2013

Jouluyön luonnonvoimaa Korvenkoskella 2013 
Jouluterveisiä Toivakasta! (14.12.2013)

 

 
Toivakan joulumyyjäisissä saattoi bongata monia rutalahtelaisia myyntipöytien molemmin puolin. Marili Rausch muun muassa oli tuonut kansanperinteestä vaikutteita saaneita käsitöitään myyntiin ja Johanna Auvila ja Kirsi Tarkkanen taas tulivat tyhjien kassien kanssa paikalle. (Päivän päätteeksi kassit olivat kyllä aika pulleita!) Ja kuten näette, Kikalla on ”uuden kotikunnan” tuliaisina sen tuore joululehti! 

No, onkos tullut kesä… (11.12.2013)


”Heinähulinat” 
– Leivonmäen kansallispuiston ystävien talkoista kuva, joka voitti Joutsan kunnan Elinvoimaa Joutsaan-hankkeen valokuvakilpailun. Kuvassa monia rutalahtelaisia, tunnistatko? (Leila Backman)

Enkeleillä glögituokio (10.12.2013)


”Suutari Martin” enkelkuoro tankkasi glögillä, piparilla ja suklaalla ennen esiintymistä Rutalahden kauneimmissa joululauluissa Suojarinteellä. Enkeelit vasemmalta: Matilda Silvennoinen, Sofia Vitie, Ida Parkkinen, Kielo Liimatainen ja Fanni Silvennoinen.

Alakuvassa Nea Kautola juhlisti 1-vuotissynttäreitään enkeleitä ja joululauluja ihmetellen. Myös muutama sivu lauluvihosta hävisi parempiin suihin synttäreiden kunniaksi…

19 myyjää Rutalahden joulumyyjäisissä (8.12.2013)


Kaikki mahdolliset Suojarinteen pöydät tarvittiin, jotta 19 myyjää mahtui talolle myymään. Myyjäiset sujuivat mukavissa jouluisen leppoisissa tunnelmissa. Yläkuvassa tapahtuma on juuri alkamassa. Alakuvassa ruuhkaa Nisulan pöydän ääressä.

Joulustressi pukkaa pahasti päälle… (4.12.2013) 


Kylän Komein Kolli (evp) antaa jouluvalmisteluihin hyvän vinkin: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Ja sitä paitsi, joulu tulee joka tapauksessa… Siis nautitaan!

Suutari Martin ensi-ilta Joutsan kirkossa (24.11.2013)


Rutalahden ns:n teatterin pienoisnäytelmä ”Suutari Martti” sai ensi-iltansa Joutsan kirkossa perhejumalanpalveluksessa. Esityksen ohjasi Anu Rankila ja Suutari Marttina näytteli Kalevi Puttonen. Seuraavat esitykset ovat Leivonmäen kirkossa ti 3.12. klo 18, Joutsan vähävaraisten joulujuhlassa Vapaasrk:n tiloissa to 5.12. klo 18 ja Rutalahden ns-talolla ti 10.12. klo 18.

Synkkä ilta Suojarinteellä (20.11.2013)


Harvoin on Suojarinteellä oltu sellaisissa tunnelmissa, kuin kunnan kuulemistilaisuudessa 20.11.2013. Kunnan pakollisena tehtävänä on ilmoittaa koulun lakkauttamisesta kyläläisille ja tehtävä ei liene poliitikkojen ja virkamiesten miellyttävimpiä tilaisuuksia. Ikävän sanan saattajat vasemmalta: sivistyslautakunnan pj Leo Niinikoski, peruspalvelujohtaja Päivi Hakulinen, kunnanvaltuuston pj Heikki Kuurne ja kunnanhallituksen pj Pekka Hytönen.

Virkeän 77-vuotiaan lisäsiipi kohoaa! (18.11.2013)


77-vuotias elinvoimainen hirsitaloseniori eli nuorisoseurantalo Suojarinne saa komean uuden eteistilan. Talkoita riittää. Rakentajamiesten lisäksi keittössä häärii ahkeraa väkeä, Puttosen Raija ja Ikosen Terttu, keittokattilan ääressä.

Eino myllersi eri puolilla kylää (17.11.2013) 


Eino-myrsky repi Patruunan kuusen kyltin luota männyn kahtia ja heitti latvuksen sähkökaapelin päälle. Myös muualla ei puolilla kylää se kaatoi ja katkoi puita. Sähkö on ollut vaihtelevasti poikki, toisilta ei ollenkaan, toisilta toista vuorokautta. Joulukuussa on luvattu lisää kovia myrskyjä: on syytä varata kynttilät ja tulitikut esille, puita valmiiksi lämpimään ja jos ja kun sähkökatko tulee, pakastimia ei saa avata, ja ainakin säiliöpakastimet kannattaa peittää matoilla ja täkeillä. JOS pakasteet sulavat, lihat pitää kypsentää heti, kun se on mahdollista, ja marjat keittää mehuiksi ja hilloiksi. Olisipa kaikilla leivinuuni tai edes hella!

Taas kuului kellon KILKE koivuhaasta! (10.11.2013)

   

Rutalahden nuorisoseuran lapset ihastuttivat isänpäivän Martin päivän lystejä Suojarinteellä hauskoilla laululeikeillään. Mukana olivat vasemmalta: Iida Pigg, Anni Strömberg, Fanni Silvennoinen, Elo Strömberg, Heikki Maksimainen, Kielo Liimatainen, Ida Parkkinen, Sofia Vitie, Antti Rautio ja Matilda Silvennoinen. Opeleekio puolestaan oli koonnut ohjelmistoonsa niin Martti Korpilahden kuin muittenkin entisten ja nykyisten lähisäveltäjien ja -sanoittajien teoksia. Laulu Synnyinseudulle-laulun Martti Korpilahden tiedetään viimeistelleen Rutalahdessa kuultuaan Voutisen Mantan lehmän KELLON KILKKEEN KOIVUHAASTA. Juhlan juontanut Kalevi Puttonen oli valinnut lausuttavakseen yhden Martti Korpilahden runon ja  H-kiltalaisten Anita Lounialan ja Liisa Suomäen runot. H-killan ja nuorisoseuran yhteisvoimin järjestämä juhla kruunattiin tietysti täytekakkukahveilla.

