Muistoja

JOULUKUU 2023

Seurapiiriläiset kokoontuivat ruokailemaan Auvilan Ritvan valmistamia jouluherkkuja, piiriläisiä oli paikalla 28. Ruokailun päälle juotiin torttukahvit.

Ensi vuonna Seurapiirin järjestämisestä vastaavat Maire Huikko, Jouko Tarkkanen ja Paula Pyhälä-Liljeström. Tammikuun Seurapiirissä kokoonnutaan Suojarinteelle keskustelemaan kevään ohjelmatoiveista. Jatkossa kahvimaksu on 3€.

MARRASKUU 2023

Seurapiiri kokoontui 14.11.23 Suojarinteellä aiheena Seurapiirin tulevaisuus. Mietittiin tulevia tapahtumia ja teemoja. Kaikki ideat /ehdotukset tervetulleita. Seurapiirin suunnitteluryhmään etsitään uusia henkilöitä.

LOKAKUU 2023

10.10.2023 parikymmentä seurapiiriläistä suuntasi retkensä Nisulaan Raija Kivistön kirpputoriaarteita ihastelemaan ja ehkä ostamaankin. Raija tarjosi kahvit tosi ihanien munkkien kera jotka nautiskelimme syksyisessä huvimajassa.

SUUSKUU 2023

24 seurapiiriläistä nautti kylärannassa loppukesän kauniista säästä ja toistensa seurasta.

HUHTIKUU 2023

Seurapiirin kevätretki huhtikuussa suuntautui Viherlandiaan, jonne lähdettiin bussikyydillä 32 osallistujan voimin. Retkelle otettiin mukaan kaikki, jotka olivat kartuttaneet Seurapiirin kahvikassaa. Viherlandiassa oli aikaa ostosten tekemiseen sekä maittavan lounaan nauttimiseen, jota varten oli varattu seurapiiriläisille omat paikat ravintola Eedenistä. Kaiken kaikkiaan matka meni suunnitelmien mukaan, kiitos mukavasta päivästä!

Seurapiiri kokoontuu seuraavan kerran 10. kesäkuuta kyläarkiston teemapäivän merkeissä Letkaliiterissä, muista tarkkailla Seurapiirin omaa ajankohtaista-sivua, josta saat lisätietoja.

Linja-auto saapui Viherlandian pihaan hyvissä ajoin ennen lounaan alkua.
Tarjolla oli orkideoja, narsisseja…
…ja myös hieman eksoottisempi kasveja.
Rutalahdessa on aikoinaan tehty ahkerasti linnunpönttöjä, Viherlandiasta löytyi hieman erilaisia malleja.
Lounaalla oli tarjolla kinkku-juustokeittoa, välimeren lihapullia, kermaista maksakastiketta, kasvispyöryköitä, tulisia broilerinsiipiä sekä tietenkin jälkiruokaa.
Papukaijat Kalle ja Roosa olivat tarkkailemassa ohikulkijoita. Kalle oli kovin puheliaalla päällä.
Lopulta oli aika suunnata kassan kautta kotimatkalle, mukaan tarttui mm. narsisseja ja siemeniä kevään kylvöjä varten.
Ennen kotimatkaa matkanjohtaja Kalevi Puttonen kertoi Seurapiirin loppukevään suunnitelmista.

MAALISKUU 2023

Maaliskuun seurapiiriin kerääntyi tuttuun tapaan noin 30 henkilöä ja kahvikassa kolisi ahkeraan. Tällä kertaa aiheena oli kyläarkisto, jota arkistotyöryhmä on jo pidemmän aikaa valmistellut.

Ennen varsinaista ohjelmaa kirjattiin ylös tämän kerran osallistujat.

Leila Backman kertoi arkiston etenemisestä ja esitteli esimerkkejä, millaista materiaalia arkistoon kannattaisi tuoda: vanhoja valokuvia, lehtileikkeitä, vieraskirjoja, yhdistyksen pöytäkirjoja.. Kävijät saivat myös vinkkejä mistä etsiä aineistoa, mikäli tuntuu että mitään ei ole tullut säilöttyä. Etenkin vanhojen Raamattujen välistä tai vintin kurkihirren päältä saattaa löytyä aarteita, jotka kannattaa ottaa talteen. Seurapiiriläiset uppoutuivat tutkimaan salissa kiertävää materiaalia ja kertomaan omista löydöistään, mitä he meinasivat lahjoittaa arkistoon.

Vanhan vieraskirjan alkuperäinen omistaja ei ollut tiedossa. Kirjassa olevat merkinnät herättivät pohdintaa sen alkuperästä ja muutamia arvauksia heitettiin ilmoille.
Rutalahden Riistamiesten vanhoista pöytäkirjoista kävi ilmi, että yhdistyksen lopettaessa tilillä olevilla varoilla (reilu 300 markkaa) ostettiin 20 fasaania.
Vuonna 1937 ei ollut droneja, mutta ilmakuvia otettiin silloinkin.
”Liiketila tuhoutui Rutalahdessa”, mutta onneksi kyseisen liiketilan mainoskyltti on säilynyt ja se on saatu kyläarkiston hoiviin.
Vanhat valokuvat voi säilöä käytettyyn kirjekuoreen. Kuoren päälle voi kirjoittaa tietoja valokuvasta: kuka on kuvannut, mitä on kuvattu, missä ja milloin on kuvattu. Vanhassa valokuvassa on boccian peluuta vuodelta 1993, kuvaajana Leila Backman.

HELMIKUU 2023

Seurapiirin helmikuun teema oli ”Pysy pystyssä”. Paikalla oli asiantuntijoina liikunteneuvoja Noora Karvonen ja fysioterapeutti Siiri Majaneva. He antoivat vinkkejä pystyssä pysymisestä, tietoa liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta ja muita neuvoja ikäihmisten turvalliseen kotona asumiseen.

He jakoivat myös ilmaisia kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä, jotta liukkaiden kelien yllättäessä kulkeminen olisi turvallisempaa.

Paikalla oli Siirin ja Nooran lisäksi 26 osallistujaa, sekä tietenkin kahvitarjoilu!

TAMMIKUU 2023

Joululle sanottiin ”hei sitten” ja uusi vuosi avattiin retkeilemällä Nisulan kylätalolle kahdentoista hengen voimin. Soppaa ja seurustelua -tapahtuma oli saanut vieraita myös Toivakan kirkolta. Pienen ohjelman lisäksi nautittiin niin sopasta, seurustelusta kuin joulun viimeisistä ja vuoden ensimmäisistä torttukahveista. Helmikuussa opetellaan Suojarinteen suojissa pysymään liukkailla pystyssä asiantuntijoiden opastuksella.

JOULUKUU 2022

Auvilan Ritva ehdotti jo syksyllä, että mitäpä jos hän laittaisi Seurapiirille joululounaan. No, sehän tietysti meille herkkusuille passasi paremmin kuin hyvin, suosiosta kertoo, että liput myytiin loppuun jo kuukautta ennen lounasta! Nopeimmat ”ulkopuolisetkin” onneksi ehtivät lunastaa paikkansa. Monen monta askelta joutui emäntätonttu ottamaan ja monen monta ideaa päässään puimaan ennen kuin saimme tulla valmiiseen pöytään. Ritvalle lämpimät kiitokset!

