Kuvia kylältä

Alla näet vuoden 2023 Kuvia kylältä artikkelit. Kaikkien Kuvia kylältä artikkeleiden listaysnäkymään pääset tästä.


Kylä siivottiin aurinkoisessa ilmassa

Maanantaina 22.5. kyläläiset kaivoivat haravansa esiin ja siivosivat kylän kesäkuntoon. Puuhasteltavaa oli niin leikkipuistossa, kyläraitilla kuin kylärannassakin. Lapsien erikoistehtävänä oli etsiä ruohonleikkurin irronnutta terää, joka lopulta oli vienyt itsensä niin hyvään piiloon, että se löydettiin vasta seuraavana päivänä metallinpaljastimen avulla.

Ahertamisen päätteeksi talkooväelle oli tarjolla makkara, mehua, kahvia ja pullaa. Ja kyllä kelpasikin nauttia kesäisestä ilmasta järven rannalla, vieläpä kun Usko Lahtinen oli ottanut haitarin mukaan ja ilahdutti väkeä musiikilla. Viime vuonna kylälle ei syntynyt uusia lapsia eikä uusia asukkaita ollut talkoissa, joten heidän muistaminen jäi tänä vuonna väliin.

Talkoiden tunnelmaa videolla, joka valitettavasti on hieman huonolaatuinen.
Koskikaran kierroksen läheisyydessä oleva tieopaste oli oksien peitossa, mutta eipä ole enää! Kalevi Puttonen sai maanomistajalta luvan katkoa kylttiä peittäviä oksia, nyt kulkijat toivottavasti löytävät paremmin kohteeseensa.
Lehdet saivat kyytiä!
Aluksi lapset leikkivät vain rannan tuntumassa, mutta myöhemmin uskaliaimmat menivät jo uimaan.
Lehtien siirto onnistui kätevästi pressulla, kottikärryillä olisi joutunut ramppaamaan aika paljon enemmän.
Parkkipaikka oli täynnä autoja.
Siivouksen päätteeksi kokoonnuttiin nauttimaan talkooeväistä.
Tarjoiluja oli riittävästi.
Näkymää järvelle kelpasi ihastella.

Toukokuun Rutalehtinen – kesätyöntekijöitä, asiointikyytejä ja kesän alun tapahtumia

Rutalehtisen voit noutaa itsellesi kylän ilmoitustaulun pleksilaatikosta.

Tervetuloa kesä ja kesäasukkaat!

Kevät on jo pitkällä ja lintujen lisäksi paluumuuttajina on alkanut tulemaan myös mökkiläisiä. Rutalehtinen haastaakin kaikki Rutalahdessa aikaansa viettävät lähettämään kesäisiä kuvia ja juttuja Rutalahden verkkosivuille julkaistavaksi. Voit lähettää kuvat saatetekstin ja kuvaajan nimen kera osoitteeseen: rutalahden.ns@gmail.com.

Lahjoituksia lasten peli- ja leikki-iltoihin, valvotut leikit jatkuvat syksyllä

Hyvät ilmat ovat houkutelleet lapsia leikkimään pihalla, mutta Nuorisoseuralla ei ole resursseja valvoa ulkona tapahtuvia leikkejä. Leikki-illat jatkuvat virallisesti syksyllä Suojarinteen seinien suojassa. Ennen sitä lapset saavat toki kokoontua tuttuun aikaan haluamallaan tavalla, mutta Nuorisoseura ei ole vastuussa mahdollisista tapaturmista.

Joutsan seurakunta lahjoitti peli- ja leikki-iltoihin 100€ arvoisen lahjakortin. Lahjakortilla hankittiin koripallo, sulkapalloa varten verkko ja sulkia sekä Monopoly. Rahaa jäi hieman myös myöhempiin hankintoihin, kiitos lahjoituksesta!

Nuorisoseura palkkasi kuusi nuorta kesätöihin

Nuorisoseuran kesätöiden haku päättyi huhtikuussa ja kaikille hakijoille pystyttiin tarjoamaan kesätöitä. Kesäkuussa kaksi nuorta on apuohjaajana luontoleirillä, kaksi työskentelee 23.6. aukeavassa kesäkahviossa ja kaksi hoitaa viheralueita ja Suojarinteen kunnossapitoa.

Asiointikyytejä Rutalahdesta

Enää ei tarvitse asioilla käymiseen omaa autoa, kun Taksi Huikko aloittaa ennakkoon varattavien asiointikyytien ajamisen 4.6.-8.8. tiistaisin ja torstaisin Toivakkaan, Vaajakoskelle ja Jyväskylään. Lisäksi Toivakan läntinen asiointikyyti kulkee tiistaisin reittiä: Toivakka-Vanha nelostie-Nisula-Rutalahti-Toivakkaa.

Rutalahteen kerätään kyläarkistoa

Onko Sinulla vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä, asiapapereita – melkein mitä tahansa aineistoa, joka liittyy Wanhan Rutalahden kylän kyläläisten, yritysten tai järjestöjen elämään menneinä vuosina? Haluaisitko luovuttaa ne – valokopiotkin käyvät – Suojarinteelle kyläarkistoon? Lisätietoja löydät: www.rutalahti.fi/kylaarkisto

Arkistomateriaalia otetaan vastaan Letkaliiterillä: 10.6. klo 10-15, 8.7. klo 12-18 ja 22.7. klo 12-18

Kesän toiminta pyörähtää vauhdilla käyntiin viikolla 23

Kesäkuun alussa on varsinainen tapahtumaviikko: maanantaina 5.6. Suojarinteellä alkaa ensimmäinen kahdesta viikon mittaisesta Lasten luontoleiristä. Leirit ovat niin suosittuja, että molemmat leirit tulivat täyteen ja halukkaita osallistujia joutui varasijoille.

