2016

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta! 


Nämä Rutalahden kyläsivut ovat olleet osa kylän sisäistä ja ulkoista tiedottamista jo vuodesta 2005. Sisältö on vuosien mittaan muotoutunut sen mukaan, mitä kylällä on tapahtunut, mutta ulkoasu yms ovat pysyneet koko ajan lähes samoina. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä; syksyn mittaan sivuja on uudistettu ja ne saadaan käyttöön vuoden alkupäivinä. Päävastuun kyläsivuista ottaa Eveliina Liias. (eveliina.liias@hotmail.fi) Varmaan jatkossakin kävijämäärät jatkavat kasvuaan! (L.B.) 

Rutalahti ja Letkaliiteri näkyvät pelipaidassa(13.12.2016)

JYP D1-junioreissa numerolla 55 jääkiekkoa pelaava rutalahtelainen Tuomas Mäkinen on saanut nuorisoseuralta sponsoriapua seuralleen ja mainostaa kotikyläänsä ja Letkaliiteriä pelipaidassaan. Kannattaa seurata! 

Kassit täyttyivät herkuista ja käsitöistä joulumyyjäisissä (11.12.2016)

17 käsityöläistä ja jauhopeukaloa oli viettänyt monta iltahetkeä ideoidessaan ja valmistaessaan myytävää Rutalahden joulumyyjäisiin Suojarinteelle. Ja tänä vuonna asiakkaita riittikin koko päiväksi ostoksille. Villasukkia, lapasia, havukoristeita, piparitikkareita – jos vaikka mitä kertyi kasseihin. Omaankin suuhun sai kahvilasta kunnon joulupuuroa ja kahvia.

Joulumyyjäisissä arvottiin Kyläsivukyselyyn osallistuneitten kesken Letkan VIP-passi ensi kesksi. Onnetar suosi Paula Rossia Toivakan Huikosta – ONNITTELUT!

Bingon huumaa ja hurmaa Päiväkunnassa (7.12.2016)

Seurapiiri saatteli vuoden 2016 muistojen joukkoon kokoontumalla jouluisissa merkeissä Päiväkunnan koululla. Piirin ”Päiväkunnan osasto” oli järjestänyt mukavan, jouluisen hetken: oli pipareita ja muita joulun herkkuja, vähän joululauluja ja Päiväkunnan yli 40-vuotista perinnettä noudattaen BINGO. Vainiomäen Tapiolla kävi hyvä säkä, ja hän voitti Hiekkaniemen Hertan omakehruisesta langasta kutomat rukkaslapaset. Hymystä päätellen mieluinen palkinto! Nyt Seurapiiri jää joululomalle, tammikuussa aiheena elvytys ja defibrilaattorin käyttö.

Iida, Aino ja Aaron leipoivat mummolan piparkakkutaloksi (5.12.2016)

Nyt on urakka valmis! On mummola, navetta, silta Haapajoen yli, vanha koirankoppikin. Niin ja tietysti pihassa peuhaavat kummien Roope, Ture ja Nano. Data on karannut omiin puuhiinsa. Maire-mummon kanat kaakattavat ja Jallu-kukko yrittää pitää akkalaumaansa kurissa. Mikäs kumma tuolla katolla istuu lumen peitossa? Sehän onkin Nala-kissa, joka ei yhtään tykkää koirista… Tänä vuonna mummo sai jo hyvissä ajoin ”varoituksen”, että piparkakkutalon aiheena on mummola, joten kaavat saisi tehdä valmiiksi. Ainon vuoro oli  valita aihe – mitähän kivaa Aaron vuorostaan keksii ensi vuonna… Pieni palomies onkin jo aiheen valinnut: PALOASEMA!

Varmaan arvaatte, mitä tämän piparkakkumummolan tupaantuliaisissa Myllytuvan lämmössä popsittiin – no piparkakkuja ja maitoa tietenkin!

Letkan työt tauolle, ”tontut” Joulupukin hommiin… (1.12.2016)

Letkan laajennus on nyt jäämässä talviunille; viimeistelytyöt jatkuvat ensi vuoden puolella ja avajaisia juhlitaan 17.6.2017. Syksyn mittaan niin urakoitsija Risto Liias että ahkerat talkoolaiset ovat pistäneet töppöstä toisen eteen siihen malliin, että ei ihmekään, jos työt ovat aikataulussa ja vähän edelläkin. Kun urakka nyt hiljenee, Samuli Huikko voi hyvillä mielin nuorisoseuran puolesta suositella koko porukkaa vaikka Joulupukille apulaisiksi!

Rakennustöitten sujumista voit tutkailla tästä

Kaikki on painettu villasella! (30.11.2016)

Tämän syksyn käsityöpiiri ”Painetaankos villasella!” on nyt päättynyt ja pukinkonttikin täyttynyt kuin huomaamatta. On neulottu sukkia, myssyjä, kaulureita, huiveja ja jos vaikka mitä – tavoitteena, että jokaisessa työssä on jotain uutta opittavaa. Tuttuun tapaan Lahtisen Leena on malttanut kärsivällisesti opastaa ja etsiä tietoja ja tarjota uutta näperrettävää. Kevättalvella kokoonnutaan Porinapiiriin omatoimisesti joka kuukauden viimeinen tiistai klo 17.00 Suojarinteelle – silloin voivat ihan kaikki tulla vaihtamaan kuulumisia käsityön kanssa tai ilman käsityötä.(Kuva:Leena Lahtinen)

Yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa –digikuvauskurssilta tietoa ja intoa (26.11.2016)

Kolme tiivistä päivää JL-foton Jouni Löytöläisen opissa auttoi myös Marianne Kososta, Eero Ahosta ja Maire Huikkoa edes vähän paremmin tajuamaan oman digikameran sielunelämää: ”Vaikka ei kaikkea opittua käyttäisikään, on hyvä tietää perusteet.”Valokuvauksen niksejä oli kokoamassa omalta kylältä 7 henkeä ja olipa kurssilaisia Leivonmäeltä, Vartiamäestä, Luhangasta, Huikosta ja Kangasniemeltä asti, yhteensä 13. Keväällä jatketaan 24.-26.3.2017.

Kiitos opettajalle hyvistä opeista!

