2015

Vuoden viimeiset ns-talkoot
Nyt on tuolit näppärästi! (30.12.2015)

Rutalahden vuoden viimeiset talkoot pidettiin 30.12., jolloin näyttämön alle rakennettiin tuolivarasto. Ahkera talkoomies Tapio Vainiomäki esittelee porukan aikaansaannosta.

Mukavaa menoa joulumyyjäisissä (13.12.2015)

Taas se väki jostain tupsahti Rutalahteen. Piha ja nuorisoseurantalo pullistelivat joulumyyjäisväestä. Tällä kertaa nuorisoseuran järjestämissä myyjäisissä oli mukavia oheisjuttuja: tonttumuori viihdytti pikkuväkeä, VPK:n auto kiinnosti isompaa ja pienempää väkeä, pihalla huristelivat RC-autot, musiikki soi,… Väki viihtyi ja puuro maistui!

Joulujuhla kuin silloin ennen… (8.12.2015)


Seurapiiri vietti joulujuhlaa kuin silloin ennen: oli pipareita, oli torttuja, oli joululauluja. Ja olihan siellä joulupukkikin, joka kyllä muistutti pahasti Mäkisen Ristoa, ja tonttupoikakin oli kuin ilmetty Puttosen Kalevi… Ja tärkeä tehtäväkin heillä oli, he jakoivat kaikille kansakoulun joulujuhlista tutut joulupussit. Lisää Seurapiirin joulusta voit nähdä tästä.

Rakentamistahti kiihtyy joulun lähestyessä (5.12.2015)


Ainakin Myllytuvan suunnasta on perinteisesti joulukuun alussa kuulunut rakentamisen ääniä. Siirapin ja kanelin tuoksu ovat varmistaneet, että piparkakkutalotalkoot ovat kiihkeimmillään. Tänä vuonna pikkuleipurit olivat jo hyvissä ajoin valinneet Muumitalon projektikseen. Löytyypä pihamaalta monen monta muumitarinoista tuttua hahmoakin. Mitähän ihmettä Iida, Aino ja Aaron laittavat mummon ensi vuonna urakoimaan… Piparkakkutalomuistoja tässä.

Lähetä sinäkin kuva piparkakkutalotalkoistasi toisten iloksi: leila.backman24@gmail.com 

Ei kiristänyt pipo, ei yhtään! (1.12.2015) 


Pipokurssin viimeinen kokoontuminen opettaja Leena Lahtisen johdolla oli joulukuun ensimmäisenä, mutta joulu- ja muut kiireet verottivat kurssijoukkoa. Syksyn mittaan on kymmenen hengen voimin yritetty päästellä turhia höyryjä yhdessä poristen, ja samalla on kuin huomaamatta valmistunut monen monta pipoa, sukkaa, lapasta ja jos vaikka mitä, joista ei voi kertoa, koska ne ovat matkanneet pukinkonttiin. Keväällä jatketaan omin voimin Porinapiirinä, ja tehdään itselle tai hyväntekeväisyyteen kaikkea kivaa. Sinäkin olet tervetullut mukaan, vaikka vain ”pipoa löystyttämään” – TERVETULOA! (12.1. klo 17.00 Suojarinteellä) Kuva: Leena Lahtinen

Suojarinteelläkin leikkipaikka! (16.11.2015)
Kiitos lahjoituksista!


Suojarinteellä on käytössä Kyläyhdistyksen lahjoittamat kaksi liukumäkeä ja kolme erilaista kiipeilyjutskaa. Näiden lisäksi saatiin myös lahjoituksena pari Muumi-keinua perheen pienemmille, lahjoittajana Helge Hurmerinta. Kiitos lahjoittajille!

Nyt on lisätilaa markkinavieraille!
Letkan pihalla myllätty kolmisen viikkoa (12.11.2015)

Uusi Letkaparkki saatiin pintamursketta vaille valmiiksi, hyvän sään aikaan. Kolme viikkoa kestäneen urakan talkoissa ahersi parhaimpina päivinä 15 talkoolaista, 8 traktoria ja pari kaivinkonetta. 12.11. valettiin Letkaliiterin laajennusosan anturat ja 13.11. niihin muurataan muutama harkkovarvi. Muilta osin raksahommat jatkuvatkin vasta kun kevätaurinko alkaa kunnolla lämmittää.

Ja Mikkeliinhän ol mänijöitä! (11.11. 2015)

Lämpimät kiitokset nuorisoseuralle ja kyläyhdistykselle retken tukemisesta!

Seurapiiri ystävineen vietti marraskuisen päivän Savonmualla. Tutustumiskäynnit pääsivät vauhtiin Jalkaväkimuseolla, jossa museonjohtaja Janne Pajunen vei meidät historian oppitunnille. Tutuiksi tulivat niin Bistro Vilee herkullisine ruokineen kuin Kenkävero upeine koristeineen. Ostettavaa löytyi myös kauppahallista, vankilan myymälästä ja Misukka-sukkatehtaasta. Nyt pääsee joulupukki vähän helpommalla! Lisää kuvia tästä. 