Tiistaina 6.6. Letkaliiterillä päästään nauttimaan pilateksesta Kirsti Piiraisen ohjaamana ja keskiviikkona 7.6. Arja Könönen tulee opettamaan lavatanssin perusaskeleita. Samana iltana joogataan viimeistä kertaa Janika Tannin ohjauksessa kylärannassa. Katso lisätietoja kesän liikunnoista.

Lauantaina 10.6. vietetään Avoimet kylät -päivää Letkaliiterin kesän avauksen merkeissä, jossa lapset pääsevät sään salliessa pomppulinnaan, Osmo Palonen viihdyttää yleisöä pianomusiikilla ja Jaren tötterökiska myy irtojäätelöä. Samalla päästään luovuttamaan ensimmäiset aineistot kyläarkistoon.

Sunnuntaina 11.6. Leivonmäen kansallispuiston ystävät järjestää Letkaliiterillä kansallispuiston 20-vuotisjuhlan, jonka ohjelmassa mm. ohajttu kävely Koskikaran kierrokselle, lapsille vesiraketti-ohjelmanumero ja musiikillinen iltapäivä esiintyjinään Auno, Lauluntekijöiden Laululiiteri (Myyttikestit Duo, Auno ja Eva Vikman) ja Hehewuti.

Voit lähettää juttuvinkkejä sähköpostiin rutalahden.ns@gmail.com tai Kyläyhdistyksen postilaatikkoon ilmoitustaululla.

Jaren tötterökiska avasi ikkunansa

Varma kesän merkki on se, kun pääsee syömään irtojäätelöä. Tänään kesä saapui virallisesti Rutalahteen, kun Jaren tötterökiska oli ensimmäistä kertaa auki. Makuina oli tarjolla mansikka, päärynä ja vanilja, tötterön sai itselleen 3,5€ käteismaksulla tai MobilePaylla. Matkalla kioskille vastaan tuli asiakkaita jäätelöt kourassa, jotka kehuivat nuoren miehen iloista asennetta ja asiakaspalvelua.

Nuori jäätelökauppias suunnittelee pitävänsä kioskia auki kesällä parina päivänä viikossa ja hän tulee myös myymään jäätelöä 10.6. järjestettävään Avoimet kylät -tapahtumaan Letkaliiterille.

Jäätelöä on tarjolla myös huomenna sunnuntaina kello 12-18, käykäähän ostamassa varastot tyhjiksi! Jaren tötterökiskan löydät osoitteessa Koskelantie 78.

Kioski on sijoitettu kuistille ja asiointi tapahtuu ikkunan kautta.
Tötterökiska on kylältä tullessa hieman ennen Letkaliiteriä oikealla. Mikäli ajotiellä liehuu jäätelölippu, on kioski auki.

Lahjoituksia lasten peli- ja leikki-iltoihin, valvotut leikit jatkuvat syksyllä

Hyvät ilmat ovat houkutelleet lapsia leikkimään pihalla, mutta Nuorisoseuralla ei ole resursseja valvoa ulkona tapahtuvia leikkejä. Leikki-illat jatkuvat virallisesti syksyllä Suojarinteen seinien suojassa. Ennen sitä lapset saavat toki kokoontua tuttuun aikaan haluamallaan tavalla, mutta Nuorisoseura ei ole vastuussa mahdollisista tapaturmista.

Aiemmin talvella Nuorisoseura sai yksityishenkilöltä lahjoituksena vanhan Fortunan-pelin, jota ehdittiin jo pelailemaan ennen ulkoleikkeihin siirtymistä. Joutsan seurakunta lahjoitti Nuorisoseuran järjestämiin peli- ja leikki-iltoihin 100€ arvoisen lahjakortin. Lapsilta tiedustelun jälkeen lahjakortilla hankittiin koripallo, sulkapalloa varten verkko ja sulkia sekä Monopoly. Rahaa jäi hieman myös myöhempiin hankintoihin, kiitos lahjoituksesta! Pelailuja varten Suojarinteelle viritettiin tennisverkko kaukaloon ja sulkapalloverkko vanhalle lentopallokentälle. Sulkapallovermeet, koripallo ja muita palloja löytyy luistinkopista, josta niitä voi ottaa vapaasti käyttöön, kunhan muistaa palauttaa käytön jälkeen paikoilleen.

Joutsan seurakunnan lahjoituksella ostettua välineistöä.
Yksityislahjoituksena saatu Fortuna, joka on nähnyt pelejä luultavasti sadan vuoden ajan.
Suojarinteen uumenista löytyi useampi sulkapallomaila.
Tennisverkko ei ole aivan optimaalisella kireydellä, koska tolpat kaipaavat suoristamista. Tämä kinkkisempi projekti tarvitsee hieman suunnittelua, toivottavasti se saadaan aikanaan kuntoon.

Tunnistatko henkilöt kuvista?

Sinikka Hytönen naapurikylästä pyysi apua henkilöiden tunnistamiseen vanhoista kuvista: Leivonmäen kolmen kirkon ja hautausmaiden historiikin kokoaminen on loppusuoralla. Etsimme vielä muutamiin kuviin henkilöiden nimiä.

