2022

JOULULOUNAS VIRITTI SEURAPIIRIN JOULUN TUNNELMAAN (13.12.)

Ensimmäistä kertaa järjestetty Seurapiirin joululounas oli oikea menestystarina; jo kuukausi ennen H-hetkeä kaikki liput oli myyty! Nekin, joita lumimyräkkä oli säikäyttänyt tai tauti kaatanut sängyn pohjalle, saivat osansa herkuista. Ja niitä wanhanajan herkkujahan piisasi, kun Ritva Auvila talkoohengessä tarttui kauhan varteen. Oli mummun imellettyä perunalaatikkoa kuin silloin ennen ja kunnon harmaasuolattua kinkkua, ihan yhtä hyvää kuin se, jota lapsena vesi kielellä odotettiin leivinuunissa paistuvaksi. Kuin huomaamatta lautanen täyttyi – pitihän joka lajia vaikka edes vähän maistaa! Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Seurapiirin jouluateria 2022

Joulukuun sininen hämärä olikin jo tuloillaan, kun lopuksi herkutetliin luumukisselillä ja torttukahvilla. Sitten kutsuivat oman kodin joulukiireet, mutta tunnelmallinen päivähetki oli saatettu viettää tuttujen kesken tarinoiden – ja kerrankin istuen valmiiseen pöytään. Katso lisää kuvia jouluaterian tunnelmasta tästä linkistä.

Koko Seurapiirin kiitokset  Ritvalle – tarjosit meille mukavan joulumuiston!

Seurapiiri toivottaa rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta seurapiiriläisille, kaikille rutalahtelaisille ja kylän ystäville!

Seurapiirin jouluateria 2022

LÄHTÖLAUKAUS RUTALAHDEN KYLÄARKISTOLLE (22.11.)

Kylähistoriasta kiinnostuneiden muutaman henkilön aloitteesta Rutalahden kyläyhdistys ja Rutalahden nuorisoseura ovat yhteistuumin perustaneet Kyläarkistotyöryhmän valmistelemaan ja pyöräyttämään alkuun kylän omaa arkistoa.

Työryhmä piti ensimmäisen kokouksen 22.11. ja loi suuntaviivoja tulevalle. Tavoitteeksi asetettiin kerätä mahdollisimman kattavasti erilaisia kylää koskevia dokumentteja arkistoitavaksi tulevia sukupolvia varten. Vanhat  valokuvat, erilaiset asiakirjat kauppakirjoista torpparisopimuksiin kiinnostavat, samoin muistelukset, lehtileikkeet – ihan kaikki, missä kerrotaan kylän ja kyläläisten elämästä. Pääosa aineistosta pyritään saamaan kokoon maaliskuun loppuun, mutta sitä kartutetaan jatkuvasti. Talvella järjestetään erikseen teemapäivä, jolloin materiaalia voi tuoda, mutta asiasta voi myös sopia työryhmän jäsenten kanssa. Alkuperäisiä aineistoja ei välttämättä tarvitse luovuttaa, ne voidaan myös kopioida. Juuri nyt kyläarkistosta tiedotetaan monia kanavia käyttäen.

Seuraa kyläarkiston etenemistä tältä sivulta.

Kuvassa Jussilan kauppapuodin tilikirjoja tutkimassa vas Thomas Braun, Paula Pyhälä-Liljeström, Kalevi Puttonen, työryhmään kuuluvat myös Mailis Braun, Kirsi Kautola ja Leila Backman

MUISTIASIAT SAIVAT SEURAPIIRILÄISET JOUKOLLA LIIKKEELLE (8.11.)

Suojarinteen sali täyttyi marraskuun toisena tiistaina, kun kolmekymmentä läheisensä tai omasta muististaan kiinnostunutta seurapiiriläistä tuli kuulemaan muistikoordinaattori Eija Lavian esitystä. Mahtuipa tällä kertaa  joukkoon muutama toivakkalainen ja tammijärveläinenkin. Vaikka Keski-Suomen hyvinvointialue pyörähtää käyntiin vuoden vaihtuessa, Eija Lavia rauhoitteli, että Joutsan, Luhangan ja Toivakan alueella tutut muistihoitajat ovat edelleen vain puhelinsoiton päässä.

