2018

Rauhallista joulua ja onnea vuodelle 2019!

Maarit Kinnunen väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi (17.12.)

Maarit Kinnunen, joka toimii myös Rutalahden Nuorisoseuran sihteerinä ja tiedottajana, on väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtoriksi (pääaineena matkailututkimus) – tai kuten hän omin sanoin kuvailee itseään: festaritohtoriksi. Väitöskirjassaan Maarit käsitteli festivaalikävijöiden elämyksiä. Näillä opeilla onkin hyvä suunnitella ensi kesän Letkan ”festivaali” elämyksiä!

Lämpimät onnittelut upeasta saavutuksesta, Maarit!

Loikkaa liikkeelle -palkinnon lunastus (14.12.)

Tänään Joukon päivänä Kyläpäällikkö järjesti lupaamansa  eväsretken Koskikaran kierrokselle. Loikkaa liikkeelle -kisassa arvotun palkinnnon voitti Maire Huikko.

Vuoden viimeinen seurapiiri (11.12.)

Myllytuvan lämmössä 23 seurapiiriläistä nautti jouluisesta puurosta ja kahvista. Ensi vuonna kokoonnutaan taas uusien asioiden parissa.

Joulumarkkinat (9.12.)

Suojarinteen joulumarkkinat aloittavat joulun odotuksen. Tarjolla myyjäisissä oli mm. terveys- ja kosmetiikkatuotteita, joulukortteja ja -koristeita, kransseja, sukkia, leipää, leivonnaisia, gluteenittomia ja tavallisia pipareita, suppilovahverohilloa, kuivattuja suppiksia, sinappia, hunajaa, joulutorttuja, ledtuikkutaloja. Jukolan maitotilalta ja Mäkiahon juustolasta juustoja, leivonnaisia, joulukoristeita. Syrjälän tilalta lähilihaa eri muodoissa. Rutalahden myllyn jauhoja, ryynejä ja hiutaleita. Arpajaiset, missä joka arpa voitti. Kahviosta sai joulupuuroa ja kahviotuotteita. Myyjiä oli 17 ja väkeäkin 200-300.

Nuorisoseura lätkäsponsorina (5.12.)

Rutalahden nuorisoseura on jo joitakin vuosia sponsoroinut kylän omaa jääkiekkoilijaa, Tuomas Mäkistä, joka pelaa JYPin junioreiden C1-edustusjoukkueessa. Tuomas pelaa hyökkääjänä numerolla 25. Lisätiedot ja peliohjelma löytyvät täältä (https://www.jypjuniorit.fi/joukkueet/3133).

Pelipaidassa on Letkaliiterin mainos
Tallukoita tollukoille (27.11.)

Puulan seutuopiston Tallukoita tollukoille -kurssi päättyi tältä syksyltä, mutta jatkuu taas keväällä (Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.opistopalvelut.fi/puula/course.php?l=fi&t=4583). Kuten kuvista näkyy, kurssilla tehtiin muutakin mielenkiintoista kuin tallukoita.

Nuorisoseura sai tunnustusta (23.11.)

Rutalahden nuorisoseura sai Keski-Suomen nuorisoseurojen pikkujouluissa pe 23.11.2018 Keljon Tapiolassa tunnustuksen verkostoitumistaidoista: ”Rutalahden nuorisoseura on innovatiivisesti kehittänyt kesätoimintaansa. Viime kesänä Letkan monipuolisen ohjelmatarjonnan, sekä tanssikurssien ja kesäjumpan lisäksi järjestettiin kuusi pop up -ravintolailtaa. Letkan Rysä -ravintolassa teemailtojen ruokapalvelun tuottajana kunakin iltana toimi aina eri paikallinen yrittäjä, tarjoten maittavaa lähiruokaa. Illoissa oli myös vaihtuvat esiintyjät iskelmästä poppiin. Rutalahti on näyttänyt verkostoitumisen voiman ja kuinka yhdessä saadaan aikaan enemmän.”

Kiitos!

Vasemmalta: Kalevi Puttonen, Tapio ja Sinikka Vainiomäki, Samuli Huikko, Jarmo Tupasela, Riina Kylmälahti ja Aimo Walamies  (kuva Maire Huikko)

aloitteellinen nuori sai stipendin (14.11.)

