2019

Tunnelmalliset joulumyyjäiset (1.12.)

Perinteikkäät Rutalahden joulumyyjäiset järjestettiin Suojarinteellä joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina. Myyjäisistä löytyi kävijöiden matkaan niin jouluherkkuja, lampaantaljoja kuin muutakin jouluista kotiin viemistä. Myyjäiset kruunasi joulupuuro, kaneli ja torttu-kahvit, joita kahvio tarjoili nälkäisille vieraille.

Marraskuun seurapiiri (12.11.)

26 seurapiiriläistä kokooontui 12.11. Suojarinteelle kuulemaan ja kokeilemaan liikuntavinkkejä. Helena Kämäräinen Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:stä tuli kertomaan ikääntyvän ihmisen liikunnasta sekä uusista liikuntasuosituksista. Lopuksi testattiin liikuntavinkkejä käytännön kautta ja pidettiin pieni taukoliikuntatuokio.

Halloween Hike (26.10.)

Tämän vuoden Halloween Hike, kävellen, juosten tai pyöräillen suoritettava 30-160 km:n suunnistustapahtuma, järjestettiin Leivonmäen kansallispuistossa. Tapahtuman takana on Maastomahti ry, joka ”järjestää rogaining-tapahtumia, Halloween hikea ja muita rymyjä”. Yksi rasti oli Suojarinteellä, missä oli Ritva Auvilan pitämä pop up -kahvila, joka tarjoili suolaista ja makeaa niin suunnistajille kuin kyläläisillekin. Halloween Hikessa oli 300 osallistujaa, joista noin 200 kulki Suojarinteen ja sen kahvilan kautta.

Kaunis vaikkakin hieman tuulinen ilma houkutteli syömään eväitä Suojarinteen pihalle
Ritva oli loihtinut sen seitsemän sortin suolaista ja makeaa. Kuvassa on vain pieni osa tarjonnasta 🙂

Rutalahden markkinat (28.9.)

Rutalahden markkinat vietettiin jälleen kerran aurinkoisissa merkeissä Letkalla. Myyjiä oli tällä kertaa ennätysmäärä ja myyntipaikat myytiin loppuun. Myös asiakkaita riitti ja viitisenkymmentä talkoolaista huolehti kaiken sujumisesta. Lämpimät kiitokset kaikille!

Maistiaisia kartanoelämästä eilen ja tänään (10.9.2019)

Seurapiirin vuotuinen syysretki suuntautui Sysmään, jossa  kaksi kartanoa, Virtaan Kartano ja Vanha-Kartano, avasivat ovensa seurapiiriläisille – tai muuten vain herrasväkeen kuuluville (?). Retkelle osallistui yhteensä 41 henkeä. Päivän aikana saimme rautaisannoksen hauskalla tavalla kerrottua tietoa molempien kartanoitten vaiheista, niissä eläneistä ihmisistä ja elämänmenosta entiseen aikaan.. Mutta myös tulevaisuuden toiveista ja haasteista.

Virtaan Kartanon upeasti entisöity päärakennus ja hyvinhoidettu piha ihastuttivat
Tiina ja Juhani Stjernvall toivottavat seurapiirin retkeläiset tervetulleiksi ruokailemaan
Pitoemäntä Tarja Lehtosen kattaman pitopöydän herkut maistuivat
Vanha-Kartanossa riitti monenlaista katsottavaa niin päärakennuksessa kuin lukuisissa piharakennuksissa ympäri kartanopuiston
Juhlatilaksi remontoidun vanhan navetan päädyssä isäntä Jocke Stjernvall esitteli oman ”piilopajansa” eikä miesväkeä ihan helposti meinannut saada pajasta lähtemään…
Suopellosta Päijänteen rannalla on muotoututumassa Sysmän helmi ja käyntikortti. Oppaamme Raija Hänninen (kesk. käsi ylh.) kertoi alueen uusista, jo tulevaksi vuodeksi valmistuvista hankkeista

Kyläkisat (27.8.)

