseen. Bilistä pääsee pelailemaan vaikka maanantaina peli- ja leikki-illoissa, tervetuloa kokeilemaan!

Pöydän kuljetus oli melkoinen operaatio, mutta Suojarinteen päässä se saatiin sutjakasti paikoilleen.
Puheenjohtaja Peiponen löi ensimmäisen aloituslyönnin.

Rutalahden XVIII markkinat

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna 30.9. vietettiin jälleen Rutalahden markkinoita. Vaikka sää oli epävakaa, kävijöitä oli silti paikalla yhtä runsaasti kuin ennenkin: arviolta 3500 asiakasta ja 90 myyjää. Rutalahden markkinat ovat koko kylän yhteinen ponnistus, johon osallistui tänäkin vuonna n. 40 talkoolaista varmistamaan markkinapäivän sujuvuuden.

Tänä vuonna suurin peltoparkki ei ollut edellisvuosien tapaan kokonaan käytettävissä, koska pelto oli poikkeuksellisen pehmeä. Suojarinteen parkkipaikka otettiin käyttöön etäparkiksi, josta kävijöille oli ilmainen kuljetus markkina-alueelle.

Alkupäivästä sää oli melko synkkä, mutta se ei juurikaan kävijöitä karsinut. Aamulla myyjät otettiin vastaan vesisateessa, mutta rankoilta kuuroilta vältyttiin markkinoiden aikana.
Kuva: Terhi Nieminen
Kuva: Terhi Nieminen
Konekenttä kiinnosti perheen pienimpiä sekä myös suurempia.
Päivän edetessä myös aurinko alkoi näyttäytymään. Savutupa oli muutettu lettutuvaksi.
Kuva: Terhi Nieminen

Lokakuun seurapiiri

10.10.2023 parikymmentä seurapiiriläistä suuntasi retkensä Nisulaan Raija Kivistön kirpputoriaarteita ihastelemaan ja ehkä ostamaankin. Raija tarjosi kahvit tosi ihanien munkkien kera jotka nautiskelimme syksyisessä huvimajassa.

Rutalahti menetti Postin kirjelaatikon

Rutalahdessa on aiemmin ollut Postin kirjelaatikko Old Ladyn nurkalla, osoitteessa Vällyhoilontie 8. Kirjelaatikko olisi Postin sivujen mukaan edelleen toiminnassa, mutta se on kaikessa hiljaisuudessa poistettu käytöstä syyskuun aikana. Valveutunut kyläläinen selvitteli asiaa Postin asiakaspalvelusta: kirjelaatikko on poistettu kokonaan käytöstä.

Mikäli kaipaat kirjelaatikkoa takaisin Rutalahteen, anna siitä Postille palautetta! Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://posti.fi/fi/asiakastuki/ota-yhteytta Voit joko soittaa Kirje-, lehti- ja osoitepalvelut -numeroon tai lähettää palautetta chatin kautta.

Vaikka kylällämme ei olisikaan joka päivä tyhjennettävää kirjelaatikkoa, olisihan se mukavaa kiikuttaa onnittelu- tai joulukortit lähilaatikkoon.

Kirjelaatikko sijaitsi Old Ladyn nurkalla.

Syyskuun seurapiiri

24 seurapiiriläistä nautti kylärannassa loppukesän kauniista säästä ja toistensa seurasta. Lokakuun toisena tiistaina mennään tutustumaan Kivistön Raijan kirppikselle kimppakyydein, lähtö Suojarinteeltä kello 12.45. Raija tarjoaa kahvit. Siellä ollaan ulkorakennuksissa ja ulkona joten kannattaa pukeutua lämpimästi! Tervetuloa mukaan, on monenlaista nähtävää!

Kyläarkistoon kaivataan lisää vanhoja valokuvia

Wanhan Rutalahden kyläarkistoon on jo kertynyt joukko vanhoja valokuvia, mutta vieläkin kaivattaisiin lisää! Jos mahdollista, tunnista valmiiksi, ketä kuvissa on ja missä tilanteessa ne on otettu ja milloin. Tiedot eri paperille, ei kuviin. Erityisesti työnkuvat olisivat hyviä, myös maisemat, varsinkin ilmavalokuvat.. Alkuperäisiä kuvia ei tarvitse luovuttaa, taltioimme niistä kopiot syksyn arkistopäivinä Suojarinteellä:

Syyskuu: maanantai 18.9. klo 15-19
Lokakuu: maanantai 16.10. klo 15-19
Marraskuu: tiistai 14.11. klo 12-15

Oheiset kuva ovat löytynyt Aulis ja Lyyli Lehtoan peruja Purolan albumeista. Satutko tunnistamaan, ketä kuvissa mahtaa olla?

Kirjastoauto karautti Suojarinteelle

Maanantaina 4.9. koettiin historiallinen hetki, kun Kirjastoauto Martti pysähtyi ensimmäistä kertaa Rutalahdessa. Asiakkaita saapui sen verran paikalle, että auton sisällä oli ihan tunkua. Kirjastovierailun jälkeen Suojarinteellä sai juoda kupposen kahvia maksaen omantunnon mukaan, ja lasten peli- & leikki-iltaa vietetiin ensimmäistä kertaa tänä syksynä.

Kirjastoauton saapumista varjosti kuitenkin uutinen, että Martti on lakkautusuhan alla. Kirjastoauto liikennöi ainakin tämän vuoden loppuun asti, joten käytetäänhän sitä urakalla, jotta jatko olisi todennäköisempää! Kirjastoauto käy Suojarinteellä parillisten viikkojen maanantaina, seuraavan kerran 18.9. (henkilökunnan koulutuspäivä) 2.10. klo 17.35-18.00.

Joutsan Seutu kirjoitti kirjastoauton ensimmäisestä vierailusta sekä sen jatkosuunnitelmista. Molemmat artikkelit ovat maksumuurin takana.

Syyskuun Rutalehtinen

Rutalehtinen on palannut kesätauolta tuhdin tiedotuspaketin kera! Syksy tuo tullessaan aktiviteetteja kylälle. Tutustu tarjontaan, laita kalenteriin ja vinkkaa myös naapurille.

Kirjastoauto ja lasten peli- & leikki-illat joka toinen maanantai

Kirjastoauto alkaa pysähtymään Rutalahdessa Suojarinteellä maanantaisin parillisilla viikoilla 4.9. alkaen klo 17.35-18.00.

Samalla Suojarinteen ovet ovat auki klo 17.30-19.30 lasten peli- & leikki-illoille ja aikuisille on pientä korvausta vastaan kahvitarjoilu kahvinleivän kera.

Puulan seutuopiston kurssit

Puulan seutuopisto järjestää tänä syksynä Suojarinteellä tuolijumppaa ja joogaa. Kurssit alkavat viikolla 37, voit tiedustella kurssipaikkoja Puulan seutuopiston numerosta 040 743 4811 tai Puulan seutuopiston verkkosivuilla. Jokaiselle sopivaa joogaa järjestetään tiistaisin klo 18.30-20.00 ja Tuolijumpalla vetreäksi pyörii keskiviikkoisin klo 14.00-15.00.

Joutsalaisilla eläkeläisillä on mahdollisuus anoa 20 euron liikuntaseteliä, joka vähennetään seutuopiston kurssimaksusta. Lisätietoja saa suoraan Puulan seutuopistosta soittamalla.

4H:n puuhakerho Rutalahdessa

4H:n puuhakerho palaa kylälle monen vuoden tauon jälkeen. Puuhakerho tarjoaa monipuolista tekemistä 7–12-vuotiaille. Meillä on tiedossa kokkailua, kädentaitojen opettelua ja yhdessäoloa. Ilmoittaudu mukaan luomaan onnistumisen hetkiä ja oppimaan yhdessä!

Kerho kokoontuu Suojarinteellä keskiviikkoisin klo 17-18 ja kaipaisi vielä lisää osallistujia, joten ilmoittaudu pikimmiten mieluiten WhatsAppilla numeroon 040 5118 491.

Kyläarkiston terveisiä

Kyläarkiston aineistoa kerättiin kesällä kolmena päivänä. Arkistoon on nyt saatu koottua sekä yksityisiltä ihmisiltä että järjestöiltä yhteensä 25 aineistoa. Toivoisimme lisää aineistoja erityisesti vanhoista maalaistaloista, mutta myös muista asumiuksista. Moni talo kätkee seiniensä suojaan paljon elettyä elämää ja antaa samalla ajankuvan sen asukkaitten elämästä. Vanhat valokuvat olisivat edelleen toivottuja, samoin mitkä tahansa dokumentit talon vaiheista. Mikään ei ole liian vaatimatonta kyläarkistoon tallennettavaksi! Materiaalia otetaan vastaan Suojarinteellä tämän vuoden puolella seuraavasti:

Syyskuu: maanantai 18.9. klo 15-19
Lokakuu: maanantai 16.10. klo 15-19
Marraskuu: tiistai 14.11. klo 12-15

Kyläyhdistys tiedottaa

Rutalahden kyläyhdistys on tehnyt leikkipuistoon katselmusta ja todennut, että ensi keväänä hankitaan uusia leikkivälineitä rikkoutuneiden tilalle. Esityksiä uusista välineistä voi jättää kyläyhdistyksen postilaatikkoon ilmoitustaululla.

Lisäksi kyläyhdistyksen johtokunta kaipaa uusia jäseniä seuraavaa kahden vuoden toimikautta varten. Mikäli olet kiinnostunut vaikuttamaan kylän asioissa, laita johtokuntapesti mietintämyssyyn.

Seurapiiri jatkuu syyskuussa

Seurapiiri kokoontuu kesätauon jälkeen 12.9. klo 13 Kylärannassa. Luvassa makkaranpaistoa, kahvittelua ja yhdessäoloa. Huonolla säällä Suojarinteellä, tervetuloa!

Rutalahden XVIII markkinat

Rutalahden markkinat järjestetään jälleen syyskuun viimeisenä lauantaina, eli 30.9. Markkinoille on ilmoittautunut jo lähemmäs 50 myyjää. Jälleen on tarjolla mm. syksyn satoa, lähiruokaa ja käsitöitä. Ulkopaikkoja on vielä jäljellä, ilmoittautumisohjeet voi katsoa osoitteesta rutalahti.fi/markkinat tai tiedustella kyläkännykästä 040 5659 719.

Terveisiä Suojarinteeltä Kyläarkiston ääreltä!

Kesän kolme arkistopäivää Letkaliiterillä ovat nyt muistojen joukossa. Oli tosi mukava tavata monia Rutalahden vanhoista asioista kiinnostuneita ihmisiä läheltä ja kaukaa. Mielenkiintoiset keskusteluhetket antoivat lisää uskoa siihen, että saamme kokoon hyvän Wanhan Rutalahden kyläarkiston  ja sen käsikirjaston.

Meillä on nyt koossa sekä yksityisiltä ihmisiltä että järjestöiltä ja yhteisöiltä yhteensä 25 aineistoa. On pieniä ja on isoja kokonaisuuksia, yhdessä ne muodostavat hyvän kuvan kylän menneestä elämästä. Ja aika moni on vielä luvannut tuoda materiaalia syksyn mittaan.