Sankarimuistomerkillä olevassa kuvassa seppelettä ovat laskemassa Matti Liukkonen ja Veikko Hytönen, miesairue on tiettävästi Pauli Pirinen, mutta kuka on naisairue? Kuka muistaa ja tuntee? Kuva on otettu kirkon vihkiäisjuhlapäivänä kesällä 1960.

Seurakunnan lapsikuoro esiintyi Leivonmäen kirkon vihkiäisjumalanpalveluksessa. Kuka tunnistaa näitä laulajia. Näistä on tähän mennessä tunnistettu vain Tuula Kuivajärvi ja Aila Tanttu. Ovat takarivissä jo vähän isompina tyttöinä.

Mikäli tunnistat kuvissa olevia henkilöitä, voit olla suoraan yhteydessä Sinikkaan:

Sinikka Hytönen 
juustosinikka@gmail.com
040 8350233

Metalliromun keräys on alkanut

Perinteinen metalliromun keräys on jälleen alkanut, voit tuoda metalliromut hyötyjätepisteen merkitylle alueelle 1.5.-1.6.

Keräyksen järjestää Rutalahden kyläyhdistys, keräyksestä saaduilla varoilla ylläpidetään mm. leikkipuistoa ja Kylärantaa. Ethän siis tuo keräykseen kuulumatonta jätettä, koska sen hävittäminen tuo lisäkustannuksia, jotka ovat pois kylän yhteisten alueiden ylläpidosta.

Esimerkiksi seuraavia asioita ei lueta metalliromuksi:

 • Kylmälaitteet
 • Auton renkaat
 • Ongelmajäte
 • Elektroniikka
Kuvassa vasemmalla vanha kiuas osoittaa paikkaa, johon metalliromut voi jättää.

Suojarinteellä vietettiin vappua

Vapun kunniaksi Nuorisoseura tarjosi kyläläisille munkkeja ja pitsaa Suojarinteellä peli- ja leikki-illan lomassa. Keskimääräiseen vappuun verrattuna sää oli kerrankin kohdillaan, ja lapset viihtyivät pihalla ulkoleikkien parissa. Jatkossa leikit siirtyvätkin Leijonaperhepuistoon, mutta Suojarinteellä voidaan olla tarvittaessa huonon sään sattuessa.

Lasten leikkiessä aikuiset kyhjöttivät kahviossa, muutama kuistilla nauttimassa auringosta, mutta munkkeja maltettiin jättää myös lapsille.

Lapsetkin malttoivat välillä käydä tankkaamassa. Muutama vanhempi kävijä mietiskeli, että onko lapsia yleensä näin paljon. On, usein vielä enemmän!

Suojarinne komeili auringonpaisteessa kuin postikortissa konsanaan.
Keväinen sää ei kuitenkaan kestänyt pitkään, 3.5. aamulla oli lumi maassa.

Rutalahden kyläarkistoon kirjattu ensimmäiset aineistot

Rutalahden kyläarkisto Suojarinteellä on saanut suojiinsa ensimmäiset aineistot! Harjoitusmielessä arkistotyöryhmä kirjasi numerolla yksi Braunien luovuttamat materiaalit. Oman numeronsa saivat myös Rutalahden Marttojen aineistot, Ritva Kukkasen Kylätoimikunnalle aikoinaan lahjoittama diasarja ja suunnistuksen SM-osakilpailusta kuvattu VHS-kasetti.

Juuri nyt on hyvä hetki sukeltaa aittoihin tai vinteile tutkimaan, josko juuri teiltä löytyisi Kyläarkistoon sopivaa materiaalia.  Aineistoa kerätään Wanhan Rutalahden alueelta, eli Rutalahden kylän lisäksi Nisulasta, Vihijärveltä (Viisarimäestä), Päiväkunnasta, Ylä-Sydänmaalta ja Kivisuolta. Tietoa kyläarkistohankkeesta löytyy Kyläarkisto-sivuilta.

Varsinaiset aineiston vastaanottopäivät ovat Letkaliiterillä: 10.6. klo 10-15, ja 8.7. ja 22. 7. klo 12-18.

Tavataan siis siellä arkistoasioitten merkeissä!

Kyläarkistoon sopivaa materiaalia on esimerkiksi vanhat lehtileikkeet

Rutalahti sai Rutalehtisen

Tämän vuoden metkuja suunnitellessa esiin nousi kylän tiedotuksen parantaminen. Kaikki kyläläiset eivät ole Facebookissa tai käy verkkosivuilla, mutta kylän ilmoitustaulua käydään aktiivisesti tarkastelemassa. Tästä syntyi idea ilmoitustaululle laitettavasta uutiskirjeestä, Rutalehtisestä, johon tiivistetään verkossa julkaistuja juttuja.

Ensimmäinen Rutalehtinen on julkaistu ohikulkijoiden luettavaksi. Siinä kerrotaan kyläsuunnitelmasta, peli- ja leikki-illoista, liikenneturvallisuuden parannusyrityksistä ja muistutetaan risu- ja haravointijätteen hävityksestä. Lehtistä on tarkoitus julkaista satunnaisesti Rutalahden Nuorisoseuran ja Kyläyhdistyksen toimesta, sitten kun juttua on. Eiköhän seuraavaa numeroa päästä lukemaan viimeistään kylän siivoustalkoiden jälkeen!