Letkan laajennus jo harjassa (25.11.2016)

Letkaliiterin laajennusosa on jo komeasti harjassa. Rakentamisen urakoinut XL-hirsi/ Risto Liias on saanut kylän miehiä talkooavukseen, ja työt ovat sujuneet mallikkaasti. Olipa Keski-Suomenlaskuvarjojääkäreistäkin viisi kantamassa kortensa kekoon…Tulevalla viikolla nostetaan jo pellit katolle.

”Suomi juhlavuoden kynnyksellä” (8.11.2016)

Puolustusvoimissa elämäntyönsä tehnyt Väinö Rajamäki piti marraskuisessa Seurapiirissä alustuksen ”Suomi juhlavuoden kynnyksellä”. Mielenkiintoisella tavalla hän peilasi historiaa nykypäivään ja niihin odotuksiin, mitä meillä yhteisesti on Suomesta. ”Kyllä siinä on mies läksynsä lukenut…” – kuului miesväen joukosta alustuksen ja vilkkaan keskustelun päätteeksi. Seurapiiriläisiä oli mukana 35. Seuraavan kerran poikkeuksellisesti keskiviikkona 7.12. Päiväkunnassa.

Jääpuikkojen tanssia (5.11.2016)

Luonto tarjoaa Korvenkosken  eli Sahankosken partaalla ilmaisen näytöksen: se on luonut uskomattoman hienoja taideteoksia jääpuikoista. Kosken urut soittavat säveliään ja jääpuikot tanssivat! Käy ihmettelemässä…  

Letkalla tapahtuu… (25.10.2016)


Uuden terassin lattia on talkkoolaisten osalta tältä erää valmis, XL-hirren hirsimestari Risto Liias jatkaa nyt rakentamista. Viimeistelytalkoot ennen uuden kesän haasteita alkavat hyvissä ajoin keväällä. Ensilumi ja YLE Jyväskylä yllättivät talkooporukan tiistaina; radioaalloille ja tv-ruutuun pääsi useampikin kyläläinen! Tervetuloa YLE:n väki sittenkin, kun uuden terassin avajaisia vietetään 17.6.2016

(23.10.2016)

Lauantaina  olivat routaeristeitten asennus ja alapohjan täyttö loppusuoralla. Kuvassa Koskisen Arto ja Vainiomäen Tapio talkoohommissa. Tiistaina 25.10. klo 8.30 luvassa hommia isommallekin porukalle, kun terassin lattian runkorakenteita asennetaan, silloin luvassa maukasta mahan täydeltä, sillä kämppäemäntänä häärii Auvilan Ritva.

(18.10.2016)

 

Maanantaina valettiin Letkaliiterin uuden terassin anturat ja keskiviikkona 19.10. on vuorossa laudoituksen purku talkoilla. Myös salaojituksen teko on työlistalla.

”Syötkö elääksesi – vai elätkö syödäksesi…” (11.10.2016)

Terveydenhoitaja Johanna Kinnunen kertoi Seurapiirin 22 paikalla olleelle uusista ravintosuosituksista ja miten niitä voi tulkita ikäihmisten kannalta. Samalla tuli esille, mitä kaikkia palveluja Toivakan Terveysasema voi tarjota. (Seurapiirin omilla sivuilla ohjeet kausirokotukseen ja laboratorioaikojen tilaamiseen). Heljä Suoanttila ja Päivi Auvila olivat emäntävuorossa ja munkinpaistovastaava Markku Suoanttila ”saa” toisenkin kerran pyöräyttää munkit… 

”Eläviä kuvia” markkinoitten tunnelmista… (3.10.2016)

Eve Liiaksen kuvaamana voit katsella tästä

Kiitos talkoolaisille! (1.10.2016)

Pääosa vuoden talkoista on jo hyvillä mielin muistojen joukossa ja talkootunteja  kertynyt tuhansia eri tehtävissä. Nuorisoseuran kutsun tulla kiitokseksi Suojarinteelle valmiiseen pöytään, oli ottanut vastaan 91 talkoolaista. Maukkaan ruuan lisäksi tarjolla oli myös nautittavaa musiikkia, kun Minna, Tenho ja Aino Thornberg nousivat nuorisoseurantalon lavalle.

Vielä on talkoita jäljellä – ja ensi vuonna jatketaan!  

Paikallislehti Joutsan Seutu 29.9.2016
Pääkirjoitus: Markku Parkkonen

 

Ja kaikki tiet johtivat Rutalahteen MARKKINOILLE 24.9.

Jo pari tuntia ennen virallista markkinoitten avausta tiet täyttyivät joka suunnasta, kun markkinamyyjät (liki 90) ja ensimmäiset ostajat kiirehtivät Letkaliiterille. Uudet parkkialueet ja tehokas liikenteen ohjaus helpottivat tuntuvasti ruuhkaa markkinakentällä, vaikka kokeneitten markkinamyyjien arvion mukaan nyt väkeä oli jopa viimekin vuotta enemmän (noin 5000 vuonna 2015). Ja pitäähän sitä pientä ruuhkaa ollakin, että syntyy se oikea markkinatunnelma!

Rutalahden Markkinat on vuosia saanut kiitosta siitä, että ne ovat aidot maalaismarkkinat; täältä voi poimia koriinsa kaikkea mahdollista syyssatoa pellolta ja metsistä sellaisenaan tai herkuiksi jalostettuina. On myllytuoreita jauhoja ja ryynejä, leipää ja leivonnaisia, perunoita ja juureksia, omenia, lihajalosteita, sieniä ja marjoja. Perinteisiä käsitöitä. Ja pieni ripaus muuta mielenkiintoista. Suosiosta kertoo sekin, että moni markkinamyyjä varasi jo nyt saman paikan ensi vuodeksi.

Syyssadon herkkuja voi maistella jo markkinoilla, ja aika monen ohjelmaan kuuluukin joko kyläyhdistyksen Rutalahti-pyttis tai nuorisoseuran ruisuutispuuro – jos ei molemmat! Jälkiruuaksi tietysti Letkis-lettuja. Monesta kojussa tirisevät myös makkarat.

Isojen ja pienten miesten iloksi  markkinoille oli saatu vanhoja traktoreita, ja malliltaan ”uunituore” , ”kultainen” Valtra. Molempien ympärillä riitti pöhinää kuin mehiläispesässä.