Toivoisimme lisää aineistoja erityisesti vanhoista maalaistaloista, mutta myös muista asumuksista. Moni talo kätkee seiniensä suojaan paljon elettyä elämää ja antaa samalla ajankuvan sen asukkaitten elämästä. Vanhat valokuvat olisivat edelleen toivottuja, samoin mitkä tahansa dokumentit talon vaiheista.

Ja muistathan kaksi asiaa: mikään ei ole liian vaatimatonta kyläarkistoon talletettavaksi ja ja kun kyseessä on meidän ikioma arkistomme, meille käyvät myös valokopiot tai muulla tavoin taltioidut aineistot, alkuperäiset voi halutessaan säilyttää itsellä. Kopioinnin voimme tehdä, kun aineistoa luovutetaan. 

Toinen isompi ryhmä, josta materiaalia toivoisimme lisää, ovat kylän alueella toimineet yrittäjät, olivatpa sitten pieniä tai isoja. Kaupat, myllyt, sahat, pajat, baarit, pankit, kioskit, lampola, kauppapuutarha, kuorma-autoilijat, taksit… .Näistä luulisi monestakin talosta löytyvän materiaalia, vaikka vanhoja laskuja, mainoksia, valokuvia, ehkä lehtijuttuja. Keräykseen käy yksikin dokumentti, yhdessä toisten kanssa ne muodostavat kokonaisuuden.

Muutamalla kesä oli kiireistä aikaa ja he toivoivat, että arkistopäiviä järjestetään vielä syksyllä. Arkistoryhmä on nyt sopinut, että materiaalia otetaan tässä vaiheessa vastaan Suojarinteellä seuraavasti:

Syyskuu: maanantai 18.9. klo 15-19
Lokakuu: maanantai 16.10. klo 15-19
Marraskuu: tiistai 14.11. klo 12-15

Syys- ja lokakuussa kyseisinä iltoina voi samalla pistäytyä kirjastoautossa ja juomassa kupin kahvia Suojarinteen kirjakahvilassa. Marraskuussa on samalla Seurapiirin kokoontuminen. Toivomme, että te, jotka asutte lähiseudulla, tulisitte jonakin noista päivistä, meitä on silloin arkistoryhmän iskujoukko paikalla.

Jos asutte kauempana, eikä tuolloin ole käyntiä Rutalahdessa, voitte toki sopia Paula Pyhälä-Liljeströmin tai Leila Backmanin kanssa omat treffit Suojarinteelle., tulemme kyllä ottamaan löytönne vastaan.

HUOM.Vuodenvaihteen jälkeen kyläarkistoon ei toistaiseksi oteta materiaalia, sillä sitten, kun saamme asiantuntijan aineistoa järjestämään, hänelle täytyy antaa työrauha. Kun Wanhan Rutalahden kyläarkisto ja käsikirjasto ovat valmiina, ilmoitamme taas uudemman kerran vastaanottopäivistä. 

Joka päivä kertyy uutta historiaa  ja  myös vanhoja aineistoja voi hyvinkin putkahtaa esiin…

Rutalahti-aiheinen käsikirjasto tulee olemaan olennainen osa Wanhan Rutalahden kyläarkistoa ja paikan päällä Suojarinteellä  kaikkien halukkaitten käytettävissä. Tähän mennessä meillä on listalla jo yli 40 tavalla tai toisella Wanhaan Rutalahteen liittyvää kirjaa ja olemme saaneet niistä kokoon jo yli puolet lahjoituksina. Ajantasainen kirjalista on Rutalahden kyläsivuilla. Jos sinulla on hyllyssäsi jokin listan kirjoista, ottaisimme sen mielellämme käsikirjastoon. Erityisesti hakusessa ovat tummennetulla merkityt teokset. Jos maltat luopua jostakin listalta löytyvästä kirjastasi, voit tuoda sen arkistopäivänä Suojarinteelle. Kirjalistan löydät kyläarkiston omalta sivulta.

Mukavaa alkavaa syyskautta, tavataan Suojarinteellä syys-marraskuussa,

Arkistoryhmän puolesta
Paula Pyhälä-Liljeström , pj (0406575792)
Leila Backman, siht. (0407702287)

                                 

Rutalahden kyläkisat 2023

Perinteiset kyläkisat kisailtiin jälleen elokuun lopussa 29.8. Paikalla oli parisenkymmentä osallistujaa, joista osa tosin tyytyi vain kannustamaan. Onnistuneiden urheilusuoritusten jälkeen syötiin makkarat, juotiin mehua ja jaettiin tietenkin palkinnot.

Lapset s. 2022-2021 (juoksu 15m, saapas)

 1. Venla Björn (9,61s, 42cm) ja Eetu Metsänen (12,29s, 72cm)

Lapset s. 2020-2019 (juoksu 15m, saapas)

 1. Oona Metsänen (5,11s, 2,24m)
 2. Oliver Björn (5,15s, 1,69m)

Lapset s. 2018-2017 (juoksu 25m, saapas)

 1. Juho Pigg (5,33s, 6,65m)

Lapset s. 2016-2015 (juoksu 40m, saapas)

 1. Selma Peiponen (8,90s, 5,90m)
 2. Aino Lindroth (9,03s, 5,90m)

Lapset s. 2012-2011 (juoksu 50m, saapas)

 1. Onni Peiponen (9,09s, 12,33m)
 2. Nea Kautola (9,68s, 9,10m) ja Enni Pigg (20,36s, 10,18m)

Lapset s. 2010-2009 (juoksu 50m, saapas)

 1. Emma Salonen (8,60s, 12,03m)

Aikuiset M (saapas)

 1. Jani Metsänen (21,66m)
 2. Toni Peiponen (19,60m)
 3. Juha Lindroth (18,59m)
 4. Johan Björn (17,94m)
 5. Pasi Pigg (17,60m)

Aikuiset N (saapas)

 1. Laura Björn (16,30m)
 2. Erja Huikko (16,10m)
 3. Heidi Pitkänen (15,16m)
 4. Maire Huikko (14,50m)
 5. Suvi Virén (14,45m)
 6. Tiina Kirahvimetsä (13,10m)
Laura Björn viskasi komeasti naisten sarjan voittavan heiton jo toisena vuotena peräkkäin.
Palkintoina oli saippuakuplia ja tikkareita.

Kiitos kesän talkoolaisille

Letkaliiterin toiminta ei pyörisi ilman talkoolaisia, joita oli tänä kesänä reilusti yli 70 henkilöä. Kiitos aivan jokaiselle! Talkoolaisia kiitettiin perinteisellä talkoolaisten päivällisellä, joka järjestettiin Letkalla 19.8. Paikalle tuli Rysällinen porukkaa nauttimaan Auvilan Ritvan huolella tehdyistä pöperöistä, joita riitti että nälkä varmasti lähti.

Rutalahden Nuorisoseuran puheenjohtaja Toni Peiponen piti päivälliselle saapuneille talkoolaisille kiitospuheen, jonka jälkeen päästiin ruoan kimppuun.
Tilaa jäi vielä jälkiruoalle, kun lopuksi juotiin kakkukahvit.

Lasten puuhapäivää ja Letkan kesän lopetusta vietettiin auringossa

Letkaliiterillä järjestettiin tänä kesänä Letkaliiterin kesän avauksen lisäksi kaksi muutakin päivätapahtumaa, joissa päästiin nauttimaan aurinkoisesta ilmasta: Lasten puuhapäivä ja Letkaliiterin kesän lopetus. Valitettavasti kesälle suunniteltu Rompepäivä jouduttiin perumaan harvinaisen rankkojen sateiden vuoksi.

Lasten puuhapäivää vietettiin sunnuntaina 23.7. Tilaisuudessa oli rentoa musisointia lapsille sekä aikuisemmillekin, kasvomaalausta, piirrospiste, alle kouluikäisten pomppulinna, tarkkuusheittokisa, keppihevostelua ja tehtävärasteja.

Letkaliiterin kesän lopetus vietettiin sunnuntaina 13.8. Rutalahden satamaan saapui risteilyvieraita Jyväskylästä Leivonmäen kansallispuiston 20-vuotisjuhlaan liittyen. Lauluntekijöiden Laululiiteri oli satamassa ottamassa vastaan risteilyvieraat musiikin saattelemana, josta osa siirtyi Letkalle ja osa jatkoi Koskikaran kierrokselle. Letkalla ohjelmassa oli peräkonttikirppis, näyttely metallinpaljastin löydöistä Rutalahdessa, Laululiiterin esityksiä sekä kahvittelua ja makkaraa.

Katso päivätapahtumien kuvia ja videotunnelmia alta:

Keijo, Usko ja Juha lauleskelivat soitellen vanhoja tuttuja lastenlauluja sekä muita ajattomia sävelmiä.
Kepparipisteellä oli myös hieman erikoisempia hevosia.
Rutalahden pisin piirros oli melkein koko kahviorakennuksen mittainen.
Tarkkuusheittokisaan osallistui hurjat 40 osallistujaa, aikuisia ei laskettu. Heittokisan lähimmäksi tolppaa heittäneiden top 3: Jooa 8cm, Jare 13cm, Liinu 20cm. Tasapuolisuuden nimissä kaikki saivat palkkioksi tikkarin.
Lauluntekijöiden Laululiiteri otti risteilyvieraat vastaan Letkaliiterin kesän lopetuksessa.
Musisoijat ilahduttivat risteilyvieraita.

Video Letkaliiterin kesän lopetuksesta Instagramissa:

Meiju Suvas villitsi Letkalla

22.7. Letkan tanssilattiasta oli vain pieni siivu tarjolla tanssimiseen, kun ihmiset kokoontuivat katsomaan Meiju Suvasta. Alkuperäisestä soittoaikataulusta myöhästyttiin hieman, koska jonoa ehti kasaantua sen verran, etteivät kaikki ehtineet ajoissa sisään. Eikä ketään nyt voinut uloskaan jättää fiilistelemään, kun Meiju laulaa Pure mua! Bändi kuitenkin viihdytti yleisöä ennen Meijua ja sen jälkeen, Rysässä saatiin komea yhteislaulu aikaan.

Yleisöä riitti sekä tanssilattialla että Rysän puolella.
Tanssimaankin mahtui ennen Meijun esiintymistä ja sen jälkeen.

Katso video illasta Instagramissa:

Jaakko heitti kylmän kiven järveen

Jos joku on Rutalahdessa varmaa, niin se että Jaakon päivänä 25.7. Tompurin Jaakko heittää kylmän kiven järveen. Niin kävi tänäkin vuonna, kun perinteiden mukaan kunnolla kylmetetty kivi lompsahti järveen kylärannassa.

Kivi oli tänä vuonna erityisen ilkikurisen näköinen.

Heinäkuun alussa FBI-beat ja Tomi Markkola & Kipinä hellivät tanssikansaa

Juhannuksen jälkeen Letkalla jatkettiin perinteisien lavatanssien parissa, kun FBI-beat esiintyi 1.7. Ahkerat tanssijat poistuivat tanssilattialta korkeintaan soittajien tauon ajaksi, sillä kyseessä oli kuulemma paras yhtye ikinä.