Liikenneturvallisuuden parannusyrityksiä

Kyläsuunnitelman teon yhteydessä tuli paljon palautetta ja parannusehdotuksia Rutalahden teiden ja liikenneturvallisuuden parantamiseen liittyen. Kyläyhdistys kasasi palautteet ja laittoi ne eteenpäin ELY-keskukselle, joka palasi palautteeseen huhtikuussa. Tiedossa on ainakin muutama uusi liikennemerkki ja toiveita uusista pysäkkikatoksista, mutta muutoksia esimerkiksi nopeusrajoituksiin ei ole tiedossa. Alla eriteltynä esitettyjä palautteita sekä niihin vastauksia.

Koskikaran kierrokselle alettiin viime kesänä rakentamaan parkkipaikkaa, mutta sitä ei ole vielä merkitty, eikä parkkipaikalta ole turvallista kulkua tien yli. Parkkipaikka tullaan merkitsemään pysäköintimerkeillä ja merkitsemään kansallispuiston karttoihin. ELY-keskuksen mukaan paikka ei täytä Väyläviraston Jalankulun suunnittelun ehtoja suojatiestä, mutta luontopolun läheisyyteen asetetaan Jalankulkijoita-liikennemerkit varoittamaan autoilijoita jalankulkijoista.

Kevyen liikenteen väyliä toivottiin jatkettavaksi Letkaliiterin ja Korkeakankaantien suuntaan. Tästä on tullut ELY-keskukselle aloitteita myös aiemmin. Väylätarpeita on kuitenkin enemmän kuin rahoitusta, eikä toistaiseksi Rutalahden kevyen liikenteen väylien jatkosuunnittelu ole näköpiirissä.

Kylän läpi menevän tien nopeusrajoitukseksi ehdotettiin 40 km/h, mutta sitä ei tulla muuttamaan nykyisestä, koska se on valtakunnallisten ohjeistusten mukainen. Myös Korkeakankaantien (kansankielellä Urpisten tie) nopeusrajoituksiin ehdotettiin muutoksia rajallisen näkyvyyden sekä Korkkimäentien lisääntyneen liikenteen vuoksi. Korkeat nopeudet ovat myös aiheuttaneet pölyhaittoja kesäisin. Tähänkään nopeusrajoitukseen ei kuitenkaan ole tulossa muutosta.

Lisäksi Korkeakankaantiellä on Rutalahti-kyltti, joka on mennyt huonoon kuntoon. ELY-keskus on laittanut tästä korjauspyynnön hoito-urakan projektipäällikölle.

Tällä hetkellä Rutalahdessa on vain yksi pysäkkikatos koulukyytejä odottaville koululaisille, ja sekin on huonokuntoinen. Uusia pysäkkikatoksia on pyydetty kaksi ja vanhalle katokselle on pyydetty huoltoa. Ensi kesänä nähdään, menevätkö ehdotukset.

Seurapiirin retki Viherlandiaan

Seurapiirin kevätretki suuntautui Viherlandiaan, jonne lähdettiin bussikyydillä 32 osallistujan voimin. Retkelle otettiin mukaan kaikki, jotka olivat kartuttaneet Seurapiirin kahvikassaa. Viherlandiassa oli aikaa ostosten tekemiseen sekä maittavan lounaan nauttimiseen, jota varten oli varattu seurapiiriläisille omat paikat ravintola Eedenistä. Kaiken kaikkiaan matka meni suunnitelmien mukaan, kiitos mukavasta päivästä!

Seurapiiri kokoontuu seuraavan kerran 10. kesäkuuta kyläarkiston teemapäivän merkeissä Letkaliiterissä, muista tarkkailla Seurapiirin omaa ajankohtaista-sivua, josta saat lisätietoja.

Linja-auto saapui Viherlandian pihaan hyvissä ajoin ennen lounaan alkua.
Tarjolla oli orkideoja, narsisseja…
…ja myös hieman eksoottisempi kasveja.
Rutalahdessa on aikoinaan tehty ahkerasti linnunpönttöjä, Viherlandiasta löytyi hieman erilaisia malleja.
Lounaalla oli tarjolla kinkku-juustokeittoa, välimeren lihapullia, kermaista maksakastiketta, kasvispyöryköitä, tulisia broilerinsiipiä sekä tietenkin jälkiruokaa.
Papukaijat Kalle ja Roosa olivat tarkkailemassa ohikulkijoita. Kalle oli kovin puheliaalla päällä.
Lopulta oli aika suunnata kassan kautta kotimatkalle, mukaan tarttui mm. narsisseja ja siemeniä kevään kylvöjä varten.
Ennen kotimatkaa matkanjohtaja Kalevi Puttonen kertoi Seurapiirin loppukevään suunnitelmista.

Pääsiäispupun ja merirosvo Mustaparran aarrejahti

Peli- ja leikki-illassa oli maanantaina 10.4. hurja aarrejahti, kun pääsiäispupu ja kauhistuttava merirosvo Mustaparta olivat piilottaneet aarteen Suojarinteen ympäristöön. Reilu kymmenen lasta saapui etsimään aarretta, jonka löytämiseksi vaadittiin älyä ja yhteistyötä.

Aarteen piilottajat olivat jättäneet jälkeensä erilaisia pulmia, jotka ratkaisemalla pääsi etenemään seuraavalle rastille. Ensimmäisellä rastilla piti selvittää seuraava paikka kasaamalla duplo-palikoista oikea kuvio, joka johdatti etsijät kohti kassakaappia.