Tämän vuoden uutuus – ja vetonaula – oli Leivonmäen kansallispuiston ystävien ja nuorisoseuran yhteisvoimin kokoama Sieninäyttely. Vaikka kuivuus, pakkanen ja hirvikärpäset yrittivät sabotoida näyttelyä, sieniä löytyi yli 70 eri lajia. Asiantuntijana oli sienitutkija Kaisa Tervonen ja apuna Lekyn väkeä. Näyttelyn komistus oli harvinaisen tukevajalkainen ja kookas ukonsieni.

Nuorisoseuran puheenjohtaja Samuli Huikko: ”Huipputapahtuman lisäksi onnistuimme myös taloudellisesti. Paljon on tullut hyvää palautetta – se vaati kuitenkin yli 50 ihmisen työpanoksen ja sitoutumisen. Olen todella ylpeä että meiltä löytyy tämmöistä yhteishenkeä!”

Kiitokset talkoolaisille, markkinamyyjille, yhteistyökumppaneille ja erityisesti markkinayleisölle – me kaikki yhdessä teimme taas kerran mukavat maalaismarkkinat! Ensi vuonna uudestaan…

Ne on jo kohta täällä… MARKKINAT 24.9. klo 10-13.00


Markkinahumu on jo tullut kylään: nurmikot on leikattu, opasteet pystytetty, on kerätty auringonkukkia koristeeksi, rymytty metsissä sienten perässä… Ja tietysti varusteltu monensortin myytävää. Pian alkavat myös ensimmäiset markkinamyyjät koota kojujaan. Enää yksi yö nukuttava, ja sitten ne ovat taas täällä – Rutalahden Markkinat!

Painettaisko villasella… (20.9.2016)

Puulan Seutuopiston ”Painetaanko villasella” -kurssi pyörähti käyntiin Lahtisen Leenan tutussa opissa Suojarinteen kerhohuoneessa tiistaina 20.9. Jo ensimmäisellä kerralla 9 puikonkilisyttäjää oli paikalla yhteistuumin miettimässä, mitähän kivaa tänä syksynä opiskeltaisiin. Leena kaivoi kätköistään kesän aikana värkkäämiään uusia malleja ideoinnin pohjaksi. 

Se on pienestä kii (13.9.2016)

Oletko joskus tuskaillut säilyketölkin avaamisen kanssa? Onko kengissäsi liukuesteet syksyn liukkaille? Tiedätkö, mikä on tasapainotyyny? Näihin ja monen moniin muihin arkipäivän ongelmatilanteisiin saatiin helpotusta, kun Katri Rastas Respectasta esitteli käteviä apuvälineitä. Jos et nyt päässyt mukaan, mutta haluaisit hankkia välineitä, jatkossa voimme tehdä yhteistilauksen. Esimerkiksi purkin ilmaaja tai liukuesteet olisivat monelle tervetullut joulumuistaminen – ja siitä tasapainotyynystä olisi iloa ja hyötyä pienille ja isoille. 18 seurapiiriläistä oli menossa mukana ja esittelypöydän ympärillä riitti vilskettä, kun oli aika tutkia vempaimia tarkemmin.

Kynttilät syttyivät Kolkkapohjassa (5.9.2016)

Vain muutama kuukausi sitten Seurapiiri kävi ottamassa kevään vastaan Kolkkapohjassa – nyt oli aika hyvästellä kesä samassa paikassa seurakunnan Kynttiläillassa. Seurakunnan puolesta iltaa isännöi Kalevi Puttonen ja Rutalahden jauhopeukalot huolehtivat tarjoilusta. Mukana oli 17 seurapiiriläistä.

Paloasema paljastui taas pusikosta (3.9.2016)

 

Tarvittiin vain jokunen talkootunti, muutama desi hikeä ja bensaa, ja ”Mannisen kirkko” eli paloasema tervehtii taas ryhdikkäänä maalikyliltä tulevia. Rutalahden VPK rakensi oman palotallin 1950-luvun alussa, ja se oli kovassa käytössä aina vuoteen 1964. Rakennus on Auvilan maalla ja luokiteltu paikallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Muutaman vuoden välein kyläläiset ovat talkoovoimin vesoneet ympäristön, vuonna 1989 Kylätoimikunta maalasi rakennuksen. Tällä kertaa raivausvuorossa olivat Koskisen Arto, Tarkkasen Jouko ja Backmanin Pauli.

Saapas lensi ja juoksu maistui perinteisissä kyläkisoissa! (29.8.)

Pieni sade ei innokkaita kyläkisailijoita säikäyttänyt, ja uudella kisapaikalla Letkaliiterillä nähtiin maanantai-iltana äänekästä kannustusta, vauhdikkaita pinkaisuja ja komeita kaaria. Tänä vuonna nuorisoseura lahjoitti kaikille lapsille palkinnoksi frisbeet, joita innokkaimmat testaajat kehuivatkin lento-ominaisuuksiltaan heti palkintojenjaon jälkeen ”tosi hyviksi”! Myös naisten ja miesten pisimmät heitot palkittiin.

Tulokset, lapset (juoksu ja saappaanheitto)
Alle 4-vuotiaiden sarja: 1. Miika Ylennysmäki (9.22 sekuntia/5,48 metriä); 2. Aleksi Masalin (12.50s/0,20m); 3. Nea Kautola (15.4s/2,00m); 4. Kiira Lahti (14.56s/0,40m)
Alle 6-vuotiaiden sarja: Emilia Ylennysmäki (7.41s/6,92m); Aki Masalin (8.02s/7,55m); 3. Jare Löfgren (7.91s/5,18m); 4. Enni Pigg (8.10s/4,07m)
Alle 8-vuotiaiden sarja: 1. Ida Parkkinen (7.19s/9,82m); 2. Iida Pigg (8.10s/8,49m)
Alle 14-vuotiaiden sarja (pidempi juoksurata): 1. Jenna Lahti (10.53s/15,46m)

Tulokset, aikuiset (saappaanheitto)
Naisten sarja: 1. Heidi Pitkänen (19,45m); 2. Kirsi Kautola (17,70m); 3. Anne Lahti (16,54m); 4. Maire Huikko (15,54m); 5.Marika Rantanen (15,28m); 6. Janika Tanni (14,85m); 7. Oona Piisalo (13,83m); 8. Kirsi Tarkkanen (11,88m)
Miesten sarja: 1. Pasi Masalin (23.12m); Jani Rantanen (22,18m); 3. Tapio Vainiomäki (21,10m); 4. Tapani Parkkinen (18,90m); 5. Jouko Tarkkanen (17,33m); 6. Samuli Huikko (15,43m); 7. Jaakko Tompuri (11,10m)

Syysniemen kedon niittotalkoiden ansiosta Raution perheen hepat Säpinä ja Iron sekä pässit Possu ja Noksu saivat hyvää heinää syödäkseen

Leivonmäen kansallispuiston ystävät järjestivät perinteiset niittotalkoot 23.7.2016 Syysniemen kedolla. Tänä vuonna heinät nostettiin seipäälle ja ne menivät oivalliseen käyttöön Raution perheen eläimille. Kiitos kaikille ahkerille talkoolaisille!