Katso video illasta:

8.7. lauleltiin karaokea, joka sekin houkutteli tanssijoita. Laulajista ei ollut pulaa, sillä omaa vuoroaan saattoi joutua odottamaan jopa tunnin!

15.7. Letkalle saapui Tomi Markkola & Kipinä. Tanssilattialla alkoi olla jo tunkua, mutta niin lavalla kuin yleisössäkin huokui iloinen tunnelma.

Katso video illasta:

Katso Tomi Markkolan tunnelmat esityksen jälkeen:

Rutalahdelle hopeaa Leivonmäen kyläkisoissa

Rutalahti osallistui Rutalahden Nuorisoseuran johtokunnan jäsenistä kasatulla joukkueella 19.7. järjestettyihin Leivonmäen kyläkisoihin. Kotiin tuomisina oli toinen sija! Elokuussa on tiedossa Rutalahden omat kyläkisat, jotka eivät tosin kooltaan vedä vertoja Leivonmäen kisailuille.

“Perinne-Paavokin” kartutti Wanhan Rutalahden kyläarkistoa

Seutukunnan ikioma perinnemestari, leivonmäkeläinen Paavo Oittinen lahjoitti kokoelmistaan monta mielenkiintoista dokumenttia Wanhan Rutalahden kyläarkistoon.
– Minusta kyläarkiston perustaminen on huippuidea, ja heti, kun kuulin siitä, päätin, että se on hyvä paikka Rutalahti-aineistoilleni. Asuin nuorempana Rutalahdessa monen monta vuotta ja olin Viljasen Pajalla työssä, niinpä vanhat kyläläiset ja koko seutukunta tulivat hyvin tutuiksi.  Rutalahti on edelleen minulle tärkeä paikka.

Paavo kertoo naurussa suin, että innostus vanhoihin asioihin ja esineisiin on tullut hänelle jo synnyinlahjana. – Kyllä vieläkin uskomaton määrä vanhaa heitetään hukkaan. Ei kukaan uskoisi, jos kertoisin, mitä kaikkea olen pelastanut roskalavoilta tai kivikoille viskattuina. Ja miten paljon onkaan poltettu saunanpesissä tai nuotioilla seudun historiaa. Monet vanhat tutut ovat Rutalahdestakin antaneet minulle vanhoja asiapapereita ja esineitä, kun tietävät, että kerään ja arvostan niitä.
Rutalahden kyläarkistoon Paavolla oli monenlaista mielenkiintoista materiaalia vanhasta viinakortista lehtijuttuihin ja vaali-ilmoituksiin. Olipa mukana 36 kpl rutalahtelaiselle sotilaalle kenttäpostina lähetettyjä korttejakin.

Arvokkain oli alkuperäinen Suomen Senaatin päätösasiakirja vuodelta 1911, jolla se useampisivuisessa, vanhoin leimoin ja leimamerkein varustetussa dokumentissa myöntää hakemuksesta luvan leivonmäkeläisille hakijoille perustaa puhelinkeskuksen ja vetää sinne linjan Rutalahdessa jo toimivasta puhelinkeskuksesta.

– Uskon, että kyläarkistossa sekin on tallessa ja omalla tavallaan kertoo ajan muuttumisesta, kun nyt 112 vuotta myöhemmin lähes jokaisella on kännykkä taskussaan. Näinä aikoina olisi tärkeä laittaa talteen myös viime vuosikymmenten aineistoja. Kun aikaa kuluu, ei niitä enää löydy. Uskon, että vielä on paljon aarteita vinttien ja aittojen uumenissa, kun vain ne kaivetaan esiin. Kyläarkistossa niille alkaisi uusi elämä!

Teksti ja kuva: Leila Backman

Rutalehtinen – kirjastoauto suunnitteilla ja kesäkuu kuvina

Kirjastoauto suunnitteilla Rutalahteen

Viime vuonna Rutalahdessa järjesteyssä kyläillassa kyläläiset esittivät toiveen kirjastoauton pysähtymisestä Rutalahdessa. Joutsan kunta on edistänyt asiaa ja suhtautuu toiveeseen myönteisesti. Toivottavasti syksyllä päästään nauttimaan kirjastopalveluista omalla kylällä! Kirjastoautosta uutisoi myös Joutsan seutu ja Keskisuomalainen (molemmat artikkelit maksumuurin takana).

Kesäkuu kuvina

Kesäkuun alussa Jyväskylän kesäyliopisto järjesti Suojarinteellä kaksi lasten luontoleiriä. Molemmilla leireillä oli maksimimäärä osallistujia, eli 16 lasta.

Letkaliiterin kesän avauksessa otettiin vastaan ensimmäiset kyläarkiston aineistot. Seuraavat aineiston vastaanottopäivät ovat 8.7. ja 22.7. klo 12-18. Lue lisää ensimmäisestä aineiston vastaanottopäivästä.

Koskikaran kierros sai uudet infotaulut, joita pääsi ihastelemaan Leivonmäen kansallispuiston 20-vuotis-
juhlassa. Lue lisää uusista opastauluista.

Letkakahvio avautui juhannusviikolla, jolloin aloitti myös neljä Rutalahden Nuorisoseuran kesätyöntekijää. Anni ja Kaisa pitävät huolta Letkakahviosta, kun pihatyöntekijät huolehtivat nurmikoista. Kahvio on avoinna pe 15-18, la 12-18 ja su 12-16.

Letkaliiterin juhannustansseissa esiintyi Tiina Räsänen, Petri Hervanto ja Royal FeelGood. Lue lisää juhannustansseista.

Kesätyöntekijät aloittivat juhannusviikolla

Juhannusviikolla neljä kesätyöntekijää aloitti työt Rutalahden Nuorisoseuran leivissä. Kaksi työntekijää vastaavat Letkakahvion pyörittämisestä viikonloppuisin ja kaksi toimii pihatyöntekijöinä vastaten lähinnä kylän nurmialueiden hoidosta. Lisäksi kesäkuun alussa kaksi työntekijää oli töissä lasten luontoleirillä apuohjaajina. Leiriohjaajien palkkaan avustusta saatiin Suomen Nuorisoseuroilta, muiden työntekijöiden palkkaan saadaan avustusta Osuuspankilta sekä Joutsan kunnalta.

Pihatyöntekijöiden ensimmäisenä urakkana oli siirtää polttopuut Suojarinteen pihalta liiteriin odottamaan tulevaa talvea.
Anni ja Kaisa olivat Letkakahviossa töissä myös viime vuonna. Tuoreiden pullien paisto sujuu siis näppärästi.

Juhannustanssit Tiina Räsäsen, Petri Hervannon ja Royal FeelGoodin tahtiin

Tänä juhanuksena ilma ei ollut hullumpi: aurinko paistoi, lämpötila oli sopiva ja juhlijat olivat hyvällä mielellä. Letkan tanssilattialla pyöri vajaa 400 henkilöä ja illan artistit varmistivat hyvän tunnelman. Alkuillasta perinteisen tanssimusiikin ystävät valtasivat tanssilattian, mutta illan edetessä myös nuorempi väestö intoutui tanssimaan menevämmän musiikin tahtiin. Kiitos esiintyjät, juhlijat ja talkoolaiset, olipa taas ihana juhannus!

Vierasvenesatama täyttyi illan mittaan.
Alkuillasta tanssilattialla alkoi olla vipinää heti bändin aloittaessa.
Tiina Räsänen esiintyi parivaljakosta ensimmäisenä.
Tiina Räsänen ja Petri Hervanto esiintyivät myös yhdessä.
Illan alkaessa hämärtymään, oli sisällä kuitenkin lämmin tunnelma.
Petri Hervanto esiintyi illan lopuksi soolona.
Tanssilattiaa reunustavilla penkeillä ei paljoa ehditty istuskelemaan.

Alla olevasta Instagram-upotuksesta voit katsoa illan videotunnelmat:

Rutalahden kyläarkisto saanut ensimmäiset aineistot

Koko talven suunniteltu ja kypsytelty Wanhan Rutalahden kyläarkisto on nyt keräysvaiheessa. Ensimmäiset aineistot on  talletettu Suojarinteelle odottamaan jatkotoimia.

Rutalahden näytelmissä yli kaksi vuosikymmentä näytellyt Sinikka Vainiomäki kertoi pitkään miettineensä, mihin kummaan voisi luovuttaa näytelmistä kokoamansa aineistot. Siististi kansioihin säilöttyinä on käsikirjoituksia, käsiohjelmia, mainoksia, lehtileikkeitä, valokuvia.

– Heti, kun kuulin, että Suojarinteelle kootaan kyläarkistoa, minulla syttyi päässä lamppu, että sinne! Oli aika koskettavaa järjestellä materiaaleja ja muistella, mitä kaikkea yhdessä ehdimme kokea. Kyllä siinä sai useamman kerran silmiään pyyhkiä.

Sinikka Vainomäki kannustaa toisiakin penkomaan varastojaan, jos sieltä vaikka löytyisi jotain kyläarkistoon.

– Viehän se vähän aikaa, mutta on myös palkitsevaa ja herättää monia muistoja. On hieno juttu, että tavallisten ihmisten materiaalia kootaan yhteen, näin ne säilyvät, Nykyisin niin moni on innostunut tutkimaan sukuaan ja muutenkin entistä elämää.

Ensimmäisenä arkistopäivänä kertyi uutta aineistoa kiitettävästi. Oli löytynyt vanhoja lehtileikkeitä, valokuvia, karttoja, järjestömateriaalia. Useampi henkilö myös paljasti, että on alustavasti penkonut omia kätköjään, mutta tuli paikalle varmistamaan, ovatko omat löydöt juuri niitä, joita kyläarkistoon kaivataan.

Arkistoryhmän puheenjohtaja Paula Pyhälä-Liljeström epäili hymyssä suin, että pian joudutaan hankkimaan lisää arkistokaappeja.

– Tässä vaiheessa materiaalit ovat vielä varastossa, vasta sitten, kun saamme rahoituksen järjestettyä ja palkattua asiantuntijan niitä perkaamaan ja järjestämään, voimme iloita Wanhan Rutalahden kyläarkistosta, puheenjohtaja tuumasi. – Sitten aineistot tulevat niin tutkijoitten kuin asiasta innostuneitten käyttöön. Pyrimme tehokkaasti hyödyntämään nykytekniikkaa, että arkistoa voisi käyttää mahdollisimman moni asuinpaikasta riippumatta.

Paula Pyhälä-Liljeström sanoo itse olleensa aina kiinnostunut historiasta ja siksi kyläarkistoasia tuntui heti omalta. Ihmisten innostus, kun heiltä kyseli materiaalia, oli myös tarttuvaa.

Wanhan Rutalahden kyläarkistoon kootaan materiaalia  pääkylän ohella Päiväkunnasta, Ylä-Sydänmaalta, Nisulasta, Vihijärveltä ja Kivisuolta. Heinäkuussa on vielä kaksi vastaanottopäivää ja myöhemminkin arkistoa kartutetaan säännöllisesti.