Kassakaapilla piti keksiä miten kirjaimista saa muodostettua seuraavan rastin nimi.
Takaovelta löytyi sanaristikko, josta piti etsiä kolme sanaa.
Vauhdilla kohti ilmalämpöpumppua!
Eteiseen oli piilotettu ilmapalloja, joiden sisältä löytyi kirjaimia.
Vihje ”millä Aladdin lentää” johdatti salissa olevalle matolle, joka tarkastettiin nopeasti yhteistuumin.
Kirjainlabyrintti meinasi aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta lopulta oikea ratkaisu löytyi..
..ja kiireellä kohti pingispöytää etsimään seuraavaa vihjettä!
Aarteenetsinnän viimeinen vihje löytyi luistinkopista, jonne etsijät ryntäsivät niin vauhdilla ettei kuvaaja ehtinyt mukaan.
Viimeinen pulma: mistä aarre löytyy kaivolta? Ei kai kaivon sisältä?
Ei sentään! Lumeen maastoutuva kana oli jäänyt vartioimaan aarretta.
Aarre (eli suklaamunat) pelastettu onnistuneesti.

Rutalahden kyläsuunnitelma julkaistu

Rutalahden päivitettyä kyläsuunnitelmaa on suunniteltu viime vuoden syksystä asti. Kyläsuunnitelmaa on käsitelty Kyläyhdistyksessä, Nuorisoseuran johtokunnassa, Seurapiirissä ja lisäksi kaikilla kyläläisillä on ollut mahdollisuus kommentoida suunnitelmaa sen valmisteluvaiheessa. Kyläsuunnitelma hyväksyttiin Kyläyhdistyksen kevätkokouksessa 30.3.

Suunnitelman suurimmat tavoitteet ovat Suojarinteen saaminen ”kylän yhteiseksi olohuoneeksi ja monipalvelukeskukseksi” sekä kylän vetovoimaisuuden lisääminen. Molemmissa tavoitteissa on otettu edistysaskelia jo ennen suunnitelman varsinaista hyväksymistä. Suojarinnettä on lämmitetty puilla talkoovoimin, sen seiniä on tilkitty lämmön karkaamisen ehkäisemiseksi ja se avasi ovensa vuoden alussa peli- ja leikki iltojen merkeissä. Kyläarkistoon liittyviä asioita valmistellaan aktiivisesti, jotta materiaalia päästäisiin keräämään kesällä. Tonttimarkkinoihin liittyen Joutsa on julkaissut videon ja päivittänyt tonttiesitteen.

Kyläsuunnitelmasta on tehty pieni esite, jossa suunnitelmasta kerrotaan enemmän. Esitteitä on jaossa kylän ilmoitustaululla olevassa pleksilaatikossa, ja toki suunnitelmaan voi tutustua myös verkossa. Kyläyhdistyksen palautelaatikko on siirretty ilmoitustaulun yhteyteen, kyläsuunnitelmaan tai muuhun liittyvää palautetta voi jättää kyseiseen laatikkoon.

Suunnitelman etenemisestä tiedotetaan verkkosivuilla, joten kannattaa pysyä kuulolla!

Suunnitelman tiivisteeseen tutustuttiin Kyläyhdistyksen kevätkokouksessa.
Kyläsuunnitelman voi napata matkaansa ilmoitustaulun vasemmassa alalaidassa olevasta laatikosta.
Myös Mortti-koira kävi tutustumassa kyläsuunnitelmaan.

Suojarinteellä koulutettiin järjestyksenvalvojia

Suojarinteelle kokoontui 24.-26.3. kahdeksan innokasta oppilasta suorittamaan järjestyksenvalvojan peruskurssin lähiopetusta. Edellisenä viikonloppuna oltiin opiskeltu teoriaosuus etänä videoyhteydellä Jyväskylään. Lähiopetuksessa keskityttiin turvatarkastukseen, hätäensiapuun, pelastustoimintaan sekä fyysisen voimankäytön perusteisiin. Sekä jännitettiin sunnuntain loppukoetta, joka aiheutti osassa kurssilaisista painajaisia.

Osallistujille jäi kurssista paljon hyödyllisiä tietoa ja käytännön harjoituksia. Letkaliiterissä nähdään siis kesällä uusia järjestyksenvalvojia takaamassa turvallisuutta ja viihtyvyyttä!

Agmenin kouluttaja Hannu Murisoja ohjeisti palosammuttimen käyttöä ja kertasi harjoitukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

Jokainen pääsi kokeilemaan sammutusaltaan sammutusta.
Myös sammutuspeitteen käyttöä harjoiteltiin.
Fyysisen voimankäytön perusteissa eniten kärsivät pehmusteet. Ihmiset saivat korkeintaan mustelmia.

Maalivahti sai nimekseen Eero

Kyselimme aiemmin Rutalahden Facebook-sivulla nimiehdotuksia maalivahdille. Eniten suosioita alkoi keräämään ehdotus Eero. Nimi juontaa juurensa Eero Ikoseen, joka hoiti kaukalon jäädytystä noin 30 vuotta ja toimi myös lapsille maalivahtina. Jos Eero ei ollut paikalla, menivät lapset ovelle koputtelemaan, josko veskari saataisiin paikalle. Siksi tuntuikin loogiselta, että uusi vahti nimetään Eeroksi.

Tällä hetkellä vanerinen Eero vahtii kaukalon ulkopuolella kehnon säätilanteen takia. Osumaa on kuitenkin jo otettu, toivottavasti päästään vielä tänä talvena pelailemaan!

