Maaliskuun Seurapiirissä keskusteltiin kyläarkistosta

Maaliskuun seurapiiriin kerääntyi tuttuun tapaan noin 30 henkilöä ja kahvikassa kolisi ahkeraan. Tällä kertaa aiheena oli kyläarkisto, jota arkistotyöryhmä on jo pidemmän aikaa valmistellut.

Ennen varsinaista ohjelmaa kirjattiin ylös tämän kerran osallistujat.

Leila Backman kertoi arkiston etenemisestä ja esitteli esimerkkejä, millaista materiaalia arkistoon kannattaisi tuoda: vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä, vieraskirjoja, yhdistyksen pöytäkirjoja.. Kävijät saivat myös vinkkejä mistä etsiä aineistoa, mikäli tuntuu että mitään ei ole tullut säilöttyä. Etenkin vanhojen Raamattujen välistä tai vintin kurkihirren päältä saattaa löytyä aarteita, jotka kannattaa ottaa talteen. Seurapiiriläiset uppoutuivat tutkimaan salissa kiertävää materiaalia ja kertomaan omista löydöistään, mitä he meinasivat lahjoittaa arkistoon.

Vanhan vieraskirjan alkuperäinen omistaja ei ollut tiedossa. Kirjassa olevat merkinnät herättivät pohdintaa sen alkuperästä ja muutamia arvauksia heitettiin ilmoille.
Rutalahden Riistamiesten vanhoista pöytäkirjoista kävi ilmi, että yhdistyksen lopettaessa tilillä olevilla varoilla (reilu 300 markkaa) ostettiin 20 fasaania.
Vuonna 1937 ei ollut droneja, mutta ilmakuvia otettiin silloinkin.
”Liiketila tuhoutui Rutalahdessa”, mutta onneksi kyseisen liiketilan mainoskyltti on säilynyt ja se on saatu kyläarkiston hoiviin.
Vanhat valokuvat voi säilöä käytettyyn kirjekuoreen. Kuoren päälle voi kirjoittaa tietoja valokuvasta: kuka on kuvannut, mitä on kuvattu, missä ja milloin on kuvattu. Vanhassa valokuvassa on boccian peluuta vuodelta 1993, kuvaajana Leila Backman.

Huhtikuun Seurapiirissä tehdään retki Viherlandiaan, katso lisätiedot Seurapiirin Ajankohtaista sivulta. Mikäli olet kiinnostunut kyläarkistosta ja esimerkiksi Suojarinteen käsikirjastoon hankittavista kirjoista, katso Kyläarkiston oma sivu.