Vanhoja valokuvia tunnistettiin talkoilla

Vanhojen valokuvien tunnistustalkoisiin ryhdyttiin heti, kun tuli tieto, että Maaseutukehitys ry on puoltanut Rutalahden kulttuurihistorian tallentamisen Leader-hanketta. Lopullisesti rahoitus on Ely-keskuksessa päätettävänä.

Ensimmäisenä tunnistettiin erään talon vintiltä löytyneitä kuva-aarteita. Kuvien asianmukainen ja ajallaan tehty nimeäminen avautui, kun kuvien joukosta löytyi nuoren naisen kasvokuva. Huonokuntoisena se ehkä olisi joutunut poistettavien pinoon, mutta kuvan kääntöpuolelta löytyi nimi ja teksti: ”Tämä kuva on kulkenut Matti-isän taskussa koko sodan ajan 1939-1944.” Nämä merkinnät nostivat kuvan kokoelman helmeksi. Väkisin mieleen tuli, mitä kuva on saanut kokea siellä rintataskussa…. Kuinka se on antanut voimaa ja tarkoituksen sodan kauheuksissa. Ja mitä se merkitseekään tätä päivää eläville jälkipolville!

Nyt tunnistusurakka on vasta alussa ja työtä on paljon. Arkistoryhmä toivoo kuitenkin, että löytyisi vieläkin lisää kuvia koko Wanhan Rutalahden alueelta eri aikakausilta. Kuvat skannataan ja alkuperäiset palautetaan omistajalle.

Tämän vuoden arkistopäivä, jolloin kuvia ja muuta materiaalia otetaan vastaan Rutalahden Kyläarkiston kuva-arkistoon on 8.6. Avoimet Kylät -tapahtumassa Letkaliiterillä.

Heljä Suoanttila, Kalevi Puttonen, Lilja Rutanen ja Paula Pyhälä-Liljeström tunnistuspäivän tuoksinassa. Välillä kuvat vaihdettiin ja toinen ryhmä täydensi toisen osumia.
Vanha kuva 1.
Ketä mahtavat olla nämä henkilöt? Vaatetuksesta ja virsuista työjalkineina voi päätellä, että kuva on 1900-luvun alusta. Ja pikkupoika on paljain jaloin. Mutta mitä työkaluja miehillä on olkapäillään, eli mihin työhön he ovat lähdössä? Onkohan talon emäntä rakennuksen nurkalla? Kuvan reunassa lukee “Auvila”.
Vanha kuva 2.
Tämän kuvan takana lukee: “Kuvaa tilaisuutta, jossa pohdittiin kansakoulun perustamista Rutalahteen” Kyseessä siis oli pienoisnäytelmä jonka oli kirjoittanut ja ohjannut opettaja Veli-Matti Heponen. Hän oli opettajana 1954-55 ja 1957-62. Uusi koulu valmistui syksyllä 1959, liittyisikö siihen?
Kuvasta on tunnistettu vas: Viljo Naskali, joka esitti olemuksesta ja piipusta päätellen sahanomistaja ja koulun perustaja A.H. Backströmiä, Toivo Mäkinen, Vilho Kemppainen, Toivo Etelälahti ja Hilkka Auvila.
Muistaako joku, ketä nämä muut ovat esittäneet? Missä näytelmää on esitetty? Onko jollakin tallessa käsikirjoitus tai muuta materiaalia?
Vanha kuva 3.
Onko kuvan nainen joku kylästä, vai kenties talosta taloon liikkunut “kulkija“. Esimerkiksi Mänty-Miina -nimisen naisen tiedetään valmistuttaneen itsestään tämän tapaisen kuvan ja myyneen sitä saadakseen vähän tienestiä.

Mikäli tunnistat kuvista henkilöitä, voit lähettää tietosi sähköpostitse osoitteeseen rutalahden.ns@gmail.com