Seurapiiri Marraskuu 2022

Harmaata marraskuun päivää piristivät seurapiirin kassanhoitaja Kalevi Puttosen syntymäpäivänsä kunniaksi tarjoamat täytekakkukahvit.

Seurapiiri Marraskuu 2022
Seurapiiri Marraskuu 2022

ILMOITUSTAULULLE UUSI ILME (26.10.)

Kylänraitin ilmoitustaulu sai uuden, ehomman ilmeen Joukon, Martinin ja Kalevin ansiosta.

SEURAPIIRI KOKOONTUI SUOJARINTEELLÄ (11.10.)

Seurapiiri kokoontui pitkästä aikaa Suojarinteellä. Puheensorinaa riitti ja keskustelu oli vilkasta. Aiheena oli tällä kertaa kyläsuunnitelman päivitys. Kyläseura tarjosi herkulliset piirakat ja kahvit.

Seurapiiri kokoontuu jatkossa normaaliin tapaansa joka kuukauden toinen tiistai. Katso syksyn ohjelma tästä linkistä.

Seurapiiri, lokakuu 2022
Seurapiiri, lokakuu 2022
Seurapiiri, lokakuu 2022

RUTALAHDEN SYYSMARKKINASATOA (24.9.)

Rutalahden perinteiset aidot maalaismarkkinat ovat jo käsite: vuoden kohokohta, jota markkinamyyjätkin mainostavat toisilleen huikeana myyntitapahtumana. Tänne tullaan laajalta alueelta tapaamaan tuttuja, ostamaan syyssatoa ja käsitöitä sekä nauttimaan herkuista leppoisassa tunnelmassa.

Kahden välivuoden aikana Rutalahden markkinoita oli selkeästi kaivattu – suosio oli taas valtavaa!

Iso kiitos talkoolaisille, myyjille ja markkinaväelle! Tervetuloa perinteisille maalaismarkkinoille taas ensi vuonna!!

LÄHIRUOKAPÄIVÄ RUTALAHDEN MYLLYLLÄ (10.9.)

RUTALAHDEN KYLÄKISAT (30.8.)

Rutalahden kyläkisat houkutteli Letkaliiterille tiistai-iltana kolmisenkymmentä innokasta juoksijaa, saappaanheittäjää ja kannustajaa. Ja mikäpä oli kisaillessa kirpeän kuulaassa auringonpaisteessa.

Lasten lajeina olivat juoksu ja saappaanheitto, ja mittelöön otti osaa mahtavat 12 kisaajaa.

2-3v (15m juoksu, saappaanheitto)

1 Oliver Björn (5,85s, 0,96m) 2 Oona Metsänen (6,44s, 0,67m)

4v (15m juoksu, saappaanheitto)

1 Juho Pigg (4,18s, 5,82m) 2 Jare Ikonen (3,97s, 2,21m)

5v (40m juoksu, saappaanheitto)

1 Hugo Ikonen (10,16s, 1,05m)

6v (40m juoksu, saappaanheitto)

1 Aino Lindroth (10,97s, 4,07m)

7v (40m juoksu, saappaanheitto)

1 Oona Temonen (9,88s, 5,50m) 2 Selma Peiponen (9,74s, 5,03m)

8v (40m juoksu, saappaanheitto)

1 Olivia Ikonen (8,86s, 7,27m)

9v (50m juoksu, saappaanheitto)

1 Nea Kautola (10,86s, 7,56m)

11v (50m juoksu, saappaanheitto)

1 Enni Pigg (9,83s, 9,54m)

12v (50m juoksu, saappaanheitto)

1 Emma Salonen (8,79s, 10,90m)

Aikuisten saappaanheittoon osallistui 13 riuhtaisijaa.