Saara Rytkönen palkittiin Rutalahden nuorisoseuran stipendillä kepparikisa-aloitteestaan. Kepparitapahtuma sai kesällä niin hienon vastaanoton, että vuonna 2019 järjestetään uudet kisat!


Stipendin saaja Saara vasemmalla ja nuorisoseuran puheenjohtaja Samuli Huikko oikealla. Samuli näyttää aikovan osallistua tuleviin kisoihin 😉

Seurapiiri loikkasi vauhdilla liikkeelle! (13.11.)

Vuoden alusta kestänyt Loikkaa liikkeelle -liikuntatempaus sai seurapiiriläiset liikkeelle. Puolen tunnin suorituksia kertyi yhteensä 6 289, ja kun osanottajia oli 44, henkeä kohden keskimäärin 142,9! Valtaosa seurapiiriläisiä, mutta mukana myös muutama ”kannattajakuntoilija”. Huipputulos, jota on ennätetty jo kehua valtakunnallisen pääjärjestäjän, Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen puolestakin. Hyvä me! Ensi vuonna taas loikataan: keväällä kolmen kuukauden Kevätloikka ja syksyllä Syysloikka kutsuvat liikkumaan.

Tulokset:

Kortti täysi, eli suoritus joka päivälle (288): Paula Honkala, Eero Ikonen, Päivi Auvila ja Jani Metsänen. Onnetar suosi Eeroa ja hän sai lahjakortin, lisäksi arvottiin kannustuspalkintoja.. Muut ahkerat loikkaajat:

Pauli Backman   283
Erja Huikko     228
Kalevi Puttonen 227
Laila Toivonen   216
Janika Tanni     215
Liisa Liias       205

”Ei voi olla totta!”: Loikkakisan voittanut Eero Ikonen sai heti vierelleen Raija Puttosen ja vaimonsa Tertun.

Yhteensä 30 seurapiiriläistä osallistui palkintojenjakoon, herkutteli Leivonmäen pitäjäruualla, kauraryyniuunipuurolla sekä kokeili onneaan kaurapuurobingossa.

Lisää seurapiirin omilla sivuilla.

Tämä on ryöstö! (3.11.)

Nuorisoseuran teatteriryhmä järjesti lauantaina 3.11. retken Tampereelle. Lounas nautittiin panimoravintola Plevnassa, mistä siirryttiin katsomaan Tampereen Työväen Teatterin esitystä Tämä on ryöstö!

”Teatteriesitys oli niin huimaa nopea ilotykitystä, että en ole koskaan moista nähnyt”, kertoo Tapani Parkkinen. Tosi hauskaa oli. Mukana oli 17 henkeä.

Nuorisoseuran syyskokous (15.10.)

Rutalahden nuorisoseuran syyskokouksessa päätettiin ensi vuoden toimintasuunnitelmasta, jäsenmaksuista ja budjetista. Lisäksi valittiin johtokunnan puheenjohtaja ja muut jäsenet. Vuonna 2019 Rutalahden nuorisoseuran johtokunta on seuraava: Samuli Huikko (puheenjohtaja), Matti Auvila, Maarit Kinnunen, Mika Nevalainen, Pirjo Onnela, Annamari Pirinen, Heidi Pitkänen, Timo Pohja ja Kirsi Tarkkanen.

Seurapiiri porisi Jussilan vanhassa tuvassa (9.10.)
Jussilan 1700-luvulta peräisin oleva vanha tupa täyttyi puheensorinasta, kun 25 seurapiiriläistä paransi maalimaa syksyisen iltapäivähetken ajan Mailis ja Thomas Braunin vieraina. Emäntä johdatteli kertomaan, miten kukin on ”eksynyt” kylään, ja kuinka kauan on täällä viihtynyt. Eivätkä seurapiiriläiset mitään eilisen teeren poikia rutalahtelaisina ole, sillä tämän joukon keskimääräinen aumisaika oli 35 vuotta! Pieni hetki uhrattiin myös tulevan ohjelman suunnitteluun, ja luvassa on monenlaista mielenkiintoista, herkkuna kartanokierros Sysmässä tulevana kesänä
Kaukalotalkoot (6.10.)

Jääkiekkokaukalon loputkin vanhat laidat saivat kyytiä, kun talkoolaiset vaihtoivat laitoja uusiksi.

Rutalahden xV markkinat (29.9.)