Lehtisen Pekka sai kuningaskalan! (8.11.2013)

 
Lehtisen Pekka teki perjantaina 8.11. 2013 elämänsä kalareissun: 60-millisestä verkosta nousi ennätyssuuri järvitaimen, jonka strategiset mitat olivat: pituus 91 cm, paino 8 kiloa 225 grammaa! Eikä se edes ollut ainut arvokala samassa verkossa. Kala on ilmoitettu ennätyskalarekisteriin. Miesmuistiin se on suurin järvitaimen, mitä Päijänne on antanut. Ostajia kalalle olisi varmaan ollut pilvin pimein, mutta Pekka on päättänyt, että Sirpa saa laittaa siitä Lehtisten pöytään jouluherkun – riittää vähän isommallekin porukalle… (Lisää kuvia Luonnossa tapahtuu-sivulla)

Rauhallista Isänpäivää 


Yhteistä juhlaa vietämme 10.11. klo 14.00 Suojarinteellä

Ns-talon lisärakennuksen perustukset valettu! (31.10.2013)


Suojarinteen lisärakennuksen (uusi 56-neliöinen eteis/varastotila, invasisäänkäynti) valu tehtiin Halloween-päivänä 31.10. Kattoristikot tulevat viikolla 46 ja katto on pään päällä kolmen viikon päästä. Ahkeria miehiä kylällämme! (Kuva: Tapsa Vuorkoski)

Nuorisoseuraväki syyskokouksessaan (23.10.2013)


Rutalahden Nuorisoseuran syyskokous keräsi kahvilallisen väkeä Suojarinteelle.

Kaunis ruskainen kylänraittimme (11.10.2013)
Kunta kylässä (30.9.2013)


Joutsan kunta jatkoi kylävierailuidensa sarjaa saapumalla Rutalahteen. Yhteensä kymmenkunta päättäjää ja virkamiestä oli saapunut paikalle kuuntelemaan rutalahtelaisia. Yhteensä väkeä oli paikalla 42 henkeä. Saimme kuulla, että vuodenvaihteessa Rutalahden jätepaikkaan ei voi enää viedä sekajätettä; paikalla on silloin vain lasi-, metalli-, jätepaperi- ja pahvinkeräyslootat. Saimme kuntaan viestin myös kylämme pimeistä katuvaloista. Keskustelussa tuli esille myös Urpistentien huono kunto, laivalaituri, harrastuspaikat jne. Kuvassa Antti Rautio esitteli keskustelun lomassa temppujaan Terttu Ikoselle. Takana Päivi Auvila. Hienoa, että kunta järjestää tälläisia keskustelutilaisuuksia!

Markkinahumua ja -meininkiä 10-vuotisjuhlamarkkinoilla (28.9.2013)  

Rutalahden nuorisoseuran puuhaamat 10-vuotisjuhlamarkkinat onnistuivat nappiin. Letkaliiteri ja sen lähiympäristö antoivat erinomaiset puitteet tapahtumalle, ja vaikka myyntipisteitä oli lopulta kokonaista 75 kappaletta, tilaa oli mukavasti liikkumiseen, eikä tungos haitannut kaupantekoa. Puheenjohtaja Samuli Huikon arvion mukaan päivän aikana markkinavieraita oli kylässä liki 3000! Viime vuoden tapahtumaan verrattuna ”kaikki” oli kerrottu kahdella! Sekä vierailta että kauppiailta tuli pelkästään myönteistä palautetta uudesta markkinapaikasta. Erityisesti kiitettiin sitä, että markkinat on onnistuttu pitämään ”maalaismaisina”, eli tarjolla on aitoja sadonkorjuutuotteita. Muu myytävä täydentää sopivasti valikoimaan – jokaiselle on jotakin. Ensi vuonna taas syyskuun viimeisenä lauantaina!

Tunnelmia mahtimarkkinoilta:

 

 Markkinavalmistelut on nyt tehty -TERVETULOA! (27.9.2013)


Letkaliiteri on valmiina ottamaan vastaan ennätysmäärän, liki 60 myyjää. Ja tarjolla on syksyn satoa monessa muodossa. Tervetuloa lauantaina klo 10-14 ostoksille, herkuttelemaan uutispuurolla tai vaikka Rutalahti-pyttiksellä ja jälkiruuaksi spelttivohveleilla. Parkkipaikatkin riittävät isommallekin joukolle.

Kirjasto on taas auki (27.9.2013)


Pirjo Onnela on taas valmiina palvelemaan kirjaston asiakkaita, nyt Pelto-Koskelantiellä päivähoitopaikan peräkammarissa perjantaisin kello 17.30-19.30 Mennään joukolla kirjastoon, että palvelu säilyy – mistään ei saa uutuuksia niin nopeasti kuin meidän omasta kirjastosta!

Pyttistä Muuramen markkinoilla (21.9.2013)


Rutalahden Kyläyhdistys ja pyttismestarit Martin Liljeström (vas.) ja Jouko Tarkkanen keräävät rahaa Rutalahden kylän hyväksi kauempanakin! – Tällä kertaa pyttistä tarjottiin Muuramen markkinaväelle.

Pellolta pöytään – toivakkalaisten Our Planet-hanke toi koululaisia tilakäynnille Lahden tilalle (17.9.2013) 


Toivakan 4H-yhdistyksen Our Planet-hanke sponsosroi Toivakan kirkonkylän kahdelle viidennelle luokalle ja Kankaisten koulun nelos-vitosille lähiruokaretken Lahden tilalle. Aamupäivän aikana Maire ja Samuli kertoivat viljan tiestä pellolle ja pellolta pöytään. Tietysti piti kokeilla vähän traktoria ja maistella uutispuuroa. Eikä mikään maistu niin hyvältä kuin omin käsin tehty leipä! 

