Kuvia kylältä

Alla näet vuoden 2024 Kuvia kylältä artikkelit. Kaikkien Kuvia kylältä artikkeleiden listaysnäkymään pääset tästä.


Seurapiirin retkeili Haapasuon kosteikolle

Kolmisenkymmentä seurapiirilaistä retkeili toukokuuun toisena tiistaina Haapasuon lintukosteikolle kauniissa kevätsäässä. Retkieväiden nauttimisen lomassa Lea-Elina Nikkilä kertoi alueen soitten monipolvisesta historiasta ja miten eri vaiheet ovat vaikuttaneet erityisesti Kivisuon kylään, Rutalahteen ja laajemmaltikin.

Neovan ennalllistamiskohteisiin kuuluva ja Ely-keskuksen tuella rakentama Haapasuon lintukosteikko on valmistunut viime kesänä. Kosteikon pinta-ala on 111 hehtaaria ja vesiosuus noin 70 hehtaaria. Kun kiipeää Haapatornin ylimpään osaan, lähes koko kosteikko on silmien alla. Jo nyt linnut ovat ottaneet kosteikon omakseen ja esimerkiksi BirdLifen Tornien Taistossa toukokuun alussa Haapatornista havaittiin 66 lintulajia. Myös Seurapiiri tuli vakuuttuneeksi lintujen määrästä, niin komea linnunlaulukonsertti oli tarjolla ihan ilmaiseksi.

Ennen kesälaitumille lähtöä Seurapiiri osallistuu 8.6 Avoimet kylät tapahtumaan Letkaliiterillä.

Toukokuun Rutalehtinen

Kevät paljasti aarteita

Kevät on viimein täällä, vaikka takatalvi yritti parhaansa mukaan pitkittää sen saapumista. Rai-koira kävi löytämässä 5 jääkiekkoa kaukalon ympäriltä. Jos omat kiekot ovat hukassa, löytyvät ne maalin katolta.

Rutalahden lapset retkeilivät Trampolin Parkissa

Rutalahden Nuorisoseura sai Toivakka Lions Clubilta 1000 € arvoisen lahjoituksen nuorisotoimintaa varten. Lasten peli- ja leikki-iltojen leikkijöiltä kyseltiin toiveita mihin rahat käytettäisiin ja vastaus oli yksimielinen: retkeen Trampolin Parkkiin. Retki toteutettiin 29.4. ja ennen paluumatkaa väsyneet pomppijat kävivät evästämässä hampurilaisia. Lahjoitus ei uponnut kokonaan retkeen, joten tarkoitus on järjestää toinen retki tänä vuonna.

Kyläarkiston kuulumisia

Vanhojen valokuvien tunnistustalkoisiin ryhdyttiin heti, kun tuli tieto, että Maaseutukehitys ry on puoltanut Rutalahden kulttuurihistorian tallentamisen Leader-hanketta. Lopullisesti rahoitus on Ely-keskuksessa päätettävänä.

Ensimmäisenä tunnistettiin erään talon vintiltä löytyneitä kuva-aarteita, mutta osa jäi vielä tunnistamatta. Lue lisää täältä.

Tämän vuoden arkistopäivä, jolloin kuvia ja muuta materiaalia otetaan vastaan Rutalahden Kyläarkiston kuva-arkistoon on 8.6. Avoimet Kylät -tapahtumassa Letkaliiterillä.

Draamakävely Rutalahteen, löytyisikö sinulta rekvisiittaa?

Rutalahti on mukana Kulttuurituulahduksia-hankkeessa, jossa toteutetaan opastetusti kylän läpi kulkeva näytelmä. Draamakävelyllä kohtaat erilaisia hahmoja ja kuulet tarinoita menneisyydestä. Hanke on on toteutettu yhteistyössä Suomen Nuorisoseurojen kanssa, hanketta on rahoittamassa Keski-Suomen Liitto. Draamakävelyn ensiesitys on Letkaliiterillä 8.6. klo 11.

Näytelmään etsitään rekvisiittaa, löytyisikö sinulta jotain seuraavista: vanhan mallinen miesten tummahko puku liiveillä (kokoa iso), kapteeninlakki, miesten koon virsut, vanha naistenpyörä? Ole yhteydessä sähköpostitse rutalahden.ns@gmail.com tai kyläkännykkään 040 5659 719.