Kohta pääsee puolukkaan – ja niitä riittää… (20.8.2016)

Muitten metsän herkkujen tapaan puolukatkin ovat tänä kesänä kerättävissä aikaisin; maistiaisia voi jo hyvin hakea. Kaikille kyllä riittää!  

Porukalla sääksiä ihailemassa Konnevedellä (9.8.2016)
Kuva: Jorma Knuutinen

Päivän pähkinä: Kuinka monta Rutalahden tai lähikylien luonnonystävää osallistui Leivonmäen kansallispuiston ystävien retkeen Etelä-Konneveden kansallispuistoon? Nyt on jo kolmas kesä, kun oman puiston lisäksi on tehty pikku retki johonkin kansallispuistoon, tällä kertaa uutukaista puistoa katseltiin veneestä – paljon hienoa nähtävää olikin, muunmuassa yhtä aikaa kuusi – luit oikein: kuusi – sääkseä lennossa! Syyskuussa lekyläiset keräävät yhdessä seurapiiriläisten kanssa Sieninäyttelyn markkinoille.

Ja vastaus on: aika monta… 😉  

Jaakko teki sen taas: heitti kylmän kiven Päijänteeseen (25.7.2016)

Tompurin Jaakko on osoittautunut tosi kylmäpäiseksi nimensä kantajaksi: nyt jo ainakin 30. kerran hän perinteisen tavan mukaan heitti Kylärannalla Jaakonpäivän merkiksi kylmän kiven Päijänteeseen. Ei auttanut uimareitten nätit pyynnöt, ei edes lahjontayritykset – sinne molskahti Huikon hiekkamontulta tarkkaan valikoitu ja pakasteessa kylmetetty kivi uimavesiä viilentämään! Tällä kertaa Arto Koskinen ja Usko Lahtinen vielä valvoivat, että kukaan ei päässyt sukeltamaan kiveä pois, kuten monena vuonna on käynyt… Vanha kansa uskoi, että Jaakko myös ”naulasi tuohet koivuun”, eli tarvittavat tuohet oli hyvä kiskoa ennen 25.7. Hyvä ilma tiesi koko loppukesäksi vastaavaa, onhan se edes pieni lohdutus! 

Huikean hieno Kesäillan konsertti kruunasi Rutalahden nuorisoseuratoiminnan ja Mörri-Möykyn satavuotisjuhlan (14.7.2016)

Rutalahden nuorisoseuran puheenjohtaja Samuli Huikko (taustalla kuvassa) saattoi tyytyväisenä myhäillä Letkaliiterillä ennen Mörri-Möykyn suvi-lastenoopperan alkua: 330 henkeä vauvasta hopeahapsiin oli tullut juhlimaan nuorisoseuratoiminnan satavuotista taivalta Rutalahdessa, Päiväkunnassa ja Nisulassa. Samalla juhlittiin myös juurilleen palanneen Mörri-Möykyn syntymäpäiviä.

Nuorisoseurojen Liiton pääsihteeri Antti Kalliomaa toi sadun siivin valtakunnallisen tervehdyksen niin syntymäpäiväsankareille kuin koko juhlayleisölle.


”Onnea nuorisoseura – Onnea Mörri-Möykky!” 

Marjatta Pokela sai aikanaan kipinän Mörri-Möykyn tarinoihin lomaillessaan Rutalahden rantamilla. Nyt – vuosikymmeniä myöhemmin – hänen oma ja lähipiirinsä musikaalinen jälkikasvu ilahdutti Letkaliiterillä tarjoamalla Mörri-Möykyn suvi-lastenoopperan 36 hengen voimin. Aito esittämisen riemu tarttui myös yleisöön: ”Tulettehan toisenkin kerran meidän iloksemme!”

Syntymäpäiväjuhlinta huipentui ”Kesäillan konserttiin”, kun suvun ”nuoriso-osasto” nousi lavalle ja esitti parituntisen dallapehenkistä musiikkia. ”Huikea kokemus, tällä elää pitkään…”

Lämpimät kiitokset esiintyjille!

Onnea niin Mörri-Möykylle kuin nuorisoseuratyölle myös seuraavalle vuosisadalle!  

”Mörri-Möykyn suvi”-lastenooppera on kohta valmis… (13.7.2016)
Matkalla linjurilla mummolaan…
…ja rannalla voi nähdä vaikka mitä!
Metsän vanhat peikotkin tulivat sankaria onnittelemaan.

Juuret ”Mörri-Möykyn Suvi”-lastenopperassa ovat Rutajärven rannoilla; siellä lapsuuskesiään viettänyt Marjatta Pokela on niin sanoittanut kuin säveltänytkin teoksen. Rutalahteen sen on nyt ohjannut Sanna Parviainen. Marjatta Pokelan ja hänen lähipiirinsä jälkikasvusta perheineen on tällä kertaa mukana 36 henkeä. He ovat jo talvella yhdessä harjoitelleet ja viime silaus on tehty tällä viikolla Letkaliiterillä. Jo harjoituksissa lava täyttyi esittämisen riemusta ja iloisesta musiikista. Musiikkisatu on hauska, mutta myös opettava, ja se sopii ihan kaikenikäisten katsottavaksi. On se vähän jännittäväkin, mutta ihan vain pikkulillin verran pelottava (tämä meille mummoikäisille tiedoksi…) Kannattaa tulla katsomaan, Rutalahden nuorisoseura ja Mörri-Möykky viettävät samalla yhteisiä 100-vuotisjuhlia. Siis torstaina 14.7. klo 17.00 Letkaliiterillä.

