Kuvia Kylältä

MikKo Huikko Ylen Haastattelussa: työmatka taittuu hiljaisella ja vähän kuluttavalla sähköautolla (12.4.)

Mikko Huikko hankki alkuvuodesta sähköauton. Keski-Suomessa sähköautot eivät ole vielä yleistyneet ja yhteensä niitä löytyykin liikenteestä vain 27 kappaletta plus 8 sähköpakettiautoa. Sähköauto on kuitenkin hiljainen ja säästää huomattavan summan käyttökustannukissa sekä sopii hienosti myös maaseudulle. Katso Mikon haastattelu Yle Areenasta tai lue juttu täältä.

Seurapiiri virkistymässä Petäjävedellä (10.4.)

Seurapiirin retkiautoon Petäjävedelle kipusi 33 retkeläistä. Tutustuttiin puulelujen tekoon, verhoiluun ja metallitöitten luomiseen Puupiippolassa. Tieliikennemuseossa kiehtoivat ja herättivät muistoja monenmoiset kulkupelit vuosien varrelta.

 

Sepäntyöstä ja Strömbergien suvun liittymisestä siihen kuultiin Kyläsepässä, jossa myös pisteltiin poskeen herkullinen ateria. Heinähatun hyllyiltä löytyi monenlaista tuliaiskassiin. Vanha kirkko hiljensi taas kerran kulkijan.


 

Viimeistään piipahdus Viherlandiassa kotimatkalla sen varmisti: Kevät on tullut!

 

Teatteriesityksen ensi-ilta lähestyy

Rutalahden nuorisoseuran teatteri harjoittelee komediaa ”Herrasmieshuijarit” (kirj. Matti Martikainen, ohj. Helena Gyldén). Ensi-ilta on perjantaina 4.5. klo 19.

Virpojat rutalahdessa (25.3.)

Palmusunnuntain virpojia Rutalahdessa.

Liikenneoppia seurapiiriläisille (13.3.)

Seurapiiri oli maaliskuun tapaamiseen kutsunut mukaan liikenneopettaja Matti Huikon, joka on ehtinyt monet kyläläisetkin opastaa autoilun saloihin vuosien varrella.

”Aina voi kehittää ajotaitoaan”, Matti Huikko korosti, ja tulevan toimintakauden yhdeksi teemaksi otettiinkin yhteistuumin liukkaan kelin kurssi hänen opastuksellaan.

”Ei turhaan kannata hermostua, jos puoliso vieressä neuvoo: neljä silmää näkee aina enemmän kuin kaksi!”, Matti Huikko toppuutteli heti alkuun, kun ilmeni, että useimmissa seurapiiriperheissä autoa herkästi ”ajetaan” vieruspenkiltä!

Kukin täytti omantunnon mukaan ”Ikäkuljettajan itsearviointi”-testin ja Matti Huikko kehotti paneutumaan siihen myös kotiläksynä. Maaliskuun Seurapiiriin osallistui 35 henkeä.

Jäälatu avattu vielä kerran (1.3.)

Latumestari Martin Liljeström on avannut viimeistä kertaa Pätiänsaaren latu-urat ja haluaa kiittää kaikkia vuosien varrella Pätiänsaaren lenkillä ja aikoinaan koulun ja Korkkimäen laduilla hiihtäneitä!

Hiihtäjät vuorostaan kiittävät Martinia lämpimästi monien vuosien työstä!

Laturetkipäivä (25.2.)

Pikkupakkanen ei huolettanut Pätiälle hiihtäjiä, olihan perillä tarjolla lämmintä mehua ja nuotio makkaranpaistoa varten. Myös Ravio-Päiväkunnan maamiesseura osallistui laturetkipäivään tarjoamalla makkaratulet XL-Hirsimökin rannassa.

Teatteriretki mikkeliin (24.2.)

Pakkasaamu lähti liikkeelle parhaalla mahdollisella tavalla, kun Iivo Niskanen voitti olympiakultaa. Iloisen uutisen jälkeen 23 henkeä lähti Toivakan kautta Mikkeliin. Kenkäverossa oli tarjolla mitä mainioin sydäntalven buffetpöytä paikallisine herkkuineen. Vatsa täynnä siirryttiin Mikkelin teatteriin katsomaan Komisario Palmun erehdyksen viimeistä esitystä, missä murhaajaksi paljastuikin Metsolan Eeva!

Mielenterveys puhutti helmikuun seurapiirissä (13.2.)

Helmikuun seurapiiri kokoontui Suojarinteelle kuulemaan ja keskustelemaan mielenterveyden hyvinvoinnista. ”Kotiin ei saa jäädä” oli päivän asiantuntijana toimineen gerontologian maisteri Niina Kankare-Anttilan viesti.  Hän käsitteli laajasti ikääntyneiden mielenterveyteen liittyviä asioita.  Paikalla oli n. 30 seurapiiriläistä.  Lopuksi aiheesta keskusteltiin kahvin ja pullan ääressä.