Teksti ja kuvat: Leila Backman

– Parikymmentä vuotta elämästä kulki kuin filmissä, kun kokosin näytelmämateriaalia yhteen. Se oli haikea muistojen matka, Sinikka Vainiomäki tunnustaa.
Leivonmäen kansallispuiston 20-vuotisjuhlassa kansallispuiston “äiti” Lea-Elina Nikkilä luovutti puiston syntyyn ja sen historiaan ja Leivonmäen kansallispuiston ystävien toimintaan liittyvät materiaalit Rutalahden kyläarkistoon. Kuvassa vain pieni osa materiaaleista. Arkistoryhmän edustajana Kalevi Puttonen otti materiaalin vastaan. Taustalla Lekyn puheenjohtaja Merja Olenius.

Koskikaran parkkipaikalle jäteastia

Joutsan kunta on tuonut vierailijoiden ja paikallisten iloksi uudelle Koskikaran parkkipaikalle jäteastian, enää ei siis tarvitse viedä eväspapereita kotiin asti. Yleistä roskista on toivottu useammasta suunnasta, joten Kyläyhdistys otti yhteyttä kuntaan ja esitti tästä toiveen. Ei aikaakaan, kun tämä toive toteutui. Koskikara ja kylän ympäristö on pysynyt tähän asti suhteellisen siistinä ja paikalliset ovat noukkineet roskia ohi kulkiessaan, toivotaan että tämän jäteastian myötä roskia tulee vastaan yhä harvemmin!

Naisenergiasta uutta elinvoimaa Rutalahteen

Kesäkuussa julkaistussa Joutsan tiedotuslehdessä Rutalahti oli hyvin edustettuna. Lehdessä oli Rutalahdessa asuva kunnanvaltuuttetun Tenho Tornbergin päättäjän kynästä -kirjoitus, Letkaliiterin tapahtumia oli mainittu ja Rutalahden naisenergiasta oli juttua. Kyseinen kirjoitus alla, kirjoittajan luvalla.

Kuva: Tenho Tornberg

Neljä nuorta naista ovat omalla toiminnallaan ja esimerkillään saaneet aikaa uutta eloa Rutalahden
kylän arkeen.

Laura Björn jatkaa yrittäjinä miehensä kanssa perinteikkään Rutalahden Myllyn toimintaa.

– Asia oli mielessä noin kymmenen vuotta ja sukupolvenvaihtosopimus tehtiin keväällä,
sanoo Laura.

Nyt heille on valmistumassa uusi koti vanhan lapsuudenkodin viereen. Hän jatkaa myös
liikennesuunnittelijana Jyväskylässä AFRY Finland Oy;n palveluksessa. Osan töistä hän tekee
etätyönä Rutalahdesta.

Katri Auvila perusti vuonna 2019 oman hoivapalveluyrityksen. Hoivapalvelu Kaisla Oy:n toiminta
painottuu kotihoitoon Joutsan seudulla. Ennen yrittäjäksi ryhtymista Katri työskenteli
sairaanhoitajana julkisen puolen kotihoidossa. Vanhenevan väestön parissa töitä riittää.

Minna Huikko oli pitkään kotiäitinä. Nyt pienimmät lapset ovat päivähoidossa ja Minna ryhtyi
taksiyrittäjäksi. Häntä työllistävät muun muassa koulukuljetukset ja kesällä taksiyritys tarjoaa
kyläläisille asiointiliikennepalveluja Toivakkaan ja Jyväskylään.

Myös Toivakan kunta tarjoaa rutalahtelaisille kerran viikossa asiointikyytiä Toivakkaan.

Tiina Kirahvimetsä kyllästyi kaupungin meluun ja muutti Rutalahteen kun sopiva talo löytyi
kansallispuiston naapurista. Hän tekee etätyönä nettisivuja yrityksille ja on aktiivisesti mukana
Rutalahden nuorisoseuran toiminnassa.

Letkaliiterillä on kesällä luvassa tanssien ja markkinoiden lisäksi muun muassa karaokeilta,
rokkia ja elokuvatapahtuma.

Tiina kertoo, että Suojarinteellä aloitettu lasten ja nuorten peli- ja leikki-illat ovat saaneet hyvän
vastaanoton. Suojarinnettä on tarkoitus kehittää koko kylän yhteisenä olohuoneena.

Tiina toivoo, että kylälle kaavailtu kauppapalvelu voitaisiin toteuttaa. Yhteinen toive on, että
Leijona leikkipuistoon ja Koskikaran kierroksen uudelle parkkipaikalle saataisiin jäteastiat.
Rutalahden kyläyhdistys on lupautunut yllläpitämään jätehuoltoa, mutta kunnalta toivotaan
taloudellista tukea.

Teksti: Tenho Tornberg

Letkaliiterin kesä avattiin onnistuneesti

10.6. vietettiin aurinkoisessa ilmassa Avoimet kylät -päivää, johon Rutalahti osallistui järjestämällä Letkaliiterin kesän avauksen. Jaren tötterökiskalla kauppa kävi hyvin, lapset viihtyivät pomppulinnassa, kyläarkisto sai aineistoja, päästiin tutkimaan historiallisia löytöjä ja nautittiin Osmo Palosen musisoinnista. Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille!

Päivässä oli niin paljon tapahtumaa, että kuvia kertyi hirmuinen määrä! Alla olevien kuvien lisäksi pääset tarkastelemaan tunnelmia myös Facebook-videosta.

Pomppulinna oli kovassa käytössä!
Jaren tötterökiska majaili Nuorisoseuran katoksen alla. Kauppa kävi niin hyvin, että rahat eivät kuulema enää mahtuneet rasiaan.
Sisäänkäynnin edessä oleva kyltti opasti kävijöitä.
Kahviosta sai raparperipiirakkaa, myös Letkaliiterin kesän esitteitä oli jaossa.
Kun ei muutakaan leffaa ollut tarjolla, katseltiin popcornia syödessä Rysän edessä pyöriviä Rutalahden mainosvideoita.
Osmo Palonen viihdytti väkeä pianomusiikilla. Soitto alkoi tangolla, kuten tanssilavalla kuuluukin.
Kyläarkiston aineiston vastaanotossa oli kuhinaa, kun seurapiiriläiset saapuivat luovuttamaan aineistonsa.
Aikoinaan 4H kerhoneuvijana toiminut Helena Auvila luovutti 4H-kerhon materiaalia.
Esillä oli paljon erilaista materiaalia kyläarkiston aineistoista.
Esillä oli myös Kirsi Kautolan metallilöytöjä, joita on voinut myös aiempina vuosina tutkia Letkalla. Uutena näyttelynä oli Markan tarina, joka esitteli Suomen markan vaiheita.
Letkan sisällä oli alkupäivästä hieman viileää, mutta ulkona pystyi nauttimaan auringon lämmöstä.

Uusia infotauluja ja opasteita Koskikaran kierrokselle

Koskikaran kierros on ollut pari kesää ilman luontopolun infotauluja, kun vanhat taulut poistettiin huonokuntoisina. Näin Leivonmäen kansallispuiston 20-vuotisjuhlatapahtuman kynnyksellä kierros on saanut uudet hienot infotaulut ja viime kesänä rakennettu parkkipaikka on myös saanut kauan kaivatut pysäköintimerkit. Seuraavalle kierroskerralle kannattaakin varata hieman enemmän aikaa, jotta ehtii lueskella kaikki mielenkiintoiset tarinat, joita matkalla kohtaa. Osasta tauluja löytyy lisäksi QR-koodeja, joista pääsee kuuntelemaan lisää infotaulun aiheesta. Uusista infotauluista ja opasteista voimme kiittää Metsähallitusta ja Ilo auttaa -kampanjaa.

Lisäksi Metsähallitus lahjoitti Rutalahden kyläyhdistykselle kaksoiskappaleet infotauluista Myllyt ja Vesireittejä. Nämä taulut sijoitettiin Letkaliiterille ja vierasvenesatamaan matkailijoiden iloksi.

Uusia infotauluja voi mennä ihastelemaan esimerkiksi tulevana sunnuntaina, kun Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry ja Metsähallitus järjestävät 20 -juhlavuoden kunniaksi musiikillisen iltapäivän Rutalahden Letkaliiterillä 11.6.2023 klo 11.30-15.30. Letkaliiterissä on tuolloin seuraavaa ohjelmaa:

 • 11.30-12 Folkpopmuusikko Auno esiintyy
 • 12-13 Keittolounas ennakkovaraajille
 • 12.45-14 Opastettu kävelyretki Koskikaran kierrokselle (lähtö ja paluu / Letkaliiteri, kävelymatka yht. 2 km)
 • 13-14 Lauluntekijöiden Laululiiteri esittää tarinoita lauluista sekä lauluja tarinoista (ensiesiintyminen). Lavalla nähdään Myyttikestit Duo, Auno ja Eva Vikman.
 • 13.30 Lapsille vesiraketti-ohjelmanumero Letkan pihalla
 • 14-15 Juhlahetki, jossa tervehdyksen tuojina mm. Ympäristöministeriön ja Metsähallituksen edustajat.
 • 15 Kahvitarjoilu
 • 15.-15.30 Hehewuti esiintyy tilaisuuden päätteeksi

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Yhteistyössä mukana myös Nuorisoseura ja Kyläyhdistys. Lämpimästi tervetuloa!

Kierroksen alkupäässä pääsee lukemaan Rutakosken sahasta samalla kun kuuntelee kosken pauhua.
Kierros sai myös uuden hienon Leivonmäen kansallispuisto -kyltin.
Rautsillantien tienviitta opastaa parkkipaikan käyttäjät oikeaan suuntaan.
Parkkipaikka on nyt merkitty virallisella pysäköintimerkillä.
Parkkipaikalta löytyy uusia infotauluja, joissa kerrotaan Koskikaran kierroksesta, Leivonmäen kansallispuistosta ja kansallispuistossa liikkumisesta. Myös alueen yrityksiin pääsee tutustumaan niiden omassa infotaulussa.

Metalliromut lähtivät kiertoon

Perinteinen Kyläyhdistyksen järjestämä metalliromun keräys oli avoinna toukokuun ajan, nyt oli aika kerätä sato ja siivota romujen rippeet. Tänä vuonna joukkoon ei ollut eksynyt ei-toivottua tavaraa, kuten auton renkaita, vaan kaikki saatiin kiertoon. Kiitos metalliromunsa tuoneille!

Romukeräyksen tuotoilla rahoitetaan kylärannan ja leikkipuiston ylläpitoa, tänäkin vuonna saadaan pidettyä nurmikot kuosissa ja huollettua leikki- ja pelivälineitä.

Romuissa riitti ihmeteltävää.
Mortti-koiraa kiinnosti enemmän jättimäinen koura, joka kaapi romuja lavalle.
Romukasan tyhjenemistä odotellessa siistittiin hyötyjätepisteen ympäristöä.

Mölkkykausi avattiin Leijonaperhepuistossa

Maanantaina koettiin jännitystä ja suuria tunteita, kun noin kymmenisen pelaajaa ja muutama katsoja kokoontui Leijonaperhepuistoon kokeilemaan mölkkytaitojaan. Vasta leikatulla nurmikolla oli hyvä pelailla ja omaa vuoroaan odotellessa piipahtaa keinumassa tai potkimassa palloa. Nähtiinpä myös heitto, joka kaatoi yhden palikan joka pomppasi takaisin pystyyn! Kahdessa tunnissa ehdittiin pelaamaan kolme erää, mutta mölkkyhammasta taisi jäädä vielä kolottamaan, joten eiköhän tänä kesänä pelailla myös uudelleen!