Seurapiirin jouluateria 2022

Opeleekion joululaulujen tunnelmissa joululounas päätettiin kahviin ja uunituoreisiin torttuihin. Tanhuanpään Tellervo ja Ikosen Eero pohtivat, vieläkö joulutorttu mahtuisi johonkin rakoon mahassa! Ja hyvin mahtui…

Seurapiirin jouluateria 2022

Hyvää Joulua kaikille seurapiiriläisille! Tavataan taas ensi vuonna, tammikuussa poikkeuksellisesti jo maanantaina 9.1. Silloin teemme retken naapuriin Nisulaan, jossa osallistumme ”Soppaa ja seurustelua”-päivään. Lähtö kimppakyydein klo 10.30 Suojarinteen kentältä. Soppa tykötarpeineen ja kahvit omakustanteisesti 7,5 euroa, mutta seurustella saa samaan hintaan ihan mielin määrin! Tervetuloa taas mukaan!

Seurapiirin jouluateria 2022

MARRASKUU 2022

Suojarinteen sali täyttyi marraskuun toisena tiistaina, kun kolmekymmentä läheisensä tai omasta muististaan kiinnostunutta seurapiiriläistä tuli kuulemaan muistikoordinaattori Eija Lavian esitystä. Mahtuipa tällä kertaa joukkoon muutama toivakkalainen ja tammijärveläinenkin. Vaikka Keski-Suomen hyvinvointialue pyörähtää käyntiin vuoden vaihtuessa, Eija Lavia rauhoitteli, että Joutsan, Luhangan ja Toivakan alueella tutut muistihoitajat ovat edelleen vain puhelinsoiton päässä. Yksin ei kannata jäädä asioita miettimään, vaan mitä varhaisemmin muistiongelmista saadaan kiinni, sen parempi. Eija Lavia avasi myös, millä tavoin ”Muistipolku” etenee, jos aihetta ilmenee.

Seurapiiri Marraskuu 2022
Seurapiiri Marraskuu 2022

Mikäli muisti askarruttaa, Eija Lavian tavoittaa ma, ti, ke klo 8-9 numerosta 014-2690255 ja Hanna-Mari Kuusimäen to, pe klo 8-9 numerosta 014-2690339.

Paljon hyödyllistä tietoa muistista löytyy www.muistiliitto.fi tai www.ksmuistiyhdistys.fi

Harmaata marraskuun päivää piristivät seurapiirin kassanhoitaja Kalevi Puttosen syntymäpäivänsä kunniaksi tarjoamat täytekakkukahvit.

LOKAKUU 2022

Seurapiiri kokoontui pitkästä aikaa Suojarinteellä. Puheensorinaa riitti ja keskustelu oli vilkasta. Aiheena oli tällä kertaa kyläsuunnitelman päivitys. Kyläseura tarjosi herkulliset piirakat ja kahvit.

Seurapiiri, lokakuu 2022
Seurapiiri, lokakuu 2022
Seurapiiri, lokakuu 2022
Seurapiiri, lokakuu 2022

SYYSKUU 2022

Seurapiiri pyörähti taas 13.9. vauhtiin kansallispuistoretkellä

Koronatauon jälkeen Seurapiiri kävi tutustumassa uudistettuun Harjujärven levähdyspaikkaan Leivonmäen kansallispuistossa. Päiväsydän vierähti mukavasti kuulumisia vaihtaessa, Kalevin kehittelemää ketjupeliä pelatessa ja kauniista syysluonnosta nauttiessa. Ja mikä retki se semmoinen olisi, jossa ei nautittaisi kunnon kahvia kuppi jos toinenkin! Leivonmäen kansallispuiston Ystäville ISO KIITOS herkullisista, Kososen Mariannen leipomista korvapuusteista.

Lokakuussa Seurapiissä aiheena kyläsuunnitelman päivitys.

JOULUKUU 2021

Seurapiiri kokoontui jouluisen kahvipöydän ääreen kinkkubingoilemaan. Seuraavan kerran seurapiiri kokoontuu 11.1.2022. Aiheena on Kenia ja monenlaiset muistot.

Seurapiiri joulukuu 2021
Seurapiiri joulukuu 2021

MARRASKUU 2021

Suojarinne täyttyi jälleen mukavasta puheensorinasta, kun Seurapiiri kokoontui marraskuun tapaamiseensa 9.11.. Seuraava ja vuoden viimeinen seurapiiri kokoontuu 14.12. Suojarinteellä klo 13.00. Tervetuloa mukaan!

LOKAKUU 2021

Lokakuun seurapiiriin osallistui 26 henkilöä. Keskustelun aikana jokainen kertoi, miksi Rutalahdesta on tullut tärkeä paikka itsekullekin.

Seurapiiri lokakuu 2021
Seurapiiri lokakuu 2021
Seurapiiri lokakuu 2021
Seurapiiri lokakuu 2021

SYYSKUU 2021

Seurapiiri starttasi käyntiin puolentoista vuoden. Seurapiirin kokoontuminen keräsikin runsaasti väkeä, kun yhteensä 22 henkeä kerääntyivät Suojarinteelle juomaan pullakahvit ja vaihtamaan kuulumisia pitkästä aikaa. Osallistujat olivat hyvin iloisia voidessaan taas tavata vähän vapaammin.

MAALISKUU 2020

28 seurapiiriläistä kokoontui tuttuun tapaan Suojarinteelle maaliskuun seurapiirissä. Tällä kertaa keskustelua käytiin diabeteksestä, josta luennoimassa olivat diabeteshoitaja Johanna Kinnunen ja muistihoitaja Marja Immonen. Kahvitusvuorossa olivat Helena Auvila ja Laila Toivonen. Komeat pullat oli leiponut Jouko Tarkkanen.

HELMIKUU 2020

34 seurapiiriläistä kokoontui Suojarinteelle kuulemaan vierailijamme Terho Jalosen kokemuksia ja ohjeita lintuharrastuksesta; mm. lintujen tunnistamisesta, seurannasta, kantojen vaihteluista, rengastamisesta, ruokinnasta ym. aiheeseen liittyvästä. Vilkkaan keskustelun myötä sai itse kukin vastauksen mielessään olleeseen asiaan. Kiitos vielä keran Terholle ja seurapiiriläisille tosi antoisasta tilaisuudesta.

TAMMIKUU 2020

Nisulan kylältä alunperin lähtenyt hieroja Minna Nieminen esitteli toimintaansa ja laittoi lähes kolmikymmenpäisen ryhmän tekemään virkistäviä jumppaliikkeitä. Osa piiriläisistä siirtyi ravintolan puolelta eteiseen tekemään liikkeitä. Näin saatiin jokaiselle enemmän tilaa eikä kukaan huitonut kaveriaan.

SYYSKUU 2019

Sysmässä oli kartanoitten kulta-aikaan 1700-1800-luvuilla kolmisenkymmentä isoa kartanoa; nyt määrä on supistunut kymmeneen. Seurapiiri sai tutustua kahteen kartanoon Virtaan kylässä Tainiovirran rannalla, niissä molemmissa on ovet jo vuosia sitten avattu maksaville asiakkaille tilauksesta. Hienon kartanoympäristön lisäksi tarjolla on kiertokäyntejä, mahdollisuus juhlien viettoon, tietysti hyvää ruokaa ja jonkun verran majoitusta. Matkailun lisäksi Virtaan Kartanon ja Vanha-Kartanon isäntäväkeä työllistävät normaalit maa- ja metsätaloustyöt ja lisäksi molemmista on käyty myös ulkopuolisessa työssä. Entisajan isot palvelijamäärät niin sisä- kuin ulkotöissä ovat enää vain muistoja ja pääosin työt tehdään omin voimin. Luonnollisesti joitakin töitä on myös ulkoistettu. Tällä hetkellä Virtaan Kartanoa isännöivät Tiina ja Juhani Stjernvall ja Vanha-Kartanoa Leena ja Jocke Stjernvall.