Pulkkamestaruudet ratkottiin jälleen (12.2.)

Rutalahden perinteiset pulkkakisat miteltiin jälkeen maanantaina Suojarinteen mäessä, ja mikäpä oli kisatessa, kun sääkin suosi. Mittelöihin otti osaa runsaat parikymmentä laskijaa, ja kaiken kaikkiaan pulkkamäen tunnelmasta nautti kolmisenkymmentä reipasta ulkoilijaa. Kisailun jälkeen nautittiin nuotiotulen lämmöstä ja paistettiin makkaraa. Kahvit, mehut ja herkulliset laskiaispullat oli katettu sisätiloihin.

Tulokset

Lapset: 1. Iida Pigg (31,30 metriä), 2. Alexi Auvila (30,10), 3. Antton Auvila (25,80), 4. Ida Parkkinen (25,40) ja Antti Rautio (25,40), 6. Enni Pigg (24,00), 7. Nea Kautola (23,80), 8. Saara Rytkönen (21,90), 9. Onni Peiponen (18,90), 10. Kielo Liimatainen (18,00), 11. Selma Peiponen (15,00)

Aikuiset: 1. Heidi Pitkänen (38,60 metriä), 2. Matti Auvila (33,10), 3. Samuli Huikko (31,90), 4. Maire Huikko (31,80), 5. Tapani Parkkinen (30,60), 6. Topi Könnö (30,30) ja Markku Suoanttila (30,30), 8. Jarkko Liimatainen (29,70), 9. Erja Huikko (27,20), 10. Toni Peiponen (26,90), 11. Katja Kautola (26,60), 12. Katri Auvila (25,80), 13. Ritva Auvila (16,80)

Järjestyksenvalvojat kertaamassa (27.1.)

18 järjestyksenvalvojaa käytti lauantaipäivän kouluttautumiseen.

Hieno Loikkaa-päivä Huikolla (21.1.)

Loikkaa liikkeelle -tapahtumassa 21.1 oli 23 henkilöä mukana, hiihtäen, kävellen ja kelkkaillen. Myllytuvassa nautittiin spelttirinkelikahvit.

Herrasmieshuijareiden harjoitukset käynnissä: ensi-ilta 4.5. (18.1.)

Rutalahden nuorisoseuran teatteriryhmä on aloittanut kevään näytelmän harjoittelun. Esitys on nimeltään Herrasmieshuijarit, jonka on kirjoittanut Matti Martikainen ja jonka ohjaa Helena Gylden. Herrasmieshuijareiden ensi-ilta on pe 4.5.

Koskikaran kierros kutsuu koskille (12.1.)

Rutajoen vesi ryöppyää korkeampana kuin koskaan viimeiseen kolmeenkymmeneen vuoteen. Vaikka pakkasta on vain vähän, pieniä taideteoksia on myös alkanut syntyä – mitä hienouksia onkaan odotettavissa! Polut ja sillat ovat polanteisia, joten varovaisuus on tarpeen, ja sauvat tai nastakengät tosi hyvä juttu. Korvenkoskea kyllä pääsee ihailemaan vaikka vähän kauempaakin. Retken päätteeksi voi suunnata Päijänteen rantaan grillikatokselle makkaranpaistoon, sieltä löytyy kuivia puita.

vuoden ensimmäinen seurapiiri kokoontui 9.1.

Vuoden ensimmäinen Seurapiiri teemana ”kunta kylässä” onnistui hyvin. Paikalla oli virkamiehiä muun muassa Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Huikko, tekninen johtaja Jari Lämsä ja hallintojohtaja Sari-Maarit Peltola sekä kunnanhallituksen jäseniä ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Kuurne. Ilmapiiri oli lämmin ja puheenvuoroja käytettiin runsaasti. Tilaisuuteen osallistui yhteensä 41 osaanottajaa ja keskustelua heräsi muun muassa satamasta, tonttiasioista, teiden kunnossapidosta, vesihuollosta ja yhteisöllisyydestä. Seurapiirin jälkeen Joutsan kunnanhallitus jatkoi omalla kokoontumisellaan.

Nyt hiihtämään!

Kylältä löytyy kolme perinteisen hiihtotyylin latua:

  • Lahden tilan perinteisen peltolenkki (kuvassa): pituus 2 km, kunto kohtalainen
  • Vihisen Tapion perinteisen latu: 3,5 km Rutalahdesta Toivakan suuntaan oikealla parkkipaikka, josta lähtee n. 4 km pitkä latu Pihlajarinteelle
  • Letkaliiterin edustalla n. 1 km perinteisen latu