2017
(Otamme mielellämme sinunkin havaintojasi luonnosta kuvien kanssa tai ilman: janikac[at]msn.com)
– Suuri viirupöllö istuskeli auringonnousun oksalla Luukkolassa 2.11.2017. Pöllön paljasti Pihka-koira, joka katseli rappusilta tyynen rauhallisesti puun latvaan. Pöllö suki höyheniään, eikä näyttänyt olevan kiinnostunut ympärillä lentelevistä tiaisista, jotka eivät myöskään pelänneet pöllöä. Ehkä se oli juuri syönyt.
– Hieno mäntykiitäjä lepäili Koskikaran kierroksen varrella 3.7. hämärän laskeutumista odottaen.
– Kuvassa oleva kesykyyhky ilmaantui toukokuun alussa Tapani Parkkisen rakenteilla olevaan autotalliin. Lintu istuskeli rauhallisesti kattotuolin päällä ja antoi kuvata muutaman metrin päästä.
– Harvinainen turturikyyhky bongattu 2.4. Hiekkolan pellolla sähkölangan päällä. Näitä punertavansuomu-kuvioisia harvinaisuuksia pesii Suomessa arviolta 50-100 paria Wikipedian mukaan. Pitäkäähän silmät auki, niin saadaan kyyhkystä lisää havaintoja!
Edellinen turturikyyhky havaittiin lokakuussa 2011 Päiväkunnan Alatalon pihamaalta, joten näitä kyyhkyjä saattaa jatkossakin hyvällä onnella bongata.
– Peipposia on nähty ruokailemassa Tuomiston ruokintapaikalla. ”Vain puoli kuuta peipposesta…” (2.4.)
– Ensimmäinen joutsenpari on saapunut kesän viettoon Rutajoen suulle. Jotkut ovat ehkä jo kuulleetkin keväisen trumpettiäänen kaikuvan kylän taivaalla. Tervetuloa kevät!
– Viirupöllö huhuili lujalla äänellä Luukkolan takametsässä 22.2. Samanaikaisesti kylän koirat pitivät omaa konserttiaan kauempana, ja aluksi oli epäselvää oliko huhuilija koira vai pöllö, mutta kyllä se viirupöllö oli. Myyriä tuntuisi jälkien perusteella riittävän, joten huhuilua voi kuulua enemmän näillä tienoilla. Kannattaa mennä ulos illalla ja pitää korvat auki! Myös koskikara laulaa keväisen sävykkäitä lurituksiaan.
– Yksinäinen pyrstötiainen kävi tuomassa itsenäisyyspäivätervehdyksen Puttosten pihassa
– Talven luultavasti ensimmäinen koskikara pyrähteli Rutajoen yläjuoksulla 19.11. ja pyrstötiaisparvi sirkutti koivikossa. Joen rannan asukkaita ei taida marraskuun pimeys juuri haitata. (J.T)
– puukiipijäkin on pitkän tauon jälkeen ilmestynyt vanhaan pihlajaan Vinkkelinmutkaan, ja 10.11. sieppasi joku haukka salamannopeasti ilmeisesti viherpeipon ruokintapaikalta, sekalainen lintuparvi hajosi kuin tuhka tuuleen, mutta jo muutaman minuutin päästä sinitiaiset (15) palasivat ensimmäisinä takaisin (10.11.L.B.)