Virtaan Kartano on viime vuosina läpikäynyt mittavan remontin. Sekä ulkoa että sisältä talo on kunnostettu nykyajan vatimukset täyttäväksi vanhaa kunnioittaen. Lukuisat vanhat maalaukset talon entisistä isännistä ja emännistä ovat linkkinä menneeseen. Kauniit vanhat huonekalut ja katto-ja seinämaalaukset sekä monet tyylikkäät asetelmat ympäri talon ja puistikon luovat lämmintä tunnelmaa.

Vanha-Kartanossa on suuresta navetasta remontoitu juhlatila vaativaankin käyttöön isolle vierasmäärälle. Sieltä löytyy myös pieni pubi, museo ja varsinkin miesväkeä kovasti kiinnostanut paja. Pihapiirissä on monia pienempiä rakennuksia, muun muassa kaunis vanha sotilastorppa, jota isäntä kujeellisesti mainostaa ”puolen tähden” yöpaikaksi. Päärakennukseen pääsee retkikuntien mukana myös tutustumaan, ja samoin kuin naapurissa Virtaan kartanossa, on sisustus toteutettu vanhaa kunnioittaen. Seurapiiriläiset saivat Leena-emännän tarjoamana juoda päiväkahvit kartanon salissa.

Kartanoretken päätteeksi vierailimme Suopellossa, näimme matkalla Olavi Virran muistomerkin, Pyhän Olavin kirkon ja kuulimme paljon tarinoita Sysmästä ja sysmäläisistä Raija Hännisen kertomana. Ennen kotimatkaa maistuivat vielä kahvit Lintan Kammarissa.

TOUKOKUU 2019

Seurapiiri Säynätmäessä Oittisen Paavon vieraana

– Mikäs tässä on paistatellessa, valamiissa maalimassa, Maija, Telle ja Jouko tuumivat.

Korhosen Pirjo ja Honkalan Paula olivat järjestäneet retkikahvit. Ja liikenteenohjaajina toimivat Honkalan Pauli ja Sivenin Niilo. Koko talkooporukan piällysmiehenä hääri Korhosen Antero.

– Tuo idea räsymattojen käytöstä seinällä ja pöydillä ja penkeillä kyllä varastetaan Paavolta, tunnustettiin heti tuoreeltaan yhdessä tuumin.

Monia museoita kolunneilta seurapiiriläisiltä Oittisen Paavo sai kiitosta kauniista esineitten asettelusta.

Viimeisin kaatopaikkalöytö ovat käsin merkatut pyyheliinapeitot, jotka Paavo on pessyt ja silittänyt.

HUHTIKUU 2019

Huhtikuussa Matti Ranta vei puolisonsa Marketan kanssa Seurapiirin mielenkiintoiselle luontoretkelle ympäri koti-Suomen ja vähän ulkomaillekin. Hauskat tapahtumat kuvausretkillä värittivät sopivasti matkaa. Ne myös virittivät seurapiiriläiset tekemään kysymyksiä ja kertomaan omista luontokokemuksistaan. Luonto on aina ehtymätön kokemusten ja tarinoitten lähde, siksipä jo toivottiin, että Rannat jatkossakin tulisivat kertomaan luontokokemuksistaan. Oli yllättävää, että moni Matti Rannan ”ihan tavalliseksi” nimeämä sudenkorento tai perhonen oli meille muille uppo-outo, eikä meistä kukaan ihan noviisi ole luontoasioissa!

Yhteistuumin todettiin Seurapiirissä, että meneillään oleva kevät on ollut erityisen hyvä lintujen seurantaan: lajeja on pihapiireissäkin pyörinyt paljon ja joukkoon on mahtunut harvinaisempiakin vieraita mm. valkoselkätikkoja, pyrstötiaisia, tiklejä. Nisulantiellä kannattaa pitää silmänsä auki, sillä komeat ukkometsot ovat siellä kevättunnelmissa, oheinen otos on viime vuodelta Toivakasta Kylkispirtintieltä.

MAALISKUU 2019

Maaliskuun seurapiiriä isännöi Jouko Tarkkanen ja emäntävuorossa olivat Helena Auvila ja Anna-Leena Huttunen. Runsaasti keskustelua herättäneen alustuksen ”Pieni ihminen ja ilmastonmuutos” piti Lea-Elina Nikkilä. Piiriin osallistui 28 henkeä. Kuukauden päästä voidaan nauttia siitä luonnosta, joka meillä vielä on ympärillämme, kun luontokuvaaja Matti Ranta, joka asuu Rutajärven rannalla, näyttää vuoden aikana nappaamiaan kuvia.

HELMIKUU 2019

Helmikuun seurapiirin aiheena oli: ”Pitääkö olla huolissaan kun muisti pätkii..”. 34 seurapiiriläistä oli kuuntelemassa Seututerveyskeskuksen muistihoitaja Marja Immosen esitystä aiheesta. Aihe viritti vilkkaan keskustelun.

TAMMIKUU 2019

Tammikuun alussa seurapiirissä oli runsaat 20 osallistujaa. Janika Tanni kertoi joogasta ja piti osallistujille pienen harjoituksen.

Joulukuu 2018

Myllytuvan lämmössä 23 seurapiiriläistä nautti jouluisesta puurosta ja kahvista. Ensi vuonna kokoonnutaan taas uusien asioiden parissa.

Marraskuu 2018

Marraskuun 13. vietettiin seurapiirissä jännittäviä hetkiä: ensin julistettiin Loikkaa liikkeelle-tempauksen tulokset, ja kun siitä oli selvitty pelattiin totisin ilmein kaurapuurobingoa.

Jännitysnäytelmän aluksi herkuteltiin Hytösen Sinikan Mäkiahon kauraryyneistä valmistamalla Leivonmäen pitäjäruoalla, kauraryyniuunipuurolla. Puuro oli niin herkullista, että hädintuskin mahaan jäi sen verran koloa, että Lahtisen Maijan, Mäkisen Hannelen ja Pirisen Raunin palkintopullakahvit mahtuivat!

Huikon Maire oli hankkinut nuorisoseuran kustantamat palkinnot Loikkaa liikkeelle-kisaan osallistuneille. Neljän finalistin, eli 288 suoritusta keränneen joukosta onni suosi Ikosen Eeroa lahjakortilla. ”No nyt minä kyllä ostan koko rahalla lakritsia!”, Eero iloitsi. Toiset saivat arvalla pieniä ja tarpeellisia retkivarusteita.

Maire puolestaan voitti kisan erikoispalkinnon, eväsretken Tarkkasen Joukon turvallisessa ohjauksessa Koskikaran kierrokselle. Yhdessä tuumin kyläpäällikköä vannotettiin varaamaan oikein mahtieväät, Maire kun on hoitanut loikkakisan järjestelyt. ”Se kyllä hoituu, mutta eikö olisi aika hyvä ajankohta juuri silloin, kun meillä ruvetaan mattoja kantamaan ulos ja näyttää että on siivouspäivä….!” Hmm, kukahan vinkkaa Kiisulle?