Rutalahden markkinat rikkoi jälleen ennätyksiä. Myyjiä oli ennen näkemättömät 110. Iloa tuotti se, miten paljon paikalla oli lähiruokaa ja lähiruoan tuottajia. Lähiseudun maatilat jalostavat tuotteitaan ja pääsevät myymään niitä suoraan kuluttajille Rutalahden markkinoiden kaltaisissa tapahtumissa. Myös yleisö tiesi tämän ja ennätysmäiset 6.000 markkinakävijää nautti aurinkoisesta syyssäästä. Johan oli markkinat!

     

Kyläranta 10 vuotta (22.9.)

Kuutisenkymmentä kyläläistä ja kylän ystävää saapui juhlistamaan upeaa kymmenvuotiasta Kylärantaa. Myrskytuulien vaimennuttua ranta valaistiin ulkotulin. Kyläyhdistyksen tarjoamat makkarat ja lämpimät mehut hupenivat hetkessä. Usko Lahtinen sekä Tapio ja Ninni Vuorkoski soittivat tunnelmamusiikkia.

Ritva Rahikkala tekee rutalahden myllyn jauhoja tunnetuksi (15.9.)

Korpilahtelainen Ritva Rahikkala osallistui Vuoden Kotileipuri -kisaan Helsingissä omalla ruisrieskareseptillään. Ja niin tuli kunniamaininta! Kahden viikon päästä Ritva on Rutalahden markkinoilla myymässä tätä palkittua ruisrieskaa sekä muita Rutalahden myllyn jauhoista leivottuja leipiä ja leivonnaisia.

SEURAPIIRI SYYSRETKELLÄ (11.9.2018)
Vaikka kalenterissa oli merkintä, että vanhan kansan mukaan olisi ollut perunannostopäivä, liki 40 seurapiiriläistä pakkasi reppunsa ja lähti jo aamusta kohti uusia seikkailuja. Ovelasti ei kuljettukaan suorinta tietä, vaan kapeita sorateitä ja lähiseudusta paljastui jokaiselle ihan uusia puolia. Ensimmäisenä kohteena oli Latamäen tuulivoimapuisto Luhangassa.

Hartolan puolella tutustuttiin uuteen lintukosteikkoon ja -torniin Harassa.

Vaihelan maatilamatkailutilalla hörpättiin kahvit ja ihmeteltiin museoaittojen esineitä.

Kyläkisat (28.8.)

Perinteiset kyläkisat miteltiin Letkan parkkipaikalla 28.8. mainiossa säässä 22 osallistujan voimin.

Tulokset:

Alle 2-vuotiaat:

 1. Juho Pigg (15m 32,15; saappaanheitto 0,44 m)

3-4 -vuotiaat:

 1. Selma Peiponen (15 m 7,63; saappaanheitto 1,05)
 2. Aino Lindroth (11,4; 0,98)

5-6 -vuotiaat:

 1. Onni Peiponen (6,00; 7,48)
 2. Nea Kautola (6,53; 4,59)

Tytöt 7-8 vuotta:

 1. Inka Manninen (40 m 8,22; saappaanheitto 6,39)
 2. Emma Salonen (8,28; 3,68)
 3. Enni Pigg (9,85; 4,80)

Tytöt 9-10 vuotta:

 1. Ida Parkkinen (50 m 9,88; saappaanheitto 8,97)
 2. Kielo Liimatainen (10,97; 3,37)

Tytöt  11-12 vuotta:

 1. Kaisa Salonen (50m 9,68; saappaanheitto 9,70)
 2. Sofia Vitie (10,41; 8,21)

Naiset, saappaanheitto:

 1. Heidi Pitkänen 15,18
 2. Maire Huikko 14,78
 3. Suvi Viren
 4. Kirsi Kautola 14,34
 5. Maija Lindroth
 6. Siru Kuusela 12,12

Miehet:

 1. Toni Peiponen 24,70
 2. Tapani Parkkinen
 3. Markku Suoanttila
 4. Samuli Huikko

Kuva: Katja Kautola

Kuva: Katja Kautola

Kuva: Maire Huikko

Nuorisoseuran talkooillallinen (17.8.)

Perinteinen Rutalahden nuorisoseuran talkooillallinen järjestettiin tänä vuonna Oittilan Vaarunhovissa. Tarjolla oli maukas buffet-päivällinen ja halukkaille lämmitettiin vielä illan päätteeksi sauna. Paikalla oli lähes seitsemänkymmentä ihanaa talkoolaista. Kiitos kaikille koko vuoden edestä!

