Ja kaikki tiet johtivat Rutalahteen MARKKINOILLE

Jo pari tuntia ennen virallista markkinoitten avausta tiet täyttyivät joka suunnasta, kun markkinamyyjät (liki 90) ja ensimmäiset ostajat kiirehtivät Letkaliiterille. Uudet parkkialueet ja tehokas liikenteen ohjaus helpottivat tuntuvasti ruuhkaa markkinakentällä, vaikka kokeneitten markkinamyyjien arvion mukaan nyt väkeä oli jopa viimekin vuotta enemmän (noin 5000 vuonna 2015).Ja pitäähän sitä pientä ruuhkaa ollakin, että syntyy se oikea markkinatunnelma!

Rutalahden Markkinat on vuosia saanut kiitosta siitä, että ne ovat aidot maalaismarkkinat; täältä voi poimia koriinsa kaikkea mahdollista syyssatoa pellolta ja metsistä sellaisenaan tai herkuiksi jalostettuina. On myllytuoreita jauhoja ja ryynejä, leipää ja leivonnaisia, perunoita ja juureksia, omenia, lihajalosteita, sieniä ja marjoja. Perinteisiä käsitöitä. Ja pieni ripaus muuta mielenkiintoista. Suosiosta kertoo sekin, että moni markkinamyyjä varasi jo nyt saman paikan ensi vuodeksi.

Syyssadon herkkuja voi maistella jo markkinoilla, ja aika monen ohjelmaan kuuluukin joko kyläyhdistyksen Rutalahti-pyttis tai nuorisoseuran ruisuutispuuro – jos ei molemmat! Jälkiruuaksi tietysti Letkis-lettuja. Monesta kojussa tirisevät myös makkarat.

Isojen ja pienten miesten iloksi  markkinoille oli saatu vanhoja traktoreita, ja malliltaan ”uunituore” , ”kultainen” Valtra. Molempien ympärillä riitti pöhinää kuin mehiläispesässä.

Tämän vuoden uutuus – ja vetonaula – oli Leivonmäen kansallispuiston ystävien ja nuorisoseuran yhteisvoimin kokoama Sieninäyttely. Vaikka kuivuus, pakkanen ja hirvikärpäset yrittivät sabotoida näyttelyä, sieniä löytyi yli 70 eri lajia. Asiantuntijana oli sienitutkija Kaisa Tervonen ja apuna Lekyn väkeä. Näyttelyn komistus oli harvinaisen tukevajalkainen ja kookas ukonsieni.

Nuorisoseuran puheenjohtaja Samuli Huikko: ”Huipputapahtuman lisäksi onnistuimme myös taloudellisesti. Paljon on tullut hyvää palautetta – se vaati kuitenkin yli 50 ihmisen työpanoksen ja sitoutumisen. Olen todella ylpeä että meiltä löytyy tämmöistä yhteishenkeä!”

Kiitokset talkoolaisille, markkinamyyjille, yhteistyökumppaneille ja erityisesti markkinayleisölle – me kaikki yhdessä teimme taas kerran mukavat maalaismarkkinat! Ensi vuonna uudestaan…