Usko ja Martti virittivät seurapiiriläiset jo joulunalaustunnelmiin säestämällä muutamaa yhteislaulua.

Martti ja Marja-Leena Strömberg toimivat vanhaan tapaan bingomestareina ja tällä kertaa kerättiin rahaa ensi kesän Kartanokierrokselle Sysmässä.

Yhteensä marraskuun seurapiiriin osallistui 30 henkeä.

Vuoden 2019 tapahtumalista vastuuvuoroineen on jo luettavissa näillä sivuilla – odotettavissa on taas monta mielenkiintoista tapahtumaa mukavassa seurassa.

Lokakuu  2018
 
Jussilan 1700-luvulta peräisin oleva vanha tupa täyttyi puheensorinasta, kun 25 seurapiiriläistä paransi maalimaa syksyisen iltapäivähetken ajan Mailis ja Thomas Braunin vieraina. Emäntä johdatteli kertomaan, miten kukin on ”eksynyt” kylään, ja kuinka kauan on täällä viihtynyt. Eivätkä seurapiiriläiset mitään eilisen teeren poikia rutalahtelaisina ole, sillä tämän joukon keskimääräinen aumisaika oli 35 vuotta! Pieni hetki uhrattiin myös tulevan ohjelman suunnitteluun, ja luvassa on monenlaista mielenkiintoista, herkkuna kartanokierros Sysmässä tulevana kesänä
 
SYYSKUU 2018

Syyskuussa retkeiltiin liki 40 hengen voimin Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangassa ja monen silmäparin voimalla turbiineja hämmästellessä saatettiin todeta: Kyllä ne pyörii sittenkin! Ilmatar Oyj:n tekninen johtaja Seppo Hakola tarjosi rautaisannoksen tuulivoimatietoa – ja hyvät makkarat.

Haran lintukosteikolla Hartolassa kylätoiminta-aktiivi Jouni Hokkanen kertoi sekä kosteikon että lintutornin syntyvaiheista sekä kylätoiminnasta alueella.

Vaihelan tilalla Joutsan Pappisissa vanha isäntäpari Rauni ja Tapio Ruohtula avasivat museoaittojen ovet ja tarinoivat talon vaiheista nuorempien tarjoillessa kahvia.

Tämän retken hupia oli myös se, että pääväylien sijaan linja-auto huristeli mutkaisia sivuteitä, joilla ei lähiaikoina ole linjuria nähty! Seudun hyvin tuntevina oppaina toimivat Tarkkasen Jouko, Puttosen Raija, Koskisen Arto ja Puttosen Kalevi. Hyvä juttu oli myös se, että linja-autoa kuljettamaan oli saatu Tauno Heinonen, joka ikänsä on pyörinyt juuri retkimaisemissa autolla.

TOUKOKUU 2018

Lämmin kevätpäivä kruunasi Seurapiirin kevään viimeisen kokoontumisen. Iloinen yllätys oli nähdä, miten hienoksi Marja-Leena ja Martti Strömberg ovat  kunnostaneet eläkepäiviensä kodin Uuden-Mäkelän ikivanhan kivinavetan. Jo aiemmin on Perinnepiirin nimissä tutustuttu asuinrakennukseen ja nyt oli vuorossa navetta. Ulkorakennuksiin hylätyt hienot vanhat pöydät, kaapit, sängyt ja muut huonekalut ovat kunnostettuina saaneet uuden elämän navetan suojissa. Myös vanhoille maatalouden ja kotitalouden välineille on löytynyt paikat. Kauniit vanhat käsityöt elävät myös puhdistettuina ja kunnostettuina uutta nuoruutta.

Syksyllä taas jatketaan! 11.9. 2018 retkeillään Latamäen tuulivoimapuistoon, tutustutaan Haran lintukosteikkoon ja katsastetaan Vaihelan kotimuseo ja nautitaan päiväkahvit. Näillä näkymin retki tehdään linja-autolla ja tarkemmat ohjeet tulevat viimeistään elokuussa. Pistä päivä jo allakkaan!

 
huhtikuu 2018
Seurapiiri kotiseuturetkellä Petäjävedellä (10.4.)
Keväinen retki Petäjävedelle sai 33 seurapiiriläistä pakkaamaan reppuun iloista retkimieltä. Kotimatkalla repusta löytyi rutkasti uusia kokemuksia ja vähän tuliaisiakin. Kintauden kylällä Puupiippolan suojissa ahertavat Eila Manerus (puulelut ja sisustustuotteet), Riikka Helminen (metallityöt) ja Marja Saukko (verhoilutyöt) lohkaisivat palan työpäivästään ja kertoivat omista töistään. Onkohan Kalevi kutitellut Eila Manerusta, vai mikä tämän on saanut niin iloiselle päälle?

Verstaalla Seurapiiri sai ryypätä aamukahvit oikein piirakoitten ja baakelsien kanssa!

Puulelut viehättävät niin isoja kuin pieniäkin vuodesta toiseen.

Verhoilija Marja Saukko uudistaa vanhankin huonekalun.<

Tieliikennemuseossa Risto Höylä, Jorma Piiroinen ja Markku Lyhty avasivat tietä monenmoisten kulkupelien historiaan, eikä sellaista kysymystä keksitty, johon ei olisi vastausta tullut kuin apteekin hyllyltä! Risto Höylän työ elokuvien parissa kiinnosti erityisesti.

Kintaudella petäjäveteläisjuurinen Martti Strömberg otti ohjat käsiinsä ja kertoi Petäjävedestä ja Strömbergin seppäsuvun vaiheista. Pistäydyttiin myös Koskensaaren vanhalla tehdasalaueella. Kyläsepässä Pekka Strömberg esitteli Sepänpuiston kodassa menneitten vuosien SM-taontatöitten parhaimmistoa ja tämän vuoden kilpailua.

Pistäydyttiin myös Heinähatussa käsityö- ja kirppariostoksilla. Ja mikä tärkeintä: herkuteltiin mahan täydeltä Kyläsepän herkkupöydässä!

Vanha kirkko oli jälleen kerran elämys, vaikka Lilja Rutanen ja Ilona Huikko ”joutuivatkin häpeämään” mustaan penkkiin!

Viimeistään Viherlandian kukkapaljoudessa saatiin varmistus: Kevät on tullut!

MAALISKUU 2018
Risto Mäkisen ”komennuksessa” Eero, Terttu, ja Liisa huolehtivat kahvituksesta, ja Ilona, Lilja ja Jaakko antoivat taustatukea.

Liikenteestä selviäminen selvästi askarruttaa monia iän karttuessa, sillä vaikka taivaalta leijaili jalkarätin kokoisia lumihiutaleita, 35 henkeä malttoi silti uhmata säätä ja lähteä saamaan uutta oppia.

Liikenneturvan materiaalissa riittää tutkittavaa pitemmäksikin aikaa, ja sen sivuilta netistä löytyy vielä paljon hyvää taustamateriaalia. Liikenneasioihin palataan tuevana talvena, ja Matti Huikko lupautui opastamaan, miten autoa käsitellään oikein ja turvallisesti liukkaalla tiellä.