Pienemmille pelaajille annettiin hieman tasoitusta, eikä heittomatka ollut täysimittainen.

Letka puunattiin puhtaaksi ja penkit saapuivat kyläraitille

Tiistaina 30.5. jatkettiin kevään talkoita, tällä kertaa Letkaliiterillä. Siitepöly pöllysi, kun talkoolaiset heiluivat rättien, imureiden ja harjojen kanssa. Pihakalusteet kannettiin paikoilleen, räsymatot puisteltiin ja ja siivouksen päätteeksi nautittiin kesän ensimmäiset kahvit Letkalla. Grilli oli vielä unohtunut Suojarinteelle, joten grillimakkaran sijaan tarjolla oli uunimakkaraa, mutta hyvältä maistui silti. Suuri kiitos ahkerille talkoolaisille, nyt ollaan valmiita ensi viikon pilatekseen ja lavatanssiin sekä Letkaliiterin kesän avaukseen 10.6.!

Tällä viikolla saatiin myös kyläraitille istumapaikkoja, kun Kyläyhdistys toi ilmoitustaulun viereen sekä Nisulan risteykseen penkit, joille voi istahtaa ihmettelemään maailman menoa.

Vuonna 1958 juhannusjuhlissa on ollut kaikenlaista ohjelmaa. Letkan juhannuksessa ei nykyään ole kokkoa, mutta juhannusyön tanssiaiset on taattu!
Mortti-koira pysähtyi aamulenkillä testaamaan Nisulan risteykseen tuotua penkkiä.

Kylä siivottiin aurinkoisessa ilmassa

Maanantaina 22.5. kyläläiset kaivoivat haravansa esiin ja siivosivat kylän kesäkuntoon. Puuhasteltavaa oli niin leikkipuistossa, kyläraitilla kuin kylärannassakin. Lapsien erikoistehtävänä oli etsiä ruohonleikkurin irronnutta terää, joka lopulta oli vienyt itsensä niin hyvään piiloon, että se löydettiin vasta seuraavana päivänä metallinpaljastimen avulla.

Ahertamisen päätteeksi talkooväelle oli tarjolla makkara, mehua, kahvia ja pullaa. Ja kyllä kelpasikin nauttia kesäisestä ilmasta järven rannalla, vieläpä kun Usko Lahtinen oli ottanut haitarin mukaan ja ilahdutti väkeä musiikilla. Viime vuonna kylälle ei syntynyt uusia lapsia eikä uusia asukkaita ollut talkoissa, joten heidän muistaminen jäi tänä vuonna väliin.

Talkoiden tunnelmaa videolla, joka valitettavasti on hieman huonolaatuinen.
Koskikaran kierroksen läheisyydessä oleva tieopaste oli oksien peitossa, mutta eipä ole enää! Kalevi Puttonen sai maanomistajalta luvan katkoa kylttiä peittäviä oksia, nyt kulkijat toivottavasti löytävät paremmin kohteeseensa.
Lehdet saivat kyytiä!
Aluksi lapset leikkivät vain rannan tuntumassa, mutta myöhemmin uskaliaimmat menivät jo uimaan.
Lehtien siirto onnistui kätevästi pressulla, kottikärryillä olisi joutunut ramppaamaan aika paljon enemmän.
Parkkipaikka oli täynnä autoja.
Siivouksen päätteeksi kokoonnuttiin nauttimaan talkooeväistä.
Tarjoiluja oli riittävästi.
Näkymää järvelle kelpasi ihastella.

Toukokuun Rutalehtinen – kesätyöntekijöitä, asiointikyytejä ja kesän alun tapahtumia

Rutalehtisen voit noutaa itsellesi kylän ilmoitustaulun pleksilaatikosta.

Tervetuloa kesä ja kesäasukkaat!

Kevät on jo pitkällä ja lintujen lisäksi paluumuuttajina on alkanut tulemaan myös mökkiläisiä. Rutalehtinen haastaakin kaikki Rutalahdessa aikaansa viettävät lähettämään kesäisiä kuvia ja juttuja Rutalahden verkkosivuille julkaistavaksi. Voit lähettää kuvat saatetekstin ja kuvaajan nimen kera osoitteeseen: rutalahden.ns@gmail.com.

Lahjoituksia lasten peli- ja leikki-iltoihin, valvotut leikit jatkuvat syksyllä

Hyvät ilmat ovat houkutelleet lapsia leikkimään pihalla, mutta Nuorisoseuralla ei ole resursseja valvoa ulkona tapahtuvia leikkejä. Leikki-illat jatkuvat virallisesti syksyllä Suojarinteen seinien suojassa. Ennen sitä lapset saavat toki kokoontua tuttuun aikaan haluamallaan tavalla, mutta Nuorisoseura ei ole vastuussa mahdollisista tapaturmista.

Joutsan seurakunta lahjoitti peli- ja leikki-iltoihin 100€ arvoisen lahjakortin. Lahjakortilla hankittiin koripallo, sulkapalloa varten verkko ja sulkia sekä Monopoly. Rahaa jäi hieman myös myöhempiin hankintoihin, kiitos lahjoituksesta!

Nuorisoseura palkkasi kuusi nuorta kesätöihin

Nuorisoseuran kesätöiden haku päättyi huhtikuussa ja kaikille hakijoille pystyttiin tarjoamaan kesätöitä. Kesäkuussa kaksi nuorta on apuohjaajana luontoleirillä, kaksi työskentelee 23.6. aukeavassa kesäkahviossa ja kaksi hoitaa viheralueita ja Suojarinteen kunnossapitoa.

Asiointikyytejä Rutalahdesta

Enää ei tarvitse asioilla käymiseen omaa autoa, kun Taksi Huikko aloittaa ennakkoon varattavien asiointikyytien ajamisen 4.6.-8.8. tiistaisin ja torstaisin Toivakkaan, Vaajakoskelle ja Jyväskylään. Lisäksi Toivakan läntinen asiointikyyti kulkee tiistaisin reittiä: Toivakka-Vanha nelostie-Nisula-Rutalahti-Toivakkaa.

Rutalahteen kerätään kyläarkistoa

Onko Sinulla vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä, asiapapereita – melkein mitä tahansa aineistoa, joka liittyy Wanhan Rutalahden kylän kyläläisten, yritysten tai järjestöjen elämään menneinä vuosina? Haluaisitko luovuttaa ne – valokopiotkin käyvät – Suojarinteelle kyläarkistoon? Lisätietoja löydät: www.rutalahti.fi/kylaarkisto

Arkistomateriaalia otetaan vastaan Letkaliiterillä: 10.6. klo 10-15, 8.7. klo 12-18 ja 22.7. klo 12-18

Kesän toiminta pyörähtää vauhdilla käyntiin viikolla 23

Kesäkuun alussa on varsinainen tapahtumaviikko: maanantaina 5.6. Suojarinteellä alkaa ensimmäinen kahdesta viikon mittaisesta Lasten luontoleiristä. Leirit ovat niin suosittuja, että molemmat leirit tulivat täyteen ja halukkaita osallistujia joutui varasijoille.

Tiistaina 6.6. Letkaliiterillä päästään nauttimaan pilateksesta Kirsti Piiraisen ohjaamana ja keskiviikkona 7.6. Arja Könönen tulee opettamaan lavatanssin perusaskeleita. Samana iltana joogataan viimeistä kertaa Janika Tannin ohjauksessa kylärannassa. Katso lisätietoja kesän liikunnoista.

Lauantaina 10.6. vietetään Avoimet kylät -päivää Letkaliiterin kesän avauksen merkeissä, jossa lapset pääsevät sään salliessa pomppulinnaan, Osmo Palonen viihdyttää yleisöä pianomusiikilla ja Jaren tötterökiska myy irtojäätelöä. Samalla päästään luovuttamaan ensimmäiset aineistot kyläarkistoon.

Sunnuntaina 11.6. Leivonmäen kansallispuiston ystävät järjestää Letkaliiterillä kansallispuiston 20-vuotisjuhlan, jonka ohjelmassa mm. ohajttu kävely Koskikaran kierrokselle, lapsille vesiraketti-ohjelmanumero ja musiikillinen iltapäivä esiintyjinään Auno, Lauluntekijöiden Laululiiteri (Myyttikestit Duo, Auno ja Eva Vikman) ja Hehewuti.

Voit lähettää juttuvinkkejä sähköpostiin rutalahden.ns@gmail.com tai Kyläyhdistyksen postilaatikkoon ilmoitustaululla.

Jaren tötterökiska avasi ikkunansa

Varma kesän merkki on se, kun pääsee syömään irtojäätelöä. Tänään kesä saapui virallisesti Rutalahteen, kun Jaren tötterökiska oli ensimmäistä kertaa auki. Makuina oli tarjolla mansikka, päärynä ja vanilja, tötterön sai itselleen 3,5€ käteismaksulla tai MobilePaylla. Matkalla kioskille vastaan tuli asiakkaita jäätelöt kourassa, jotka kehuivat nuoren miehen iloista asennetta ja asiakaspalvelua.

Nuori jäätelökauppias suunnittelee pitävänsä kioskia auki kesällä parina päivänä viikossa ja hän tulee myös myymään jäätelöä 10.6. järjestettävään Avoimet kylät -tapahtumaan Letkaliiterille.

Jäätelöä on tarjolla myös huomenna sunnuntaina kello 12-18, käykäähän ostamassa varastot tyhjiksi! Jaren tötterökiskan löydät osoitteessa Koskelantie 78.

Kioski on sijoitettu kuistille ja asiointi tapahtuu ikkunan kautta.
Tötterökiska on kylältä tullessa hieman ennen Letkaliiteriä oikealla. Mikäli ajotiellä liehuu jäätelölippu, on kioski auki.

Lahjoituksia lasten peli- ja leikki-iltoihin, valvotut leikit jatkuvat syksyllä

Hyvät ilmat ovat houkutelleet lapsia leikkimään pihalla, mutta Nuorisoseuralla ei ole resursseja valvoa ulkona tapahtuvia leikkejä. Leikki-illat jatkuvat virallisesti syksyllä Suojarinteen seinien suojassa. Ennen sitä lapset saavat toki kokoontua tuttuun aikaan haluamallaan tavalla, mutta Nuorisoseura ei ole vastuussa mahdollisista tapaturmista.

Aiemmin talvella Nuorisoseura sai yksityishenkilöltä lahjoituksena vanhan Fortunan-pelin, jota ehdittiin jo pelailemaan ennen ulkoleikkeihin siirtymistä. Joutsan seurakunta lahjoitti Nuorisoseuran järjestämiin peli- ja leikki-iltoihin 100€ arvoisen lahjakortin. Lapsilta tiedustelun jälkeen lahjakortilla hankittiin koripallo, sulkapalloa varten verkko ja sulkia sekä Monopoly. Rahaa jäi hieman myös myöhempiin hankintoihin, kiitos lahjoituksesta! Pelailuja varten Suojarinteelle viritettiin tennisverkko kaukaloon ja sulkapalloverkko vanhalle lentopallokentälle. Sulkapallovermeet, koripallo ja muita palloja löytyy luistinkopista, josta niitä voi ottaa vapaasti käyttöön, kunhan muistaa palauttaa käytön jälkeen paikoilleen.

