Vanhoja valokuvia

Tervetuloa Vanhoja valokuvia ja lehtileikkeitä -sivustolle!

Kokoamme näille sivuille vanhoja valokuvia kyläläisten albumeista. 

Jatkossa sinäkin voit saada omia kuviasi näille sivuille. Voit joko lähettää kuvia sähköisessä muodossa leila.backman24@gmail.com  tai lainata paperikuvia meille skannausta varten. Kirjoita kuvien mukaan tiedot: ketä kuvissa on, missä tilanteessa ne on otettu ja missä, myös ajankohta tietysti kiinnostaa. Paperikuvissa laita tiedot paperilapulle, ei kuviin. Jos et tunnista ihmisiä, ehkä joku näitten sivujen lukijoista osaa sen tehdä… . Jäämme innostuneina odottamaan lisää kuvia.

Vuonna 2005 Erkki Verkkonen puuhasi rutalahtelaisille ja muillekin lähiseudun ihmisille ikimuistoisen kirkkomatkan Kaima-laivalla Korpilahdelle:

 

”Sana kivessä Leivonmäellä” 

Sanomalehti Keskisuomalaisen pitkäaikainen, nyt jo eläkkeellä oleva toimittaja Eero Rellman löysi varastojaan järjestellessään nipun Rutalahtea ja Leivonmäkeä koskevia uutisjuttuja. Ohessa vuodelta 1973 juttu kirjoituskivestä. Leike on kellastunut ja haurastunut, eikä siitä saanut kunnon kuvaa eikä myöskään skannattuna sen parempaa luettavaksi. Lauri Ahonen on haastatellut Elna Konkolaa ja Jaakko Pappista. Jaakko Pappinen muistelee, että nykyinen Kirjoituskivi olisi kirkkoherra Korhosen itsensä maalaama. – Omakohtaisesti hän hakkasi Rutalahden tien varren kiveen sanat, jotka vieläkin ovat näkyvissä. Saman tien varteen lähemmäksi Rutalahden kylää hän ikuisti virren sanat. Kolmas kivikirjoitus tuli kirkonkylään Kuhasenmäen päälle sanoin ”Aika on lyhyt”.

Elna Konkola taas on muistellut: – Toisen Rutalahden tienvarren kirjoituskiven hävitti tietyömaa joskus, ja siinä ollut virrenvärssy on unohtunut. Siihen oli hakattu oikein nuotit mukaan. Kuhasenmäen kirjoitus on kiintokalliossa ja ehkä sieltä vielä löydettävissä.

Muistaisikohan kukaan, mikä virsi toisessa Rutalahden kirjoituskivessä on mahtanut olla? Entä onko Kukaan etsinyt Kuhasenmäen rinteeltä kirjoituskiveä – vieläköhän kirjoitus löytyis?

Ohessa kolme vanhaa lehtileikettä sadan vuoden takaa…

Marja-Leena Laitinen on ne napsinut talteen etsiessään 2015 sata vuotta täyttäneen Toivakan Rivakan historiaa varten aineistoa. Kiitos Marja-Leenalle!

Kylään puuhataan osuuskauppaa…
Kaima-laiva eli parasta aikaansa…

Kuvan takana on merkintä: noin vuodelta 1924. Tunnistatko, mistä talosta ja sillasta on kyse? 90 vuotta on muuttanut paljon seutua… (Vastaus: silta on Rutajoen ylittävä maantiesilta ja piha Jussilan piha, Mailis Braun on saanut kuvan haltuunsa) 
Kolme muistojen valokuvaa Rutalahdesta eri ajoilta.

Jos sattumalta tiedät tarkan ajan, pistä viestiä: leila.backman24@gmail.com

Huomaa suuret tukkilautat Varvin rannassa.
Uusi koulu on valmis ja Koskela on palanut. Huomaa, miten paljon hoidettuja peltoja on ollut aivan kylässä ja kuinka avoin maisema on ollut.  
Palanut Koskela on purettu, mutta koulun vanha ulkorakennus vielä pystyssä. Temosen tontin koivikko on vasta istutettu. Pajan edessä on autoja ruuhkaksi asti.  
Rutalahden koulun perustaja, sahanomistaja A.H. Backström
Koulun historiasta kertovasta näyttelystä 2011

Linnunpönttökurssilaisia, keväällä 1989 tai 1990 koululla. Vas. Satu Puranen, Mirjam Wihinen, Terhi Manninen, Matti Väyrynen, Matti Auvila, Seppo Auvila ja Sami Väisänen. Vain Matti on enää kylällä. Muita kurssilaisia olivat (toisten kuvien mukaan) lisäksi ainakin Teemu Etelälahti, Erja Huikko, Jarno Huikko, Saara Puranen, Petri Puttonen, Toni Louho ja Leena Härkönen. Leivonmäen Saha lahjoitti laudat ja nuorisoseura osti naulat. Opastajina olivat Pauli Mäkelä ja Pauli Backman. Joko olisi aika ottaa uusiksi!

Ajankohtainen lehti-ilmoitus pääsiäisen alla 11.4. 1906, julkaistu Suomalainen-lehdessä:

Suomalainen 11.4.1906 nro 43

”Rutalahden työwäenyhdistyksen kokous pidetään pääsisäismaanantaina, niinkuin siitä jo wiime kokouksessa päätettiin Haapajoen torpassa k:lo 3 j.pp. Tialaisuuteen koetetaan saada, jos mahdollista on, esitelmiä ja puhetta sekä tarkastetaan siinä sääntöehdotus ja lähetetään wahwistusta saamaan. Torppareilla on myös osansa wielä suoritettawana, josta tehdään selkoa tilaisuudessa. Siis kaikki torpparit ja köyhälistö saapukaa kokoukseen asiaanne walwomaan!”

Oiva Hiekkolan koulukuva vuodelta 1948. Huomaa lempinimet, jotka Oiva on kirjannut nimilistan loppuun… 
Harry Fredinin koulumuisto Rutalahdesta
Päiväkunnan Savelan (Ahonen) perhekuva 

Tämä kuva on vuonna 1962 ilmestyneestä Päijänteen ympäri-kirjasta. Olisiko se Rutalahdesta? Ja jos on, niin mistä, laita tietosi. Kuva on tänään ilmestynyt facebookiin ja sen perään kysellään (21.3.)