Palveluiden puolesta

Palveluiden puolesta -kirjoitus 
julkaistiin Joutsan Seudussa 23.9.2009

Syysterveisiä Keski-Suomen Vuoden kylästä.  Olemme harmissamme ja huolissamme siitä, että Rutalahden palvelut – kuin huomaamatta – heikkenevät. Maalla asuminen on tehty aina vain vaikeammaksi.

Kirjaston lainausasema on meille tärkeä. Olemme saaneet  kirjastonhoitaja Jaana Elsilältä vuosikausien ajan ammattitaitoista palvelua. Kirjastomme on auki neljä tuntia viikossa ja sen kirjamäärät ovat vähäiset. Jaana on kuitenkin tuonut lähellemme Joutsan ja Leivonmäen erinomaisten kirjastojen ”parhaat palat” eli kirjojen vaihtuvuus ja uutuuskirjojen saanti on ollut erinomaista. Ammattilainen on osannut kertoa kirjoista, tuntenut kirjat asiakkaan epämääräisistä kyselyistä ja tiennyt koko kunnan kirjastojen tuotteet. Jaana on myös pitänyt koululaisille kirjavinkkausta, osannut suositella hyviä kirjoja Rutalahden lukutoukille ja jaksanut kantaa niitä tänne.

Tänä syksynä pettymykseksemme Leivonmäen kirjaston aukioloaikoja haluttiin ”yhtenäistää” eli lisätä – Rutalahden kustannuksella. Jaana Elsilän työpanos siirrettiin kokonaan Leivonmäelle. Kunta ei säästänyt päätöksessä vaan päinvastoin: Rutalahteen palkattiin ”tavallinen, ei-kirjastoalan ihminen” töihin neljäksi viikkotunniksi. Vaikka hän onkin ystävällinen ja palvelualtis, ei hän voi millään paikata ammattilaista ja kirjastomme toiminnan pääasia – Joutsan ja Leivonmäen kirjojen saanti Rutalahteen – heikentyy olennaisesti. Koulun kannalta kirjastopäivän vaihtuminen perjantaista maanantaiksi on myös selkeä heikennys. Ennen saimme myös palauttaa Joutsasta tai Leivonmäeltä lainatun aineiston Rutalahteen, mutta nyt sekin palvelu on lopetettu.

Mielestämme Jaana Elsilän työpanosta pitäisi saada myös muillekin sivukylille kuin Leivonmäelle. Järkevää ja erinomaista palvelua olisi se, että hän kävisi 4 tuntia viikossa Rutalahdessa ja saman verran myös Mieskonmäessä. – Silti Leivonmäen kirjastolla olisi sivukyläksi loistavat aukioloajat. Hyvän ja tasapuolisen palvelun lisäksi tämä toisi myös pientä säästöä kunnalle.

Vähän aikaa sitten kylältämme lopetettiin terveydenhoitajan vastaanotto. Aiemmin terveydenhoitaja kävi kylällä kerran kuussa mittaamassa aikuisasiakkaiden verenpainetta ym. ennaltaehkäisevää työtä, mutta nyt jokainen asiakas köröttelee Joutsaan 35 kilometrin päähän. Käynnit olivat kuntayhtymälle edullisia: samalla kun terveydenhoitaja kävi koululla tekemässä lakimääräiset kouluterveydenhuollon tehtävät, hän hoiti aikuisväestöä. Nyt kylällä käy kouluterveydenhoitaja, mutta hän ei voi samalla hoitaa aikuisia. Myös Mieskonmäessä käy kouluterveydenhoitaja ja hänkin voisi samalla käynnillä hoidella aikuisväestöä, jos työt haluttaisiin organisoida järkeviksi myös kauempana kuntakeskuksesta asuvien näkövinkkelistä. Leivonmäen kylällä on onneksi vielä terveydenhoitaja saatavilla koululaisten lisäksi myös aikuisväestölle!

Postipalvelut ovat myös heikentyneet kylällämme. Posti on Toivakassa asti. Vaikka meillä ei olisi mitään asiaa Toivakkaan, niin sieltäpä naapurikunnasta pakettimme haemme. Emme voi pyytää pakettejamme Leivonmäen asiamiespostiin, vaikka haluaisimmekin. Itella on heikentänyt myös postinjakoa. Tällä hetkellä posti tulee kylällemme useasti vasta klo 14, joskus jopa klo 15. Ennen saimme postin viimeistään klo 11. Ihmetyttää se, että mitään tiedotetta asiasta ei ole koteihin tullut. Eipä tarvitse tarjousten perään enää kaupunkiin lähteä, kun Keskisuomalainen saadaan lukea vasta iltapäivällä. Iltapäivälehdet tulevat kyläpuotiimme aiemmin kuin Keskisuomalainen kotitalouksiin!

Rutalahdesta Jyväskylään klo 10.30 kulkenut bussivuorokin on vastikään lopetettu. Kylästämme lähtee linja-auto kohti puolen tunnin päässä olevaa kaupunkia enää kerran vuorokaudessa eli klo 8.30. Silläkään ei kouluihin eikä töihin ehdi. Eikä takaisinkaan pääse kuin yhden vuoron verran eli klo 14.15 Jyväskylästä lähtevällä bussilla.

Vahvistetun kuntaliitoksen kuntastrategiassa vuosi sitten kirjattiin Rutalahti Joutsan kunnan asumisen painopistealueeksi. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Rutalahden Kyläyhdistys ry:n ja
Rutalahden Nuorisoseura ry:n johtokunnat