Tanssikesän päätöksessä kesän toiseksi suurin yleisö (4.8.)

Tanssikesän päätti The Vincents ja Laura Voutilainen yhtyeineen. Kesän viimeiset tanssit houkutteli paikalle kesän toiseksi suurimman yleisön, 654 henkeä.

Illan tunnelmia: Studio Liias

Kesän viimeinen pop up -ravintola veti ennätysyleisön (3.8.)

Yli 70 henkeä osallistui Letkan kesän viimeiseen pop up -ravintolailtaan.
Kuvat: Maiju Vallioniemi

Tarjolla oli Karoliinan Kestikievarin seitsemän sortin kahvipöytä, suolaista ja makeaa


Illan ravintoloitsija Pirjo Soilu ja Elina Virtaniemi


Eva Vikman esitti 50-luvun ikivihreitä säestäjänään Leaa Tommola

Rallitansseissa Teemu harjukari (28.7.)

Rallitanssit vauhditti Teemu Harjukari ja Taivaanrannanmaalarit. Katso keikkatunnelmia: Studio Liias

Yhteislauluilta (25.7.)

Viitisenkymmentä henkeä saapui laulamaan yhdessä Marita Taavitsaisen ja Juse Venäläisen kanssa.

Lastenkonsertti (22.7.)

Kissa Kirnauskis ja Hiiri Hipsukka houkuttelivat 55 henkeä Letkan lastenkonserttiin.

Kepparikisat Letkan nurmiparkkiksella (22.7.)

Letkan historian ensimmäiset kepparikisat järjestettiin sunnuntaina. Viidessä luokassa oli yhteensä 66 lähtöä (osa osallistui useampaan luokkaan). Kaikki suoritukset olivat tyylikkään vauhdikkaita. Yksi aikuinenkin uskalsi osallistua.

Suurkiitokset Mari Rytköselle tapahtuman järjestämisestä!

Vilma ja Myrskytuuli (kuva: Liisa Liias)

Danny teki sen taas: Letkalla uusi yleisöennätys! (21.7.)

Dannyn ja Erikan ilta Letkalla lauantaina 21.7. tuotti uuden yleisöennätyksen: 777 kävijää! Edellinenkin ennätys oli Dannyn nimissä, 19.7.2014 Letkalla oli 743 kuulijaa.

Kuva: Maire Huikko

Kuva: Liisa Liias

Rutalahden nuorisoseuran oma pop up -ilta (20.7.)

Nuorisoseuran ikiomassa Letka-illassa oli tarjolla herkullista hirvikeittoa (lähilihat toimitti Annukka Pirinen ja keiton valmisti Ritva Auvila). Kyllä maistui!

Musiikkipuolella esiintyi kylän oma Myyttikestien perhekokoonpano: Tenho, Minna ja Aino Tornberg. Tenhon musiikki noudattelee folkperinteitä Woody Guthrien ja Bob Dylanin hengessä. Ja Tenhon ansiosta saimme nauttia myös ihanan laulaja-lauluntekijä Johanna Mäkeläisen tuotannosta. Johanna tekee musiikkia laulelman ja folkmusiikkiperinteen jalanjäljissä, mutta tässä päivässä. Laulut syntyvät arkielämän lomassa ja siitä aiheensa ammentaen.

Tommi Soidinmäki ja Vastakaiku letkalla (7.7.)

Lämpimänä lauantai-iltana Letkan tunnelmaa loivat Tommi Soidinmäki ja Vastakaiku.

Letkan Toinen pop up -ilta (6.7.)

Toisena pop up -perjantaina Ritva Rahikkala Korpilahdelta valmisti maukkaan menun ja Sydänkäyrästä irrotettu Marjo & Pipsa -duo loihti meille Illan rakkaudelle. Ruokailijoita oli nelisenkymmentä ja tunnelma hyvin lämmin. Myös Rutalahden myllyn jauhoista tehtyjä ruisleipäsiä sai ostaa mukaan.

Semmarit on semmarit (5.7.)

Semmarit veti tällä kertaa keikan sateen takia sisätiloissa. Ja johan oli tunnelma! Paikalla n. 430 fania.

Joogaa kylärannassa (3.7.)

Rantajoogalla oli niin mukava osanotto, että Janika jatkaa sitä vielä 10.7., 7.8. ja 14.8.