Hyvät herrat ja naiset, Semmarit! (30.6.2016)

Letkaliiterin parkkipaikka ja piha pullistelivat letkeästi lanteitaan liikutellutta, yli 700-päistä kuulijakuntaa, kun Semmarit pistivät parastaan lämpimässä kesäillassa. Koko päivän kiusannut vesisade väistyi ja päästi auringon paistamaan miesten noustessa lavalle. Kiitos, ilta oli hieno!

 

Oli juhla ja juhannus… (24.6.2016)

Aika moni vakioasiakas, mutta myös moni uusi kruunasi juhannusaattonsa kokeilemalla uudistetun Letkaliiterin tanssilattian luistavuutta. ”Helminauha” nostikin tunnelman jo alkutahdeilla kattoon. ”Letkahan on nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta onneksi vanha tuttu tunnelma on säilynyt” – näin moni kiteytti kokemuksensa. Juhannustansseissa pyörähteli 550 tanssijaa. Ja ensi lauantaina sama uudestaan, kun vietetään 60-luvun iltaa ja lavalle nousevat Steeples&Kultamaa&Jokerit. Sinne!

Letkan kesä voi alkaa! (21.6.2016) 
Jare Löfgren ja Samuli Huikko viimeistelivät mittumaarin koristuksia pystyttämällä juhannuskoivut Letkalle 24.6. 2016

Talven ja talkoitten viimeisetkin pölyt on nyt pyyhitty, kesäkukat istutettu ja henkilökunta trimmattu palvelemaan: Letkaliiterin kesä voi siis alkaa! Talkoovihkoon on kertynyt reilut 2000 henkilötyötuntia ja 300 konetyötuntia. Talkoolaisia on Letkalla eri tehtävissä pyörinyt 37 ja lisäksi 3 kesätyöntekijää ja 4 urakoitsijaa. Jo syksystä työllistänyt kehityshanke jää nyt kesätauolle ja viimeinen rutistus on vasta markkinoitten jälkeen, jolloin naputellaan uusi terassi.

Kiitokset kaikille ahkerille talkoolaisille; teidän ansiostanne voimme nyt keskittyä kesän tansseihin ja tapahtumiin huippukuntoon viritetyssä Letkaliiterissä.

Defibrilaattori tutuksi (16.6.2016)

 

Kaikki kävi niin äkkiä… Yhtäkkiä asiakas vain tuupertui Letkakahvilan lattialle. Onneksi ensiaputaitoiset järjestysmiehet tarttuivat rivakasti toimeen: Markku Suoanttila aloitti ensimmäisenä paineluelvytyksen, Samuli Huikko on valmiina jatkamaan. Maire Huikko soitti 112 ja kuunteli ohjeet ja kuulutti lääkäriä tai sairaanhoitajaa paikalle. Martin Liljeström on seuraavana elvytysvuorossa, ja Paula Pyhälä-Liljeström valmiina lennossa ottamaan oman vuoron. Defibrilaattori on nyt esillä ja Sari Hovila kytkee sen käyntiin.

Tällä kertaa oli onneksi kyse harjoituksesta, jota Sari Hovila veti, mutta jatkossa defibrilaattori on vastaavia tapauksia varten Letkaliiterillä. Se on myös muulloin kuin yleisötilaisuuksissa kaikkien käytettävissä, jos tarve tulee. Säilytyspaikka ja ohjeet kerrotaan myöhemmin.

Kylläpä Letkalla alkaa olla komeaa! (14.6.2016)

Nuorisoseura kiitteli puheenjohtajaansa Samuli Huikkoa ja Maire Huikkoa valtavasta puurtamisesta tanssilavan remonttitouhuissa. Muistamisen ojensi varapuheenjohtaja Paula Pyhälä-Liljeström (kuvassa keskellä)
Keskisuomalaisen Esa Jokinen haastatteli Samuli Huikkoa.
Illan päätteeksi otettiin tanssiparketin koetanssit ja uuden esiintymislavan koesoitot. Hyvältä vaikuttaa! Ja talkoothan jatkuvat edelleen päivittäin…

Remontoidun Letkan siivoustalkoisiin saapui yli 20 reipasta kyläläistä. Ihmeteltävää riitti monesta paikasta remontoiduissa tiloissa.

Nuorisoseuralle kiitosta yhteistyöstä luonnonystävien juhlaseminaarissa  (11.6.2016)

Reilut 60 luonnonystävää kipusi Suojarinteen mäelle lauantaina 11.6. juhlimaan yhdessä luontoa, kansallispuistoa ja 10 vuotta täyttänyttä Leivonmäen kansallispuiston ystävät -yhdistystä. Päivän pääteemana kuultiin BirdLife Suomen toiminnanjohtajan Aki Arkiomaan ajatuksia siitä, miten linnut selviävät ilmastonmuutoksesta. Myös puistojohtaja Tuula Peltonen oli vieraana. Opeleekio ihastutti suoaiheisilla lauluilla ja yhdessä Terhi Salomaan kanssa toteutetulla ”Virvatulten vietävänä” -esityksellä jo vuosien takaa.  Rutalahdesta juhlivan yhdistyksen hallituksessa touhuavat Maire Huikko, Janika Tanni ja Pauli Backman.

Nuorisoseuran varapuheenjohtaja Paula Pyhälä-Liljeström otti vastaan puheenjohtaja Lea-Elina Nikkilältä kunniakirjan ja Matti Rannan valokuvataulun Leivonmäen kansallispuiston ystävien kiitoksena vuosien sujuvasta yhteistyöstä.

Juhlaseminaari vaati onnistuakseen monen talkoolaisen työpanoksen. Terttu Ikonen kumppaneineen hankki arpajaisilla pakolaislasten kansallispuistoretkeen mukavan potin. Pääpalkintona olleen Matti Rannan valokuvataulun voi Arja Kaistinen ripustaa seinälleen. (L.B.)  

Talkoilla tehdään eikä meinata! (27.5.2016)

Oheisesta kuvagalleriasta voit tutkia, mitä kaikkea ahkerat talkoolaiset ovat viime viikkojen aikana saaneet aikaan Letkaliiterillä. Monenlaista työtä riittää vielä, ennen kuin kesän hulinat voivat alkaa. Jos vain ehdit, kaikille löytyy sopivaa hommaa – ja mikä parasta: mukavassa seurassa!