Tupa pullisteli kyläkouluasiasta kiinnostuneita (7.9.2013)


Ilahduttava määrä Joutsan päättäjiä, Rutalahden kyläläisiä ja muita asiasta kiinnostuneita saapui Rutalahteen kuuntelemaan kyläkouluasiaa. Kuvassa keskellä kansanedustaja Mauri Pekkarinen kuuntelee tarkasti sivistystoimentarkastaja Kari Lehtolan puhetta.

Seminaarin paneelissa kysymyksiin vastailivat professori Eira Korpinen (oik.), kansanedustaja Aila Paloniemi, Joutsan kunnanvaltuutettu Matti Kallioinen, ELY-keskuksen Tanja Tuulinen ja Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen. Paneelin puheenjohtajana Rutalahden emeritusopettaja Kalevi Puttonen.

Rutalahdessa kisailtiin mainiossa säässä (26.8.2013)


39 lasta ja 33 aikuista kilpaili Rutalahden perinteisissä kyläkisoissa upean kesäisessä säässä. Lasten ohjelmassa oli juoksu ja saappaanheitto ja aikuiset nakkasivat saapasta. Katsojia oli toinen mokoma. Kisatouhun lisäksi tapahtumassa sai harjoitella alkusammutusta Leivonmäen VPK:n opastamana. Nuorisoseurantalon sisällä riitti väkeä, kun Keski-Suomen Kylän Sydän -hankkeen väki mittasi kyläläisiltä verenpainetta, verensokeria, kolesterolia ja  maksa-arvoja. Samalla sai tutustua elintarvikenäyttelyyn.

Kuvatekstit: Kuva 1: Isät laittavat lapsensa matkaan. Vas. Jarkko Liimatainen ja Kielo sekä Martti Salonen ja Emma. Kuva 2: Anni Strömberg melkein lähtee lentoon saapasta heittäessään. Kuva 3: Miko Sivanne (vas.), Kalle-Oskari Tarkkanen, Nuutti Rautio ja Tuomas Mäkinen kokeilevat alkusammutusta vedellä. Kuva 4: Kokispullossa on 64 sokeripalaa. Se ja paljon muuta opittiin elintarvikenäyttelyssä Suojarinteen sisällä.

2-ottelu, lapset (juoksu+saappaanheitto):
1-2-vuotiaat:
 1) Aki Masalin (3.28; 3,40), 2) Antton Auvila (3.65; 3,10), 3) Elias Mäkinen (4.19; 2,50), 4) Enni Pigg (4.59; 1,50), 5) Miika Ylennysmäki (7.54; 1,70), 6) Alexi Auvila (8,38; 0,90), 7) Aaron Huikko (10.00; 0,45), 8) Nea Kautola (-; 0,15). 3-4-vuotiaat: 1) Ida Parkkinen (4.75; 8,20), 2) Aino Huikko (5.72; 4,95), 3) Kielo Liimatainen (5.56; 3,50), 4) Emilia Ylennysmäki (6.07; 3,60), 5) Jare Löfgrén (7.19; 5,40), 6) Emma Salonen (6.28; 3,40). 5-6-vuotiaat: 1) Antti Rautio (5.31; 8,10), 2) Heikki Maksimainen (5.34; 6,00), 3) Sofia Vitie (5.59; 9,40), 4) Fanni Silvennoinen (5.35; 5,60), 5) Kaisa Salonen (5.85; 5,50), 6) Iida Pigg (6.19; 4,90).
7-8-vuotiaat tytöt: 1) Anni Strömberg (5.47; 8,40), 2) Matilda Silvennoinen (5.49; 6,50), 3) Sini Mäkinen (5.53; 6,10), 4) Iida Huikko (6.13; 6,40). 7-8-vuotiaat pojat: 1) Miko Sivanne (4.91; 11,90), 2) Vili Immonen (5.03; 11,30), 3) Elo Strömberg (5.38; 8,60), 4) Gustav Adov (7.88; 5,30).9-10-vuotiaat tytöt:1) Tytti Rautio (5.28; 13,30). 9-10-vuotiaat pojat: 1) Tuomas Mäkinen (4.66; 11,90) 2) Kalle-Oskari Tarkkanen (5.72; 8,70).11-12-vuotiaat tytöt: 1) Hilma Auvila (5.43; 10,80), 2) Martta Leinonen (4.91; 9,00), 3) Helmi Liimatainen (-; 9,70). 11-12-vuotiaat pojat: 1) Nuutti Rautio (4.85; 9,90), 2) Jussi Maksimainen (5.22; 10,00).

Saappaanheitto:
13-14-vuotiaat:
 1) Aleksi Liias 21,10, 2) Ville-Veikko Tarkkanen 16,50, 3) Ninni Vuorkoski 11,10. Naiset:1) Maire Huikko 19,40, 2) Minna Strömberg 18,70, 3) Laura Löfgrén 17,90, 4) Maija Hobin 17,30, 5) Heidi Rautio 17,20, 6) Milli Löfgrén ja Kristi Vichterpal 16,50, 8) Liisa Liias 16,20, 9) Kirsi Kautola ja Heidi Pitkänen 16,10, 11) Anna Nurmi-Mäkinen 15,90, 12) Anne Tiainen 15,80, 13) Annikki Lehto 14,30, 14) Kirsi Tarkkanen 13,60, 15) Heljä Suoanttila 13,30, 16) Helin Maa 12,60, 17) Päivi Auvila 12,40. Miehet: 1) Tapani Parkkinen 24,20, 2) Jarno Huikko 24,10, 3) Mika Sivanne 23,90, 4) Juha Rautio 23,70, 5) Jani Rantanen 23,60, 6) Tapio Vainiomäki 21,80, 7) Sami Mäkinen 21,70, 8) Jani Tavikainen 21,60, 9) Raiko Lillmajos 21,00, 10) juha Partala 19,30, 11) Kalevi Heinonen 19,60, 12) Jarkko Liimatainen 18,60, 13) Jouko Tarkkanen 18,20, 14) Markku Suoanttila 18,10, 15) Tanel Tiainen 17,50, 16) Marko Purmo 14,70.