Letkan 60-luvun ilta (30.6.)

Berit ja Steeples houkuttelivat paikalle 390 tanssijaa. Tällä kertaa tansseissa oli myös normaalia laajempi ruokatarjonta, kun Ritva Rahikkala Korpilahdelta tarjosi yrttipossua ja kesäistä perunasalaattia.

Letkan ensimmäinen pop up -ilta (29.6.)

Pop up -kauden avajaiset vietettiin lämpimissä tunnelmissa, vaikka sää olikin turkasen huono. Paikalla oli n. 70 ruokailijaa nauttimassa Vaarunhovin menua ja Jonna Ortjun ihanaa musisointia.

Letkan tanssikausi avattiin (23.6.)

Letkan juhannustansseja veti jo perinteiseen tapaan KinoJake ja vaikka ulkona oli kaamea tuuli ja kylmä, oli sisällä tosi lämmin ja iloinen tunnelma. Paikalla oli noin 380 juhannuksen juhlijaa. Lisäjännitystä toi sähkökatkos, josta selvittiin aggregaatilla: ja juhlat jatkuivat. Kesä on polkaistu käyntiin!

LETKAKAHVIO avattiin (22.6.)

Letkakahvion kausi alkoi 22.6. ja jatkuu 5.8. asti. Kahvio on auki pe-su klo 12-18.

Vierasvenesataman työt valmistumassa (19.6.)

Rutalahden vierasvenesataman wc:n päivitysprojekti harjakorkeudessa.

Uusi inva-mitat täyttävä wc on liitetty kunnalliseen jätevesiverkostoon ja valmistunee näillä näkymin juhannusaatoksi.

Rakennuttajana on Joutsan kunta ja hankkeen toteuttamisesta vastaa paikallinen Koneurakointi Henry Laitinen Oy.

Letkan talkoolaiskoulutus (19.6.)

Letkan talkoolaisia koulutettiin tulevan kesän rientoihin tiistai-iltana. Veikko Paakkunainen kertasi järjestyksenvalvonnan periaatteita ja Samuli Huikko kertoi anniskelun muutoksista. Paikalla oli 24 talkoolaista. Tervetuloa Letkalle juhannuksena!

Letkan somistustalkoot (18.6.)

Letkaliiteri sai kauniit kesäkukkaset ja valmistui muutenkin kesäsesonkiin somistustalkoissa, joihin osallistui kymmenkunta henkeä.

Letkan kesäjumpat käynnissä (13.6.)

Pauliina Sieväsen ohjaamana Letkan kesäjumpat keskiviikkoisin 6.6. – 1.8. klo 17:30 – 18:30. Sateen sattuessa sisällä, muuten ulkona. Kuva: Liisa Liias.

LASTEN TIEDELEIRI PÄÄTTYI (8.6.)

Viikon kestäneen lasten tiedeleirin leiriolympialaiset ja päättäjäiset vietettiin perjantaina Letkalla. Kuvia leiriltä löytyy täältä: Lasten tiedeleiri 2018 (https://rutalahti.fi/lasten-tiedeleiri-2018)

Lasten tiedeleiri rutalahdessa (4.6.)

Lasten tiedeleirin kuulumiset on koottu omalle sivulleen: Lasten tiedeleiri 2018

Bemarit valtasivat letkan parkkipaikan (26.5.)

Yli 60 BMW:tä valloitti Letkan parkkipaikan, kun 3-sarjan bemarit pitivät makkaransyöntitauon Letkalla. Kokoontumisajo jatkui Kärkisten kautta Muurameen.

Letka siivottu kesäkuntoon (22.5.)

Tusinan verran ahkeria talkoolaisia oli paikalla, kun Letkaa pistettiin kesäkuntoon.

Teatterissamme 745 katsojaa! (20.5.)

Kiitos jokaiselle Rutalahden nuorisoseuran teatterin 745 katsojalle ja tietysti myös kaikille Herrasmieshuijareille ja ohjaaja Helena Gyldénille upeasta teatterikeväästä 2018! Kiitos myös kahvittajille ja portsari Tapiolle.

Viimeisessä esityksessä julistettiin Vuoden teatterikatsoja. Kunniakirjan sai Ida Parkkinen, joka kävi katsomassa kenraaliharjoituksen ja kaikki seitsemän esitystä. Kuvassa Ida isänsä Tapani Parkkisen kanssa.