Helmikuu 2018

Helmikuun seurapiiri kokoontui Suojarinteelle kuulemaan ja keskustelemaan ikääntyneiden mielenterveydestä. ”Kotiin ei saa jäädä” oli helmikuun seurapiirissä asiantuntijana toimineen gerontologian maisteri Niina Kankare-Anttilan viesti.  Hän käsitteli laajasti ikääntyneiden mielenterveyteen liittyviä asioita.  Paikalla oli n. 30 seurapiiriläistä.  Lopuksi aiheesta keskusteltiin.

Tammikuu 2018

Vuoden ensimmäinen Seurapiiri teemana ”kunta kylässä” onnistui hyvin. Paikalla oli virkamiehiä muun muassa Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Huikko, tekninen johtaja Jari Lämsä ja hallintojohtaja Sari-Maarit Peltola sekä kunnanhallituksen jäseniä ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Kuurne. Ilmapiiri oli lämmin ja puheenvuoroja käytettiin runsaasti. Tilaisuuteen osallistui yhteensä 41 osaanottajaa ja keskustelua heräsi muun muassa satamasta, tonttiasioista, teiden kunnossapidosta, vesihuollosta ja yhteisöllisyydestä. Seurapiirin jälkeen Joutsan kunnanhallitus jatkoi omalla kokoontumisellaan.

Kiitos vielä Joukolle ja muille vastuuvuorolaisille (Anja, Laila, Hannele, Antero, Sinikka V. Tapio) oikein onnistuneesta päivästä!


_________________________________________

2017

JOULUKUU 2017

Rutalahden Seurapiiri teki 13.12.2017 vuoden viimeisessä kokoontumisessaan retken Toivakkaan. Mukana oli 17 seurapiiriläistä. Tutustumiskohteina olivat Toivakkatalo ja Toivakan kirkko maalauksineen. Toivakkaan lähdimme Suojarinteen pihalta kimppakyydein. Toivakkataloon tutustuminen aloitettiin kahvittelulla ja keskinäisellä rupattelulla. Itse kukin seurapiiriläinen maksoi Sointu Ijäksen leipomasta maukkaasta pullasta tai marjapiirakasta pari euroa. Raha meni lyhentämättömänä seurakunnan lähetystyön hyväksi. Kahvit tarjosi Toivakan kunta. Kahvittelun jälkeen Toivakan kunnanjohtaja Pirkko-Liisa Vesterinen esitteli Toivakan kunnan uuden esittelyvideon sekä kertoi Toivakan kunnan kuulumisia. Seurapiiriläiset kyselivät ahkerasti kunnanjohtajalta Yrityspuistosta, tulevista rakennushankkeista, taloudesta, terveydenhuollosta jne. Keskustelujen jälkeen tehtiin taloon kunnanjohtajan johdolla tutustumiskierros. Pois lähdettäessä saimme kokea vielä ylimääräisen yllätyksen, kun koululaisten Lucia-kulkue esitti harjoitusesityksen Toivakkatalon aulassa. Saimme kunnian olla esityksen yleisönä.

Toivakkatalolta siirryimme kirkkoon, jossa kirkkoherra Panu Partanen esitteli meille hyvin perusteellisesti Pellervo Lukumiehen maalaamia kirkon kattomaalauksia. Lähes kaikki seurapiiriläiset olivat käyneet Toivakan kirkossa ja nähneet maalaukset. Panun kertomana maalausten sanoma kuitenkin avautui ihan eri tavalla kuin kirkonpenkistä käsin itse tutkisteltuna. Monet muistivat maalausten aiheuttaman kohun niiden valmistuttua. Hupaisana yksityiskohtana tuli esille, että nykyisinkin kirkossa oleva alttaritaulu oli viety piiloon, ettei Lukumies raaputa siitäkin pois maalausta kuten kirkon katosta. Panun kysellessä mielipiteitä maalauksista seurapiiriläiset olivat kahta mieltä … ne sopivat kirkkoon tai eivät sovi Toivakan kirkon tyyliseen kauniiseen kirkkoon. Panun kertoman mukaan maalaukset herättävät kovaa mielenkiintoa suomalaisissa ja ulkomaisissa matkailijoissa ja levittävät tietoa Toivakasta.

Vierailun lopuksi seurapiiriläiset kiittivät isäntiään luovuttamalla Rutalahden Myllyn kaurahiutalepussit Sointulle, Pirkko-Liisalle ja Panulle.

MARRASKUU 2017

Suomi 100-tapahtuma Nisulan kylätalolla 14.11. 2017. Suomea oli juhlimassa 40 henkeä upeissa kansallispuvuissa.

”Kalevalainen nainen” Ritva Laitinen alusti kansallispuvuista ja kalevalakoruista, ja miten ne ovat eläneet juhlivan Suomen rinnalla. Leivonmäkeläisjuurisella Ritvalla oli Nastola-Asikkala -puku, jonka hän on saanut tädiltään.

Annikki Lehto oli puketunut talouskoulussa itse valmistamaansa Keski-Suomen alkuperäiseen pukuun, jonka malli on vuodelta 1921. Hän esitteli, mitä kaikkia remontteja lapsuutensa kouluun on viime vuosina tehty. Pöydällä Leivonmäki-kankaalla pronssisia Kalevala Korun perinnekoruja.

Kesäkuusta Rutalahdessa asuneet Minna ja Tenho Tornberg huolehtivat Suomi 100 musiikista.

Ainakin 40 vuotta – jos ei enemmänkin, ehti vierähtää, ennen kuin Rutalahden nimikkopuku valmistui. Arvo Kurjen vetämä taidepiiri pisti aikanaan puvun tekemisen vireille ja Kurjen suunnttelemassa kankaassa kylän luonto antaa parastaan. Kangas kudottiin, mutta jostain syystä puvun teko jäi kesken ja liki kaikki taidepiiriläisetkin ehtivät jo siirtyä muille maille. Vasta nyt Lilja Rutanen pitkän kypsyttelyn jälkeen teetti puvun itse kutomistaan kankaista, hyvänä vauhdittajan toimi Marili Rausch naapurista.

Nisulan kyläseuran herkkupöydässä riitti myös silmänruokaa yllin kyllin. Herkkuja valitsemassa vas. Lilja Rutanen Rutalahden kansanpuvussa, Marili Rausch virolaisessa kansallispuvussa, jonka hän on itse tehnyt, Tellervo Tanhuanpää Tuukkalan muinaispuvussa sekä Maire Huikko ja Raija Puttonen itse valmistamissaan Rautu-Sakkolan puvuissa. Kalevi Puttonen johdattaa joukkoa.

Kansallispuku ja myös kansanpuku on todellinen juhlapuku – aika monen seurapiiriläisen ajatuksena oli, että samanmoinen pukujen tuuletus tehdään vielä toisenkin kerran!

LOKAKUU 2017

 
Lokakuun Seurapiiri keräsi 30 henkeä jännittämään, mitä kaikkea bingokoneen onnennumerot arpoisivatkaan voitoiksi. Vuosikymmenten kokemuksella Ravio-Päiväkunnan maamiesseuran bingoilloista Marja-Leena ja Martti Strömberg toimivat koneenkäyttäjinä. Palkintoja kertyi niin mahtavasti, että osa pakattiin suosiolla ensi vuoden bingótapahtumaa odottamaan, mutta silti melkein jokainen voitti jotain! Eikä mitään turhia härpäkkeitä, vaan pääasiassa syyssadon tuotteita.
 