– Korvenkosken partaalla on juuri nyt hienoja jääpuikkoja (5.11.LB)
– tikli on vieraillut Vinkkelinmutkassa jo useamman päivän, viherpeippo ja pikkuvarpunen eivät piittaa harvinaisesta vieraasta, vaan ovat kääntäneet pyrstönsä sille. Punatulkkua se kiinnosti kovasti ja linnut olivat nokat vastakkain pitkän tovin.(5.11.LB)
– joutsenpari ”lapsineen” on vielä Kylärannassa (14.10.LB)
– torstaisen (13.10.LB) linturetken kruunasi Höystösensuon yllä nähty hanhien muutto: toisessa parvessa oli noin 200 lintua, toisessa vajaa 100. Tiiran ilmoitusten mukaan samaan aikaan hanhiparvia on nähty mm Korpilahdella Oittilassa ja Jyvässeudulla muutenkin. Luultavasti pääosa valkoposkihanhia, mutta täyttä varmuutta ei saanut, kun lensivät niin korkealla
– lintujen ruokinnan voi jo hyvin aloittaa, kun yöt ovat kylmenneet, parhaimmillaan laudalla – tai sen alla – on päivän mittaan käynyt 15 lajia lintuja ja kaksi oravaa. Jos omenapuuhun on vielä jäänyt vähän omenia, ei hätää: linnut tekevät niistä kyllä pian selvän (8.10. LB)
– Kolkkapohjassa Rutajärvellä kaakkuripari piti sukellusnäytöksen ja Järnätjärvellä uiskenteli yksinäinen, talvipukuunsa pukeutumassa oleva kuikka (2.10. LB)
– järripeipot, pikkuvarpuset ja viherpeipot ovat jo tulleet pihaan ja rastasparvi tyhjensi päivässä pihlajan (30.9.LB)
– onpa meinannut ihan unohtua, että fasaanipariskunta kuljettaa perhettään päivittäin Vinkkelinmutkan taloissa, parvessa on vaihtelevasti 6-11 lintua. Lahtisilla ne paistattelevat päivää lämpimässä kellarin kupeessa, Koskisilla taas on hyvä kylpeä perunapellon laidassa ja Backmaneilla kuopsuttavat siemeniä (30.9.LB)
– kurkkaapas Jussilan sillalta alajuoksulle: joku lintu on uhkarohkeasti tehnyt pesän joen yli kaartuvaan puuhun melkein joen pintaan (24.9. LB)
– nokkavarpunen pyöri viikonloppuna Vinkkelimutkassa (11.9.LB)
– luultavasti mäyrä on myllännyt muutamia pihoja öiseen aikaan kylällä
– ”Onnelantien luonnollinen tarkkailija” eli Tapio Vuorkoski on saanut taas tilaisuuden seurata ikkunastaan yhtä hauskaa luonnontapahtumaa. Näin hän itse kertoo: ”Tänä vuonna puukippijät imestyivät kesän talitiais-, sinitiais- ja keltasirkkunuorukaisten ”jengissä”. Aiempina vuosina ne ovat tulleet yhdessä pyrstötiaisdelegaation kanssa, ja niitä on ollut pari kolme. Nyt sen sijaan vikkeliä lintuja oli puunrungolla kipittämssä edestakaisin yhtä aikaa viisi, ja niitä oli arviolta kaikkiaan noin 15. Mutta eivät mokomat suostuneet ryhmäkuvaan kiireiltään!” (7.9. LB)
– nuori maakotka istui 2.9. Luokkimäen jälkeen olevan Urpistentien aukon kelossa. Se kääntyili ja näytteli komeaa asuaan (L.B.)
– Lauantaiaamun lintu- ja marjaretki alkoi lupaavasti (20.8.): ensin Vinkkelinmutkassa kanahaukka pyrähteli ihan lähietäisyydellä Lahtisen omenapuitten alla ja harakat ja varikset antoivat sille yhdessä kyytiä. Järnätjärven rannalla oli sitten harvinaisempi näky, kun harmaahaikara istui kalastelemassa järveen kaatuneen puunrungon päällä. Hieno näky, mutta arvaat varmaan, oliko kamera tällä kertaa mukana… Lyhyellä retkellä näkyi 11 lintulajia – ja puolukoitakin löytyi. Ja voiko ihminen ”päättää päivänsä mukavammin”: Heljä ja Markku Suoanttila hälyttivät seuraamaan pajan nurkille, kun kaksi valkoselkätikan poikasta leikki tiellä ja lähipuissa! (L.B.)