Maaliskuun Seurapiirissä keskusteltiin kyläarkistosta

Maaliskuun seurapiiriin kerääntyi tuttuun tapaan noin 30 henkilöä ja kahvikassa kolisi ahkeraan. Tällä kertaa aiheena oli kyläarkisto, jota arkistotyöryhmä on jo pidemmän aikaa valmistellut.

Ennen varsinaista ohjelmaa kirjattiin ylös tämän kerran osallistujat.

Leila Backman kertoi arkiston etenemisestä ja esitteli esimerkkejä, millaista materiaalia arkistoon kannattaisi tuoda: vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä, vieraskirjoja, yhdistyksen pöytäkirjoja.. Kävijät saivat myös vinkkejä mistä etsiä aineistoa, mikäli tuntuu että mitään ei ole tullut säilöttyä. Etenkin vanhojen Raamattujen välistä tai vintin kurkihirren päältä saattaa löytyä aarteita, jotka kannattaa ottaa talteen. Seurapiiriläiset uppoutuivat tutkimaan salissa kiertävää materiaalia ja kertomaan omista löydöistään, mitä he meinasivat lahjoittaa arkistoon.

Vanhan vieraskirjan alkuperäinen omistaja ei ollut tiedossa. Kirjassa olevat merkinnät herättivät pohdintaa sen alkuperästä ja muutamia arvauksia heitettiin ilmoille.
Rutalahden Riistamiesten vanhoista pöytäkirjoista kävi ilmi, että yhdistyksen lopettaessa tilillä olevilla varoilla (reilu 300 markkaa) ostettiin 20 fasaania.
Vuonna 1937 ei ollut droneja, mutta ilmakuvia otettiin silloinkin.
”Liiketila tuhoutui Rutalahdessa”, mutta onneksi kyseisen liiketilan mainoskyltti on säilynyt ja se on saatu kyläarkiston hoiviin.
Vanhat valokuvat voi säilöä käytettyyn kirjekuoreen. Kuoren päälle voi kirjoittaa tietoja valokuvasta: kuka on kuvannut, mitä on kuvattu, missä ja milloin on kuvattu. Vanhassa valokuvassa on boccian peluuta vuodelta 1993, kuvaajana Leila Backman.

Huhtikuun Seurapiirissä tehdään retki Viherlandiaan, katso lisätiedot Seurapiirin Ajankohtaista sivulta. Mikäli olet kiinnostunut kyläarkistosta ja esimerkiksi Suojarinteen käsikirjastoon hankittavista kirjoista, katso Kyläarkiston oma sivu.

Suojarinteellä pelattiin pakopeliä

Maanantain peli- ja leikki-illassa oli mystistä ohjelmaa, kun Kirsi Ilmonen 4H-yhdistyksestä tuli pitämään innokkaille pelailijoille pakopelin. Peli koostui 17 eri rastista, joilla piti käyttää aivonystyröitään saadakseen ratkaisu, jolla paljastui leikki-rahaa jonka summa laskettiin pelin lopussa. Aikaa pulmien ratkaisuun oli tunti joka kuluikin hujauksessa, eikä yksikään joukkue ehtinyt ratkaista kaikkia pulmia.

Pelailemaan oli kokoontunut joukko nuoria ja muutama aikuinen. Aluksi kuunneltiin ohjeistus, jonka jälkeen pääsi säntäämään pulmien kimppuun.

Pulmissa ei juurikaan ollut ohjeita, vaan ratkaisut piti päätellä esillä olevien esineiden avulla.
Aikuisten joukkue kaipasi välillä ohjeita pulmien ratkaisuun.
Pisteiden lasku oli jännittävä hetki, kun jokainen joukkue pääsi laskemaan pistemääränsä kerättyjen lappujen perusteella.
Pisteiden laskun aikana Ritva Auvila järjesteli kahvilan puolella tarjoilua sukulaispoikien syntymäpäivien kunniaksi. Onnittelulaulu raikoi pelien jälkeen useampaan kertaan.
Lopputulos oli tiukka, joten palkinnot jaettiin tasapuolisesti.

Koskikaroja, revontulia ja jäämaisemia

Rutalahden verkkosivujen toimitukseen on tullut kuvavinkkejä luonnon tapahtumista. Mikäli sinulla on havaintoja luonnosta tai muista jännittävistä tapahtumista, lähetä juttuja ja kuvia Rutalahden Nuorisoseuran sähköpostiin: rutalahden.ns@gmail.com

Vastaan on tullut muun muassa Rutalahden nimikkolintu koskikara:

Kuva: Nelli Lehikoinen
Koskikara pullistelee. Kuva: Nelli Lehikoinen
Kuva: Nelli Lehikoinen

Parin viikon sisällä ollaan saatu nauttia revontulien loisteesta. Myös Rutalahden keskustassa on tänä talvena hyvä tarkkailla revontulia ja tähtiä, kun kylän katuvalot sammuvat yöksi 23:00 alkaen.

Kuva: JJ

Lauhan alkutalven jälkeen Päijänteelle on saatu hyvä jääkerros. Kylärannasta lähtevä Pätiänsaaren kiertävä latu- ja kävelyreitti ovatkin olleet kovassa käytössä, kun aurinko on hellinyt ulkoilijoita.