Kyläkisoissa kesäisen lämpimässä säässä oli 23 osallistujaa.

Tulokset:

1-2 vuotiaat:
1. Eelis Hakanen (juoksu 8,95, saappaanheitto 3,15)
2. Emma Ylennysmäki (11,59, ja 1,60)
3. Juho Pigg (19,78 ja 0,20)

3-4 vuotiaat:
1.  Anton Masalin (5,56 ja 2,10)

5-6 vuotiaat:
1. Aleksi Masalin (5,87 ja 4,43)
2. Verneri Tompuri (8,37 ja 2,12)

Tytöt 7-8 vuotta:
1. Enni Pigg (11,59 ja 5,60)
2. Nea Kautola (12,53 ja 2,10)

Pojat 7-8 vuotta:
1. Aki Masalin (9,60 ja 10,60)
2. Miika Ylennysmäki (9,62 ja 10,02)

Tytöt 9-10 vuotta:
1. Ida Parkkinen (9,29 ja 9,60)
2. Emilia Ylennysmäki (9,56 ja 9,25)
3. Inka Manninen (9,56 ja 8,15)
4. Kielo Liimatainen (9,78 ja 5,75)

Tytöt 11-12 vuotta:
1.  Kaisa Salonen (9,31 ja 9,72)
2. Fanni Silvennoinen (9,43 ja 8,94)
3. Iida Pigg (12.97 ja 8,35)

Saappaanheitto naiset:
1. Maire Huikko 15,65
2. Kirsi Kautola 15,30
3. Taru Pyykkö 13,85

Saappanheitto miehet:
1. Jedro Tyviö 23,40
2. Pasi Masalin 21,95
3. Markku Suonttila 15,18

Letkan talkoolaisten kiitosristeily (18.8.)

Lempeä elokuinen ilta suosi Letkaliiterin talkoolaisille järjestettyä kiitosristeilyä Päijänteellä. Suomen Suvi -laivalle kokoontui yhteensä 85 talkoolaista nauttimaan hyvästä ruuasta, juomasta ja seurasta. Juha Rupponen viihdytti risteilykansaa kitaran säestyksellä.

Uusi koripalloteline (6.8.)

Suojarinteen kentälle on hankittu uusi, hieno koripalloteline. Kokoaminen tehtiin talkoilla viiden hengen voimin.

Tervetuloa pelaamaan! Muistetaan kuitenkin se, että korirenkaassa ei tule roikkua, sillä se on vaarallista ja rikkoo telineen.

Ranskalainen pop up -ilta (26.7.)

Rutalahden kansainvälinen kesävieras, sarjakuvaneuvos Kirsi Kinnunen loihti Letkalle bretagnelaisen illan perjantaina. Paikalla oli 72 hyvän ruoan ja viinin sekä ranskalaisen musiikin ystävää. Kuvat: Lea-Elina Nikkilä

Bearín (Claire Bichet) esitti uskomattoman heleällä äänellä ranskalaisia laulelmaklassikkoja sekä vähemmän tunnettua perinteistä ranskalaista kansanmusiikkia ja säesti itseään ukulelella. Kun silmät sulki, saattoi nähdä itsensä bretagnelaisessa pikkukuppilassa.
Kirsi ei ollut säästellyt itseään menun suunnittelussa. Valmisteluissa ja illan aikana avustivat ranskattaret Camille ja Louise, jotka saapuivat Rutalahteen nimenomaan tätä iltaa varten.
Maistuis varmaan sullekin 🙂

Satuseikkailu (21.7.)

Santtutontun satuseikkailu houkutteli sunnuntaina aurinkoiselle Letkaliiterille viitisenkymmentä innokasta taikamaailmaan tutustujaa. Pelle-Akustin taikatemppujen jälkeen Sädekeijun ja Santtutontun kanssa loruiltiin, leikittiin ja vähän löylyteltiinkin!