Muistojen maisemia (25.8.2013) 


Paljon on vettä virrannut Rutajoessa siitä, kun tämä kuva on otettu; kuvan takana on merkintä, että se olisi noin vuodelta 1924 eli 90 vuoden takaa. Tunnistatko, mistä kuva on? (Vastaus Jussilan luona oleva silta.) Mikäli sinun albumissasi on vanhoja kuvia, antaisitko toistenkin iloksi näille sivuille? (email: leila.backman@gmail.com tai liisa.liias@pp.inet.fi) tai voimme myös skannata  vanhat kuvat, jos lainaat niitä.

Kouluasialle tukea (24.8.2013)


Saimme tukea kouluasiaamme Oravasaaresta. Oravasaaren kyläkoulun emeritusopettaja Jaakko Palmu halusi Keskisuomalaisen yleisönosastolla 24.8.2013 puolustaa Keski-Suomen maaseudun yritteliäitä kyliä ja erityisesti Rutalahtea! Kiitos.

Nuorisoseuraväki kouluttautui (24.8.2013)


Myös rutalahtelaisia oli paikalla, kun Suomen Nuorisoseurat ry koulutti jäsenistöään talousasioissa. Koulutus pidettiin Joutsan kauniissa nuorisoseurantalossa Honkolassa. Kuvassa vas. kouluttaja Susanna Rouhiainen. Rutalahden porukasta kuvassa näkyy Kirsi Tarkkanen (oik.).

”Oi päivät seutuvilla Päijänteen…”
Nuorisoseuran talkoolaisten palkkioristeily  (9.8.2013)

Reilu sata Rutalahden nuorisoseuran talkoolaista on monen monta kertaa saanut vuoden mittaan lähteä mitä erilaisimpiin hommiin oman kylän ja oman seuran puolesta. Kun Suomen Suvi-aluksen pilli soi  9.8., ennätysmäärä, eli yli 80 henkeä otti kutsun vastaan ja suuntasi palkkioristeilylle.

Lämmin elokuun ilta, maistuvat ruuat ja juomat, hienot maisemat ja mikä parasta: hyvä seura – siinä on paras palkka talkootunneista!

 

Päijännekin näytti parastaan, kun M/S Suomen Suvi kävi risteilemässä Kärkisten siltojen tuntumassa, pyörähti Vedenlipon sivu Mämminiemeen ja Rappukallion kautta kotivesille Rutalahteen: ”Oi retket saarihin ja poukamiin, kun aurinko taas lämmön armaan antaa…”

Karhuemo ja poikaset kesäretkellä (2.8.2013)


Rutalahdessa voi tavata monenlaisia kulkijoita: Eero Ahonen kuvasi 2.8. karhuperheen ylittämässä tietä Lehtolankankaalla; lienevät matkalla bussipysäkille… 

Rutalahtiset teatteriretkellä Lahdessa (1.8.2013)


24 nuorisoseuralaista käväisi Lahdessa Pesäkallion kesäteatterissa katsastamassa näytelmän ”Raitilla – Rauli Badding”. Mukava reissu ja manio esitys! Samalla näimme Pesäkallion tanssilavan eli teimme vertailua Letkaliiterin kanssa.

Rutalahden valokuvanäyttely kiertueella (1.8.2013)


Käypä Joutsan pääkirjastossa katsastamassa lasten ja nuorten valokuvanäyttely ”Rutalahden neljä vuodenaikaa”. Näyttely on avoinna kirjastossa 2.-29.8. ma-pe klo 11-19.

Agents villitsi (26.7.2013)


Lähes 600 ihmistä ilakoi Letkan Heinätansseissa. Agents riehaannutti kansaa ja tanssilattia pullisteli.

Jaakko heitti kylmän kiven Päijänteeseen (25.7.2013)

Kansanperinteen vaaliminen vaatii työtä: Jaakko Tompuri on tänäkin vuonna huolella valinnut sopivan kiven Hiekkolan montulta, puhdistanut sen ja pitänyt pakasteessa päivän pari. Kylmälaukussa ”päähenkilöä” kuljetetaan Kylärantaan…

…MOLSKIS – ja sihinät päälle; niin vain alkavat uimavedet tältäkin kesältä hiljalleen viiletä. (Kuvat: Ellinor Lönngren)

Letkalla supervuorokausi 20.-21.7.2013: 
Marko Maunuksela, Klovni Dodo ja Jyväs-Hanurit

Marko Maunukselan tähdittämät Leivonmäen markkinatanssit keräsi Letkalle 290 tanssinystävää….

Nuori talkooväki on vallannut Letkan. Markkinatanssien kahvilaväki oli 10-12-vuotiaita. (Kuvassa 10-vuotias Tytti Rautio hoitelee systeemit vakuuttavasti.). Makkaranmyyjät olivat 13-14-vuotiaita ja ovimiehet 17-20-vuotiaita. Upea suuntaus!

Klovni Dodo suorastaan riehaannutti 121-henkisen yleisön sunnuntai-iltapäivällä.


Kana ei meinannut totella Dodoa…
Dodon temppujen jälkeen Letkan valtasi haitarimusiikki, kun Jyväs-Hanurit astuivat estradille. Paikalle saapui 45 kolean sään uhmaajaa.

Nyt porukalla JÄTTIPALSAMIN kimppuun! (18.7.2013)


Jättipalsami on kaunis ja siemeniä ”ampuessaan” myös hauska kukka – mutta vain niin kauan, kun sen kasvu pystytään pitämään rajoitettuna omassa pihassa. Nyt Rutalahdessa on se hetki, jolloin jättipalsami on valtaamassa myös yhteiset alueet. Ai, mitä haittaa siitä on? Se peittää alleen KAIKEN, ja sen kauniit kukat vetävät kimalaisia ja muita ötököitä puoleensa niin, että luonnonkukat jäävät pölyttämättä. Se on juuri nyt ryöstäytymässä käsistämme, mutta valtaus voidaan vielä torjua, jos yhdessä otamme sen asiaksemme. Kasvi ei ole myrkyllinen jakiskaisu juurineen on tehokas torjuntakeino, mielellään ennen täyttä kukintaa. Ja tarkastus pitkin kesää. Pahimmat alueet ovat: Matkuksen tien vieri, Koskikaran kierroksen alku, Purolan tausta, Pajan tausta ja baarin ja Pajan väli, varmasti muitakin. Kun seuraavan kerran näet kyseisen kukan, kiskaise pois! Ensi kesänä sillä on jo satoja ”perillisiä”. 