Onnittelut Millille ja K-Supermarket Joutsan voittoisalle joukkueelle (3.11.2015)

Tiivis Mestarimyyjä -opiskelu huipentui pyhäinpäiväviikonloppuna, kun K-Supermarket Joutsan joukkue voitti ylivoimaisesti K-ryhmän supermarkettien joukkuekisan. Rutalahtelainen Milli Löfgren (kolmas vas) oli yksi voitokkaan joukkueen kolmesta kisaajasta. Lämpimät onnittelut koko kylän puolesta!

”Perhepuistossa” voi kohta leikkiä vaikka mitä… (22.10.2015)

 
Rautsillantien varteen on nousemassa ihan oikea lasten leikkipuisto. Rutalahden kyläyhdistys on hankkinut kymmenkunta kiipeily- ja muuta telinettä. Yksi on lisäksi lahjoitettu Nuorisoseuralle sijoitettavaksi Suojarinteelle. Talkoomiehet saivat jo yhden liukumäen valmiiksi, ja Kielo Liimataisen avauslaskun jälkeen se on nyt kaikkien lasten ilona. Ja jatkoa seuraa… Perhepuisto valmistuu ensi kevääksi.

Leikkivälineiden siirtotalkoot (13.10.2015)


Rutalahden kyläyhdistyksen ja LC Toivakan reippaat talkoomiehet purkivat leikkivälineitä Jyväskylässä Haukkarannan koulun kentällä ja siirsivät ne Rutalahteen. Pian kylän lapsille koittaa juhlapäivä, kun upea puisto saadaan valmiiksi!

Järvitaimenen hääjuhlaa valmistelemassa (17.10.2015)


Aito Taimen ry ja Konneveden kalatutkimus ry yhteistyössä Rutalahden osakaskunnan kanssa järjestivät sorastustalkoot Rutajoella. Korvenkosken alapuolelle ja Matkuskoskeen talkoolaiset kantoivat  sangoilla karkeaa soraa entisiin kutukuoppiin. Jo ensi syksynä voi nähdä, oliko urakka onnistunut ja käyttävätkö järvitamenet uusia kutupesiä. Ensi syksynä myös kyläläiset saavat kutsun talkoisiin. Mielenkiintoista!

Hyvää eläinten päivää 4.10.! 

Eläinten päivänä 4.10. Kylän Komein Kolli evp muistuttaa, että kun kylmät alkavat, kaikille lemmikeille pitää varata lämmin lepopaikka ja sopivasti ruokaa ja puhdasta vettä Myös linnut alkavat pian kaivata ruokaa. 

Vieläkin riittää kaikille… (4.10.2015)

Nuorisoseuralla uusi komea teltta!


Rutalahti näkyvästi esillä myös Muuramen markkinoilla (3.10.2015)

Mainiota markkinameininkiä! (26.9.2015)
Markkinasäpinää oli hurjimmillaan klo 10-11. Asiantuntija-arvion mukaan väkeä oli tänä vuonna tuhat viime vuotta enemmän eli ehkäpä jopa 5000!
Pullomummot kiinnostivat markkinakansaa.
Orkesteri Usko Lahtinen & The Kylänmiehet (Vas. Saku Tyviö, Usko Lahtinen, Hannu Luukkonen ja Tapio Vuorkoski) toivat loistavaa tunnelmaa tapahtumaan!
Nuorisoseuran uutispuuro maistui ja sitä syötiinkin kaksi soppatykillistä! Superletut loppuivat kesken, mutta ensi vuonna varaudutaan suurempaan suosioon!
Rutalahti-pyttiksen myyntitouhuissa oli 8-vuotias Antti Rautio Martin Liljeströmin avustamana.
Puolitoistavuotias Lilli Puura on käynyt koko elämänsä Rutalahden markkinoilla ja pyttis maistui!
Ihanat helyt kiinnostivat Puttosen porukkaa.
Tietäväisen Pekan vuoden 1962 Massey-Ferguson kiinnosti. Taustalla vuoden 1955 oranssinen menopeli Allis Chalmers.
Kososen Matti ja portin ruuhkaa.
Tunnelma oli lämminhenkinen ja kansa viihtyi.
Tervetuloa markkinoille! (25.9.2015)
Paikat ovat kunnossa vieraita varten!


Koko perjantaipäivän Letkaliiterillä kuhisi talkooväkeä laittamassa paikkoja kuntoon markkinoita varten. Illan hämyssä saatiin viimeiset koristeet valmiiksi. Tervetuloa aidoille tunnelmallisille maalaismarkkinoille!
 

Puikot kilisevät ja lankakerät saavat kyytiä – mutta
PIPO EI PÄÄTÄ KIRISTÄ! (22.9.2015)


Syksy on taas pyöräyttänyt Porinapiirin pyörimään Suojarinteellä. Leena Lahtisen opstuksella värkätään tällä kertaa pipoja ja muuta lämmikettä viimojen varalle. Yläkuvassa mallipipot ovat koekäytössä, ja vaikka muuten porina on kova, uusi haaste pistää mietteliääksi… Myös hyväntekeväisyystyötä on suunnitelmissa jatkaa: ehkä tehdään hypistelymuhveja lisää muistisairaille, ehkä kudotaan lapasia ja sukkia pakolaislapsille. (Kuvat Leena Lahtinen)

Jumppareita piisaa (20.9.2015)


Suojarinteen salissa kepit kolkkasivat toisiinsa, kun 15 innokasta kuntoilijaa ahtautui Pauliina Sieväsen ohjaamaan Puulan Seutuopiston jumppaan.

