Jaakko heitti kylmän kiven

Sunnuntai-iltana koettiin kansainvaellus Kylärantaan. Kyseessä ei ollut Pietarin kalansaalis tai kesäinen eväsretki – kansaa keräsi Tompurin Jaakko ja mystinen kylmälaukku. Reilun kolmenkymmenen vuoden ajan Jaakko on kansanperinteitä vaalien etsinyt Rutalahdesta sopivan kiven, jäädyttänyt sen ja viskannut veteen Jaakonpäivänä, joka on merkkinä syyskesän alkamisesta ja vesien kylmenemisestä.

Ennen kiven päätymistä Päijänteeseen Jaakko kertoi kartuttaneensa heittokokemusta jo lapsuudesta lähtien Etelä-Karjalassa ja jopa Ruotsissa. Yleisö sai varmistaa että kivi todellakin on jääkylmä – ja olihan se!

Huurteinen kivi kaarsi Rutalahden poukamaan taatulla tyylillä. Tästäkö vedet sitten lähtivät kylmenemään? Eipä huolta – kylän oman perinteen mukaan joku lapsista käy sukeltamassa kylmän kiven pois uintikelien jatkumisen toivossa. Tänä vuonna uimavedet pelasti Verneri!

Seremonian jälkeen aurinkoista päivää jatkettiin Janikan rentouttavalla rantajoogalla.

Kiitos Jaakko, Verneri ja Janika! Olipa mukava kesäinen ilta!