Kylän siivoustalkoot (14.5.)

Rutalahden Kylärannan siivoustalkoissa oli viitisenkymmentä kyläläistä; aikuiset haravoivat ja lapset polskuttelivat. Ahkerimmat talkoolaiset olivat työssä jo aamulla ja nyt on rannalla myös uusi komea pöytä penkkeineen. Tilaisuudessa muistettiin myös uusia kyläläisiä: perhe Tornbergiä sekä Heidi Pitkäsen ja Pasi Piggin Juho-vauvaa. Talkootöiden jälkeen väki palkittiin pullakahveilla ja makkaralla.

 

Kevätmieltä ja historian havinaa Päiväkunnan Uudessa-Mäkelässä (8.5.)

Seurapiiri vietti ”kevätjuhlaa” 18 hengen voimin Päiväkunnan Uudessa-Mäkelässä Martti ja Marja-Leena Strömbergin vieraana. Sillä aikaa koivut olivat Rutalahdessakin värjäytyneet hennon vihreiksi hiirenkorvista! Emäntä avasi talon menneitä vaiheita kertomalla mielenkiintoisia asioita ihmisistä ja elämänmenosta vuosikymmenten mittaan.

Päärakennus on läpikäynyt mittavan korjausurakan jo jokunen vuosi sitten ja viimeksi isäntäpari on kunnostanut kiviseinäisestä navetasta viihtyisän oleskelupaikan isommallekin porukalle. Monet vanhat esineet ja huonekalut ovat löytäneet uuden kodin navetan suojista.

Iltapäivähetken päätteeksi jännitettiin, osuisiko isännän bingokone arpomaan jotain kotiinviemisiksi…

Herrasmieshuijareiden ensi-ilta (4.5.)

Rutalahden nuorisoseuran teatterin näytelmä ”Herrasmieshuijarit” oli ensi-illassa pe 4.5. Tilaisuutta juhlisti näytelmän käsikirjoittaja Matti Martikainen, joka kuvassa kiittelee ohjaaja Helena Gyldéniä.

Letkalla valmistaudutaan kesäkauteen (3.5.)

Kesä ja Letkan tapahtumat lähenevät. Aamulla meillä vieraili Oittilan uuden juhlatalon, Vaarunhovin, omistajaperhe. Yhdessä suunniteltiin ensimmäistä pop up -ravintolailtaa (60-luvun ilta 29.6. klo 19-22). Hyvää ruokaa on luvassa ja ennakkomyynti alkoi jo: Vaarunhovi ja Jonna Ortju ennakkolippu

Heti perään oli vuorossa Rutalahden kehittämishanke 3:n tarkastusrupeama ELY-keskuksen kanssa. Tarkastettiin hanke 3:n rakennukset sekä viimeisen kolmen vuoden kirjanpito. Tarkastuksessa ei havaittu mitään puutteita.

Letkan pop up -ravintolailtojen suunnittelu käynnissä (22.4.)

Letkan Rysä-ravintolan pop up -iltojen suunnittelu on hyvässä käynnissä. Tällä kertaa Ritva Rahikkala sekä Marjo ja Pipsa -duo kävivät tutustumassa tiloihin (Ilta rakkaudelle 6.7. klo 19-22). Ennakkolippujen myynti alkaa toukokuussa, jolloin myös menut julkistetaan! Seuraa ilmoittelua.

Vasemmalta: Pipsa, Marjo ja Ritva

Rysä on laitetaan kesäkuntoon toukokuussa

MikKo Huikko Ylen Haastattelussa: työmatka taittuu hiljaisella ja vähän kuluttavalla sähköautolla (12.4.)

Mikko Huikko hankki alkuvuodesta sähköauton. Keski-Suomessa sähköautot eivät ole vielä yleistyneet ja yhteensä niitä löytyykin liikenteestä vain 27 kappaletta plus 8 sähköpakettiautoa. Sähköauto on kuitenkin hiljainen ja säästää huomattavan summan käyttökustannukissa sekä sopii hienosti myös maaseudulle. Katso Mikon haastattelu Yle Areenasta tai lue juttu täältä.

Seurapiiri virkistymässä Petäjävedellä (10.4.)