Syksyn harvinaisuuksia etsimässä (12.9.2015)


Vaikka tänä syksynä odotettiin hyvää sienisatoa, on saanut olla melkoinen löytöretkeilijä, jos kantarelleja lukuunottamatta pannulle on löytynyt paistettavaa. Tästä huolimatta Leivonmäen kansallispuiston ystävien sieniretki keräsi väkeä. Oppaana toimi biologi, keruutuotetarkastaja Anni Rintoo ja apuopettajana Elli Rintoo 7kk. Ensi vuonna uudestaan!

Markkinavalmistelut vauhdissa (9.9.2015)
Nyt eivät letut ja puuro lopu!
 

Rutalahden XII markkinat pidetään parin viikon päästä. Nuorisoseura on touhunnut kovasti markkinavalmisteluissa.
Ylimmäinen kuva: Kylälle on ostettu superlettupannu Lezzari, jolla voi paistaa 200 lettua tunnissa. Huikon Maire koepaistoi herkullisia Letkis-lettuja Keskisuomalaisen toimittaja Esa Jokisen kuvatessa tapahtumaa.
Keskikuva: Koeletut maistuivat Auvilan Alexille ja Anttonille (keskikuva).
Alakuva: Myös uutispuuroa on tänä vuonna riittävästi, kun kaksi soppatykkiä pannan porisemaan.

Seurapiiri vauhtiin Hiekkolan tuvassa (8.9.2015)
Hiekkolan päärakennus silloin, kun vieraskuisti oli umpirakenteinen. Hiekkola eli Hiekkotie eli Ylä-Jussila on aikoinaan syntynyt, kun Jussilasta on lohkottu talon tyttärelle ja vävylle osuus. Talossa on 1910-1920-luvuilla toiminut kievari.
Hiekkolan vieraskuisti syksyn 2015 kukkaloistossa ja alakuvassa tupaan koottuja vanhoja talonpoikaisesineitä (Thomas Braun)

Ilona Huikko oli koonnut Seurapiiriä varten tietoja Hiekkolan vaiheista ja muutamilla seurapiiriläisillä oli myös omakohtaisia muistoja talon entisestä elämästä. Ilona, Laila ja Helena ovat vihdoin itsekin ehtineet istahtaa kahvitettuaan 35 seurapiiriläistä.

Hannu Luukkonen ja Usko Lahtinen soittivat toivelauluja, ja Pekka Hytönen ja Tapio Vainiomäki lähtivät heti leikkiin mukaan laulajina. Hiekkolan suuren tuvan penkit täyttyivät mukavaan malliin seurapiiriläisistä. Lokakuussa Suojarinteelle Martti Salosta kuulemaan…

Kynttiläilta Kolkkapohjassa (7.9.2015)

Kymmenet kynttilät loivat tunnelmallista valoaan, kun kesälle sanottiin tältä vuodelta hyvästit Kolkkapohjan tunnelmallisessa riihessä. Oman lisänsä toivat Pertti Lahtosen ja Markku Rantalaisen musiikkiesitykset ja Maija Rantalaisen hauskat runot. Seurakunnan puolesta kirkkoherra Tuula Leppämäki viritti ajatuksia kiitollisuudesta. Mukana oli 25 henkeä Rutalahdesta ja kauempaa. Ensi kesänä uudestaan!

Päijänne, Päijänne kutsui… (27.8.2015)
KIITOS nuorisoseuralle ja kyläyhdistykselle!

 

Toimelias kylä tarvitsee ahkeria vetäjiä, mutta yhtä tärkeitä ovat myös talkoolaiset. Rutalahden kyläyhdistys ja Rutalahden nuorisoseura osaavatkin arvostaa tätä voimavaraansa – vuoden mittaan tuhansia työtunteja yhteensä puurtanut talkooväki kutsuttiin tänä kesänä risteilylle Suomen Suvella. Tällä kertaa  kaikki kyläläiset olivat saaneet kutsun, ja lisäksi joukko yhteistyökumppaneita. Reissussa oli peräti 107 henkeä nauttimassa Päijänteen illasta.

Mukavaa seuraa, maukasta ruokaa ja ihania maisemia – mitä muuta elokuiselta illalta voi odottaa… KIITOS!

Sanan äärellä Hiekkolassa (23.8.2015)

Hiekkolan vanha tupa täyttyi elokuisena sunnuntaina sanankuulijoista. Rutalahden Helluntaiseurakunnan kutsusta vieraaksi oli saatu evankelista Eija Merilä, joka sanoin ja lauluin ilahdutti. Yli 70 henkeä vietti mieleenpainuvan hetken. (Kuvat Teuvo Ryytty)

Jorma Kääriäinen kruunasi onnistuneen Letka-kesän (8.8.2015)


490 Letkaliiterille saapunutta kuuntelijaa todistivat, että Jorma Kääriäinen on edelleen huikea laulaja ja tulkitsija. Kesän päätöstanssit sujuivat leppoisissa ja lämpimissä merkeissä. Kiitos järjestely-yhteistyöstä joutsalaiselle RockManiSkalle! Letkaliiterillä tanssahdellaan taas kesällä 2016!