 

Martti ennätti ottamaan myös hanurin polvilleen ja yhdessä Usko Lahtisen kanssa he viihdyttivät vanhoilla tutuilla lauluilla ja pääsipä Seurapiirikin avaamaan äänensä muun muassa Satumaa-tangon tahtiin.

Ikosen Terttu ja Mäkisen Liisa olivat loihtineet herkullista tarjottavaa kahvipöytään, ei siis ihme, että kielenkannat irtosivat oikein kunnolla kuulumisten vaihtoon.

Jaakko Tompuri esitteli liiteristään löytämänsä aarteen, Koskelan vanhan mainoskyltin. Nuorisoseura saa sijoittaa lahjansa sopivaan paikkaan.

Ja ensi kuussa juhlitaan Suomea 14.11. Nisulan kylätalolla hyvän ruuan ja ohjelman merkeissä.

SYYSKUU 2017

Kyläpäällikkö Jouko Tarkkanen tarttui  tottunein ottein kahvipannun sankaan. Hänen leipomansa pullat olivat niin maukkaita, että Jouko joutuu muuttamaan nimensä ”Eloseksi”… Myös Vainiomäen Tapio, Tompurin Jaakko ja Koskisen Arto selvisivät urakastaan loistavasti. Kiitos emäntävuorolaisille!

Kunnon nokipannukahvit saivat kielenkannat luistamaan hyvin ja kesän kuulumiset tuli vaihdettua.

Vanha viisaus, että kannattaa poimia vain niitä sieniä, jotka varmasti tuntee ruokasieniksi, pätee tänäkin päivänä. Myrkkyllisten sienien ainoa yhteinen nimittäjä on myrkyllisyys, ei haju, väri tai maku! Yksi uusi sienituttavuus syksyssä on hyvä tavoite.

TOUKOKUU 2017

Jussilan 1700-luvulta peräisin olevassa tuvassa oli mukava aluksi kahvitella. Eija Tommola sai vastattavakseen koko joukon kiperiä kysymyksiä.
”Omenapuista kannattaa karsia raakileita, näin varmistetaan, että kypsyvät omenat ovat suuria. Rungon pinnassa oleva sammal on hyvä harjata pois, sen suojiin voi piiloutua ötököitä. Jos puuta ei ole leikattu, ja se on päässyt kovin isoksi ja haaraiseksi, keväällä ennen silmujen puhkeamista oksia voi karsia aika reilustikin, mutta jakaen noin kolmelle vuodelle”, Eija Tommola neuvoi.
Thomas Braunin Saksasta jo vuosia sitten tuoma esikko on kotiutunut hyvin Jussilan pihaan ja ihastuttaa ohikulkijoitakin keväisin. Eija Tommolan mukaan pienikin taimi riittää, näin niitä riitti usealle.
”Suukkosuulla” saattoi perennapörssistä saada vaikka palan ”palavaarakkautta” – jos ei sitten käynyt toinen tuuri ja mukaan tulikin ”särkyneitäsydämiä”… Erityisesti Tompurin Jaakon tuoma iso köntti kerrottua kuolanpionia sai viherpeukaloihin vauhtia ja Eija Tommola jakoi palan niin, että jokainen halukas sai vanhan erikoisuuden pihaansa.

HUHTIKUU 2017

Huhtikuussa Seurapiiri lähti etsimään kevättä Jämsän seudulta; valitettavasti sitä ei löytynyt, mutta päivän aikana kasseihin kertyi monenmoista muuta tuliaisina. Tietysti plussaa olivat uusien asioitten ja paikkojen näkeminen, ja automatkan aikana ehti myös vaihtaa tärkeimmät kuulumiset. Päivä aloitettiin Jämsänkoskelta Sarin Pihapuodista, josta löytyi monenmoista ihasteltavaa niiltä omilta nuoruusvuosilta – ja vähän kauempaakin. Witikkalan kartanossa herkuteltiin kinuskikakulla ja tuoreella kahvilla, myös Paavo Virtasen kauppamuseo oli kivaa katseltavaa, samoin sisustustuotteet puodin puolella.

Lahtisen Huopaliikkeessä tilan vanha isäntä Eero Lahtinen kertoi, miten Partalan kylä ja huopa ovat vuosikymmenien aikana kietoutuneet toisiinsa. Monta kesätuliaista tai lämmikettä tulevan talven varalle pakattiin ostoskasseihin.

Uusi-Yijälän Patapirtti-ravintolassa oli pakko löysätä vyötä! Sieltäkin löytyi tuliaisina viinipullo poikineen. Ja loput kolikot kilisteltiin Elosen leipomonmyymälään… Kuukausi sulatellaan nähtyä ja toukokuussa tavataan 9.4. Jussilassa puutarha-asioitten parissa.

MAALISKUU 2017

Terveydenhoitaja Merja Koivikko kertoi kuuloasioista; kuulotukimuksesta, kuinka tutkimukseen hakeudutaan ja uusista laadukkaista kuulokojeista. Paikalla oli 24 innokasta kuulijaa

HELMIKUU 2017

Palotarkastaja Teijo Mäkinen herätteli seurapiiriläisiä tunnistamaan ja ehkäisemään palovaaroja kodissa. Palo kotona alkaa tavallisesti päälle unohtuneesta liedestä, viallisesta tai väärin käytetystä sähkölaitteesta, tupakasta, tulisijasta, tulitikkuleikistä, kynttilästä tai muusta avotulesta. Erityisen varottavia ja valvottavia ovat niin kutsutut tuikut.

Emäntävuorossa häärineet Kalevi Puttonen ja Antero Korhonen selvisivät ”tentistään” kiitettävästi ja useampikin naisimmeinen nykäisi heitä hihasta, josko he alkaisivat vakituisiksi kahvinkeittäjiksi!

TAMMIKUU 2017

 
Tammikuun Seurapiiri keräsi 31 henkeä kuulemaan asiaa elvytyksestä; määrä oli kiitettävä, sillä usealle osui välttämättömiä menoja samaan aikaan. Kouluttaja Sari Hovila sai monet kiitokset valaisevasta esityksestä, eivätkä innokkaimmat meinanneet malttaa päästää häntä lähtemään seuraavaan tilaisuuteen, niin paljon riitti kyseltävää. Yhteinen toive oli, että vaikka defibrilaattoria ei toivottavasti koskaan tarvita, siitä laadittaisiin selkeät ohjeet myös kyläsivuille, missä se milloinkin on, ja miten sen saa käyttöön.

Emäntävuorossa häärivät Puttosen Raija ja Backmanin Pauli.

JOULUKUU 2016

Bingojännitystä ilmassa…
Pässinpökkimää talven viimoihin
Bingoisäntä tarkkuutta vaativassa tehtävässään

 Joulukuun Seurapiiriä pyöriteltiin poikkeuksellisesti naapurikylällä Päiväkunnassa. ”Päiväkunnan osasto” (Marja-Leena Strömberg, Hertta Hiekkaniemi, Tellervo Tanhuanpää, Martti Strömberg ja Paavo Niemi) olivat valmistaneet lämminhenkisen, jouluisen tapahtuman. Joulukahvien päätteeksi Marja-Leena kertoi Päiväkunnan koulun vaiheista, sillä mukana oli useampia, joille vierailu oli ensimmäinen. Vanhat hauskat tapahtumat kutkuttivat nauruhermoja. Bingokin oli monelle ihan uusi – tai ainakin vuosikymmenien takainen – tuttavuus. Martilla piti kiirettä, kun hän toimi sekä joululaulujen säestäjänä että ”bingoisäntänä” ja Marja-Leenaa työllistivät kahvinkeiton lisäksi ”onnettaren” tehtävät. Mukana oli 13 seurapiiriläistä, ja onnetar suosi melkein kaikkia; vain Huikon Maire ja Backmanin Leila jäivät nuolemaan näppejään… Siitä oltiin täysin yksimieleisiä, että bingo oli niin kiva kokemus, että päiväkuntalaisia houkutellaan ensi vuonna joku kerta ottamaan bingovehkeet mukaan Suojarinteelle!