Vaarallinen mustikkaretki (15.7.2013) 

Rutalahden nimikkojoutsenperheelle meinasi 15.7. illansuussa tapahtua ikävä onnettomuus: kaksi poikasta lipsahti mustikkareissulla isojen rantakivien väliin, eivätkä omin avuin päässeet pois. Onneksi Team Suoanttila (Markku, Ilkka ja Heljä) riensi apuun ja kiviä vääntämällä sai molemmat pelastettua! Markku Suoanttilan käsissä poikanen jo pyrkii emon luo, joka hermostuneena uiskenteli rannassa.  

”Korpikuusen kannon alla…” (6.7.2013)


Viime kesän sateet ja tämän kesän lämpö vaikuttavat, että sienisadosta saattaa tulla tänä suvena hyvä. Kantarellejahan oli viime vuonnakin paljon ja ensimmäisillä voi jo nytkin herkutella. Siis metsään! 

Suut sinisiksi mustikoista (30.6.2013) 


Miesmuisti on tunnetusti yhtä lyhyt kuin kissan häntä, mutta silti taitaa olla miesmuistiin ainut kerta, kun mustikkamaidosta pääsee nauttimaan jo kesäkuun puolella! Säilöntämarjat luonnollisesti vielä odottavat vuoroaan, mutta pian on niittenkin aika. Suolla myös lakat ovat jo alkaneet kypsyä – eihän kerätä niitä kuitenkaan ihan vielä… 

Mikael Konttinen ihastutti Letkalla (29.6.2013)


Rutalahden nuorisoseuran puheenjohtaja Samuli Huikko Mairensa kanssa näyttää tanssimallia Mikael Konttisen aloitettua urakkansa Letkalla Toivakan markkinatansseissa. Porukkaa paikalle saapui 287 ja tunnelma oli erittäin mukava!

Matkalla Letkan juhannustansseihin… (21.6.2013)


Rutalahden laivalaiturikin pullisteli, kun 455 ihmistä saapui Letkaliiterin juhannustansseihin.

Hyvää Juhannusta! (21.6.2013)  


Muumipeikon juhannusruno

  Pään painan ruohikolle ja oion jalkojain. 
En jaksa pohdiskella, mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä, mä päivän kultaan jään. 
Mä tunnen kaikki tuoksut ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen, voi ottaa jättää paikoilleen 
ai olla niin kuin luonnostaan ja maata vaan.
 

Mä peikko siihen uskoon jään, on maailmaa tää, 
minkä nyt mä nään. (Tove Jansson)

Siis rauhallista juhannusta kaikille! 

Letkakahvila on avattu! Tule! (20.6.2013) 


Letkakahvila on avattu Letkaliiterillä ja Elina Liias on valmiina palvelemaan asiakkaita 4.8 saakka. Kahvila on auki torstaista sunnuntaihin kello 11.00-17.00. Elina leipoo päivittäin tuoreita herkkuja kahvin kanssa maisteltaviksi. (Maisteltu on ja hyväksi havaittu!) Tarjolla on myös lähituotteita mm. Rutalahden Myllyn jauhoja, ryynejä ja hiutaleita. Leivonmäen kansallispuiston ystävillä on linnunpönttöjä, upouusia kansallispuiston T-paitoja ym. Elinalta voi myös kysyä kansallispuistoasioista ja hän jakaa karttoja. Ja perjantaisin kauppa-autokin pysähtyy klo 15.30 kahvilan pihassa. Tule! 

Lisää yksiöitä talkoilla tarjolle (12.6.2013)


Seitsemän hengen voimin naputeltiin pikkulinnuille lisää koteja Pellisen rötiskässä. Pöntöt tulevat myyntiin Letkaliiterin kesäkahvilaan ja tuloilla viedään vanhuksia retkille kansallispuistoon.

Koululaiset kesälaitumille (1.6.2013)


Rutalahden koululaiset kokoontuivat Rutalahden Kylärantaan todistustenjakotilaisuuteen. Koulunjohtaja Tero Nikkanen puhuu kotiväelle koulun tilanteesta ja vielä tulevan syyslukukauden jatkuvasta evakkotaipaleesta.

Siivouspäivä-kirppis (25.5.2013)


Valtakunnallinen Siivouspäivä-tapahtuma rantautui Rutalahteen ja oli saman tien menestys.

Futis- ja beach-kentät vihittiin (24.5.2013)


Kyläpäällikkö Tarkkasen Joukon ja Kyläyhdistyksen supersaavutus eli Rutalahden uudet jalkapallo- ja beach volley -kentät vihittiin 24.5. Paikalle saapui 25 lasta ja 15 aikuista pelailemaan yhdessä. Kenttien virallisen avajaispotkun laukoi 2-vuotias Elias Mäkinen ja muutkin 24 paikalla ollutta lasta pääsivät vuorotellen laukomaan. Pian olikin vuorossa tiukka jalkapallopeli lapset-vastaan aikuiset, joka päättyi lasten 3-2-voittoon. Ratkaisevan maalin laukoi esikoululainen Elo Strömberg. Mukavaa iltaa jatkettiin lentopallon peluulla.

Letkalla helikopterivarikko (8.5.2013)


Letkan piha on kolmen viikon ajan helikopterivarikkona, koska sähkölinjoja putsataan oksista.