Laajennusosa on vesikatossa
Uudet lattialaudat on ruuvattu paikalleen ja vuorossa on kevyt puhdistushionta ja parafiiniöljykäsittely – onpa nyt tilaa tanssata!
Uuden aidan runko on viittä vaille valmis ja pian on aika naputella laudat aitaan ja viimeistelymaalata se
Tupakkakatos nousi harjaan vajaassa kolmessa tunnissa; enää se kaipaa kattoa ja maalisutia…

Hyvä huolto on talkoissa tärkeää; Mairen hyvistä sapuskoista on riittänyt puhetta vielä kotonakin! (L.B.)  Maanantaina 30.5. talkoot jatkuvat. Ensi viikon loppupuolella on tarkoitus saada uusi esiintymislava valmiiksi. Ja kukapa olisikaan loppusiivoustalkoitten päätteeksi itseoikeutetumpi ”korkkaamaan” lava kuin monissa talkoissa touhunnut Usko Lahtinen hanureineen! Silloin voi talkooväki varmistaa uuden lattian luiston… (Kuvat ja tilannekatsaus Samuli Huikko/L.B.)

Teatterikevät 2016 on nyt taputeltu.

Tänä vuonna Rutalahden nuorisoseuran teatteri sai ilon ja kunnian esittää Marita Kärkkäisen kirjoittaman kantaesityksen. Jorma Tervosen ohjaama komedia Korttipakka ja kosmiset voimat houkutteli Suojarinteelle lähes 730 katsojaa. Kiitos teille ihan jokaiselle! Nähdään taas ensi keväänä!

Letkaliiterillä huhkitaan!

Talkoovoimin tehtävä esiintymislava ja laajennus on harjakorkeudessa ja sääsuojassa. Toukokuun loppupuoli on kiireinen, ja kaikkien talkoolaisten apu on tervetullutta. Kurkkaapa Ajankohtaista-sivulta lisätietoja ja lisää hankkeen kuulumisia.

  

Rutalahden nuorisoseuratoiminnan satavuotisjuhlan järjestelyt ovat jo täydessä käynnissä!

Eeva-Leena Pokela ja Juha Pokela kävivät 13.5. tekemässä lastenoopperan valmisteluja paikan päällä Rutalahdessa, Huikon Samulin ja Mairen kuulostellessa suunnitelmia. Heinäkuun 14. päivä sitten juhlitaan!

Suvituuli kun oksissa soittaa…”
Seurapiiri kävi Kolkkapohjassa ottamassa kesää vastaan (10.5.2016)


Seurapiiri kävi isolla joukolla – 26 henkeä – hakemassa kesän ja kesämielen Kolkkapohjasta. Vain kivenheiton kylältä Rutajärven rannalla oleva seurakunnan kesäpaikka oli usealle uusi ja iloinen yllätys. Viimeistään syksyllä päätettiin mennä joukolla kynttiläiltaan. Linnunlaulun lisäksi ohjelmassa oli iloisia yhteislauluja ja Pertti Lahtosen, Hannu Luukkosen ja Usko Lahtisen musisointia. Pertti myös kertoi Kolkkapohjan vaiheista. Ikosen Eero tiristi nuotiolla makkaraa ja Mäkisen Liisa, Ikosen Terttu ja Puttosen Raija olivat varanneet retkikahvit mukaan.

 Nyt Seurapiiri kirmaa kesälaitumille! (L.B.) 

Kylä on siistitty – kesä voi tulla! (9.5.2016)
Oona ja Selma eka kertaa mukana… 

Jo vuosikymmenten perinteen mukaan rutalahtelaiset kokoontuivat siivoamaan kylänraitteja ja varsinkin Kylärantaa ja toivottamaan samalla kesän ja uudet, pienet kyäläiset tervetulleiksi. Kyläpäällikkö Jouko Tarkkanen ja Nuorisoseuran vpj. Paula Pyhälä-Liljeström saivat tällä kertaa onnitella kahta perhettä ja kahta nuorta neitiä: Oona Temosta ja Selma Peiposta. Tytöille siivoustalkoot olivat elämän ensimmäiset… Kuvassa vas. perhe Temonen/Remonen ja kesk. Viren/Peiponen, Jouko ja Paula myhäilevät oik. (Kuvat Maire Huikko L.B.) 

Pitkä uintireissu loppui – ”Massikka” nousi maihin (5.5.2016)

Latumestari Martin Liljeströmin tarktorin nelikuukautinen sukellusreissu Päijänteessä 13 metrin syvyydessä on viimein päättynyt onnellisesti; sukeltajan ja muitten ammattilaisten voimin ”Massikka” nostettiin liki kotirantaan helatorstaina. Kuutisenkymmentä henkeä seurasi jännittyneenä nostoa.

Hiihtäjien aloitteesta alkuunpantu ”nostokolehti” on nostoon mennessä tuottanut 1160 euroa, ja se käytetään lyhentämättömänä noston ja korjauksen kustannuksiin. Vieläkin voi toki osallistua: Rutalahden nuorisoseuran tili FI9752425220010389, merkintä ”Latumestarin haveri”. Jo nyt Latumestari ja ”Massikka” kiittävät lämpimästi kaikkia kyläläisiä.

Kuva 1. Sukeltaja lähdössä kiinnittämään ”nostopusseja” , soutuveneessä YLEn Tenho Tornberg, joten seuraa lähipäivien alueuutisia! Kuva 2. Traktoria hinataan rantaan, pallot näyttävät sen sijainnin. Kuva 3. Sukeltaja tarkistaa, että kaikki on ok.(Kuvat P. Backman)  

Juuri NYT on lintujen aika… (29.4.2016)

Muutaman kiihkeän kevätviikon aikana Rutalahdessa voi nähdä runsaasti lintuja: tuttuja muuttajia saapuu päivittäin, mutta joukkoon mahtuu myös Jäämeren rannalle matkaavia harvinaisuuksia, jotka suojaisassa kylässä lepuuttavat siipiään ja keräävät voimia. Puolen tunnin linturetki aamulla; Vinkkelinmutka: harakka, punatulkku, vihervarpusia 25, järripeippoja 7, pikkuvarpusia 4, sinitiainen, käpytikka, räkättirastas. Varvi: kuikka, sinisorsapari. Auvilan pelto: kanadanhanhia 4, kurki, joutsen, sinisorsapari. Kyläranta: selkälokki 2, sinisorsia 5, palokärki, harmaalokki. Kiialanpelto: punakylkirastas 2, töyhtöhyyppä 5. harmaalokki 77, naurulokki 55, tiira, räkättirastas 30, kuovi 36, Hiekkolan pelto: västäräkki 4, kalalokki, varis.