Seurapiirin retkiautoon Petäjävedelle kipusi 33 retkeläistä. Tutustuttiin puulelujen tekoon, verhoiluun ja metallitöitten luomiseen Puupiippolassa. Tieliikennemuseossa kiehtoivat ja herättivät muistoja monenmoiset kulkupelit vuosien varrelta.

Sepäntyöstä ja Strömbergien suvun liittymisestä siihen kuultiin Kyläsepässä, jossa myös pisteltiin poskeen herkullinen ateria. Heinähatun hyllyiltä löytyi monenlaista tuliaiskassiin. Vanha kirkko hiljensi taas kerran kulkijan.


Viimeistään piipahdus Viherlandiassa kotimatkalla sen varmisti: Kevät on tullut!

Teatteriesityksen ensi-ilta lähestyy

Rutalahden nuorisoseuran teatteri harjoittelee komediaa ”Herrasmieshuijarit” (kirj. Matti Martikainen, ohj. Helena Gyldén). Ensi-ilta on perjantaina 4.5. klo 19.

Virpojat rutalahdessa (25.3.)

Palmusunnuntain virpojia Rutalahdessa.

Liikenneoppia seurapiiriläisille (13.3.)

Seurapiiri oli maaliskuun tapaamiseen kutsunut mukaan liikenneopettaja Matti Huikon, joka on ehtinyt monet kyläläisetkin opastaa autoilun saloihin vuosien varrella.

”Aina voi kehittää ajotaitoaan”, Matti Huikko korosti, ja tulevan toimintakauden yhdeksi teemaksi otettiinkin yhteistuumin liukkaan kelin kurssi hänen opastuksellaan.

”Ei turhaan kannata hermostua, jos puoliso vieressä neuvoo: neljä silmää näkee aina enemmän kuin kaksi!”, Matti Huikko toppuutteli heti alkuun, kun ilmeni, että useimmissa seurapiiriperheissä autoa herkästi ”ajetaan” vieruspenkiltä!

Kukin täytti omantunnon mukaan ”Ikäkuljettajan itsearviointi”-testin ja Matti Huikko kehotti paneutumaan siihen myös kotiläksynä. Maaliskuun Seurapiiriin osallistui 35 henkeä.

Jäälatu avattu vielä kerran (1.3.)

Latumestari Martin Liljeström on avannut viimeistä kertaa Pätiänsaaren latu-urat ja haluaa kiittää kaikkia vuosien varrella Pätiänsaaren lenkillä ja aikoinaan koulun ja Korkkimäen laduilla hiihtäneitä!

Hiihtäjät vuorostaan kiittävät Martinia lämpimästi monien vuosien työstä!

Laturetkipäivä (25.2.)

Pikkupakkanen ei huolettanut Pätiälle hiihtäjiä, olihan perillä tarjolla lämmintä mehua ja nuotio makkaranpaistoa varten. Myös Ravio-Päiväkunnan maamiesseura osallistui laturetkipäivään tarjoamalla makkaratulet XL-Hirsimökin rannassa.

Teatteriretki mikkeliin (24.2.)

Pakkasaamu lähti liikkeelle parhaalla mahdollisella tavalla, kun Iivo Niskanen voitti olympiakultaa. Iloisen uutisen jälkeen 23 henkeä lähti Toivakan kautta Mikkeliin. Kenkäverossa oli tarjolla mitä mainioin sydäntalven buffetpöytä paikallisine herkkuineen. Vatsa täynnä siirryttiin Mikkelin teatteriin katsomaan Komisario Palmun erehdyksen viimeistä esitystä, missä murhaajaksi paljastuikin Metsolan Eeva!

Mielenterveys puhutti helmikuun seurapiirissä (13.2.)

Helmikuun seurapiiri kokoontui Suojarinteelle kuulemaan ja keskustelemaan mielenterveyden hyvinvoinnista. ”Kotiin ei saa jäädä” oli päivän asiantuntijana toimineen gerontologian maisteri Niina Kankare-Anttilan viesti.  Hän käsitteli laajasti ikääntyneiden mielenterveyteen liittyviä asioita.  Paikalla oli n. 30 seurapiiriläistä.  Lopuksi aiheesta keskusteltiin kahvin ja pullan ääressä.

Pulkkamestaruudet ratkottiin jälleen (12.2.)