Naiset (saappaanheitto)

1 Laura Björn (20,72m) 2 Erja Huikko (16,35m) 3 Maire Huikko (15,88m) 4 Heidi Pitkänen (14,22m) 5 Suvi Viren (13,97m) 6 Viivi Temonen (13,76m) 7 Kaisa Salonen (13,28m) 8 Maarit Ikonen (11,37m)

Miehet (saappaanheitto)

1 Juha Lindroth (24,50m) 2 Jani Metsänen (23,72m) 3 Topi Peiponen (21,84m) 4 Johan Björn (17,70m) 5 Martin Liljeström (7,00m)

Mehutarjoilun lomassa palkittiin kaikki osallistujat ja paikallaolijat!

MIESTEN ILTA (19.8.)

Toivakan Lions Clubin perinteinen Miesten ilta järjestettiin ensimmäistä kertaa Rutalahden Letkaliiterillä yhteistyössä Toivakan seurakunnan ja Rutalahden Nuorisoseuran kanssa. Lähes kaksisataa miestä oli saapunut paikalle kuulemaan eri alojen asiantuntijoiden puheenvuoroja aiheesta ”Mikä miehen mieli?”.

Illan aikana kuultiin musiikkia Mirja ja Pentti Könnöltä (kuvassa) sekä Veijo Heinonen Triolta. Tapahtumalla oli lukuisia sponsoreita, mm. Rutalahden Kyläyhdistys.

Tarjolla oli miehistä iltapalaa sekä iltakahvit ja mahdollisuus vaihtaa kuulumisia.

Illan päätteeksi laulettiin virsi 600 kirkkoherra Panu Partasen johdolla.

LEIVONMÄEN YRITTÄJÄT RETKELLÄ RUTALAHDESSA (13.8.)

KESÄTAPAHTUMA LETKALLA (13.-14.8.)

Lähialueiden helluntaiseurakuntien järjestämä kaikille avoin kesätapahtuma tarjosi kahtena päivänä musiikkia ja muuta ohjelmaa. Lauantaina esiintyi Nina Åström.

Hengen ravinnon lisäksi tarjolla oli myös pehmistä ja muita herkkuja.

ARVOTTOMIEN JÄLJILLÄ (12.8.)

Elokuisena perjantai-iltana J. Heinosen Autokorjaamon piha ruuhkautui, kun Arvottomat 40 vuotta -elokuvatapahtuman kävelykierros keräsi paikalle lähes 70 elokuvataiteen ystävää läheltä ja kaukaa.

Paikallisopas Liisa Liias esitteli kävelijöille Mika Kaurismäen Arvottomat-elokuvan kuvauspaikkoja, joista korjaamon pihan jälkeen vuorossa oli kuvausaikaan Seuratupa-nimellä toiminut baarirakennus.

Arvottomien motiivina oli tallentaa katoavaa suomalaismaisemaa. Kävelykierroksella perehdyttiin Kaurismäen hengessä Rutalahden historiaan myös kuvauspaikkoja laajemmin: koulu, kaupat, sahalaitos…

Rutasen rannassa on kuvattu toinen elokuvan Rutalahti-kohtauksista rannan ollessa vielä tukkien uittopaikkana.

Ilta jatkui Letkalla Arvottomat-elokuvanäytöksellä sekä näyttelykuvien parissa. Yleisöä oli niin mahtavasti, että penkkejäkin jouduttiin hakemaan lisää.

Hieno ja ainutlaatuinen tapahtuma! Kiitos Kinnusen Paulalle, Rutalahden Nuorisoseuralle ja Keski-Suomen Elokuvakeskukselle tapahtuman järjestämisestä!

IHME HIIPPAREITA RUTALAHDESSA (10.8.)

Mestari kävi tarkistamassa kuvauspaikat…

RALLIA JA SÄMPYLÖITÄ (7.8.)