Nyt voi kesä tulla Rutalahteen! (6.5.2013)
Uusia kyläläisiä muistettiin kirjoin ja vauvapyyhkein


Kymmenet kyläläiset tulivat ihanassa kevätsäässä siivoamaan Rutalahtea kesäkuntoon. Samalla muistettiin kyläkirjoin uusia kyläläisiä eli Jedro Tyviötä, Päivi Auvilaa ja Suvi Vireniä ja Topi Peiposta sekä uusia vauvoja. Kuvassa vauvapyyhkeineen Kirsi ja Katja Kautolan Nea-vauva sekä perhe Viren/Peiposen pieni poika.

Tornien taisto – kilpailu ja luontovalokuvauskurssi Kirveslammen luontotornilla (4.5.2013) 


Kaksikymmentä vuotta sitten pakolaisena Suomeen tullut Fatbardhe Hetemaj toimii nyt vapaaehtoisena kansallispuistokummina. Hän tutustui Tornien taisto -kisaan ja paljasti tornin rakentajille teetetyn kiitoslaatan. Samaan aikaan luontovalokuvauskurssilaiset häärivät tornin liepeillä. Kisajoukkueessa (25 bongia) ja kurssilaisina oli useita rutalahtelaisia ja muittenkin lähikylien ihmisiä. Menkää ihmeessä tornille, siellä liiteli mm. sääksi, ruskosuohaukka, kuikka, liro… (Fade oik. vas Eevi Nieminen Metsähallituksesta) 

Myllykirppis avasi vapunpäivänä vanhalla myllyllä (3.5.)


Rennosti ja kesämielellä Tiina Löfgren-Rimpi avasi Markku Rimpin kanssa Myllykirppiksen Rutalahden vanhalla vehnämyllyllä vapunpäivänä. ”Virallisesti” avajaisia juhlitaan lauantaina 11.5. ja kirppiksen ovet ovat auki aina perjantaista sunnuntaihin syyskuuhun saakka. Viikollakin pari kertaa. Ajat löytyvät ovesta ja facebook-sivuilta, ja Tiina lupaa tulla muulloinkin avaimen kanssa paikalle, kun vain pirauttaa. Paikalla kannattaa käydä vaikka vain ihastelemassa vanhaa myllyä, samalla voi löytää jotain mielenkiintoista mukaansa… Kirpparille voi myös viedä omia tavaroitaan myytäväksi! 

Helpotusta lintujen asuntopulaan ja rahaa vanhusten ja lasten luontoelämyksiin (20.4.)  


Leivonmäen kansallispuiston ystävien yhdessä nuorisoseuran kanssa puuhaama PÖNTTÖTALKOOT urakoi aurinkoisen lauantain aikana yhteensä 65 pikkulintujen pönttöä. Lisänä komea rivi Metsähallituksen lahjoittamia pöllönpönttöjä sai uuden omistajan.Yhteensä 90 lintuperhettä voi muuttaa uuteen kotiin! Monet nakuttelivat yhdessä pihapiiriinsä useammankin pöntön, ja kun Tarkkasen Jouko, Kirsi, Ville-Veikko ja Kalle-Oskari olivat saaneet nimikkopönttönsä, Kalle-Oskari teki vielä Rauha-koirallekin ikioman linnunpöntön. Kymmenkunta talkoolaista ahkeroi myös myyntipönttöjä. Jatkossa niitä voi hankkia ainakin Letkan kesäkahvilasta ja mahdollistaa samalla vanhusten ja lasten luontoretkien järjestämistä.

”Rutalahden neljä vuodenaikaa” -valokuvanäyttely avattu ja kilpailu ratkennut (18.4.)


Koskikaran koulun ja nuorisoseuran yhteistuumin järjestämä lasten ja nuorten valokuvakilpailu ”Rutalahden neljä vuodenaikaa” on ratkennut ja noin sata kuvaa on esillä valokuvanäyttelyssä Suojarinteellä. Hankkeen ideoijana, kouluttajana, tuomarina ja rahoittajana toimi eläkkeellä oleva opettaja Seppo Kinos, joka itsekin harrastaa valokuvausta. Hienon kuvamateriaalin jatkokäyttö on vielä mietinnässä, mutta ainakin kyläsivujen sähköisinä postikortteina niitä tullaan näkemään, kenties muutenkin.

Isoimpien sarjan (13-18v.) kolme parasta olivat: 1. Salla Saari, Salo   2. Aleksi Liias, Rutalahti 3. Ellinor Lönngrèn, Tukholma. Alakouluikäisten sarja 1. Hilma Auvila, Rutalahti 2. Ninni Vuorkoski, Rutalahti 3. Kalle-Oskari Tarkkanen, Rutalahti ja alle kouluikäisten sarjan 1. Antti Rautio, Rutalahti 2. Sini Mäkinen, Rutalahti 3. Elo Strömberg, Päiväkunta

Kannattaa käydä näyttelyssä katsomassa hienoja kuvia!

Nuorisoseuran kevätkokous päätti 17.4.: 
50 000 e mahdollisen uuden koulun rakentamiseen!

Näytelmän ensi-ilta lähestyy


Rutalahden nuoret
 Toivakan kylien säbämestariksi (6.4.2013)


Toivakan 4H järjesti Toivakan kylien sählyturnauksen 5.-9.-luokkalaisille ja Rutalahden joukkue haastettiin tapahtumaan mukaan. Rutalahti voitti turnauksen ylivoimaiseen tyyliin. Finaalissa kaatui Ruuhimäki maalein 6-0. Alkusarjan ottelutulokset: Ruuhimäki-Rutalahti 1-10, Rutalahti-Toivakan kala- ja eräkerho 3-1, Rutalahti-Kankainen 15-0. Runkosarjan maalipörssin voitti Nuutti Rautio ja finaalin maalitykki oli Ville-Veikko Tarkkanen. Voittajat kuvassa vasemmalta: Juuso Porras, Valtteri Porras, Otto Rautio, Aleksi Liias, Nuutti Rautio ja Ville-Veikko Tarkkanen.