Joutsan seurakunnan lahjoituksella ostettua välineistöä.
Yksityislahjoituksena saatu Fortuna, joka on nähnyt pelejä luultavasti sadan vuoden ajan.
Suojarinteen uumenista löytyi useampi sulkapallomaila.
Tennisverkko ei ole aivan optimaalisella kireydellä, koska tolpat kaipaavat suoristamista. Tämä kinkkisempi projekti tarvitsee hieman suunnittelua, toivottavasti se saadaan aikanaan kuntoon.

Tunnistatko henkilöt kuvista?

Sinikka Hytönen naapurikylästä pyysi apua henkilöiden tunnistamiseen vanhoista kuvista: Leivonmäen kolmen kirkon ja hautausmaiden historiikin kokoaminen on loppusuoralla. Etsimme vielä muutamiin kuviin henkilöiden nimiä.

Sankarimuistomerkillä olevassa kuvassa seppelettä ovat laskemassa Matti Liukkonen ja Veikko Hytönen, miesairue on tiettävästi Pauli Pirinen, mutta kuka on naisairue? Kuka muistaa ja tuntee? Kuva on otettu kirkon vihkiäisjuhlapäivänä kesällä 1960.

Seurakunnan lapsikuoro esiintyi Leivonmäen kirkon vihkiäisjumalanpalveluksessa. Kuka tunnistaa näitä laulajia. Näistä on tähän mennessä tunnistettu vain Tuula Kuivajärvi ja Aila Tanttu. Ovat takarivissä jo vähän isompina tyttöinä.

Mikäli tunnistat kuvissa olevia henkilöitä, voit olla suoraan yhteydessä Sinikkaan:

Sinikka Hytönen 
juustosinikka@gmail.com
040 8350233

Metalliromun keräys on alkanut

Perinteinen metalliromun keräys on jälleen alkanut, voit tuoda metalliromut hyötyjätepisteen merkitylle alueelle 1.5.-1.6.

Keräyksen järjestää Rutalahden kyläyhdistys, keräyksestä saaduilla varoilla ylläpidetään mm. leikkipuistoa ja Kylärantaa. Ethän siis tuo keräykseen kuulumatonta jätettä, koska sen hävittäminen tuo lisäkustannuksia, jotka ovat pois kylän yhteisten alueiden ylläpidosta.

Esimerkiksi seuraavia asioita ei lueta metalliromuksi:

 • Kylmälaitteet
 • Auton renkaat
 • Ongelmajäte
 • Elektroniikka
Kuvassa vasemmalla vanha kiuas osoittaa paikkaa, johon metalliromut voi jättää.

Suojarinteellä vietettiin vappua

Vapun kunniaksi Nuorisoseura tarjosi kyläläisille munkkeja ja pitsaa Suojarinteellä peli- ja leikki-illan lomassa. Keskimääräiseen vappuun verrattuna sää oli kerrankin kohdillaan, ja lapset viihtyivät pihalla ulkoleikkien parissa. Jatkossa leikit siirtyvätkin Leijonaperhepuistoon, mutta Suojarinteellä voidaan olla tarvittaessa huonon sään sattuessa.

Lasten leikkiessä aikuiset kyhjöttivät kahviossa, muutama kuistilla nauttimassa auringosta, mutta munkkeja maltettiin jättää myös lapsille.

Lapsetkin malttoivat välillä käydä tankkaamassa. Muutama vanhempi kävijä mietiskeli, että onko lapsia yleensä näin paljon. On, usein vielä enemmän!

Suojarinne komeili auringonpaisteessa kuin postikortissa konsanaan.
Keväinen sää ei kuitenkaan kestänyt pitkään, 3.5. aamulla oli lumi maassa.

Rutalahden kyläarkistoon kirjattu ensimmäiset aineistot

Rutalahden kyläarkisto Suojarinteellä on saanut suojiinsa ensimmäiset aineistot! Harjoitusmielessä arkistotyöryhmä kirjasi numerolla yksi Braunien luovuttamat materiaalit. Oman numeronsa saivat myös Rutalahden Marttojen aineistot, Ritva Kukkasen Kylätoimikunnalle aikoinaan lahjoittama diasarja ja suunnistuksen SM-osakilpailusta kuvattu VHS-kasetti.

Juuri nyt on hyvä hetki sukeltaa aittoihin tai vinteile tutkimaan, josko juuri teiltä löytyisi Kyläarkistoon sopivaa materiaalia.  Aineistoa kerätään Wanhan Rutalahden alueelta, eli Rutalahden kylän lisäksi Nisulasta, Vihijärveltä (Viisarimäestä), Päiväkunnasta, Ylä-Sydänmaalta ja Kivisuolta. Tietoa kyläarkistohankkeesta löytyy Kyläarkisto-sivuilta.

Varsinaiset aineiston vastaanottopäivät ovat Letkaliiterillä: 10.6. klo 10-15, ja 8.7. ja 22. 7. klo 12-18.

Tavataan siis siellä arkistoasioitten merkeissä!

Kyläarkistoon sopivaa materiaalia on esimerkiksi vanhat lehtileikkeet

Rutalahti sai Rutalehtisen

Tämän vuoden metkuja suunnitellessa esiin nousi kylän tiedotuksen parantaminen. Kaikki kyläläiset eivät ole Facebookissa tai käy verkkosivuilla, mutta kylän ilmoitustaulua käydään aktiivisesti tarkastelemassa. Tästä syntyi idea ilmoitustaululle laitettavasta uutiskirjeestä, Rutalehtisestä, johon tiivistetään verkossa julkaistuja juttuja.

Ensimmäinen Rutalehtinen on julkaistu ohikulkijoiden luettavaksi. Siinä kerrotaan kyläsuunnitelmasta, peli- ja leikki-illoista, liikenneturvallisuuden parannusyrityksistä ja muistutetaan risu- ja haravointijätteen hävityksestä. Lehtistä on tarkoitus julkaista satunnaisesti Rutalahden Nuorisoseuran ja Kyläyhdistyksen toimesta, sitten kun juttua on. Eiköhän seuraavaa numeroa päästä lukemaan viimeistään kylän siivoustalkoiden jälkeen!

Liikenneturvallisuuden parannusyrityksiä

Kyläsuunnitelman teon yhteydessä tuli paljon palautetta ja parannusehdotuksia Rutalahden teiden ja liikenneturvallisuuden parantamiseen liittyen. Kyläyhdistys kasasi palautteet ja laittoi ne eteenpäin ELY-keskukselle, joka palasi palautteeseen huhtikuussa. Tiedossa on ainakin muutama uusi liikennemerkki ja toiveita uusista pysäkkikatoksista, mutta muutoksia esimerkiksi nopeusrajoituksiin ei ole tiedossa. Alla eriteltynä esitettyjä palautteita sekä niihin vastauksia.

Koskikaran kierrokselle alettiin viime kesänä rakentamaan parkkipaikkaa, mutta sitä ei ole vielä merkitty, eikä parkkipaikalta ole turvallista kulkua tien yli. Parkkipaikka tullaan merkitsemään pysäköintimerkeillä ja merkitsemään kansallispuiston karttoihin. ELY-keskuksen mukaan paikka ei täytä Väyläviraston Jalankulun suunnittelun ehtoja suojatiestä, mutta luontopolun läheisyyteen asetetaan Jalankulkijoita-liikennemerkit varoittamaan autoilijoita jalankulkijoista.

Kevyen liikenteen väyliä toivottiin jatkettavaksi Letkaliiterin ja Korkeakankaantien suuntaan. Tästä on tullut ELY-keskukselle aloitteita myös aiemmin. Väylätarpeita on kuitenkin enemmän kuin rahoitusta, eikä toistaiseksi Rutalahden kevyen liikenteen väylien jatkosuunnittelu ole näköpiirissä.

Kylän läpi menevän tien nopeusrajoitukseksi ehdotettiin 40 km/h, mutta sitä ei tulla muuttamaan nykyisestä, koska se on valtakunnallisten ohjeistusten mukainen. Myös Korkeakankaantien (kansankielellä Urpisten tie) nopeusrajoituksiin ehdotettiin muutoksia rajallisen näkyvyyden sekä Korkkimäentien lisääntyneen liikenteen vuoksi. Korkeat nopeudet ovat myös aiheuttaneet pölyhaittoja kesäisin. Tähänkään nopeusrajoitukseen ei kuitenkaan ole tulossa muutosta.

Lisäksi Korkeakankaantiellä on Rutalahti-kyltti, joka on mennyt huonoon kuntoon. ELY-keskus on laittanut tästä korjauspyynnön hoito-urakan projektipäällikölle.

Tällä hetkellä Rutalahdessa on vain yksi pysäkkikatos koulukyytejä odottaville koululaisille, ja sekin on huonokuntoinen. Uusia pysäkkikatoksia on pyydetty kaksi ja vanhalle katokselle on pyydetty huoltoa. Ensi kesänä nähdään, menevätkö ehdotukset.

Seurapiirin retki Viherlandiaan

Seurapiirin kevätretki suuntautui Viherlandiaan, jonne lähdettiin bussikyydillä 32 osallistujan voimin. Retkelle otettiin mukaan kaikki, jotka olivat kartuttaneet Seurapiirin kahvikassaa. Viherlandiassa oli aikaa ostosten tekemiseen sekä maittavan lounaan nauttimiseen, jota varten oli varattu seurapiiriläisille omat paikat ravintola Eedenistä. Kaiken kaikkiaan matka meni suunnitelmien mukaan, kiitos mukavasta päivästä!

Seurapiiri kokoontuu seuraavan kerran 10. kesäkuuta kyläarkiston teemapäivän merkeissä Letkaliiterissä, muista tarkkailla Seurapiirin omaa ajankohtaista-sivua, josta saat lisätietoja.

Linja-auto saapui Viherlandian pihaan hyvissä ajoin ennen lounaan alkua.
Tarjolla oli orkideoja, narsisseja…
…ja myös hieman eksoottisempi kasveja.
Rutalahdessa on aikoinaan tehty ahkerasti linnunpönttöjä, Viherlandiasta löytyi hieman erilaisia malleja.
Lounaalla oli tarjolla kinkku-juustokeittoa, välimeren lihapullia, kermaista maksakastiketta, kasvispyöryköitä, tulisia broilerinsiipiä sekä tietenkin jälkiruokaa.
Papukaijat Kalle ja Roosa olivat tarkkailemassa ohikulkijoita. Kalle oli kovin puheliaalla päällä.
Lopulta oli aika suunnata kassan kautta kotimatkalle, mukaan tarttui mm. narsisseja ja siemeniä kevään kylvöjä varten.
Ennen kotimatkaa matkanjohtaja Kalevi Puttonen kertoi Seurapiirin loppukevään suunnitelmista.