Kuva: Kari Ilmonen

Kevät tekee kovasti tuloaan. Sitä odotellessa voi ihastella auringonlaskua Ylä-Sydänmaalta, Korkea-Ahosta:

Kuva: Kari Ilmonen

Rutalahti sai maalivahdin

Rutalahden Nuorisoseura on ylläpitänyt kaukaloa talkoovoimin läpi talven, vaikka vaihtelevat sääolosuhteet ovat yrittäneet laittaa kapuloita rattaisin. Aiemmin tänä talvena jääkiekkomaalit kunnostettiin uuteen uskoon ja samalla heräsi idea vanerista tehdystä maalivahdista, jotta pelaajien puuttuessa maalien tekeminen ei olisi liian helppoa. Sopiva vaneri saatiin lahjoituksena, joten enää piti ryhtyä vain ajatuksesta tekoihin.

Kyläläisten autotalleista löytyi tarvittavat työkalut, joiden avulla vaneriin saatiin sopivaan muotoon peräkärryn toimiessa työpöytänä.
Sahaamisen ja hiomisen jälkeen suunniteltiin kuinka vaneri saadaan maaliin kiinni.

Kun runko oli saatu valmiiksi, oli aika päästää taiteilijat irti. Jotta maalivahdista tulisi käyttäjiensä näköinen, pystytettiin maanantaisin kokoontuvaan peli- ja leikki-iltaan maalauspiste. Lapset saivat suosikiksi muodostuneiden pingiksen ja piiloleikkien lomassa maalailla maalivahtia mieleisekseen.

Vanhat talomaalit pääsivät hyötykäyttöön.
Välillä mietitytti, pitäisikö maalivahdin viereen maalata Pipsa Possu. Vaikka maalia hieman tarttuikin sukkiin, ei Suojarinteen lattia ollut täynnä valkoisia jalanjälkiä.
Talonmies oli leiponut lapsille kaurakeksejä, joiden kaverina oli mandariineja ja mehua.
Liekö innostus kaurakekseihin syntynyt siitä, että edellisenä leikki-iltana pönttöuunia lämmittäessä iski nälkä eikä saatavilla ollut muuta kuin makkaraa.

Tiistaina kiinnitysjärjestelmä viimeisteltiin ja valmis maalivahti pääsi odottamaan pelaajia. Vielä ei ole tullut raportteja maalivahdin torjuntaprosentista, mutta eiköhän tähänkin saada selvyys ajan kanssa. Maalivahdilta puuttuu kuitenkin vielä nimi, mutta ei kauaa! Käy ehdottamassa sopivaa nimeä tässä Rutalahden Facebook-sivun postauksessa.

Mortti-koira kävi tarkistamassa löytyykö maalivahdilta makkaraa.

Pulkkakisat Suojarinteellä

Laskiaistiistai huipentui perinteisiin pulkkakisoihin Suojarinteen pihalla. Ilmassa oli kirpeää pakkasta, mutta mäen päälle reippailu, kuuma mehu ja nuotio pitivät huolen, ettei kukaan kylmettynyt.

Ensikertalaisena oleva virallinen mittaaja epäili, että kisassa massa olisi valttia ja takaisi pitkän laskun, mutta oletus oli väärä. Lasten sarjassa huomattiin kuinka ahkera harjoittelu oli tuottanut tulosta ja suoritukset olivat tasalaatuisia ja suoria. Pienempikin laskija pystyi pärjäämään, kun tekniikka oli hiottu kuntoon. Erot laskujen pituuksissa olivat niin pieniä, että jännitys säilyi loppuun asti.

Lasten sarjan tulokset:

 1. Markku Huikko 28,00m
 2. Oliver Björn 27,75m
 3. Nea Kautola 27,72m
 4. Antton Auvila 25,40m
 5. Onni Peiponen 24,51m
 6. Venla Björn 23,37m
 7. Markus Huikko 22,23m
 8. Alexi Auvila 20,90m
Kilpailun tasapuolisuuden takaamiseksi kisalasku suoritettiin virallisella kisapulkalla.

Aikuisten sarjassa koettiin puolestaan enemmän uusintayrityksiä, joita sääntöjen puitteissa sallittiin. Välillä mäkeen muodostunut hyppyri yllätti laskijan ja lasku päättyi ennen viralliselle mittausalueelle päätymistä, välillä naru jäi pulkan alle ja lasku tyssäsi heti mäen juurelle.

Aikuisten sarjan tulokset:

 1. Katja Kautola 40,36m
 2. Heidi Pitkänen 39,72m
 3. Johan Björn 37,91m
 4. Toni Peiponen 37,54m
 5. Tiina Kirahvimetsä 23,55m
Toni Peiponen avasi aikuisten sarjan ja sai yleisön haukkomaan henkeään pitkällä laskullaan, joka lopulta kalpeni muiden suorituksille.
Katja Kautola tuuletti kuullessaan siirtyneensä kisan johtoon. Voittava lasku vei koko parkkipaikan poikki.
Lasten sarjan voiton vei Markku Huikko, joka sai palkinnoksi pulkan. Eikä merkissä oltu pihistelty, sillä pulkka oli aito Stiga!
Muut osallistujat saivat tikkarit.
Vaikka luistimia ei ollut mukana, ei se hidastanut kaukalossa pelailua. Osa lapsista kiiruhti kotiin heti kisan jälkeen jatkamaan laskemista matematiikan kotiläksyjen muodossa.

Talviulkoilutapahtuma kylärannassa

Talviulkoilutapahtumassa oli parhaimmillaan reilu 30 ihmistä paikalla samaan aikaan ja porukka vaihtui päivän mittaan, kiitos kaikille kävijöille! Jäälle oli ehditty tehdä lumisateen jälkeen hyvät ladut ja kävelyreitti, joten oli hiihtäjiä, pilkkijöitä, kävelijöitä seka makkaran ja pullan perässä tulleita. Jäällä liikkuvat toivat terveisiä, että jäällä oli nähty ahma. Kovasti kuitenkin vakuuteltiin, että ei se hiihtäjiä napsi välipalaksi.