Keväthuumassa voi kohta potkuritkin nostaa säilöön… (1.4.2013)


Herra Julle Koskinen ottaa kevättä vastaan! (Kuva Ellinor Lönngren)

Mailis, Samuli ja Jouko julkisuuden valokeilassa (27.3.2013) 

Kari Tuominiemen ”päivän kuva” Joutsan Seudussa 27.3.2013 Jymyantimia-kuvan voit lähettää myös sähköisenä postikorttina

Virpojat liikkeellä  (24.3.2013)


Tänä palmusunnuntaina virpojat saivat poikkeuksellisesti liikkua potkukelkoilla. Hyvään tarpeeseen kelkka olikin, sillä pannut pullistelijvat jo pääsiäismunia ja muita herkkuja! 

Revontulia Rutalahdessa (17.3.2013 klo 22.03)
Kuva: Aleksi Liias
Humua ja hiihtoa Rutalahdessa (9.3.2013)
Teatteri Eurooppa Nelosen Repe Helismaa ja Tapio Rautavaara tunnelmoivat Suojarinteellä täydelle tuvalle.
Päiväkunnan Maksimaiset sujuttelivat Pätiänsaaren nuotiopaikalle.
Killi-kilpikonna jakeli herkkuja kopastaan ja Keskisuomalaiseen värkättiin juttua.
Suojarinteen eteinen pullisteli ennen lasten teatteriesitystä.
Paula Pyhälä-Liljeström hiihti latujen turvanaisena koko tapahtuman ajan.
”Repe Helismaan” hulluttelua.

Rutalahden Jymytempaus vietettiin upeassa kevätauringossa. Tapahtuma keräsi noin 600 ihmistä Rutalahteen. Eurooppa Nelosen lastenesitys sai salin aivan pullolleen eli 200 henkeä ihasteli ”Paavo Piraatin musiikillista merisovoseikkailua”. Keskisuomalaisen tarjoamissa Tapsan ja Repen tunnelmallisissa iltamissa ilakoi 150 henkeä. Wanhan Rutalahden laturetkelle Päijänteen jäällä Martin Liljeströmin puurtamia loistolatuja sujutteli yhteensä parisen sataa ulkoilun ystävää. Tämän verran mehumukeja nimittäin kului hiihdon keskuspaikassa Pätiänsaaren tulilla. Puolisen sataa sujuttelijaa käväisi Toivakan Nisulassa ja saman verran Lahden tilan spelttikahviossa. Jyväskylän XL-hirressä pysähtyi 90 hiihtäjää ja Joutsan Kylärannassa kävi toista sataa hiihtoniiloa. – Lisälukuna mainittakoon, että Lehdon Hanskin matikkakalastusta ja 28 madetta ihmetteli reitin varrella 12 hiihtäjää…

Rutalahti-pyttis upposi parempiin suihin ja Nisulan kyläseuran kahviosta nautittiin herkkuja. Kansalla oli kotiinviemisinä myös Rutalahden myllyn ryynejä, Mäkiahon juustoa ja Röykkälän villoja. Moni tutustui myös Joutsan asumishankkeeseen ja kylien tontteihin. Oli hienoa nähdä useita joutsalaispäättäjiä Rutalahtea katsastamassa. Nurkissa ja latunuotioilla käytiin myös monia mehukkaita kuntapoliittisia keskusteluja!

Kauppa-auto tuli kylään! (1.3.2013)

Viimeksi Rutalahdessa nähtiin kauppa-auto yli 20 vuotta sitten. Monelle olikin melkoinen yllätys, miten hyvin varusteltu Suomen uusin ja nykyaikaisin kauppa-auto on! Hämmästystä riitti myös tiskin toisella puolella, sillä kauppias Petri Huoponen kertoi asiakkaita olleen joka pysäkillä Kivisuontien varrella ja tietysti Leivonmäellä. Kutemajärven Talouskaupan autot ovat kulkeneet jo vuodesta 1956, toista sukupolvea, joten kokemusta piisaa. Kuvassa oikealla kassalla ensimmäiset rutalahtelaiset eli Maija Lahtinen ja Jare Löfgren. Rutalahtelaisia tämän vuosituhannen ensimmäisellä kauppa-autokerralla oli yli 50 henkeä!

 Hiihtoloman riemua (25.2.2013)


25 rutalahtelaista kävi Purnussa laskettelemassa talviloman kunniaksi.
 

Me ihan itte teimme nämä! (19.2.2013)


Kaikki hyvä loppuu aikanaan – nyt oli viimeinen maitopurkkikurssin ilta. Kuuden tiistai-illan aikana lukematon määrä maito-, piimä- ja mehupurkkeja löysi tiensä roskapussin sijasta hienoon koppaan! Ja tehtiinpä osasta ”herrankukkaroitakin”, eli kolikkopusseja! Hyvä me! (oik. opettaja Leena Lahtinen) Toisessa kuvassa kevätmuotia 2013 Rutalahdesta: Vainiomäen Sinikka on ryhtynyt mannekiiniksi…

On matikkasopan aika (17.2.2013)

Mateet ovat juuri nyt liikkeellä hääjuhliinsa Päijänteellä; on matikkasopan aika. Pentti Engman käsittelee kalat keittovalmiiksi usein jo avannolla. Ainakin on tärkeää tainnuttaa kala ja laskea veri. Väinö Rajamäki kolaa lunta suojaksi avannon styroxkannen päälle. Ensi sunnuntaina kaverukset suuntaavat taas katiskoille.

Eeron Malja toi väen Suojarinteelle(11.2.2013) 


Eeron malja -tapahtuma sujui mukavassa tunnelmassa tuttuja tapaillen. Rutalahden Nuorisoseuran järjestämään talvi-illan ilotteluun saapui paikalle satakunta ulkoilun ystävää. Alakoululaisten kaukalopallomestariksi tuli ylivoimaiseen tyyliin Toivakan joukkue voittaen molemmat pelinsä murskanumeroin 15-1 ja 12-1. Kakkossijalle sinnitteli yllättäen isäntäjoukkue Rutalahti, joka jätti Leivonmäen kolmoseksi maalein 7-4. Pulkkapituuslaskukisaan uskaltautui 68 hurjapäätä, joista voittajiksi laskivat Juuso Porras ja Heikki Maksimainen. Muut mitalisijat menivät Jenna Lahdelle, Vili Immoselle, Samuli Huikolle ja Tapio Vainiomäelle.