Vuoden talkookausi avattiin Suojarinteellä, siivoustalkoita toukokuussa

Suojarinnettä on lämmitetty läpi talven puilla, jotta sähkölaskut on saatu pidettyä kurissa. Huhtikuussa pidettiin klapitalkoot hernekeiton voimin, jotta ensi talvelksi saadaan taas puita lämmitystä varten.

Kylän siivoustalkoot järjestetään ma 20.5 klo 17 alkaen. Talkookahvit ja Kyläyhdistyksen tarjoamat makkarat Kylärannassa klo 18.30.

Letkaliiterin siivoustalkoot to 30.5. klo 17, siivouksen jälkeen tarjolla talkooevästä.

Metalliromun keräys

Kyläyhdistyksen järjestämä metalliromun keräys on avoinna 29.4.-31.5. hyötyjätepisteen merkityllä alueella. Ethän tuo keräykseen kylmälaitteita, auton renkaita, ongelmajätettä tai elektroniikkaa.

Keräyksestä saatavilla tuloilla ylläpidetään kylän yhteisiä tiloja, kuten Leijonaperhepuistoa ja kylärantaa.

Letkaliiterin kesän ohjelma

Tarkemmat ohjelmakuvaukset löytyvät Letkaliiterin omalta sivulta.

Tanssi-illat:
21.6. Kruuvaus
29.6. Dark Raven Rock Band
13.7. Rainer Bollström
20.7. Marko Haavisto & Poutahaukat w/ Mr Breathless
27.7. Suurimaa
3.8. Tommi Soidinmäki

Mut tapahtumat
8.6. Letkaliiterin kesän avaus – Draamakävely ja musiikkia
9.6. Peräkonttikirppis ja kahvio
13.7. Kulttuuripaku – Musiikkia, sketsihuumoria ja teatteria yhdistelevä esitys.
21.7. Lastentapahtuma
10.8. Elokuvailta
11.8. Rompepäivä

Vanhoja valokuvia tunnistettiin talkoilla

Vanhojen valokuvien tunnistustalkoisiin ryhdyttiin heti, kun tuli tieto, että Maaseutukehitys ry on puoltanut Rutalahden kulttuurihistorian tallentamisen Leader-hanketta. Lopullisesti rahoitus on Ely-keskuksessa päätettävänä.

Ensimmäisenä tunnistettiin erään talon vintiltä löytyneitä kuva-aarteita. Kuvien asianmukainen ja ajallaan tehty nimeäminen avautui, kun kuvien joukosta löytyi nuoren naisen kasvokuva. Huonokuntoisena se ehkä olisi joutunut poistettavien pinoon, mutta kuvan kääntöpuolelta löytyi nimi ja teksti: ”Tämä kuva on kulkenut Matti-isän taskussa koko sodan ajan 1939-1944.” Nämä merkinnät nostivat kuvan kokoelman helmeksi. Väkisin mieleen tuli, mitä kuva on saanut kokea siellä rintataskussa…. Kuinka se on antanut voimaa ja tarkoituksen sodan kauheuksissa. Ja mitä se merkitseekään tätä päivää eläville jälkipolville!

Nyt tunnistusurakka on vasta alussa ja työtä on paljon. Arkistoryhmä toivoo kuitenkin, että löytyisi vieläkin lisää kuvia koko Wanhan Rutalahden alueelta eri aikakausilta. Kuvat skannataan ja alkuperäiset palautetaan omistajalle.

Tämän vuoden arkistopäivä, jolloin kuvia ja muuta materiaalia otetaan vastaan Rutalahden Kyläarkiston kuva-arkistoon on 8.6. Avoimet Kylät -tapahtumassa Letkaliiterillä.