Kaunis Veera se laivaan nousi… (2.8.2015)

Laulunäytelmä Kaunis Veera ja Kipparivartetti viihdytti yli 200-päistä Letka-yleisöä. Mikäs oli ollessa, kun kuusi erinomaista laulajaa viihdytti tutuilla kappaleilla ja latoon erityisen hyvin sopivalla esityksellä. Laulajien joukosta löytyivät muun muassa tangokuninkaalliset Saija Tuupanen ja Teuvo Oinas. Eipä kyllä Teemu Harjukarikaan jäänyt laulajana jälkeen mestareista. – Ja Teemuhan se lopulta sai itselleen Kauniin Veeran (Saija Tuupasen).

Kylärannalla (30.7.2015 klo 21.45)
 

Hirvenkello kukkii (27.7.2015)


Suurikokoinen hirvenkello on yksi komeimmista kelloistamme. Se on melko harvinainen kasvi (uhanalaisuusluokitus: vaarantunut), joten ethän poimi sitä. Nyt voit nauttia kukista Rutalahdessa Koskelantien ja Vällyhoilontien varsilla. Käypä lukaisemassa ”Luonnossa tapahtuu” -sivulta mukavia luontojuttuja. Tästä pääset sivulle.

Markku Aro pisti parastaan – 573 ihmistä ilakoi Letkalla (25.7.2015)


Suosählytanssien vetonaula Markku Aro sai tanssiväen liikkeelle. Paikalla oli peräti 573 ihmistä! Markku Aro oli edellisen kerran ollut Letkalla v. 1969…. Iltaan toi dramatiikkaa Ramirentin 33-jäsenisen työporukan kokema nokipalo M/S Päijänteellä Kinkomaan kohdalla. Joka kesä Letkalle virkistäytymään tuleva porukka pääsi lopulta ehjin nahoin bussilla perille, kun heidät oli ensin evakuoitu alukselta.

Jaakko teki sen taas: heitti kylmän kiven… (25.7.2015) 

 

Tänä vuonna oli jo 29. kerta, kun Jaakko Tompuri molskautti pakastinkylmän kivenmurikan Kylärannassa Päijänteeseen. (Kivi lentää kuvassa autojen yläpuolella) Vanha kansa tiesi, että Jaakonpäivästä vedet alkaisivat kylmetä, mutta tänä kesänä ne eivät vielä ehtineet edes lämmitä, kun kivi jo lensi! Onneksi 8-vuotias Antti Rautio otti sankarin viitan harteilleen ja sukelsi kiven kuivalle maalle – elokuuksi luvatut lämpimät voivat siis rauhassa lämmittää myös uimavesiä. Kiitos Antti!

Syysniemen keto on taas niitetty (25.7.2015)

Ahonoidanlukolle, ketoneilikalle, ruusuruoholle ja monille muille ketokasveille turvattiin taas parempi tulevaisuus, kun joukko luonnonystäviä niitti talkoilla Syysniemen kedon keskellä kansallispuistoa.

Eino Grön ihastutti (22.7.2015)


Einö Grön ihastutti Letkaliiterillä. 240 ihmistä saapui paikalle kuuntelemaan laulajatähden konserttia, vaikka sää oli koleanpuoleinen. Lämminhenkisen konsertin jälkeen Eikka sai kukat Rutalahden nuorisoseuran varapuheenjohtaja Paula Pyhälä-Liljeströmiltä. (Kuvat: Sanna Pälvimäki)

Musiikillinen sunnuntai (19.7.2015)140 lasta ja lastenmielistä osallistui lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen konserttiin. Menossa mukana olivat myös Iida Huikko (yläkuva oik.) ja kamut, jotka pääsivät Loiskiksen solisteiksi ja alakuvan 1-vuotias Lilli Puura mummunsa sylissä. Illansuussa sama määrä musiikinystäviä lauloi Opeleekion 16:nnen lauluillan melskeissä.

Valitus valtioneuvoston osakuntaliitospäätöksestä on viety perille (13.7.2015)


Halu liittyä Toivakkaan elää Rutalahdessa sitkeästi, niinpä Valtioneuvoston kielteiseen osakuntaliitospäätökseen ei olla tyydytty: Rutalahden kyläyhdistys jätti 13.7. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen valituksen ko. päätöksestä. Sihteeri Maire Huikko ja varapuheenjohtaja Martin Liljeström kävivät toimittamassa asiapaperit henkilökohtaisesti. (Kuva: Paula Pyhälä-Liljeström)

Kyläkurjenpolvi ja sininen hetki (9.7.2015) 


Rutalahti ja tarkemmin Rutapuron puronvarsi entisen sahan suuntaan mainitaan erääksi kyläkurjenpolven pohjoisimmaksi esiintymisalueeksi luonnonvaraisena Nyt alue on metsittynyt, ja kyläkurjenpolvet väistyneet, onneksi niitä vielä löytyy joistakin pihoista. Ne kuuluvat myös taimistojen valikoimiin. Juuri nyt on kyläkurjenpolvien sininen hetki… Tämä kaunokainen sopisi hyvin kylän nimikkokukaksi.