Retkeen mahtui kaksi vähän erikoisempaa havaintoa: 4 kanadanhanhea (kuvassa) ja iso parvi kuoveja (36).(L.B.) 

Nuorisoseuralla kevätkokous (13.4.2016)

Nuorisoseuran vuotuinen kevätkokous Suojarinteellä sinetöi menneet tapahtumat ja myönsi vastuussa olleille tili- ja vastuuvapauden. Tietysti mukaan mahtui vähän maistiaisia tulevasta toiminnan kesästäkin – konkreettisimmillaan, kun maisteltiin, mitä juoma- ja kahvileipäherkkuja Letkaliiterin pöytään katetaan. Sääntöjen uudistaminen oli myös asialistalla ja aiheesta jatketaan syyskokouksessa.

Omppupäivä oli menestys! (12.4.2016) 

Seurapiirin Omppupäivä sai 40 henkeä liikkeelle imemään tietoa, kun Simo Tommola kertoi ensin Suojarinteellä hyvistä leikkausvälineistä ja -tavoista ja sen jälkeen leikkasi malliksi Arto Koskisen pihassa nuoren puun ja nuorennusleikkasi Lahtisten pihan vanhoja puita. Jo ensi kesänä Usko pääsee leikkurilla paremmin ajamaan, ja vanhojen puitten leikkaus jatkuu 2-3 vuotta. Myös lajiketietoutta, lannoitus- ja ruiskutusideoita ja monta muuta hyödyllistä vinkkiä lähti kotiin vietäväksi.
  

”Puoli kuuta peipposesta… (29.3.2016)
…västäräkistä vähäsen” (9.4.2016)

Tämän kevään ensimmäinen peippo kävi ilmoittautumassa Puttosen pihassa 29.3., ja seuraavana päivänä se jatkoi kierrostaan keskustan muissakin pihoissa. Västäräkki keikutteli Kylärannassa 9.4.

Hyvää pääsiäistä!

Rutalahden ikioma nimikkolintu, Kaarlo Koskikara, toivottaa kaikille kyläläisille ja kylän ystäville lähellä ja kaukana: Hyvää pääsiäistä! Kaarlo on pikapuoliin pakkaamassa talvivarusteitaan ja lentämässä joko Norjan tai Ruotsin tunturipuroille kesää viettämään – syksyllä taas tavataan… Koskikara on muuten BirdLife Suomen valitsema Vuoden lintu 2016. (L.B.)

  ”Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks…” (20.3.2016) 

Palmusunnuntaina pienet virpojat kävivät virpomassa ja jakamassa hyvää mieltä niin tuttujen kuin vähän tuntemattomampienkin kyläläisten luona. Ainakin Heidi, Niina, Fanni, Matilda, Enni, Emma, Nea, Kaisa ja Iida olivat värkänneet korilliset täyteen kauniita virpomavitsoja ja pienimmätkin opetelleet virpomalorun alusta loppuun. Matias Huikko ja Aatu Temonen (kuva) luottivat pikkunoitien seassa ”miesvoimaan”.


Ja tiesittekö, että nykyajan virpojat ovat joutuneet tekemään töitä kahteen vuoroon! ”Iltavuorossa” kävi vielä neljä virpojaa, joista Tytti ja Antti Rautio päättivät tämän vuoden palmusunnuntain urakan. (L.B.) 

Asuntopulaan helpotusta talkoilla (18.3.2016)

Tusina Leivonmäen kansallispuiston ystävät-yhdistyksen talkoolaista täytti jo aamuvarhain Maire ja Samuli Huikon konehallin perjantaiaamuna. Tavoitteena oli naputella sata yksiötä pikkulintujen asuntomarkkinoille. Linnut pääsevät vuokralaisiksi laulupalkalla, muilta peritään pieni maksu, joka käytetään vanhusten ja tänä kesänä Joutsan vastaanottokeskuksen lasten kansallispuistoretkeen. Pöntöt tulevat myyntiin ainakin TB:lle, Villa Caweniin ja tietysti Letkakahvioon. (P.B.)

Joutsenet ovat tulleet (17.3.2016)
 

Rutalahden kylän ikioma joutsenpari, jonka elämää olemme jo usean vuoden ajan saaneet seurata, on taas lentänyt kylälle. Talven pariskunta on elänyt jossain Itämeren eteläpuolella, Pohjanmerellä tai ehkä Saksassa. Missä, sen ne pitivät omana pikku salaisuutenaan. Toivottavasti pesintä tulevana kesänä onnistuu paremmin kuin viime vuonna. TERVETULOA! (M.H.)

Pop-up-elementtitehdas pyörähti käyntiin (14.3.2016)


Kansallispuistoaktiivit Paulit Backman ja Honkala sekä Sivenin Niilo pistivät pystyyn elementtitehtaan, ja linnunpönttövärkkejä syntyi liukuhihnalta. Ei siis mitään pönttöjä ukkoja! Perjantaina 18.3. klo 8.00 he odottavat Huikon konehallille monta kätevää käsiparia kokoamaan elementeistä yksiöitä kevätmuuttajia varten. (L.B.)

Valtakunnallinen Nuorisoseuragaala täytti Suojarinteen – tunnustusta myös Rutalahteen (13.3.2016)

Viime vuodesta asti Rutalahden nuorisoseura on saanut pitää valtakunnallista ”Vuoden nuorisoseura”-titteliä. Nyt oli aika luovuttaa titteli ja siihen kuuluva mantteli toisille. Manttelinperijä on rovaniemeläinen Sirkus Taika-Aika, jonka edustaja Satu Koivu sai manttelin puheenjohtaja Samuli Huikolta ja Nuorisoseurojen Liiton pääsihteeri Antti Kalliomaalta. (M.H.)

Gaalassa palkittiin monia nuorisoseuratyössä viime vuonna ansioituneita. Keski-Suomen Vuoden nuorisoseura on Jyväskylän Seudun nuorisoseura (M.H.)