– Monenlaiset sienet koristavat jälleen joenrannan kosteikkoa. Syksyn tuntua jo ilmassa! (Kuvan otti Mikko Apell heinäkuun lopulla)
– Keskiviikko 22.6. oli oikea vaskitsapäivä: ensin Harjujärven laavulle vievällä tiellä oli pieni vaskitsa, ja Urpistentiellä Luokkimäen ja Korkeakankaan välillä iso. Vaskenhohtoisesta väristä johtuen sen nimi kansankielellä on vaskikäärme; se kuuluu raajattomiin liskoihin. Vaskitsa on Suomessa rauhoitettu ja kuuluu silmälläpidettäviin lajeihin, sen korvausarvo on lain mukaan 202 euroa. (L.B.)
– Syysjärven rannalla kansallispuiston sydämessä on koettu iloinen perhetapahtuma: sääksiparille on kuoriutunut kaksi poikasta (21.6. L.B.)
– Haapajoen suulla nähty joutsenpariskunta 3-4 poikasensa kanssa. Tänä vuonna pesintä siis onnistui! (17.6.)
– Saukkokin oli aamu-uinnilla 9.6. Luukkolan sillan edustalla. Aluksi näkyi vain kuplia, sitten tumma pää ja lopulta virtaviivainen selkä. Kyseessä oli varmaan naaras, sillä saukko oli rakenteeltaan siro. (J.T.)
– Ruisrääkkäkin on taas saapunut ”ilahduttamaan” laulullaan… Kiialanpellolla (Ylä-Sydänmaan tien alku) tepasteli pikkutyllipariskunta 28.5. (L.B.)
– Kylärannassa voi nähdä monenlaisia vesilintuja levähtämässä, äitienpäiväaamuna muunmuassa isokoskelo ja tukkakoskelo. Huikon pellolla kylvötöihin ”osallistunutta” keltavästäräkkiä ei sen sijaan toiveista huolimatta näkynyt. Naakka on tullut jäädäkseen: jo aiemmin se on vallannut Lillukkamäkeä vastapäätä palokärjen pesän ja nyt se esittelee Kylärannassa palokärjen kovalla vaivalla hakkaamaa pesäkoloa kuin omaansa. (8.5. L.B.)
– Latumestarin traktorin nostoa oli tullut seuraamaan myös kaksi merimetsoa! (5.5. L.B.)
– Rantasipit ovat ottaneet siivensijan koskikaroilta Rutajoella. Sammakot polskivat ojissa, kirjosieppo katselee sopivaa pesäpönttöä Luukkolassa. (3.5.J.T.)
– lauantaiaamuinen linturetki (23.4.) kylällä oli yllättävän runsas, vaikka vihmoi lunta ja lämpöäkin oli klo 7.00 vain 0,5. Vinkkelinmutkassa aamupalalla ehtivät kahden oravan lisäksi käydä sini- ja talitiainen, mustarastas, punarinta, vihervarpunen. Rutajoen suistossa Kyärannassa oli 75 harmaalokkia, 20 naurulokkia, kuikka, korppi, palokärki ja Auvilan pellolla kaksi kurkea. Jussilan luona lenteli varis ja naakkapari. Kiialanpellolla oli 2 laulurastasta, 11 kulorastasta ja 11 punakylkirastasta ja yli 100 räkättirastasta. Ja Hiekkolan pellolla muutama harmaalokki, västäräkki, vihervarpusia. Kivisuontien varressa ennen kirkolle kääntymistä näyttäytyivät vielä 2 pyytä, telkkä, käpytikka ja pikkukuovi. Yhteensä aamuretkellä lintuvihkoon kertyi 32 lajia. (L.B.)
– Haapajoen suulla uiskenteli kevään ensimmäinen telkkäpoikue, 5 poikasta ja emo. Poikaset olivat noin viikon vanhoja. (17.4. L.B.)
– kanahaukka päivysti koko lauantaiaamupäivän Patruunan kuusen latvassa, josko kanoja olisi vapaana (16.4. L.B.)