Kun minä heilautan kuulaa, niin hevosetkin nauraa! (2.7.2015)


Reippaat kahvakuulailijat saivat heinäkuun helteessä ihailijoikseen myös Raution hepat Säpinän ja Piipon. Kai huomaat hevosten selät kuvan takaosassa aidan takana… Ne eivät siis nauraneet koko aikaa, vaan söivät myös. Kahvakuulaa joka torstai (6.8. asti) klo 17-18. Ohjaajana Pauliina Sievänen. Jos sataa, niin siirrytään sisälle.

Letkakahvion herkut kutsuvat (18.6.2015)


Letkan kesäkahvio on auki! Kahviossa myydään iki-ihania kotileivonnaisia ja kahvia ruusukupeista – tai vaikka jätskiä.  Myös Rutalahden myllyn tuotteita ja Leivonmäen kansallispuiston ystävien tuotteita saa kahviosta. Myyjinä teitä palvelevat Maksimaisen Kaisa (kuvassa) tai Auvilan Elli.

Rauhaisaa juhannusta! (18.6.2015)

Terveisiä Rutalahden kesälaitumilta (16.6.2015)
tv. Mansikki ja Muut!
Tällaista talkootyötä tänään – 
Samuli ison neuvottelupöydän ääressä (4.6.2015)


Keskisuomalaisen myyntineuvottelija Kirsi Kautto tarjosi nuorisoseurallemme komean markkinointipaketin sekä printtilehdessä että uutuutena verkkolehdessä! Pian (su 14.6. alkaen) Ksml:n verkkolehden alkuun tulee Rutalahden ilmoitus, jota klikkaamalla pääsee kesätapahtumiimme.

Koululaiset kesälaitumella  – tai Koskikaran kierroksen kivellä! (1.6.2015)


Nyt on aikaa retkeillä, kun on loma, tuumivat rutalahtelainen Antti Rautio (keskellä) ja vantaalaiset Taika ja Kaius Uusimäki Koskikaran kierroksen varrella.

Nea tutustumassa viikon ikäiseen Dani-karitsaan (28.5.2015)


Raution Antin Anni-lammas sai karitsan Daniela-Lotta eli kavereiden kesken Dani. Naapurin 2,5-vuotias Nea Kautola kävi tutustumassa Daniin. Antin isosisko Tytti pitää Dania sylissään.
 

Luonto ottaa omansa (26.5.2015)

Syyssuo koki muutama vuosi sitten rajulta vaikuttaneen muutoksen, kun Metsähallitus konetyönä tukki aiemmin metsänkasvatuksen edellytysten parantamiseksi kaivettuja kuivatusojia. Aluksi jälki oli pahannäköistä ja epäilytti, josko suo koskaan selviää myllerryksestä. Luonto on kuitenkin nopeasti parantanut, ja Metsähallituksen ja Leivonmäen kansallispuiston ystävien retkellä puolenkymmentä rutalahtelaistakin saattoivat todeta, että lakkasuo on pian kuin vanhaan aikaan. Oppaana Anneli Suikki Metsähallituksesta. 

Nuorisoseura ostanut maata Letkan parkkipaikan laajennukseen (17.5.2015)


Moni on ihmetellyt hurjaa metsänraivausta Letkaliiterin vieressä. Nuorisoseura osti maa-alueen tarkoituksenaan laajentaa parkkialuetta lähinnä syysmarkkinoita ajatellen. Uusi parkkialue saadaan käyttöön suunnitelmien mukaan vuonna 2016.

”Vanha hamsteri” ensi-illassa (16.5.2015)
Rutalahden nuorisoseuran teatterin komedia ”Vanhan hamsterin hotelli” sai ensi-iltansa Suojarinteellä. Kuvassa koko teatteriryhmä ensi-iltaruusuineen. Alla kuvia ensi-illasta.


Kalle ja 34 muuta seurapiiriläistä linturetkellä (12.5.2015)

Seurapiirikoira Kalle Braun ja 32 seurapiiriläistä tekivät kevätretken Leivonmäen kansallispuiston ystävien vieraiksi kansallispuistoon. Luultavasti Leivonmäen suunnalla vieläkin ovat silmät pyöreinä, mikä kumma autoletka kiemurteli pikkuteillä… Useimmille piipahdus Höystösensuon viljelyaukeilla oli ensikertainen kokemus. Harmin harmi, mutta puitakin katkonut myrsky piti huolen, että lintuja ei paljon näkynyt, mutta oppaina olleet Lea-Elina Nikkilä, Ilkka Arkiomaa ja Pauli Backman kertoivat lintuharrastuksesta. Ikosen Eero hääri kipinämikkona ja Mailis ja Leila porruuttivat nokipannukahvit Harjujärven puolikodalla. Syksyllä jatketaan toivelaulujen merkeissä Hiekkolan tuvassa 8.9. klo 13.00.

Kylä siistiksi! (4.5.2015)


Nelisenkymmentä innokasta oli siivoamassa kylää perinteisissä siivoustalkoissa. Kylärannassa nautiskeltiin Kyläyhdistyksen tarjoamista herkuista ja muistettiin kylän uusia vauvoja eli Markus Huikkoa (kuvassa) ja Enni Nybackaa sekä talon/asunnon kylästä ostaneita Janika Tannia, Erkki Mikkolaa, perhe Temonen/Remosta ja perhe Ojanen/Ryynästä.
 