Lämpimät kiitokset muistamisesta, Leila

MARRASKUU 2016

Puolustusvoimissa elämänsä palvellut Väinö Rajamäki piti Seurapiirin mielenkiintoisella alustuksellaan hiirenhiljaa. Puheen jälkeen ”Suomi juhlavuoden kynnyksellä” sai aikaan vilkkaan keskustelun. Mukana onli 35 seurapiiriläistä. Maija Lahtinen ja Pirjo Rajamäki tarjosivat herkkukahvit.

LOKAKUU 2016

 
Terveydenhoitaja Johanna Kinnunen kertoi 11.10. uusista ravintosuosituksista ikäihmisen kannalta ja vastasi lukemattomiin kysymyksiin Toivakan terveysaseman toiminnasta. Aluksi tietysti – munkkikahvit mukavasti mahassa muhien – vähän arvelutti, josko Johanna antaisi kovasti satikutia… Mutta niin ei käynyt! Tasapainoinen ateriarytmi, lautasmallin noudattaminen ja monipuolisuus ovat edeellen avainjuttuja. Mukaan mahtuu myös vähän herkuttelua, kuten vaikkapa munkkikahvit hyvässä seurassa!

SYYSKUU 2016

Lämpimät kiitokset kaikille niille seurapiiriläisille, jotka toivat sieniä markkinoitten sieninäyttelyyn. Vaikka sienitilanne näytti heikolta, yhdessä löysimme sentään aika komean otoksen! Kuvassa sienitutkija Kaisa Tervonen nimeämässä sieniä Lea-Elina Nikkilän avustamana.

Syyskuussa käytiin ensin 5.9. 17 hengen porukalla seurakunnan järjestämässä Kynttiläillassa Kolkkapohjassa; edellisen kerran toukokuussa koivut olivat hiirenkorvalla, nyt ruska oli jo värjännyt ne keltaisiksi. 13.9. oli varsinainen Seurapiirin oma päivä ja Jyväskylän Respectasta Katri Rastas esitteli ja kertoi, mitä kaikkia pieniä välineitä voi hankkia kotiaskareita helpottamaan. Yhdessä todettiin, että niistä on apua ihan kenelle tahansa, niinpä säilykepurkkien ilmaajasta tuli oikea hittituote, ja aika monen taskusta löytyi myös terapiapallo. Ylimmässä kuvassa Katri Rastas havainnollistaa, miten sukanvetolaitteella saa kätevästi sujautettua sukan jalkaan. Mikäli jatkossa löytyy halukkaita, voimme Seurapiirissä tehdä yhteistilauksen tuotteista, mutta kaupunkireissulla voi myös pistäytyä Respectan kaupassa Lutakossa. Mairen keittämille spelttipullakahveille osallistui 18 henkeä.

TOUKOKUU 2016

”Suvituuli kun oksissa soittaa…” Toukokuinen iltapäivä 10.5. vietettiin kuunnellen linnunlaulua ja laineitten liplatusta, herkutellen makkaralla ja kahvilla, seurustellen ja laulaen, sekä kuunnellen Usko Lahtisen, Hannu Luukkosen ja Pertti Lahtosen musisointia.

Tapsa (sormi ojossa): Muistakaa sitten pojat, että vain yksi makkara!

Tuliaisiksi vietiin pöntöllinen linnunlaulua! Tarkkasen Jouko pisimpänä uhrautui kiipeämään puuhun pönttöä kiinnittämään – ja ympärillä riitti neuvojia, päivittelijöitä ja kehujia… Ja sitten kohti kesälaitumia!

Huhtikuu 2016

Vanhan omenapuun nuorentamisen Simo Tommola neuvoi jaottelemaan kolmelle vuodelle. Kuivat ja vioittuneet, sisäänpäin kasvaneet ja nurmikonleikkuuta haittaavat oksat saavat lähteä ensimmäisinä. Lannoitus kannattaa tehdä koko lehvistön alalle, eikä isutettaessa missään tapauksessa istutuskuoppaan. Nuoressa puussa pyritään ohjaamaan kasvua niin, että latvusto pysyisi avoimena, suhteellisen matalana ja oksat kasvaisivat suorassa kulmassa runkoon, eivät pystyyn. Nuoria oksia voi ohjata pienillä painoilla tai vaikka coctail-tikuilla. Myyrä- ja jänissuojaus on tärkeä. Havaintoesitys Arto Koskisen ja Maija ja Usko Lahtisen pihoissa keräsi 40 osallistujaa. 

Maaliskuu 2016

Maaliskuuksi sovittu Kodin pienet apuvälineet-aihe siirtyi sairastapauksen vuoksi syksyyn. Kerrankin Seurapiiri sai rupatella sydämen kyllyydestä! Ohjelman täytteeksi Leila kertoi vastikään Rutalahden kyläsivuille avatusta pyyheliinapeittojen näyttelystä, Hyvin pyyhkii. Mukana oli 25 henkeä.

Helmikuu 2016

Sirkka Ketonen ja Rauni Nalli, jotka molemmat ovat tehneet pitkän päivätyön Idankodissa Toivakassa, kertoivat muistisairauksista käytännön kannalta ja mitä on elää muistisairaan rinnalla. Toivakan muistihoitaja Marja Immonen on luvannut vastata puhelimitse, jos on kysyttävää. Puh. 040-5378791.

Muisti mietityttää… Netistä löytyy nyt hyvä sivusto: Suomen Muistiasiantuntijat. Käykää kurkkaamassa!
Ja mikäpä oli miettiessä, kun juuri oli hörpätty Vainiomäen Sinikan ja Lappalaisen Maritan kiehauttamat kahvit oikein laskiaispullavalikoiman kanssa…

Tammikuu 2016

Vuosi 2016 aloitettiin 12.1. Suojarinteellä, kun alaa opiskeleva Janika Tanni kertoi, mitä kalevalainen jäsenkorjaus oikein on ja kenelle siitä voisi olla apua. Esityksen jälkeenkin riitti kyseltävää… Kiitos valaisevasta esityksestä!

Joulukuussa vietettiin joulujuhlaa 8.12. 2015 
Ja herkkuja ol siinä monenlaista, kun Terttu, Liisa ja Raija kattoivat jouluisen kahvipöydän.
Ja mikäs oli laulaessa vanhoja, tuttuja joululauluja Veijo Heinosen ja Pekka Pöyryn johdolla, kun Eero oli lämmittänyt ison salin mukavan lämpimäksi… Ja mukava oli myös kuunnella toivakkalaisvieraitten esityksiä. Kaikkiaan 29 henkeä osallistui Seurapiirin joulujuhlan viettoon.