Heljä Suoanttila, Kalevi Puttonen, Lilja Rutanen ja Paula Pyhälä-Liljeström tunnistuspäivän tuoksinassa. Välillä kuvat vaihdettiin ja toinen ryhmä täydensi toisen osumia.
Vanha kuva 1.
Ketä mahtavat olla nämä henkilöt? Vaatetuksesta ja virsuista työjalkineina voi päätellä, että kuva on 1900-luvun alusta. Ja pikkupoika on paljain jaloin. Mutta mitä työkaluja miehillä on olkapäillään, eli mihin työhön he ovat lähdössä? Onkohan talon emäntä rakennuksen nurkalla? Kuvan reunassa lukee “Auvila”.
Vanha kuva 2.
Tämän kuvan takana lukee: “Kuvaa tilaisuutta, jossa pohdittiin kansakoulun perustamista Rutalahteen” Kyseessä siis oli pienoisnäytelmä jonka oli kirjoittanut ja ohjannut opettaja Veli-Matti Heponen. Hän oli opettajana 1954-55 ja 1957-62. Uusi koulu valmistui syksyllä 1959, liittyisikö siihen?
Kuvasta on tunnistettu vas: Viljo Naskali, joka esitti olemuksesta ja piipusta päätellen sahanomistaja ja koulun perustaja A.H. Backströmiä, Toivo Mäkinen, Vilho Kemppainen, Toivo Etelälahti ja Hilkka Auvila.
Muistaako joku, ketä nämä muut ovat esittäneet? Missä näytelmää on esitetty? Onko jollakin tallessa käsikirjoitus tai muuta materiaalia?
Vanha kuva 3.
Onko kuvan nainen joku kylästä, vai kenties talosta taloon liikkunut “kulkija“. Esimerkiksi Mänty-Miina -nimisen naisen tiedetään valmistuttaneen itsestään tämän tapaisen kuvan ja myyneen sitä saadakseen vähän tienestiä.

Mikäli tunnistat kuvista henkilöitä, voit lähettää tietosi sähköpostitse osoitteeseen rutalahden.ns@gmail.com

Huhtikuun Seurapiirin kuulumiset

Huhtikuun Seurapiirissä laulettiin ”ikivihreitä sävelmiä” Usko Lahtisen ja Olavi Parkkosen johdolla.

Helmi- ja maaliskuun Seurapiirin kuulumisia

Helmikuun Seurapiirissä noin parikymmentä seurapiiriläistä sai tietoa Postin Noutomerkistä, jonka avulla on helppo lähettää kirjepostia nyt kun kylällä ei ole enää lähtevän postin laatikkoa. Backmanin Leila jakoi myös noutomerkkejä omiin postilaatikoihin laitettavaksi. Laskiaistiistain kunniaksi juotiin laskiaispullakahvit ja tuolijumpattiin Tannin Janikan johdolla.

Maaliskuussa vajaa parikymmentä seurapiiriläistä pelasi tänään bingoa Suojarinteellä. Pääpalkinnon, Kyläyhdistyksen lahjoittaman ”ruskean kirjekuoren” voitti Tellervo Tanhuanpää.

Laskiaisen pulkkakisat

Laskiaissunnuntaina 11.2. oli tarjolla Auvilan Ritvan tekemää hernekeittoa ja laskiaispullia ja Suojarinteen pihassa laskettiin myös perinteiset pulkkakisat. Paikalla oli noin 50 henkilöä jutustelemassa kahviossa ja seuraamassa tiukkaa pulkkakisaa. Lasten sarjan voittoon ylsi toisena vuonna peräkkäin Markku Huikko hurjalla 35,90m tuloksella. Ensi talven kisoja varten kannattaa alkaa jo harjoittelemaan, mikäli meinaa pärjätä moninkertaiselle mestarille!

Kisassa koettiin muutama kaatuminen joista ei aiheutunut henkilövahinkoja ja kisapulkat jouduttiin vaihtamaan kesken kisan, koska ne aiheuttivat yllättäviä pyörähdyksiä.

Lasten sarjan tulokset:

 1. Markku H. 35,9m
 2. Miikka H. 33m
 3. Oliver B. 29,9m
 4. Olavi P. 29,3m
 5. Markus H. 28m
 6. Verneri T. 27,9m
 7. Iina S. 27m
 8. Mila P. 24,7m
 9. Venla B. 21,7m

Aikuisten sarjan tulokset:

 1. Paula H. 37,6m
 2. Erja H. 34,9m
 3. Rauni T. 32,3m
 4. Johan B. 29,2m
 5. Tiina K. 26,4m
 6. Jani M. 9,4m
Hernekeitosta, laskiaispullasta ja kahvista/mehusta sai maksaa vapaaehtoisen ruokarahan.
Mäen laskussa sai tökätä vauhtia kerran.
Suojarinteen salossa oli lippu presidentinvaalien toisen äänestyskerran kunniaksi.
Palkintona oli pulkat sekä lasten että aikuisten sarjan voittajille.

Koskikaran kierros suljettu

Metsähallitus on sulkenut Koskikaran kierroksen lippusiimalla paannejään aiheuttaman tulvan takia.