Luontokuvia ihastelemassa (18.4.2015)  
Nuorisoseura ja Leivonmäen kansallispuiston ystävät kutsuivat yhteistuumin luontokuvistaan tutuksi tulleen Matti Rannan näyttämään kuviaan ja kertomaan kuvausretkistään Keski-Suomen päivänä. Ehdittiinpä käväistä Koskikaran kevätkierroksella ja nauttia ”Mairen kuppilassa” päiväkahvitkin Lisäksi Matti Ranta paljasti kuvausvinkkejään. Arvatkaapa, montako kuvaa hän esimerkiksi otti pihaansa lennähtäneestä varpuspöllöstä? Yksi kuvista ohessa. Vastaus: yli 1000! Matti Ranta ja Lea-Elina Nikkilä valmistelemassa kuvaesitystä.

  

Kiitos Aino ja Tenho! (14.4.2015)

Seurapiiri sai huhtikuun vieraikseen trubaduuri Tenho Tornbergin ja hänen tyttärensä Ainon. Kaksikko ihastutti pääosin Tenhon omilla lauluilla sekä 18 vuoden aikana Rutalahdesta napsituilla valokuvilla. Kolmisenkymmentä seurapiiriläistä vietti mukavan keväisen päivän Suojarinteellä ja esiintyjät saivat kutsun tulla toisenkin kerran…

Kevättä rinnassa (5.4. 2015) 


Rutalahdein ikioma nimikkolintu ”Kaarlo Koskikara” on koko talven pitänyt sukellusnäytöksiä Kylärannassa, Luukon sillan ja maantiesillan luona. Kohta sillä on muuttomatka edessä. Toisena pääsiäispäivänä ilahdutti vierailullaam harvinainen vieras: nuori merikotka. Se lepuutti siipiään kesken muuttomatkan Kylärannassa aivan jään reunassa, josta Risto Mäkinen sen bongasi ensimmäisenä ja puolenkymmentä lintujenystävää ehti myös nähdä lintumaailman kuninkaan ennen kuin se otti ilmaa siipiensä alle ja nousi taivaalle.

Hyvää Pääsiäistä!
 
”Saako virpoa…?” (29.3.2015)
 
Päitsi-fiilistä Rutalahdessa (21.3.2015)Rutalahdessa ajettiin enduropyörien Päijänteen ympäriajojen maastokoe. 80-vuotisjuhla-ajojen maastokoe oli kylällämme ensimmäistä kertaa. Väkeä oli mukavasti ja moni seurasi kiinnostuneena myös Suojarinteen pihan huoltohommia.

Rutalahden nuorisoseuralle tuplapotti
– Keski-Suomen ja koko valtakunnan ykkönen 2015! (20.3.2015)

 

Vuonna 2014 Keski-Suomen Vuoden nuorisoseura-tittelin pokannut Rutalahden nuorisoseura isännöi tänä vuonna keskisuomalaista Nuorisoseuragaalaa Suojarinteellä. Ja mikä oli isännöidessä: seura palkittiin toiminnastaan Keski-Suomen parhaana myös tänä vuonna! Ja kaiken huipuksi: Rutalahden nuorisoseura sai myös valtakunallisen Vuoden nuorisoseura-tunnustuksen 2015. Sihteeri Kirsi Tarkkasella ja puheenjohtaja Samuli Huikolla eivät kädet tahtoneet riittää pokaalien ja kunniataulujen määrää!

On syytä tuulettaa: HYVÄ ME! 

Samuli Huikko – Vuoden nuorisoseuratekijä Keski-Suomessa! 

 

Nuorisoseuraliiton vs. toimialajohtaja Iija Filenillä oli mieluinen tehtävä luovuttaa Rutalahden nuorisoseuran puheenjohtaja Samuli Huikolle henkilökohtainen tunnustus kotikylän ja sen nuorisoseuratoiminnan hyväksi tehdystä työstä. Kiitokset ja onnittelut Vuoden nuorisoseuratekijälle!

”Lämpimiä terveisiä Rutalahdesta!” (20.3.2015) 


Rutalahden porinapiiriläiset saivat parin talvikuukauden aikana kasaan niin paljon villasukkia, että Huuponhovin jokaiselle vakiasukkaalle riitti omansa, ja vielä jäi joku pari ylikin. Sukkakorin ympärillä oli pienen alkukursailun jälkeen tohinaa kuin kananpesällä! Mäkisen Hannele, Auvilan Päivi ja Ikosen Terttu tekivät parhaansa, että jokaiselle löytyi mieleinen sukkapari tai hartialämmitin. Kun illat taas syksyllä pimenevät, Porinapiiri kaivaa lankakorit ja sukkapuikot esiin. Vanhukset – ja myös hoitajat – olivat aidosti yllättyneitä ja iloisia rutalahtelaisten lämpimistä terveisistä; vastaavaa vaihtelua saisi olla useammin.

”Ikiomat” Rutalahden joutsenet (17.3.2015)

Joutsenet tulivat Rutalahteen jo maaliskuun alkupuolella. Nyt pariskunta uiskenteli tarkistamassa vanhoja paikkoja Haapajoella talvisen etelän reissun jälkeen. Maire Huikon ottama kuva on myös korttisivulla, joten voit sillä lähettää kevätterveisiä tutuille.