Kuvatekstit:
Kuva 1: Numero 1 eli Eero Ikonen ja tuleva pelimies Elo Strömberg katselivat kaukalon koitosta.
Kuvat 2 ja 3: Rutalahtelaiset tuulettivat kaukalon ulkopuolella ja pelasivat sisäpuolella.
Kuva 4: Ninni Vuorkoski sujutteli pulkkakisassa maanantai-illan lumisateessa.
Kuva 5: Elias Mäkinen ja Jare Löfgren ja muut tutut. (Kuva: Hilma Auvila)

Eeron malja, tulokset:

Kaukalopallo:
Rutalahti – Leivonmäki 7-4, Leivonmäki – Toivakka 1-15, Toivakka – Rutalahti 12-1.
1) Toivakka (Tuukka Korhonen, Teemu Korhonen, Otto Ikonen, Santtu Järvelin, Arttu Paalanen, Arttu Pylväläinen, Mika Tiainen ja Aukusti Karanta.)
2) Rutalahti (Tuomas Mäkinen, Valtteri Porras, Nuutti Rautio, Jussi Maksimainen, Kalle-Oskari Tarkkanen, Tytti Rautio, Helmi Liimatainen ja Ninni Vuorkoski)
3) Leivonmäki (Aatu Tapper, Eetu Tapper, Atte Heinonen, Mateusz Koziolek ja Viljami Vastamäki)
Pulkkapituuslasku, lapset: 1) Heikki Maksimainen 44,60, 2) Jenna Lahti 42,30, 3) Vili Immonen 41,80, 4) Valtteri Silvennonen 41,70, 5) Aatu Porras 41,10, 6) Antton Auvila (+ Martta Leinonen) 41,00, 7) Valtteri Prras 40,80, 8) Martta Leinonen 40,70, 9) Anni Strömberg 40,00, 10) Sini Mäkinen 37,90, 11) Hilma Auvila 37,00, 12) Jussi Maksimainen 36,50, 13) Antti Rautio 35,50, 14) Tytti Rautio 34,70, 15) Aatu Tapper 34,50, 16) Alexi Auvila (+ Elli Auvila) 34,30,17)  Elias Mäkinen (+ Sami Mäkinen) 34,30, 18) Teemu Korhonen 32,60, 19) Nuutti Rautio 32,00, 20) Mika Tiainen 31,10, 21) Eetu Tapper 30,40, 22) Tuomas Mäkinen ja Arttu Pylväläinen 30,10, 24) Santtu Järvelin ja Jare Löfgren 29,20, 26) Elo Strömberg 28,90, 27) Kalle-Oskari Tarkkanen 28,70, 28) Assi Tapper 28,50, 29) Ninni Vuorkoski 27,40,  30) Helmi Liimatainen 26,40,  31) Ida Parkkinen 22,20, 32) Fanni Silvennoinen 20,00.
Pulkkapituuslasku, aikuiset:1) Juuso Porras 46,90, 2) Samuli Huikko 46,20, 3) Tapio Vainiomäki 43,50, 4) Kaisa Maksimainen 42,90, 5) Ilkka Lindholm 42,20,  6) Martin Liljeström 41,90, 7) Sanna Maksimainen 40,60, 8) Rauni Tompuri 40,10, 9) Elli Auvila 39,80, 10) Jaakko Tompuri 39,40, 11) Anna Nurmi-Mäkinen 38,10, 12) Arto Koskinen 37,90, 13) Elisa Nieminen 37,30, 14) Kati Korppi-Tommola 36,80, 15) Sinikka Vainiomäki 39,60,  16) Katja Kautola 36,30, 17) Kirsi Kautola 36,10,18) Päivi Liimatainen 36,00,  19) Laura Löfgren 35,30, 20) Jouko Tarkkanen ja Minna Strömberg 35,00,  22) Matti Auvila 34,50, 23) Milli Löfgren 34,10, 24) Liias Liias 33,60, 25) Sami Mäkinen 33,30, 26) Erkki Rautio 33,10, 27) Maire Huikko 33,00, 28) Maija Immonen 32,80, 29) Ville-Veikko Tarkkanen 32,50, 30) Kalevi Puttonen 32,10, 31) Eero Ikonen 28,40, 32) Aleksi Liias 27,80, 33) Päivi Auvila 27,30, 34) Tauno Nummelin 26,30, 35) Tapani Parkkinen 26,20, 36) Mia Tapper 26,10.

 Maitopurkkipörssi pyörii… (29.1.2013)


Monessa perheessä Rutalahdessa on tehty ruokavaliomuutos vuoden aluksi – aiheena tosin eivät ole olleet rasvat tai edes hivenaineet! Syy on MAITOPURKKIkurssissa! Maitohyllyä on koluttu vain sitä silmällä pitäen, mikä olisi kaunein purkki punontaan – terveellisyys on toinen juttu… Mutta niinpä Leena Lahtisen opastuksella onkin syntynyt toinen toistaan hienompia koppia moneen käyttöön. Vielä kahtena tiistaina Suojarinteellä, tule ihastelemaan! Ja ensi syksynä taas uudet kujeet – toivelistalla ”Nyt lähti lapasesta” -kurssi, jonka aikana opetellaan erilaisi tapoja tehdä lapasia (ja sukkiakin). 

Järkkärikurssi alkoi (12.1.2013)  


Rutalahden nuorisoseurantalo Suojarinteelle kokoontui 32 innokasta opiskelijaa Kimmo Rantasen vetämälle järjestyksenvalvojakurssille. Yksi päivä oli omistettu häiriköivän asiakkaan taltuttamisen opetteluun – sen takia yksi on nurin, kaksi oikein!Koulutus kesti yhteensä 32 tuntia, joten aktiivista talkooväkeä riittää!