Pilkkikisa houkutteli muutaman sinnikkään osallistujan, mutta aluksi suuret kalat tuntuivat olevan kiven alla. Lopulta koettiin jännittäviä hetkiä, kun jäälle nousi hirmuisen kokoinen taimen. Koska kyseessä oli luonnontaimen, se päästettiin takaisin järveen jatkamaan vedenalaista taivaltaan, eivätkä paikalle kiiruhtaneet ehtineet nähdä kalasta muuta kuin kuvan.

Makkaraa ja mehua jäi sen verran yli, että tiistain pulkkakisassa ei tarvitse olla tyhjin suin!

Alkupäivästä näkymä järvelle oli hieman samea, mutta päivän mittaan aurinkokin hieman pilkisti pilvien raosta.
Aluksi kalasaaliissa määrä korvasi laadun.
Lopulta Heikki Peiponen nappasi kunnon kokoisen taimenen, joka päästettiin takaisin uiskentelemaan.
Rannalla kuultiin että jäällä oltiin saatu mahtava kalasaalis, jota tultiin joukolla ihmettelemään. Kala oli kuitenkin päästetty jo jatkamaan matkaansa.
Pettyneet ihmettelijät matkalla takaisin makkaroiden pariin.
Heikki Peiponen palkittiin suurimmasta kalasta karkkipussilla. Heikki lupasi jakaa karkit muiden osallistuneiden kanssa.
Makkaroita oli tarjolla pitkin päivää.
Paikalle oli saavuttu myös potkukelkoilla.

Helmikuun Seurapiirissä pysyttiin pystyssä

Seurapiirin helmikuun teema oli ”Pysy pystyssä”. Paikalla oli asiantuntijoina liikunteneuvoja Noora Karvonen ja fysioterapeutti Siiri Majaneva. He antoivat vinkkejä pystyssä pysymisestä, tietoa liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta ja muita neuvoja ikäihmisten turvalliseen kotona asumiseen.

He jakoivat myös ilmaisia kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä, jotta liukkaiden kelien yllättäessä kulkeminen olisi turvallisempaa.

Paikalla oli Siirin ja Nooran lisäksi 26 osallistujaa, sekä tietenkin kahvitarjoilu!

Ilma suosi ulkoilijoita

Plussakelien jälkeen pakkanen toi lauantaina auringon esiin ja tarjosi mahtavat ilmat ulkoilijoille. Mika Nevalainen kävi auraamassa kävelyreittiä jäälle ja kertoi Facebookissa Puskaradio Rutalahti -ryhmässä seuraavaa: ”Jääreitti auki nyt Haukkavuorelle asti. Pätiänsaareen ei tarvinnut aurata, kun jäänpinnalla ei ole juurikaan lunta mikä haittaisi tepastelua. Saaren kävin kiertämässä jo viikko sitten ja jäätilanne hyvä (20cm)”. Nyt siis kannattaa suunnata jäälle nauttimaan ulkoilusta!

Myös Koskikaran kierroksella polku oli kierrettävässä kunnossa. Ei ihan yhtä leveänä kuin jäällä, mutta hangessa ei tarvinnut tarpoa.

30.1. Pelailtiin ja leikittiin jälleen

Suojarinteelle kokoontui jälleen hyvä määrä ihmisiä viettämään maanantai-iltaa. Nuoriso on iltamissa hyvin edustettuna, mutta myös ikäihmiset ovat tervetulleita! Jos polvet eivät taivu Twisteriin, voi ottaa vaikka erän shakkia tai ihan vain jutustella.

Suojarinteellä ensimmäinen peli- & leikki-ilta

Maanantaina 23.1. Suojarinteellä järjestettiin ensimmäinen peli & leikki-ilta. Paikalla kävi runsas parikymmentä ihmistä (eli noin 10% Rutalahden vakituisista asukkaista!), mukaan mahtui niin lapsia kuin vanhempiakin pelailijoita. Ilta sisälsi kovia matseja, ansaittuja voittoja, kirveleviä tappioita ja paljon vilskettä.

Lasten mielestä Suojarinteellä voisi leikkiä joka ilta, mutta odotetaan vielä ensi viikkoon! Tulevana maanantaina siis ovet auki jälleen 17:30-19:30.

Seurapiiri avasi uuden vuoden retkellä Nisulaan 9.1.2023

Joululle sanottiin ”hei sitten” ja uusi vuosi avattiin retkeilemällä Nisulan kylätalolle kahdentoista hengen voimin. Soppaa ja seurustelua -tapahtuma oli saanut vieraita myös Toivakan kirkolta. Pienen ohjelman lisäksi nautittiin niin sopasta, seurustelusta kuin joulun viimeisistä ja vuoden ensimmäisistä torttukahveista. Helmikuussa opetellaan Suojarinteen suojissa pysymään liukkailla pystyssä asiantuntijoiden opastuksella.

Hyvää uutta vuotta 2023!

Venytä, venytä, jousta, jousta. Kyykkyyn mene ja yritä nousta. Heiluta peppua, nosta jalkaa, siitä se uusi vuosi taas alkaa! Hyvää uutta vuotta kaikille!

Viime vuoden kuviin ja tunnelmiin pääset palaamaan kuva-arkistosta.

Rutalahti maisema