– Parkkisen Tapani näki kevään ensimmäisen kuovin 15.4. Auvilan pelloilla (L.B.)
– Vinkkelinmutkassa oli tänään 14.4. oikea rastaitten päivä: pihassa pyöri tuttujen mustarastaitten lisäksi parvi räkättirastaita, muutama punakylkirastas ja kulorastaskin illansuussa (L.B.)
– Puttosen pihassa Korkeakankaantiellä vierailee nokkavarpunen (10.4. LB)
– västäräkki Kylärannassa 9.4. ja pulska minkki uudessa leikkipuistossa. Jos kenellä on loukku, minkki pitäisi saada satimeen: se tuhoaa linnunpesiä ja voi käydä pienten lemmikkienkin kimppuun (L.B.)
– Nyt tuntuu olevan mustarastaan vuosi: parhaimmillaan 7 lintua kuopsuttelee ruokintapaikan alusta (L.B.) 2.4., ja jos ihmettelet valkoisia lintuja, ne melko varmasti ovat pulmusia, niitä on nyt liikkeellä
– Joutsenpari nähtiin myös reilun kivenheiton päässä Luukkolan sillalta pääsiäisenä. Nopean maastoutumisen ansioista lintuja sai tarkkailla rauhassa hyvin läheltä. Kaikki olisi mennyt hyvin, jos yli lentävä korppi ei olisi paljastanut ihmisen olinpaikkaa puun takana – kun korppi pari kertaa raakkui, joutsenet lähtivät oitis lentoon. (31.3. J.T.)
– nyt kannattaa pitää silmät ja korvat auki: muuttolintuja on alkanut tulla taivaan täydeltä! Pieni linturetki Höystösensuolle sai mukavaa väriä, kun yli sata töyhtöhyyppää oli pelloilla levähtämässä. Ihan kohta ne ovat täällä. Kotona Vinkkelinmutkassa odotti ensimmäinen punarinta. (31.3.. L.B.)
– kaksi urostelkkää lensi kovalla kiireellä kohti Matkusta Rutajokea myötäillen 31.3. aamulla (L.B.)
– ensimmäiset leskenlehdet on jo bongattu 30.3. Rutalahdessa, vaikka lumikinoksiakin kyllä riittää… ja 29.3. Puttosen pihassa kävi ensimmäinen peippo ilmoittautumassa, päivää myöhemmin kierros jatkui muissakin keskustan pihoissa (L.B.)
– kerstehanget ovat jo monta viikkoa kätkeneet saukkojen kulkureitit, mutta pitkäperjantaita vasten yöllä satanut lumi paljasti saukon olleen liikkeellä sulapaikkoja etsimässä Rutajoella, Markku Suoanttila nappasi tuoreista jäljistä kuvan
– Vinkkelinmutkassa kävi pitkäperjantaina yksinäinen tikli lintulaudalla ja värivikainen talitiainen, jolla on s tai kuin zorron merkki rinnassa
– kylän ”oma” joutsenpari on tullut (17.3.) Haapajoen ja Rutajoen suistojen sulaan
– 14.3. kuului kevään ensimmäinen mustarastaan iltakonsertti Luukkolan sillan luona. Kannattaa tulla kuuntelemaan tämän heleä-äänisen huilistin soittoa auringonlaskun aikaan! Myös puukiipijät, punatulkut, koskikarat ja pyrstötiaiset lurittelevat usein polun varrella ja tiaiset tekevät tupatarkastuksia lähialueen pönttöihin.
Onnelantien luontotarkkailija Tapio Vuorkoski on kameraansa tavoittanut useammankin vähän erikoisemman ”rutalahtelaisen”. Ensimmäisessä kuvassa Korvenkosken eli Sahankoksen yksisilmäinen hiisi on juuri talvihorroksestaan heräämässä. Kaarlo Koskikara ei Tapsan mukaan ilmestystä pelännyt, vaan pulahti sen suuaukosta veteen! Hui!