Rutalahden perinteiset pulkkakisat miteltiin jälkeen maanantaina Suojarinteen mäessä, ja mikäpä oli kisatessa, kun sääkin suosi. Mittelöihin otti osaa runsaat parikymmentä laskijaa, ja kaiken kaikkiaan pulkkamäen tunnelmasta nautti kolmisenkymmentä reipasta ulkoilijaa. Kisailun jälkeen nautittiin nuotiotulen lämmöstä ja paistettiin makkaraa. Kahvit, mehut ja herkulliset laskiaispullat oli katettu sisätiloihin.

Tulokset

Lapset: 1. Iida Pigg (31,30 metriä), 2. Alexi Auvila (30,10), 3. Antton Auvila (25,80), 4. Ida Parkkinen (25,40) ja Antti Rautio (25,40), 6. Enni Pigg (24,00), 7. Nea Kautola (23,80), 8. Saara Rytkönen (21,90), 9. Onni Peiponen (18,90), 10. Kielo Liimatainen (18,00), 11. Selma Peiponen (15,00)

Aikuiset: 1. Heidi Pitkänen (38,60 metriä), 2. Matti Auvila (33,10), 3. Samuli Huikko (31,90), 4. Maire Huikko (31,80), 5. Tapani Parkkinen (30,60), 6. Topi Könnö (30,30) ja Markku Suoanttila (30,30), 8. Jarkko Liimatainen (29,70), 9. Erja Huikko (27,20), 10. Toni Peiponen (26,90), 11. Katja Kautola (26,60), 12. Katri Auvila (25,80), 13. Ritva Auvila (16,80)

Järjestyksenvalvojat kertaamassa (27.1.)

18 järjestyksenvalvojaa käytti lauantaipäivän kouluttautumiseen.

Hieno Loikkaa-päivä Huikolla (21.1.)

Loikkaa liikkeelle -tapahtumassa 21.1 oli 23 henkilöä mukana, hiihtäen, kävellen ja kelkkaillen. Myllytuvassa nautittiin spelttirinkelikahvit.

Herrasmieshuijareiden harjoitukset käynnissä: ensi-ilta 4.5. (18.1.)

Rutalahden nuorisoseuran teatteriryhmä on aloittanut kevään näytelmän harjoittelun. Esitys on nimeltään Herrasmieshuijarit, jonka on kirjoittanut Matti Martikainen ja jonka ohjaa Helena Gylden. Herrasmieshuijareiden ensi-ilta on pe 4.5.

Koskikaran kierros kutsuu koskille (12.1.)

Rutajoen vesi ryöppyää korkeampana kuin koskaan viimeiseen kolmeenkymmeneen vuoteen. Vaikka pakkasta on vain vähän, pieniä taideteoksia on myös alkanut syntyä – mitä hienouksia onkaan odotettavissa! Polut ja sillat ovat polanteisia, joten varovaisuus on tarpeen, ja sauvat tai nastakengät tosi hyvä juttu. Korvenkoskea kyllä pääsee ihailemaan vaikka vähän kauempaakin. Retken päätteeksi voi suunnata Päijänteen rantaan grillikatokselle makkaranpaistoon, sieltä löytyy kuivia puita.

vuoden ensimmäinen seurapiiri kokoontui 9.1.

Vuoden ensimmäinen Seurapiiri teemana ”kunta kylässä” onnistui hyvin. Paikalla oli virkamiehiä muun muassa Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Huikko, tekninen johtaja Jari Lämsä ja hallintojohtaja Sari-Maarit Peltola sekä kunnanhallituksen jäseniä ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Kuurne. Ilmapiiri oli lämmin ja puheenvuoroja käytettiin runsaasti. Tilaisuuteen osallistui yhteensä 41 osaanottajaa ja keskustelua heräsi muun muassa satamasta, tonttiasioista, teiden kunnossapidosta, vesihuollosta ja yhteisöllisyydestä. Seurapiirin jälkeen Joutsan kunnanhallitus jatkoi omalla kokoontumisellaan.

Nyt hiihtämään!

Kylältä löytyy kolme perinteisen hiihtotyylin latua:

 • Lahden tilan perinteisen peltolenkki (kuvassa): pituus 2 km, kunto kohtalainen
 • Vihisen Tapion perinteisen latu: 3,5 km Rutalahdesta Toivakan suuntaan oikealla parkkipaikka, josta lähtee n. 4 km pitkä latu Pihlajarinteelle
 • Letkaliiterin edustalla n. 1 km perinteisen latu