Pääsiäispupun ja merirosvo Mustaparran aarrejahti

Peli- ja leikki-illassa oli maanantaina 10.4. hurja aarrejahti, kun pääsiäispupu ja kauhistuttava merirosvo Mustaparta olivat piilottaneet aarteen Suojarinteen ympäristöön. Reilu kymmenen lasta saapui etsimään aarretta, jonka löytämiseksi vaadittiin älyä ja yhteistyötä.

Aarteen piilottajat olivat jättäneet jälkeensä erilaisia pulmia, jotka ratkaisemalla pääsi etenemään seuraavalle rastille. Ensimmäisellä rastilla piti selvittää seuraava paikka kasaamalla duplo-palikoista oikea kuvio, joka johdatti etsijät kohti kassakaappia.

Kassakaapilla piti keksiä miten kirjaimista saa muodostettua seuraavan rastin nimi.
Takaovelta löytyi sanaristikko, josta piti etsiä kolme sanaa.
Vauhdilla kohti ilmalämpöpumppua!
Eteiseen oli piilotettu ilmapalloja, joiden sisältä löytyi kirjaimia.
Vihje ”millä Aladdin lentää” johdatti salissa olevalle matolle, joka tarkastettiin nopeasti yhteistuumin.
Kirjainlabyrintti meinasi aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta lopulta oikea ratkaisu löytyi..
..ja kiireellä kohti pingispöytää etsimään seuraavaa vihjettä!
Aarteenetsinnän viimeinen vihje löytyi luistinkopista, jonne etsijät ryntäsivät niin vauhdilla ettei kuvaaja ehtinyt mukaan.
Viimeinen pulma: mistä aarre löytyy kaivolta? Ei kai kaivon sisältä?
Ei sentään! Lumeen maastoutuva kana oli jäänyt vartioimaan aarretta.
Aarre (eli suklaamunat) pelastettu onnistuneesti.

Rutalahden kyläsuunnitelma julkaistu

Rutalahden päivitettyä kyläsuunnitelmaa on suunniteltu viime vuoden syksystä asti. Kyläsuunnitelmaa on käsitelty Kyläyhdistyksessä, Nuorisoseuran johtokunnassa, Seurapiirissä ja lisäksi kaikilla kyläläisillä on ollut mahdollisuus kommentoida suunnitelmaa sen valmisteluvaiheessa. Kyläsuunnitelma hyväksyttiin Kyläyhdistyksen kevätkokouksessa 30.3.

Suunnitelman suurimmat tavoitteet ovat Suojarinteen saaminen ”kylän yhteiseksi olohuoneeksi ja monipalvelukeskukseksi” sekä kylän vetovoimaisuuden lisääminen. Molemmissa tavoitteissa on otettu edistysaskelia jo ennen suunnitelman varsinaista hyväksymistä. Suojarinnettä on lämmitetty puilla talkoovoimin, sen seiniä on tilkitty lämmön karkaamisen ehkäisemiseksi ja se avasi ovensa vuoden alussa peli- ja leikki iltojen merkeissä. Kyläarkistoon liittyviä asioita valmistellaan aktiivisesti, jotta materiaalia päästäisiin keräämään kesällä. Tonttimarkkinoihin liittyen Joutsa on julkaissut videon ja päivittänyt tonttiesitteen.

Kyläsuunnitelmasta on tehty pieni esite, jossa suunnitelmasta kerrotaan enemmän. Esitteitä on jaossa kylän ilmoitustaululla olevassa pleksilaatikossa, ja toki suunnitelmaan voi tutustua myös verkossa. Kyläyhdistyksen palautelaatikko on siirretty ilmoitustaulun yhteyteen, kyläsuunnitelmaan tai muuhun liittyvää palautetta voi jättää kyseiseen laatikkoon.

Suunnitelman etenemisestä tiedotetaan verkkosivuilla, joten kannattaa pysyä kuulolla!

Suunnitelman tiivisteeseen tutustuttiin Kyläyhdistyksen kevätkokouksessa.
Kyläsuunnitelman voi napata matkaansa ilmoitustaulun vasemmassa alalaidassa olevasta laatikosta.
Myös Mortti-koira kävi tutustumassa kyläsuunnitelmaan.

Suojarinteellä koulutettiin järjestyksenvalvojia

Suojarinteelle kokoontui 24.-26.3. kahdeksan innokasta oppilasta suorittamaan järjestyksenvalvojan peruskurssin lähiopetusta. Edellisenä viikonloppuna oltiin opiskeltu teoriaosuus etänä videoyhteydellä Jyväskylään. Lähiopetuksessa keskityttiin turvatarkastukseen, hätäensiapuun, pelastustoimintaan sekä fyysisen voimankäytön perusteisiin. Sekä jännitettiin sunnuntain loppukoetta, joka aiheutti osassa kurssilaisista painajaisia.

Osallistujille jäi kurssista paljon hyödyllisiä tietoa ja käytännön harjoituksia. Letkaliiterissä nähdään siis kesällä uusia järjestyksenvalvojia takaamassa turvallisuutta ja viihtyvyyttä!

Agmenin kouluttaja Hannu Murisoja ohjeisti palosammuttimen käyttöä ja kertasi harjoitukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

Jokainen pääsi kokeilemaan sammutusaltaan sammutusta.
Myös sammutuspeitteen käyttöä harjoiteltiin.
Fyysisen voimankäytön perusteissa eniten kärsivät pehmusteet. Ihmiset saivat korkeintaan mustelmia.

Maalivahti sai nimekseen Eero

Kyselimme aiemmin Rutalahden Facebook-sivulla nimiehdotuksia maalivahdille. Eniten suosioita alkoi keräämään ehdotus Eero. Nimi juontaa juurensa Eero Ikoseen, joka hoiti kaukalon jäädytystä noin 30 vuotta ja toimi myös lapsille maalivahtina. Jos Eero ei ollut paikalla, menivät lapset ovelle koputtelemaan, josko veskari saataisiin paikalle. Siksi tuntuikin loogiselta, että uusi vahti nimetään Eeroksi.

Tällä hetkellä vanerinen Eero vahtii kaukalon ulkopuolella kehnon säätilanteen takia. Osumaa on kuitenkin jo otettu, toivottavasti päästään vielä tänä talvena pelailemaan!

Maaliskuun Seurapiirissä keskusteltiin kyläarkistosta

Maaliskuun seurapiiriin kerääntyi tuttuun tapaan noin 30 henkilöä ja kahvikassa kolisi ahkeraan. Tällä kertaa aiheena oli kyläarkisto, jota arkistotyöryhmä on jo pidemmän aikaa valmistellut.

Ennen varsinaista ohjelmaa kirjattiin ylös tämän kerran osallistujat.

Leila Backman kertoi arkiston etenemisestä ja esitteli esimerkkejä, millaista materiaalia arkistoon kannattaisi tuoda: vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä, vieraskirjoja, yhdistyksen pöytäkirjoja.. Kävijät saivat myös vinkkejä mistä etsiä aineistoa, mikäli tuntuu että mitään ei ole tullut säilöttyä. Etenkin vanhojen Raamattujen välistä tai vintin kurkihirren päältä saattaa löytyä aarteita, jotka kannattaa ottaa talteen. Seurapiiriläiset uppoutuivat tutkimaan salissa kiertävää materiaalia ja kertomaan omista löydöistään, mitä he meinasivat lahjoittaa arkistoon.

Vanhan vieraskirjan alkuperäinen omistaja ei ollut tiedossa. Kirjassa olevat merkinnät herättivät pohdintaa sen alkuperästä ja muutamia arvauksia heitettiin ilmoille.
Rutalahden Riistamiesten vanhoista pöytäkirjoista kävi ilmi, että yhdistyksen lopettaessa tilillä olevilla varoilla (reilu 300 markkaa) ostettiin 20 fasaania.
Vuonna 1937 ei ollut droneja, mutta ilmakuvia otettiin silloinkin.
”Liiketila tuhoutui Rutalahdessa”, mutta onneksi kyseisen liiketilan mainoskyltti on säilynyt ja se on saatu kyläarkiston hoiviin.
Vanhat valokuvat voi säilöä käytettyyn kirjekuoreen. Kuoren päälle voi kirjoittaa tietoja valokuvasta: kuka on kuvannut, mitä on kuvattu, missä ja milloin on kuvattu. Vanhassa valokuvassa on boccian peluuta vuodelta 1993, kuvaajana Leila Backman.

Huhtikuun Seurapiirissä tehdään retki Viherlandiaan, katso lisätiedot Seurapiirin Ajankohtaista sivulta. Mikäli olet kiinnostunut kyläarkistosta ja esimerkiksi Suojarinteen käsikirjastoon hankittavista kirjoista, katso Kyläarkiston oma sivu.

Suojarinteellä pelattiin pakopeliä

Maanantain peli- ja leikki-illassa oli mystistä ohjelmaa, kun Kirsi Ilmonen 4H-yhdistyksestä tuli pitämään innokkaille pelailijoille pakopelin. Peli koostui 17 eri rastista, joilla piti käyttää aivonystyröitään saadakseen ratkaisu, jolla paljastui leikki-rahaa jonka summa laskettiin pelin lopussa. Aikaa pulmien ratkaisuun oli tunti joka kuluikin hujauksessa, eikä yksikään joukkue ehtinyt ratkaista kaikkia pulmia.

Pelailemaan oli kokoontunut joukko nuoria ja muutama aikuinen. Aluksi kuunneltiin ohjeistus, jonka jälkeen pääsi säntäämään pulmien kimppuun.

Pulmissa ei juurikaan ollut ohjeita, vaan ratkaisut piti päätellä esillä olevien esineiden avulla.
Aikuisten joukkue kaipasi välillä ohjeita pulmien ratkaisuun.
Pisteiden lasku oli jännittävä hetki, kun jokainen joukkue pääsi laskemaan pistemääränsä kerättyjen lappujen perusteella.
Pisteiden laskun aikana Ritva Auvila järjesteli kahvilan puolella tarjoilua sukulaispoikien syntymäpäivien kunniaksi. Onnittelulaulu raikoi pelien jälkeen useampaan kertaan.
Lopputulos oli tiukka, joten palkinnot jaettiin tasapuolisesti.

Koskikaroja, revontulia ja jäämaisemia

Rutalahden verkkosivujen toimitukseen on tullut kuvavinkkejä luonnon tapahtumista. Mikäli sinulla on havaintoja luonnosta tai muista jännittävistä tapahtumista, lähetä juttuja ja kuvia Rutalahden Nuorisoseuran sähköpostiin: rutalahden.ns@gmail.com

Vastaan on tullut muun muassa Rutalahden nimikkolintu koskikara:

Kuva: Nelli Lehikoinen
Koskikara pullistelee. Kuva: Nelli Lehikoinen
Kuva: Nelli Lehikoinen

Parin viikon sisällä ollaan saatu nauttia revontulien loisteesta. Myös Rutalahden keskustassa on tänä talvena hyvä tarkkailla revontulia ja tähtiä, kun kylän katuvalot sammuvat yöksi 23:00 alkaen.

Kuva: JJ

Lauhan alkutalven jälkeen Päijänteelle on saatu hyvä jääkerros. Kylärannasta lähtevä Pätiänsaaren kiertävä latu- ja kävelyreitti ovatkin olleet kovassa käytössä, kun aurinko on hellinyt ulkoilijoita.