Jyväskylän MM-ralli toi vipinää Rutalahden kylänraitille, kun Kalle Rovanperän ja muiden huippukuskien kilpa-autot siirtyivät rallisunnuntaina kahdesti Oittilasta Ruuhimäkeen.

Rallikahvion hittituote, jättirallisämpylät ravitsivat rallikansaa jo aamukuudesta alkaen.

Kahvilan kisakatsomossa seurattiin tiiviisti rallilähetyksiä.

Letkaliiterin yhteisölliseen rallikatsomoon kerääntyi mukavasti kyläläisiä ja muita rallin seuraajia.

Oittilan toisen EK:n jälkeen yleisö odotteli jännityksellä Esapekka Lappia, jonka auto oli kokenut kovia…

RALLITANSSIEN RIEMUA (6.8.)

Helminauha nuotitti Letkaliiterin vauhdikkaan tanssi-EK:n.

Huoltotiimi oli valmiina muonittamaan.

Kiitos ihana tanssikansa, liihotellaan Letkan luistavilla lattioilla jälleen ensi kesänä!

REETAN LUMOISSA (30.7.)

Reeta & Lumo hurmasivat Letkaliiterin Heinätansseissa.

JAAKON KYLMÄ KIVI VIILENSI TAAS UIMAVEDET (25.7.)

KUNINKAALLINEN VIIKONLOPPU RUTALAHDESSA (23.-24.7.)

Mikki Hiiri selvisi merihädästä ja karhunpoika parani kun Arja Koriseva, Aki Hietala ja Loiskis-orkesteri toivat Georg Malmsténin rakkaimmat lastenlaulut tähän päivään uusina sovituksina Malmsténin 120 v juhlavuoden kunniaksi.

Kesäillan perinteisestä lavatanssitunnelmasta vastasi iki-ihana Eija Kantola ja Omega

ON KESÄYÖ… (18.7.)

VONKAMIES SPECIAL LETKALLA (16.7.)

Letkalla nautittiin Vonkamiesten aidosta latotanssitunnelmasta ja nimikkoannoksesta (grillimakkara spelttivohvelikääreellä juuston ja salaatin kera).

ARI LAVU & WIRE LETKALLA (9.7.)

KESÄPILATESTA LETKALLA (5.7.)

Heinäkuussa tiistaisin Letkalla mennään Pilateksen tahtiin!

PYÖRÄILYREITTI RUTALAHDEN LÄPI (2.7.)

Rutalahden kautta kulkee kesäisin paljon pyöräilijöitä. Nämä iloiset kaverit lähtivät Italiasta kaksi kuukautta sitten määränpäänä Nordkapp. Edellisellä viikolla puolestaan kylän halki porhalsi Nordkapista alkaneen maailman pisimmän pyöräkilpailun osallistujia kohti Gibraltaria.

KESÄHETKIÄ KYLÄRANNASSA (27.-30.6.)

Perinteinen Rutalahden uimarantajooga alkoi täydellisessä kesäkelissä.

Suppailjoita, melojia ja veneilijöitä hellitty myös auringolla.

Uimareille riittää hyvin tilaa Rutalahdessa.

JUHANNUSTA ILMASSA (24.6.)

Letkakahvio aukesi ihanan aurinkoisessa juhannusaaton säässä. Kahvilatyöntekijät Anni, Kaisa ja Liisa kutsuvat kaikki nauttimaan leipomistaan suolaisista ja makeista herkuista kahvin ja virvokkeiden kera!

Kahvio on auki koko kesän ajan perjantaisin ja lauantaisin klo 12-18.

Juhannusaattona Letkan tanssikesän avaa ihastuttava Kruuvaus!

KAIKILLE AVOIN TAIDENÄYTTELY (15.6.)

Mannisen Virpin luoma Hiljainen Kansa näkyy hyvin ohikulkijoille Rutalahdessa.

Kansan pariin poikkeamalla pääset nauttimaan hienoista yksityiskohdista!

AVOIMET OVET LETKALLA (11.6.)