Tapani Kansa Letkalla (20.7.)

Tapani Kansa houkutteli Letkalle reilut 550 kävijää, mikä on kesän toiseksi paras yleisömäärä. Iltaa kehuttiin kovasti ja Letkalla oli paljon ensikertalaisia kävijöitä. Kuvat: Martti Linna

Kuuman auringon alla – lainamakuja Suomen suvessa (19.7.)

Letkan pop up -illassa oli tarjolla Vaarunhovin herkkuja, joten kaikki istumapaikat olivat tietysti jo ennakkoon varattuja. Seisomaruokailijat mukaan lukien meitä oli 61 henkeä.

Musiikista vastasi a cappella -kokoonpano Mylvy, joka on lohkaistu sekakuoro Secapellasta. Täysin akustinen esitys oli hurmaava ja sovitukset tutuistakin kappaleista freesejä.

Kepparikisat (6.7.)

Lauantain kepparikisat alkoivat pilvisissä merkeissä ja kisan puolessa välissä alkoi sade. Pienen tauon jälkeen päätettiin siirtää esteet Letkan tanssilattialle ja kisat jatkuivat. Lähtöjä oli 72, nuoria kilpailijoita vajaa 40 ja huoltajia kolmisenkymmentä. Taitavia ratsastajia!

22-vuotias Iita-poni tarjosi kyytiä perheen pienimmille
Rataan tutustuminen meneillään
Ensimmäisen sarjan palkintojen jako
Letkakahviossa riitti sadetauon aikana asiakkaita
Letkan tanssilattia soveltuu moneen tarkoitukseen 🙂

Steve’n’Seagulls täytti Letkan (4.7.)

Joutsan Joutopäivien avaus täytti Letkan, kun Steve’n’Seagulls veti todella hienon keikan. Toisena orkesterina oli Hittiorkesteri Aimo. Kävijöitä oli noin 620. Kuvat: Risto Liias

Pop up -ilta: Kevyesti kesää kohti (28.6.)

Kesän pop up -kauden avasi Ritva Auvilan kasvisruokailta, joka veti salin täyteen. Lopussa olikin jo pakko myydä ei-oota eli vain ennakkolipun ostamalla voi varmistaa paikan pöydässä ja lämpimän aterian.

Nuorten muusikoiden Jäätikkö (Elias Seppinen, Dexter Kirkup ja Samu Hakanen) houkutteli paikalle myös bändin omia faneja ja musiikki olikin mukavan leppoisaa.

Suositut tanssikurssit (27.6.)

Arja Könösen vetämät Letkan tanssikurssit ovat todella suosittuja.
Opetus lähtee alkeista ja edetään ryhmän tason mukaan, ei ennakkoilmoittautumisia etkä tarvitse paria, sillä parinvaihto toimii. Tanssin taikaa!

Kesäkahvio avattiin (21.6.)

Nyt on Rutalahden kesäkahvila avattu. Tervetuloa maistelemaan Hilman ja Tuomaksen herkullisia leivonnaisia, kahvia ja jätskiä. Avoinna 21.6-3.8. perjantaisin klo 12-18 ja lauantaisin klo 10-17. Tulkaahan kahvittelemaan!

Helteiset juhannustanssit (21.6.)

Kruuvaus veivasi mahtavan tunnelman juhannusyöhön!

Lasten tiedeleirit (14.6.)

Suojarinteellä järjestettiin tänä kesänä kaksi alakoululaisten tiedeleiriä. Ohjaajina olivat jälleen Jyväskylän yliopiston biologian opettajaopiskelijat. Leirit järjestettiin 3.-7.6. ja 10.-14.6. Leiripäivinä tutkittiin luonnon ihmeitä, yhtenä päivänä kierrettiin Koskikaran kierros ja perjantaisin pidettiin leiriolympialaiset Letkalla.