Leila-tonttu kiittää ja kumartaa; kiitos Seurapiirille mukavasta muistamisesta! Kiitos!

Marraskuussa 2015

matkattiin Mikkeliin. Anssin auto täyttyi 11.11. jo kello 8.00 Suojarinteen kentällä, kun 31 seurapiiriläistä ystävineen lähti kohti uusia seikkailuja. Ensimmäiseksi hörpättiin aamukahvit Vanha Kassu – kahvilassa, ja samalla saatiin esimakua Jalkaväkimuseosta. Museonjohtaja Janne Pajunen kertoi asiantuntevasti erikoisnäyttelyistä ja samalla tuli suoritettua pieni oppimäärä Suomen historiaa… Kauppahallista kasseihin pujahti useampikin muikkukukko Savonmuan tuliaisina, mutta omat mahat saivat täytettä Bistro Vileen herkuista. Ja toden totta, aika vaikea olisi löytää sen parempaa ruokaa kuin millä saimme hersytellä makuhermojamme. Lähiruokaa parhaimmillaan! Voi lämpimästi suositella sinullekin seuraavalle Mikkelin matkalle. Vaikka ruokaperräiset jäivät retkipäivältä väliin, kummasti jaksoimme rymytä ensin vankilan myymälässä ja sitten Kenkäverossa. Ja vielä viimeksi Misukka-sukkatehtaalla. Joulupukki pääsee tänä vuonna helpolla, mutta se, mitä paketteihin käärittiin, onkin vielä reilun kuukauden salaisuus…

Hyvä opas on puoli matkaa! Jalkaväkimuseossa oppaana toiminut museonjohtaja Janne Pajunen sai ihan jokaisen kiinnostumaan upeista kasarmirakennuksista ja niitten historiasta ja tietenkin näyttelyistä. KIITOS!

Lahtisen Maija teki tuttavuutta ruotusotilaan kanssa ja lupasi tuoda Uskolle terveisiä…
Sotku siellä jossain…
Bistro Vilee tarjosi alkuruuaksi luomujuureksista tehtyä sosekeittoa (Nam!), pääruuaksi Kujalan tilan paahdettua porsasta, perunapyrettä ja kasviksia. Jotta lista olisi täydellinen jälkiruuaksi omenapiirakkaa ja kanelikermavaahtoa.
Mistähän tämän aloittaisi…
WPK:n vanhaan autohalliin tehty ravintola on viihtyisä ruokapaikka. Auvilan Päivi ja Puttosen Raija vertasivat kasvis- ja liharuokaa – molemmat olivat maistuvia.(Kuva Leena Lahtinen)

Ai seurapiiriläisiäkö Mikkelin retkellä? Ei, vaan Silakkamarkkinat – nukkenäyttely Kenkäverossa. Talo oli täynnä monenmoisia joulun ihmeitä. Erityisesti Jukka Rintalan koristeet ihastuttivat, ja uutta olivat myös lasihimmelit ja vanhojen kuvataulujen pohjalta tehdyt tuotteet lakanoista tulitikkurasioihin.

Vaikka lunta ei ollut, monet kynttilät, kuuset ja köynnökset sekä lasimmelit loivat joulun tunnelmaa Kenkäveroon.
Mikä ihme se nyt on, jos tämmöinen säihke ja kimallus Kenkäverossa saa maalaispoikien pään menemään ihan pyörälle… Onneksi asiaan voi paneutua yhteistuumin oikein Urhon opastuksella! Martin, Tapio, Kalevi ja Jouko tuumaustauolla.
No tänne jätetään loput matkarahat, Heljä Suoanttila ja Malla Karhusaari nauravat ja ovat joulupukin pikku apulaisina sukkatehdas Misukassa.
Lokakuussa 2015:

Vietettiin päivähetki Martti Salosen johdolla, ja kuultiin, milloin edunvalvontavaltuutus olisi aiheellinen ja koska hoitotahto kannattaisi laatia. Myös testamentin kiemuroita pohdittiin yhteistuumin. Päivään osallistui 32 henkeä, vaikka moni ”vakituinen” oli Kyläyhdistyksen talkoissa hakemassa leikkivälineitä Jyväskylästä.  

Syyskuussa 2015:

Syyskausi pyörähti vauhtiin Hiekkolan tunnelmallisessa tuvassa, mukana oli 35 seurapiiriläistä kuulemassa Ilona Huikon kertomusta talon vaiheista.

Elokuussa 2015:

Iso osa seurapiiriläisistä otti kutsun vastaan ja oli mukana kylän risteilyllä Suomen Suvi-laivalla 27.8.

Toukokuussa 2015: 


12.5. ”Luonto herää kevääseen” -retki kansallispuistoon

– Lintuoppaina Leivonmäen kansallispuiston ystävistä Ilkka Arkiomaa, Lea-Elina Nikkilä ja Pauli Backman.

– Käytiin ensin Höystösensuolla, joka on vanhaa turvetuotantoaluetta, nykyisin viljelyksessä (yli 300 hehtaarin yhtenäinen alue), isoin osa Jukolan tilalla, mutta myös muita viljelijöitä ja pieni osa turvetuotannossa. Meno kimppakyydein Nuijalan, Riihiahon ja Halla-ahon kautta.

– Myrkyisä tuuli sotki suunnitelmat ja linnut pysyttelivät suojassa.Höystösensuo on kuitenkin juuri meille aloitteleville lintuharrastajille normaalisti hyvä havaintopaikka, päivä retken jälkeen Leila ja Pauli havaitsivat siellä seuraavat linnut: katso tästä

– Kirveslammen parkkipaikalta käveltiin Harjujärven puolikodalle ja muutamat huonojalkaiset köröttelivät perille asti autolla

– Laavulla paistettiin makkaraa ja juotiin nokipannukahvit; Ikosen Eero toimi kipinämikkona ja Mailis ja Leila huolehtivat muusta

– Oppaat vastasivat kansallispuistoon ja lintuihin liittyviin kysymyksiin

Mukana menossa 34 retkeläistä sekä seurapiirikoira Kalle Braun.

Huhtikuussa Seurapiirin vieraina Pirjo ja Väinö Rajamäen kutsusta Tenho Tornberg ja tyttärensä Aino. He ilahduttivat laulullaan ja soitollaan ja lisämausteena oli lukematon määrä valokuvia Rutalahdesta 18 vuoden ajalta. 30 seurapiiriläistä ystävineen nautti Trubaduurin iltapäivästä ja Pirjo Rajamäen ja Maija Lahtisen tarjoamista herkkukahveista. 

Roskat nostettiin kerrankin pöydälle maaliskuussa! Lassila Tikanojan vastuuhenkilöt pitivä asiantuntevan selvityksen ja vastasivat kysymyksiin

Seppo Pohjola ja Anja Santala veivät muistojen matkalle lapsuuden maille hyväntuulen postikorttein merkeissä helmikuussa

Vuosi 2015 korkattiin käyntiin laittamalla käsi sydämelle eli mietimme yhdessä sydänterveyteen liittyviä asioita. Mukana Joutsan Seudun sydänyhdistyksestä tukihenkilönä toimiva Hannu Loipponen. Puheena ollut defibrilaattori mahdollisesti hankitaan kylälle jo alkavan hankkeen piikkiin, tietoa kevään seurapiireissä.

Retki Toivolan Vanhaan pihaan 11.12.2014