Avointen kylien päivänä vietettiin Letkalla avoimia ovia.

Spelttivohveleita, nam!

Peräkonttikirppikselle hyvät puitteet Letkan suurella parkkialueella!

KOHTI YÖTÖNTÄ YÖTÄ (9.6.)

Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän, kuinka onnellinen voikaan olla hän…

KYLÄRANTA (6.6.)

JO JOUTUI ARMAS AIKA (4.6.)

Pörriäisbaari sulkeutui, kylän perhepuisto odottaa leikkijöitä ja pelaajia

Suojarinteen pihassa pääsee koripalloilemaan

JIHAA! RIVITANSSIKURSSI ALKOI (31.5.)

ISO KIITOS LETKAN SIIVOUSTALKOOLAISILLE (28.5.)

Vielä ei edes tanssittu, mutta parkkipaikasta jo näki että innokasta oli väki.

Marili kirkasti ikkunat vankalla ammattitaidolla. Yhdessä saatiin puhtaaksi puitteet – tiistaina on hyvä aloittaa kesän ensimmäinen tapahtuma rivitanssikurssi.

4H-yrittäjä Tuukka esittäytyi talkookahvien lomassa. Ahkera Tuukka tekee tänä kesänä töitä mm Rutalahden Nuorisoseuralle (nurmikonleikkuuta ym) ja sai talkoissa uusia asiakaskontakteja.

RAUTAROMUT KIERTOON (27.5.)

Vielä ehdit viedä metalleja Rutalahden Kyläyhdistyksen keräykseen kylän hyötyjätepisteelle.

VENEET VESILLE, LETKAKYLTIT ESILLE (26.5.)

Kukat jo kukoistaa, lauantaina siivotaan, kohta taas Letkalla tanssitaan!

KEVÄT ETENEE (12.3.)

LATUA! (1.3.)

Aurinkoinen kiitos latumestarille hiihto- ja potkukelkkabaanasta!

RIEMUKAS LASKIAISTAPAHTUMA SUOJARINTEELLÄ (27.2.)

Laskiaissunnuntaina Rutalahden nuorisoseurantalon pihamaalla ulkoiltiin iloisesti. Talvinen päivä houkutteli paikalle runsaasti kyläläisiä ja lomalaisia. Ja juttua riitti…

Jänö-Jussin mäenlasku ja muu talvinen musiikki peittyi pulkkailijoiden riemunkiljahduksiin. Suojarinteet olivat ahkerassa käytössä, mutta sopu sijaa antoi ja kaikille oli tilaa laskea!

Rutalahden Alpeilta oli huippunäkymät Päijänteelle.

Rutalahti Areenan jää oli luistokunnossa, kiitos kylän oman Icewatch-ryhmän!

Ulkoilun lomassa paistettiin nuotiomakkaraa ja vaahtokarkkeja. Ja maistui se kuuma mehu ja kahvikin!

Nyt kaikki nauttimaan lumisesta Rutalahdesta! Eerolan luistinkopissa pulkat ja liukurit sekä luisteluvälineitä vapaasti kaikkien käytössä.

TASAPAINOA TALVEEN (6.1.2022)

Hyvän Olon Loppiaisjooga aloitettiin Suojarinteellä intialaista teetä maistellen.
Ohjaaja Janika Tanni kertoili tasapainon tärkeydestä terveydelle ja hyvinvoinnille.
Yhdessä keskusteltiin arjen tasapainoa parantavista harjoitteista.
Hampaiden harjaaminen yhdellä jalalla seisten, metsässä kävely, hiihtäminen…
Joogaliikkeiden ja rentouttavan musiikin avulla harjoiteltiin mielen ja kehon hallintaa.

Tässä kasvatetaan puuta…

… ja näin se kukoistaa!

AURINKOISTA UUTTA VUOTTA 2022!

Viime vuoden kuvia kylältä löydät täältä ja ajankohtaiset tulevat tapahtumat täältä.