Revontulia Rutis-taivaalla (17.3.2015 klo 19.35)
Yksiöitä tarjolla vuokralle (15.3.2015)


Maire ja Samuli Huikon huoltohalli muuttui pariksi päiväksi pop up – pönttötehtaaksi, kun Leivonmäen kansallispuiston ystävien talkoolaiset nakuttelivat linnunpönttöjä myyntiin. Pönttörahoilla tarjotaan vanhuksille, koululaisille ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa omaishoitajille retkiä puistoon. Koskisen Arto, Vainiomäen Tapio ja Backmanin Pauli ehtivät toisena päivänä tehdä erikoispöntön Maire-emännälle kiitoksena hyvistä tarjoiluista. Jatkossa näitä yksiöitä voi ostaa sijoitusasunnoiksi oman pihapiirinsä linnuille esimerkiksi Leivonmäen TB:lta tai Letkakahvilasta.

Porinapiiri leikkimielellä (10.3.2015)

Jo vuosia – jos ei vuosikymmeniä – rutalahtelaisten käsityöharrastajien nimikko-opena toiminut Leena Lahtinen ilahdutti Porinapiirin viimeistä kokoontumista tuomalla tekemiään puuleluja isojen ja pienten iloksi. Antti Rautio ja nelivuotissyntymäpäiviensä kunniaksi Alexi ja Antton Auvila olivat asiantuntijavieraina piirissä kokeilemassa niitä. Antista kaikki voimistelevat puu-ukot olivat ihan ehdottomia, ja Auvilan poikien mielileluiksi valikoituivat nokkivat kanat ja narua hyppäävä tyttö. Leena veti yllätysten kassistaan kuin takuri hatustaan aina vain merkillisempiä leluja – yksinkertaisuudessaan monimutkaisia! Niitähän piti vielä kotonakin miettiä, että mitenkähän se toimikaan… Porinapiirin kutsun oli ottanut vastaan reilut 20 kyläläistä.

Seurapiiri nosti roskat pöydälle! (10.3.2015)

Ei, ei – eivät ne jätteet saaneet Liisan ja Joukon hymyä herkistymään, kyllä asialla olivat Sinikan ja Maritan korvapuustit, tiikerikakku ja kahvi! Mutta kyllä jäteasiatkin kiinnostivat, sillä 31 henkeä kuunteli Lassila&Tikanojan Irma Nurmen ja Antti Anhavan ajankohtaisia vinkkejä jäteasioitten hoitoon. Ja mikä tärkeintä: samalla saattoi porista sydämen kyllyydestä naapurin kanssa. Ja 14.4. vietetään ”Trubaduurin iltapäivää”, kun Tenho Tornberg tulee vieraaksemme.

Nuorisoamme Emma Gaalassa (27.2.2015)

 
Viitisentoista Nuorisoseuramme edustajaa käväisi Espoon Barona-areenalla haistelemassa valtakunnan kevyen musiikin tuulia Emma Gaalassa.

Rutalahti valtakunnan mediassa (26.2.2015)

Formulatähti Sebastian Vettelin mökkikaupat Rutalahdessa on saanut kylämme lehtien ja sosiaalisen median palstoille. Torstaina asiasta uutisoitiin  näyttävästi ainakin Ilta-Sanomissa, Iltalehdessä, Itä-Hämeessä, Etelä-Suomen Sanomissa ja Keskisuomalaisessa.

Nuorisoseuran laskettelijat Purnussa (24.2.2015)

18 reipasta retkeläistä osallistui perinteiselle Rutalahden nuorisoseuran talviloman lasketteluretkelle Purnuun. Yläkuvassa ekaluokkalainen Heikki Maksimainen rinnevetimissään. Alakuvassa porukka oli kuivattelu- ja ruokatauolla.

Teuvo Viljaselle arvostettu LC-tunnustus (18.2.2015)

Teuvo Viljanen sai LC Toivakan 40-vuotisjuhlassa arvostetun Melvin Jones – tunnustuksen, se on korkein huomionosoitus, jonka Lionsjärjestön kansainvälinen säätiö voi myöntää. Teuvo on pitkään tehnyt arvokasta hyväntekeväisyystyötä järjestössä. HYVÄ TEUVO!

Leijonilla 40-vuotisjuhla Suojarinteellä (18.2.2015)  


LC Toivakka juhlisti 40-vuotisjuhlaansa melkein syntysijoillaan; klubi perustettiin 1975 Haukanpesässä. Jäseniä on Toivakan ja entisen Leivonmäen alueelta, useita myös Rutalahdesta. Juhlissa tuttuja kasvoja näkyi niin järjestäjien, esiintyjien, emäntien kuin juhlaväenkin joukossa. Heti ovella ”Sauli ja Jenni” –  ei vaan Jouko, joka on LC Toivakan presidentti ja vaimonsa Kirsi toivottivat juhlijat tevetulleiksi. Arvokkaaseen juhlaan sopivasti kevennystä toi Opeleekio.