Leirit mahdollistivat Lasten ja nuorten yliopisto (Jyväskylän yliopisto ja kesäyliopisto), Joutsan kunta, Rutalahden nuorisoseura ja Suomen nuorisoseurat.

Kuvat: Juha Jolkkonen

Letka kesäkuntoon (20.5.)

Letkalla valmistaudutaan kesän tapahtumiin. Nurmikot niitetty ja paikat puunattu.

6.6. klo 18 alkaen koulutetaan vielä henkilökuntaa ja istutellaan kukkasia.
La 8.6. tanssikesä polkaistaan käyntiin Eki Jantusen ja Mutkattomien 
tahdissa.

Kesän ensimmäinen talkooryhmä ansaitulla kahvitauolla.

Seurapiiri muistojen kevätretkellä (14.5.)

Leivonmäkeläinen pitkän linjan kotiseutumies Paavo Oittinen avasi Säynätmäen tilalle Taka-Ikolaan kokoamansa näyttelyn seurapiiriläisten ihasteltavaksi. Nähtävänä oli vuosikymmenten varrelta tuttuja ja vähän tuntemattomampiakin esineitä, joita on käytetty koti- ja maataloudessa.

– Olen osan saanut lahjoituksina, osan ostanut ja aika monta pelastanut kaatopaikkakuormista, Paavo Oittinen kertoi opastuskierroksella. Erityisesti se, että kaikki esineet on puhdistettu ja laitettu kauniisti esiin sai seurapiiriläisiltä kiitosta. Retkelle osallistui 25 henkeä.
”Valehtelijoitten klubi” ei saanut selville metallirenkaan arvoitusta, Paavohan se oli kutsuttava apuun…

Kylätalkoot (13.5.)

Liisa Liias kertoo:

Olipa talkoot! Leikkipuistoa ja Kylärantaa siivosi ainakin 50 talkoolaista. Joukossa kyläläisten lisäksi myös LC Toivakan tehotiimi. Mahtavinta oli ahkerien lasten reipas ja iloinen työasenne! Tapahtumassa muistettiin kylän uusimpia asukkeja eli Minna ja Mikko Huikon vauvaa sekä perhettä Asell & Järvinen.

Huonetoverit -näytelmä sai ensi-iltansa (3.5.)

Rutalahden nuorisoseuran teatterin esittämä Huonetoverit sai ensi-iltansa 3.5. Yksinäytöksinen pila kertoo matami Moilasesta (Irma Peltola), joka on vuokrannut saman huoneen sekä kirjanpitäjä Kukkoselle (Kalevi Puttonen) että hatuntekijä Kekkoselle (Petri Haikkala), ja taiteilee nyt vuokralaistensa tottumusten välillä parhaansa mukaan.

Iltamien viihdyttävästä ohjelmasta oli ensi-illassa nauttimassa 30-henkinen yleisö. Seuraaviin näytöksiin tulossa korotettu katsomo.

Hatuntekijä Kekkonen (Petri Haikkala, vas.), matami Moilanen (Irma Peltola, kesk.) sekä kirjanpitäjä Kukkonen (Kalevi Puttonen, oik.).

Pienoisnäytelmän lämmittelijänä nähtiin ja kuultiin monipuolista iltamaohjelmaa.

Ohjaaja Mikko Kauranen esittämässä taikatemppua
Illan musiikillisesta osuudesta vastasi Rutalahti trio
(Ninni ja Tapio Vuorkoski sekä Usko Lahtinen)
Kylän lapset esittivät oman näytelmänsä

Tulevat näytökset:
ma 6.5. klo 19,
ti 7.5. klo 19,
to 9.5. klo 19,
ti 14.5. klo 19,
to 16.5. klo 19,
pe 17.5. klo 19

Liput: Aikuiset 12€, lapset (7-16) 5€, alle kouluikäiset maksutta. Lippuvaraukset: 040 565 9719

Teatteriharjoitukset kovassa vauhdissa, ensi-ilta 3.5. (23.4.)