Jo pari vuotta Onnelantiellä on asustanut peloton ”jyrsijäpyydys”, joka pitää vanhoja linnunpönttöjä ruokavarastonaan ja säilöö niihin ylimääräiset eväät. Yhteistyö muitten asukkaitten kanssa on sujunut saumattomasti.
Kärppä puolestaan löysi talon salaojituksesta uudenaikaisen kodin itselleen ja ehkä perheelleenkin. Lumikko puolestaan piti majaa pellonlaidan kivilouhikossa. On jyrsijäparoilla ollut vientiä! Lähetä sinäkin Tapsan tavoin kuvia tai tietoja omista havainnoistasi leila.backman24@gmail.com
– ystävänpäiväaamuna aamuhämärissä Veku ja isäntänsä luulivat Varvin luona aukolla näkevänsä aaveita! Lumivaipan peitosta kaksi hirveä nousi yöuniltaan ja läksi rauhallisesti rannan suuntaan, toinen oli seisomassa vartiossa ja toinen makuulla, mutta molemmat lumipeitteen suojassa
– 12.2. kotka lensi taas kylän yllä, nyt Korkkimäen suunnasta kohti Nisulaa; kyseessä on varmaan Nisulan suunnnalla pesivä maakotka
– 10.2. aamulla kymmenen tienoissa Markku Suoanttila sai ihastella, kun kotka liihotteli Nisulasta kylän suuntaan. Lintu oli sen verran korkealla, että ei tiedä, oliko kyseessä maakotka vai merikotka. Linnuilla on muutenkin jo selvästi kevättä rinnassa!
– Heljä ja Markku Suoanttila havaitsivat 3.-4.2. yöllä ilveksen liikkuneen Tuomiston vanhalla pellolla, jossa Markulla on heiniä jäniksille. Ilves oli saanut jäniksen saaliikseen. Ja 6.-7.2. ilves oli jäljistä päätellen kulkenut talon pihassa. Iivarin ja muittenkin kissojen on syytä öisin pysytellä sisällä!
– Jussilan sillan luona on kätevää bongata kylän nimikkolintu, koskikara (4.2.)
– huomenna viimeistään pyryttää, sillä vanhan kansan pyrylintuja eli keltasirkkuja oli Vinkkelinmutkassa liki 80 (24.1.)
– Saukot ovat tehneet joenvarteen oman ”luontopolun” etsiessään sulia paikkoja kalastusta varten
– Kuusissa ja männyissä on vain vähän siemeniä ja pihlajisakin oli huono sato. Kun tähän lisätään kovat pakkaset ja luvatut lumimyräkät, pikkulinnut ovat nyt apumme varassa: vie niille sellaista ruokaa, josta ne nopeasti saavat paljon energiaa, esim, rasvaa, kuorittuja auringonkukansiemeniä, rouhittuja pähkinöitä. Ja muista täyttää lauta usein.
– Koskikaran kierroksella on Korvenkoskella eli Sahankoskella näytelty koko alkuvuosi melkoista luonnonnäytelmää, kun ensin iso haapa kaatui polun yli ja sitten vesi alkoi kovien pakkasten aikaan jäätyä ja kerrostaa jäätä padoiksi. Tilanne vaihtelee päivittäin ja polku on nyt koskien kohdalta poikki. On vaarallista liikkua. Koulun kohdalta voi kuivalta maalta voi vielä yrittää tiirailla näytöstä, mutta paremmin sen näkee, jos kulkee Luukkolan sillan kautta joen toiselle puolelle. Sillaltakin kannattaa valita joen rantaa kulkeva kalastajien polku. Jokirannan polulta voi sitten nähdä hyvin koko näytöksen. Muuten polku on vielä (12.1.) kuljettavassa kunnossa. ON VAARALLISTA LÄHTEÄ SEIKKAILEMAAN JÄÄAPADOILLE, LAPSIAKIN ON SYYTÄ VAROITTAA! Luukkolan sillan vaiheilla voit hyvässä lykyssä nähdä saukkoja.