Mäenlaskua ja makkaraa nuotion äärellä (16.2.2015) 

Suojarinteen pihassa ratkottiin maanantai-illan hämärässä kylän pulkkamestaruus – ja samalla todettiin mäen viereen kasatut korkeat kinokset mitä sopivimmiksi vuoren valloitukseen. Pikkupakkanenkaan ei innokkaita laskijoita haitannut, ja pihan rinteeseen tasattu hurja mäkikin antoi melkoiset vauhdit. Pisimmillään pulkka viiletti lähes kaukalon takalaidan tuntumaan. Lasten sarjassa pisimmälle viiletti Sofia Vitie, joka sai kisan jälkeen nuorisoseuran puheenjohtajalta Samuli Huikolta onnittelut ja palkinnoksi uuden vihreän pulkan. Pulkkalaskun jälkeen paistettiin nuotiolla makkaraa.

Pulkkapituuslaskun tulokset:

Lapset:1) Sofia Vitie 48.70, 2) Kielo Liimatainen 46.30, 3) Iida Pigg 44.90, 4) Jare Löfgren 44.00, 5) Antton Auvila, 39.90, 6) Enni Pigg, 39.50, 7) Alexi Auvila 38.10

Aikuiset: 1) Jouko Tarkkanen 59.60, 2) Heidi Pitkänen 56.20 ja Kirsi Tarkkanen 56.20, 4) Laura Löfgren 56.10, 5) Jaakko Tompuri 54.60, 6) Samuli Huikko 52.20, 7) Ritva Auvila 52.00, 8) Jarkko Liimatainen 51.60, 9) Paula Vitie 50.50, 10) Maire Huikko 50.40

 

Mukavia vieraita Seurapiirissä (10.2. 2015)

Seurapiirin helmikuun vieraina nähtiin ja kuultiin Seppo Pohjolaa, joka ihmisen elämänkaarta mukaillen kertoi Anja Santalan piirtämistä postikorteista. Mukavan lisän hyvälle esitykselle antoivat taiteilijan omat kommentit! Katsopas tarkasti, ettei vain taiteilija ole napsinut aihetta ja malleja Seurapiiristä…. Eikös vain siinä valmistauduta sitä seuraavan kuvan tapahtumaan! Nyt mukana 28 henkeä. Huhtikuussa kuullaan trubaduuri Tenho Tornbergia.

Tarjolla iloista seuraa, kuulumisten päivitystä ja puikkojen suhinaa – porinapiiri sen kuin pyörii (27.1.2015) 


Tiistaisin klo 17.00 Suojarinteen kerhotilassa on tarjolla iloista seuraa, kyläkuulumisten päivitystä – ja 3.2. Ikosen Tertun tarjoamat herkkukahvit! Ihan kaikenikäiset ovat tervetulleita, vaikka vain porisemaan. Röykkälän lammastila ja Vainiomäen Sinikka ovat lahjoittaneet ison kasan lankoja, joista ajankuluksi värkätään lämmikettä Huuponhoviin ja muillekin ikäihmisille. EI KUTOMISPAKKOA! Mairella on valmistumassa hartialämmitin, Raija viimeistelee sukkia ja Liisa ja Terttu kerivät pässinpökkimää. Ensi tiistaina odotamme sinuakin!

Oi, tätä hiihdon autuutta! (24.1.2015)

Nyt ovat kelit ja ladut kohdallaan, että jokainen sunnuntaihiihtelijä voi kaivaa suksensa ja suunnata Päijänteen jäälle! Pätiänsaaren kierros Kylärannasta on 7,5 km ja jos haluat yhdistää mukaan pienen maasto-osuuden, niin hiihdä Lahden tilalle ja kierrä siellä lenkki. Tällainen kierros on yhteensä 12 km. Kiitos latumestarin varamies Samuli laduista! Kävelijöille on tehty oma baana Kylärannasta pudotuspaikalle, ihan siihen hiihtoladun viereen rannan puolelle! Nyt voivat kävelijätkin hyvällä omalla tunnolla tallustella jäällä hiihtolatuja tallaamatta.

Terveisiä kaukomailta (18.1.2015)

 

Rutalahden helluntaiseurakunnan rukoushuone Betania sai mukavan ”värihuuhtelun” sunnuntaisen Lähetyskokouksen alkajasiksi, kun jyväskyläläisen Urpo Järvisen kaukomaitten asuista koottiin mannekiiniesitys. Oli vieraita Intiasta, Kiinasta, Kongosta, Ugandasta…

Yläluokkaan kuuluvalla hienolla etiopialaisherralla on kädessään hevosen häntäjouhista tehty huiska, jolla voi hätistellä kärpäsiä. Rouva on ilmeisesti käynyt ulkomailla, koska hänellä on jostain kaukomailta hankittu päivänvarjo. Mutta jos katsot tarkemmin, eikö vain pariskunta kovasti muistuta Ikosen Eeroa ja Terttua?

Palloilukerho alkoi (18.1.2015)


4H:n ja nuorisoseuran palloilukerho alkoi Suojarinteellä. Kaikki lapset mukaan sunnuntaisin klo 14!

Seurapiirissä sydämellisesti (13.1.2015)

Seurapiiri polkaistiin vauhtiin 26 hengen voimin sydänasioitten merkeissä, joista alusti Joutsan seudun sydänyhdistyksessä tukihenkilönä toimiva Hannu Loipponen. Keväällä vielä jatketaan samaa aihetta. Helmikuussa iloitaan hupikorteista, joita esittelevät Seppo Pohjola ja Anja Santala.

Hyvää vuotta 2015!


Kuva otettu Rutalahden taivaalta uutenavuotena 2015.