Jarmo Tupasela ja Antti Kalliomaa luovuttamassa tunnustusta Sinikka Vainiomäelle

ERITYISMAININTA TEATTERITOIMINNASTA Sinikka Vainiomäelle ja Kalevi Puttoselle;

Teatteriryhmän pyyteetön sukupolvien rajat ylittävä toiminta on luonut mahdollisuuden harrastuksen
kautta nauttia kulttuuritoiminnasta omalla kylällä. Palkintona Jyväskylän Kaupunginteatterin lahjakortti.
Liisa Liias sai gaalassa Hermansakan arvonimen ansioituneesta ja pitkäaikaisesta nuorisoseuratyöstä. (M.H.)

Lämpimät onnittelut!

Valtakunnallinen juhla oli hyvä tilaisuus juhlia samalla 80 vuotta täyttävää Suojarinnettä täytekakkukahvien merkeissä.

Kevättä ilmassa… (8.3.2016)

– Mailis: ”Oho! En voi uskoa silmiäni…”

– Pauli: ”Hyvää Naistenpäivää Rutalahden naisille – ja onnea ja rutistus kaikille niille, joilla on lähiaikoina syntymäpäivä!”

Seurapiiriläiset viettivät Naistenpäivää Hannelen ja Raunin herkkukahvien merkeissä ja muistelivat, minkälaisia pyyheliinapeittoja kenenkin kotona oli. Muutama peite oli virittämässä aiheeseen ”Hyvin pyyhkii”-näyttelystä (L.B.)

  Sää suosi laturetkeä (28.2.2016)


Muutamien välivuosien jälkeen kelit olivat kohdillaan ja Päijänteen jäällä pystyttiin hiihtämään laturetki. Keli olikin upean aurinkoinen ja Martin Liljeströmin puurtamat ladut kohdillaan. Ensimmäisenä Pätiänsaaren mehu- ja makkarapaikalle ehtivät Usko ja Maija Lahtinen (ylin kuva). Pian nuorisoseuran tarjoamia mehuja ryystivät monet kymmenet ulkoilijat. Nuorin laturetkeläinen oli 3-vuotias Nea Kautola (alakuva), joka hiihti, istui pulkassa ja pääsi paluumatkalla Liljeströmin reen kyytiin. Välillä viihdykkeeksi tarvittiin Yle Areenaa…

Kyläsivuille uusia päivittäjiä (20.2.2016)


Nämä Rutalahden kyläsivut saavat nyt uutta ilmettä, kun tuoreet päivittäjät pääsevät tositoimiin! Kirsi Ilmonen opasti.

Aamupalalla (19.2.2016)


Varvin tienhaarassa Markku Suoanttilan riistakamera on tallentanut varhaiset aamupalalla herkuttelijat; hakkuun oksia on kiva napostella. Kannattaa vähän höllätä kaasujalkaa autoillessa, sillä kaveruksia on näkynyt ennenkin aukolla.

Loistava Rutalahti pulkkaili (14.2.2016)


Suojarinteellä pidettiin ystävänpäivän kunniaksi perinteinen pulkkakisa. Lastensarjan pisimmälle sujutteli Venla Puttonen 27,70 metrin tuloksellaan. Markku Suoanttila pääsi juuri ja juuri Venlaa pidemmälle ja voitti aikuisten sarjan. Kisan nuorin laskija oli Verneri Tompuri, joka sai myös palkkioksi pulkan. Viiskymmenpäinen kisajoukko sai itselleen myös loistavat Rutalahti-turvaliivit. Enää ei tämän kylän väki piiloudu pimeyteen!

”Muistatko…” (9.2.2016)


Seurapiiri kokoontui Laskiaistiistaina 29 hengen voimin Suojarinteelle keräämään mukavia muistoja – ja lykkäämään ainakin kukonaskelen verran muistiongelmia tulevaisuuteen… Toivakassa Ida kodissa pitkän päivätyön tehneet Sirkka Ketonen ja Rauni Nalli kertoivat muistiasioista käytännön kannalta ja millaista elämä on muistisairaan rinnalla. Kiitos vielä kerran! Maaliskuussa aiheena Kodin pienet apuvälineet.

Järjestystä kerrattiin (7.2.2016)

Suojarinteellä sunnuntaina järjestetty järjestyksenvalvojien kertauskurssi kokosi paikalle 21 innokasta kertaajaa.

Porinapiiri pyörii ja hyörii (12.1.2016) 

Kuulumisia viikon varrelta, vähän kylämuistoja, uuden ideointia ja ihan pieni ripaus tuoreimpia juoruja – kaikkea tätä on Porinapiiri, joka taas tuttuun tapaan on käynnistymyt Suojarinteen kerhotiloissa. Ja siinä sivussa puikkojen kilinää; aluksi tehtailussa villasukkia, lapasia ja kaulaliinoja lapsille. Jatkossa ehkä hypistelymuhveja ja jämälangatkin olisi tarkoitus ”tuhota” vaikkapa peittoihin… ”Niille sitten annetaan, jotka kipeimmin tarvitsevat!” Tule mukaan tiistaisin klo 17.00, eikä ole ”pakko” tehdä käsitöitä, juttelukin on ihan ok.

Kalevalainen jäsenkorjaus tutuksi (12.1.2016)

Tammikuun Seurapiirissä alaa opiskeleva Janika Tanni kertoi, mitä kalevalainen jäsenkorjaus on ja kenelle siitä voisi olla apua vaivoihin. Kyseltävää riitti vielä esityksen jälkeenkin – ja varsinkin silloin. 30 henkeä oli mukana. Helmikuussa pohditaan elämää muistisairaan rinnalla.

Ladulle lomps! (10.1.2016) 

Nyt on hiihtäjille ladut ja baanat kohdillaan! Jäälatu Pätiänsaaren ympäri on erinomaisessa kunnossa sekä perinteisen että vapaan tyylin menijöille.

Kosket jäätyvät ja tulvivat (9.1.2016)

Koskikaran kierroksen jäätyvät kosket ovat aiheuttaneet tulvan ja maa-alueille on muodostunut paannejäätä. Tilannetta kannattaa käydä VAROVAISESTI ihmettelemässä. Silloille ei enää pääse.

Kyläranta 2.1.2016 klo 16 
 
Koskikaran kierros komeimmillaan (1.1.2016) 


Koskikaran kierroksen jääveistokset muovautuvat päivittäin. Kosken päälle kaatunut puo tuo uutta pintaa jäätyvälle vedelle.

Hyvää uutta vuotta 2016! 

Kuva otettu Rutalahden ilotulituksesta 1.1.2016 klo 00.02.