Kuva: Kari Ilmonen

Kevät tekee kovasti tuloaan. Sitä odotellessa voi ihastella auringonlaskua Ylä-Sydänmaalta, Korkea-Ahosta:

Kuva: Kari Ilmonen

Rutalahti sai maalivahdin

Rutalahden Nuorisoseura on ylläpitänyt kaukaloa talkoovoimin läpi talven, vaikka vaihtelevat sääolosuhteet ovat yrittäneet laittaa kapuloita rattaisin. Aiemmin tänä talvena jääkiekkomaalit kunnostettiin uuteen uskoon ja samalla heräsi idea vanerista tehdystä maalivahdista, jotta pelaajien puuttuessa maalien tekeminen ei olisi liian helppoa. Sopiva vaneri saatiin lahjoituksena, joten enää piti ryhtyä vain ajatuksesta tekoihin.

Kyläläisten autotalleista löytyi tarvittavat työkalut, joiden avulla vaneriin saatiin sopivaan muotoon peräkärryn toimiessa työpöytänä.
Sahaamisen ja hiomisen jälkeen suunniteltiin kuinka vaneri saadaan maaliin kiinni.

Kun runko oli saatu valmiiksi, oli aika päästää taiteilijat irti. Jotta maalivahdista tulisi käyttäjiensä näköinen, pystytettiin maanantaisin kokoontuvaan peli- ja leikki-iltaan maalauspiste. Lapset saivat suosikiksi muodostuneiden pingiksen ja piiloleikkien lomassa maalailla maalivahtia mieleisekseen.

Vanhat talomaalit pääsivät hyötykäyttöön.
Välillä mietitytti, pitäisikö maalivahdin viereen maalata Pipsa Possu. Vaikka maalia hieman tarttuikin sukkiin, ei Suojarinteen lattia ollut täynnä valkoisia jalanjälkiä.
Talonmies oli leiponut lapsille kaurakeksejä, joiden kaverina oli mandariineja ja mehua.
Liekö innostus kaurakekseihin syntynyt siitä, että edellisenä leikki-iltana pönttöuunia lämmittäessä iski nälkä eikä saatavilla ollut muuta kuin makkaraa.

Tiistaina kiinnitysjärjestelmä viimeisteltiin ja valmis maalivahti pääsi odottamaan pelaajia. Vielä ei ole tullut raportteja maalivahdin torjuntaprosentista, mutta eiköhän tähänkin saada selvyys ajan kanssa. Maalivahdilta puuttuu kuitenkin vielä nimi, mutta ei kauaa! Käy ehdottamassa sopivaa nimeä tässä Rutalahden Facebook-sivun postauksessa.

Mortti-koira kävi tarkistamassa löytyykö maalivahdilta makkaraa.

Pulkkakisat Suojarinteellä

Laskiaistiistai huipentui perinteisiin pulkkakisoihin Suojarinteen pihalla. Ilmassa oli kirpeää pakkasta, mutta mäen päälle reippailu, kuuma mehu ja nuotio pitivät huolen, ettei kukaan kylmettynyt.

Ensikertalaisena oleva virallinen mittaaja epäili, että kisassa massa olisi valttia ja takaisi pitkän laskun, mutta oletus oli väärä. Lasten sarjassa huomattiin kuinka ahkera harjoittelu oli tuottanut tulosta ja suoritukset olivat tasalaatuisia ja suoria. Pienempikin laskija pystyi pärjäämään, kun tekniikka oli hiottu kuntoon. Erot laskujen pituuksissa olivat niin pieniä, että jännitys säilyi loppuun asti.

Lasten sarjan tulokset:

 1. Markku Huikko 28,00m
 2. Oliver Björn 27,75m
 3. Nea Kautola 27,72m
 4. Antton Auvila 25,40m
 5. Onni Peiponen 24,51m
 6. Venla Björn 23,37m
 7. Markus Huikko 22,23m
 8. Alexi Auvila 20,90m
Kilpailun tasapuolisuuden takaamiseksi kisalasku suoritettiin virallisella kisapulkalla.

Aikuisten sarjassa koettiin puolestaan enemmän uusintayrityksiä, joita sääntöjen puitteissa sallittiin. Välillä mäkeen muodostunut hyppyri yllätti laskijan ja lasku päättyi ennen viralliselle mittausalueelle päätymistä, välillä naru jäi pulkan alle ja lasku tyssäsi heti mäen juurelle.

Aikuisten sarjan tulokset:

 1. Katja Kautola 40,36m
 2. Heidi Pitkänen 39,72m
 3. Johan Björn 37,91m
 4. Toni Peiponen 37,54m
 5. Tiina Kirahvimetsä 23,55m
Toni Peiponen avasi aikuisten sarjan ja sai yleisön haukkomaan henkeään pitkällä laskullaan, joka lopulta kalpeni muiden suorituksille.
Katja Kautola tuuletti kuullessaan siirtyneensä kisan johtoon. Voittava lasku vei koko parkkipaikan poikki.
Lasten sarjan voiton vei Markku Huikko, joka sai palkinnoksi pulkan. Eikä merkissä oltu pihistelty, sillä pulkka oli aito Stiga!
Muut osallistujat saivat tikkarit.
Vaikka luistimia ei ollut mukana, ei se hidastanut kaukalossa pelailua. Osa lapsista kiiruhti kotiin heti kisan jälkeen jatkamaan laskemista matematiikan kotiläksyjen muodossa.

Talviulkoilutapahtuma kylärannassa

Talviulkoilutapahtumassa oli parhaimmillaan reilu 30 ihmistä paikalla samaan aikaan ja porukka vaihtui päivän mittaan, kiitos kaikille kävijöille! Jäälle oli ehditty tehdä lumisateen jälkeen hyvät ladut ja kävelyreitti, joten oli hiihtäjiä, pilkkijöitä, kävelijöitä seka makkaran ja pullan perässä tulleita. Jäällä liikkuvat toivat terveisiä, että jäällä oli nähty ahma. Kovasti kuitenkin vakuuteltiin, että ei se hiihtäjiä napsi välipalaksi.

Pilkkikisa houkutteli muutaman sinnikkään osallistujan, mutta aluksi suuret kalat tuntuivat olevan kiven alla. Lopulta koettiin jännittäviä hetkiä, kun jäälle nousi hirmuisen kokoinen taimen. Koska kyseessä oli luonnontaimen, se päästettiin takaisin järveen jatkamaan vedenalaista taivaltaan, eivätkä paikalle kiiruhtaneet ehtineet nähdä kalasta muuta kuin kuvan.

Makkaraa ja mehua jäi sen verran yli, että tiistain pulkkakisassa ei tarvitse olla tyhjin suin!

Alkupäivästä näkymä järvelle oli hieman samea, mutta päivän mittaan aurinkokin hieman pilkisti pilvien raosta.
Aluksi kalasaaliissa määrä korvasi laadun.
Lopulta Heikki Peiponen nappasi kunnon kokoisen taimenen, joka päästettiin takaisin uiskentelemaan.
Rannalla kuultiin että jäällä oltiin saatu mahtava kalasaalis, jota tultiin joukolla ihmettelemään. Kala oli kuitenkin päästetty jo jatkamaan matkaansa.
Pettyneet ihmettelijät matkalla takaisin makkaroiden pariin.
Heikki Peiponen palkittiin suurimmasta kalasta karkkipussilla. Heikki lupasi jakaa karkit muiden osallistuneiden kanssa.
Makkaroita oli tarjolla pitkin päivää.
Paikalle oli saavuttu myös potkukelkoilla.

Helmikuun Seurapiirissä pysyttiin pystyssä

Seurapiirin helmikuun teema oli ”Pysy pystyssä”. Paikalla oli asiantuntijoina liikunteneuvoja Noora Karvonen ja fysioterapeutti Siiri Majaneva. He antoivat vinkkejä pystyssä pysymisestä, tietoa liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta ja muita neuvoja ikäihmisten turvalliseen kotona asumiseen.

He jakoivat myös ilmaisia kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä, jotta liukkaiden kelien yllättäessä kulkeminen olisi turvallisempaa.

Paikalla oli Siirin ja Nooran lisäksi 26 osallistujaa, sekä tietenkin kahvitarjoilu!

Ilma suosi ulkoilijoita

Plussakelien jälkeen pakkanen toi lauantaina auringon esiin ja tarjosi mahtavat ilmat ulkoilijoille. Mika Nevalainen kävi auraamassa kävelyreittiä jäälle ja kertoi Facebookissa Puskaradio Rutalahti -ryhmässä seuraavaa: ”Jääreitti auki nyt Haukkavuorelle asti. Pätiänsaareen ei tarvinnut aurata, kun jäänpinnalla ei ole juurikaan lunta mikä haittaisi tepastelua. Saaren kävin kiertämässä jo viikko sitten ja jäätilanne hyvä (20cm)”. Nyt siis kannattaa suunnata jäälle nauttimaan ulkoilusta!

Myös Koskikaran kierroksella polku oli kierrettävässä kunnossa. Ei ihan yhtä leveänä kuin jäällä, mutta hangessa ei tarvinnut tarpoa.

30.1. Pelailtiin ja leikittiin jälleen

Suojarinteelle kokoontui jälleen hyvä määrä ihmisiä viettämään maanantai-iltaa. Nuoriso on iltamissa hyvin edustettuna, mutta myös ikäihmiset ovat tervetulleita! Jos polvet eivät taivu Twisteriin, voi ottaa vaikka erän shakkia tai ihan vain jutustella.

Suojarinteellä ensimmäinen peli- & leikki-ilta

Maanantaina 23.1. Suojarinteellä järjestettiin ensimmäinen peli & leikki-ilta. Paikalla kävi runsas parikymmentä ihmistä (eli noin 10% Rutalahden vakituisista asukkaista!), mukaan mahtui niin lapsia kuin vanhempiakin pelailijoita. Ilta sisälsi kovia matseja, ansaittuja voittoja, kirveleviä tappioita ja paljon vilskettä.

Lasten mielestä Suojarinteellä voisi leikkiä joka ilta, mutta odotetaan vielä ensi viikkoon! Tulevana maanantaina siis ovet auki jälleen 17:30-19:30.

Seurapiiri avasi uuden vuoden retkellä Nisulaan 9.1.2023

Joululle sanottiin ”hei sitten” ja uusi vuosi avattiin retkeilemällä Nisulan kylätalolle kahdentoista hengen voimin. Soppaa ja seurustelua -tapahtuma oli saanut vieraita myös Toivakan kirkolta. Pienen ohjelman lisäksi nautittiin niin sopasta, seurustelusta kuin joulun viimeisistä ja vuoden ensimmäisistä torttukahveista. Helmikuussa opetellaan Suojarinteen suojissa pysymään liukkailla pystyssä asiantuntijoiden opastuksella.

Hyvää uutta vuotta 2023!

Venytä, venytä, jousta, jousta. Kyykkyyn mene ja yritä nousta. Heiluta peppua, nosta jalkaa, siitä se uusi vuosi taas alkaa! Hyvää uutta vuotta kaikille!

Viime vuoden kuviin ja tunnelmiin pääset palaamaan kuva-arkistosta.

Rutalahti maisema