Ensi viikolla (3.5.) saa ensi-iltansa Rutalahden nuorisoseuran teatterin esittämä ja Mikko Kaurasen ohjaama pienoisnäytelmä Huonetoverit.

Lisätietoja: https://rutalahti.fi/teatteri-2/Retki Metsä Fibren biotuotehtaalle (17.4.)

Nuorisoseura oli mukana Leivonmäen kansallispuiston ystävien järjestämässä retkessä Metsä Fibren Pro Nemus -keskukseen ja biotuotetehtaalle.

Pro Nemus -keskus on kaunis. Vihreä seinäteos on sammaleesta ja jäkälästä, valkoinen ilmavuus taas sellusta.
Hakkuukonesimulaattori pisti taidot koetukselle!
Tehdasalue on käsittämättömän suuri. 240 tukkirekkaa + 70 junavaunullista puuta joka päivä.

Seurapiiriläiset luontokuvien lumoissa (9.4.)

Seurapiiriläiset eivät ole sokerista, se tuli todistettua, sillä vaikka tuuli tuiversi ja lunta riitti paikoin kahlattavaksi asti, 23 seurapiiriläistä tarpoi Suojarinteelle katselemaan luontokuvia. Rutajärven rannalla asuva luontokuvaaja Matti Ranta esitteli, mitä kaikkea hän on viimeisen vuoden aikana kameraansa saanut talletettua. Myös Koskikaran kierrokselta löytyi uusia tuttavuuksia seurapiiriläistenkin bongattavaksi.

Marketta Ranta on usein kaverina luontokuvausretkillä ja pariskunta kertoikin yhdessä ”luontokuvanmetsästysretkistään”.
Päiväperhoset ja sudenkorennot kiinnostavat Matti Rantaa erityisesti kuvauskohteina ja suuren osan Suomen lajeista hän onkin jo onnistunut saamaan kameraansa. Se on vaatinut reissaamista pitkin maata Ahvenenmaalta pohjoisimpaan Lappiin. Harvinainen täpläverkkoperhonen on kuvattu Ahvenenmaalla Eckerössä viime kesänä.

Kesän pop up -suunnittelu loppusuoralla (30.3.)

Ranskalaisen pop up -illan kokki, sarjakuvaneuvos Kirsi Kinnunen, kävi tutustumassa Letkan Rysä-ravintolaan. Heinäkuun 26. päivä on muuten pöytiintarjoilu ja ruoka nautitaan posliinilautasilta. Pääruokana on kotimaista kania. Musiikista vastaa upea ranskatar Claire Bichet. Kannattaa ostaa ennakkolippu ajoissa! Lisätiedot: https://rutalahti.fi/pe-26-7/

Ilmastonmuutos – koskee se meitäkin! (12.3.)

Vaikka lomamatkat estivät monen vakituisen seurapiiriläisen osallistumisen maaliskuun ”istuntoon”, aiheen ajankohtaisuus ja ehkä ristiriitaisuuskin saivat 28 henkeä liikkeelle. Lea-Elina Nikkilä piti Eeva Furmanin alkujaan laatiman alustuksen ”Pieni ihminen ja ilmastonmuutos” (luvan perästä…) Alustuksen ajan Seurapiiri kuunteli hiiren hiljaa, mutta sitten pääsi keskustelu sellaiseen vauhtiin, jota ei olla vielä koskaan piirin historiassa kuultu! Erityisesti puhutti se, miten ilmastonmuutos koskee ja koettelee maaseutua ja sen asukkaita. Ja voimmeko itse omilla valinnoillamme vaikuttaa. Aiheesta pääsivät sanomaan sanasensa YLE Jyväskylän kautta radioon Jouko Tarkkanen ja Maire Huikko, ja luonnollisesti Lea-Elina Nikkilä asiantuntijana, kun  Tenho Tornberg heitä haastatteli.

Hiihtolomaretki JYP-Lukko -peliin (26.2.2019)

Nuorisoseura järjesti hiihtolomaretken jääkiekko-otteluun JYP-Lukko, LähiTapiola Areenalle. 18 lätkäfania lähti kannustamaan JYPpiä neljäntenä liigassa olevaa Rauman Lukkoa vastaan. Kovasta kannustuksesta huolimatta vieras joukkue vei tällä kertaa voiton 3-6.

Laturetkipäivä (24.2.2019)

Aurinkoinen aamupäivä houkutteli n. 50  hiihtäjää/ulkoilijaa Rutalahden 
laturetkelle.

Timpan kodalla makkarahiillos valmiina heti kymmeneltä. Kodan lämmöstä kävikin päivän aikana nauttimassa reilu 30 kävijää.

Latukahvilassa ajoittain kovakin sutina. Kahvittelijoita kävi päivän aikana reilu 40 henkeä.

Suuret kiitokset kaikille mukana olleille!

Seurapiirissä muistiasiaa (12.2.2019)

Helmikuun seurapiirin aiheena oli: ”Pitääkö olla huolissaan kun muisti pätkii..”. 34 seurapiiriläistä oli kuuntelemassa Seututerveyskeskuksen muistihoitaja Marja Immosen esitystä aiheesta. Aihe viritti vilkkaan keskustelun.Perinteiset pulkkakisat Suojarinteellä 10.2.2019

Pulkat viuhuivat ja metrit paukkuivat jälleen Suojarinteen mäessä, kun kymmenkunta urheaa, loskaa pelkäämätöntä laskijaa mitteli mäenlaskun mestaruuksista sateisena sunnuntaina. Nuotiotuli lämmitti, makkarat maistuivat ja nuorisoseuran lahjoittamat  palkintopulkat löysivät uudet omistajansa. Lasten sarjassa pisimmälle liukui Kaisa Salonen, ja aikuisten sarjassa voittoon venyi Jedro Tyviö.

Pulkkakisan tulokset:
Lapset: 1. Kaisa Salonen 32,35 metriä, 2. Ida Parkkinen 31,06, 3. Nea Kautola 30,00, 4. Enni Pigg 27,00, 5. Verneri Tompuri 26,10
Aikuiset: 1. Jedro Tyviö 36,72 metriä, 2. Heidi Pitkänen 33,31, 3. Kirsi Kautola 32,15Lasten tiedeleirin suunnittelua (1.2.2019)

Lasten tiedeleiri järjestetään jälleen ensi kesänä. Viime kesänä leiri täyttyi alle kahdessa päivässä ja ulkopuolelle jäi suuri määrä halukkaita. Siksi tänä kesänä leirejä onkin kaksi: ensimmäinen 3.-7.6. ja toinen 10.-14.6. Ilmoittautuminen alkaa näillä näkymin 1.3. Onpa hienoa, että Suojarinteellä on tällaista toimintaa!

Lasten tiedeleirin ensimmäinen suunnittelukokous pidettiin Suojarinteellä 1.2.2019. Mukana Jyväskylän yliopiston, kesäyliston, lasten yliopiston, Toivakan kunnan ja nuorisoseuran edustajia.

Seurapiirijoogaa (8.1.2019)

Seurapiirissä oli runsaat 20 osallistujaa. Janika Tanni kertoi joogasta ja piti osallistujille pienen harjoituksen.Nyt hiihtämään! (3.1.2019)

Perinteisen tyylin hiihtoladut Letkaliiteri ympäristössä (n. 1,5 km) ja Lahden tilan pellolla (n. 2km) on tänään 3.1. ajettu ja hyvässä kunnossa.

Alla maasto- ja korkeuskartta peltolenkistä. Kiertosuunta vastapäivään, lenkin pituus 2,040 km. Lähtö/autoparkki Myllytuvan luona tai Lahdentilantien risteyksessä.