Toimintasuunnitelma 2021

Rutalahden Nuorisoseuran toimintasuunnitelma vuodelle 2021

Yleistä

Nuorisoseuratoiminta on eri sukupolvet yhdistävää toimintaa. Toiminnan keskiössä ovat lapset ja nuoret, mutta toiminta tarjoaa mahdollisuuksia kaiken ikäisille. Kasvatus- ja harrastustoimintamme edistää lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kasvua sekä aktiivista ja vastuullista kansalaisuutta. Eri ikäisten yhdessä toimiminen vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta sekä lisää hyvinvointia.

Kylän tunnetuksi tekeminen, uusien asukkaiden hankkiminen ja nykyisten kyläläisten ja naapurikyläläisten viihtymisen lisääminen ovat Rutalahden nuorisoseuralle tärkeitä tavoitteita. Rutalahden nuorisoseura tarjoaa monipuolista toimintaa kaiken ikäisille ja pyrkii aktivoimaan jäseniään sekä muitakin seutukunnan asukkaita omaehtoiseen ja yleishyödylliseen toimintaan.

Seuramme kuuluu jäsenenä Suomen Nuorisoseurat ry:hyn. Alle 16-vuotiaat seuramme jäsenet ovat Kalevan Nuoria. Pyrimme ottamaan lapset ja nuoret entistä aktiivisemmin mukaan seuramme toimintaan.

1.      Koulutus- ja opintotoiminta

Nuorisoseura maksaa Letkaliiterin talkootyöntekijöille järjestyksenvalvoja-, hygienia- tai anniskelupassi­koulutukset. Kursseja järjestetään jäsenistön toiveiden mukaan. Mahdollisimman moni kerho järjestetään ns. opintokerhona, koska silloin niihin voi saada pientä taloudellista tukea.

Tarjoamme jäsenillemme mahdollisuuden osallistua myös keskusseuran ja Kalevan Nuorten piirin järjestämille kursseille.

Kesällä 2019 on tarkoitus järjestää yhdessä Jyväskylän yliopiston, Kesäyliopiston, Joutsan kunnan ja Suomen Nuorisoseurojen kanssa alakouluikäisten lasten tiedeleiri. Mahdollisesti osallistujat jaetaan kahteen ikäryhmään, jolloin viikon mittaisia leirejä olisi kaksi. Kesällä 2018 leiriä kokeiltiin ensimmäisen kerrran yhdellä ryhmällä eivätkä kaikki halukkaat päässeet mukaan.

2.      Tiedotustoiminta

Markkinoinnin ja nettisivujen kehittäminen ovat tärkeitä tavoitteitamme. Markkinointia on ajanmukaistettu yhä enemmän some-maailman suuntaan. Omia nettisivujamme tulee kehittää toimivammiksi ja houkuttele­vammaksi markkinoinnin näkökulmasta.

Nuorisoseuran toiminnan tunnetuksi tekeminen on yksi tärkeitä tehtäviämme. Tarjoamme paikallislehdille ja maakuntalehdelle sekä myös valtakunnan medialle aktiivisesti jutunpätkiä ja uutisaiheita.

Seuran sisäinen tiedottaminen

Seuran sisäinen tiedottaminen hoidetaan ilmoittamalla Rutalahden kylän ilmoitustaululla,  Rutalahden nettisivuilla sekä Rutalahden Facebook-ryhmässä. Nuorisoseurantalon kupeessa olevalla ilmoitustaululla ilmoitetaan isoimmista tapahtumista. Jäsenkirjeet postitetaan kerran vuodessa. Letkaliiterin talkoo­työntekijöiden ohjeistus löytyy Rutalahden nettisivuilta.

Tapahtumatiedottaminen

Tapahtumia markkinoidaan Rutalahden verkkosivuilla ja erilaisissa Facebook-ryhmissä (mm. Joutsa, Jyväskylä Puskaradio, Korpilahti, Toivakka, Luhanka, Leivonmäki, Lavatanssit, Päijänteen veneilijät). Isommat tapahtumat löytyvät Keskisuomalaisen Menoinfosta sekä Joutsan tapahtumakalenterista (http://www.joutsa.fi/pikavalinnat/event/). Letkaliiterin tapahtumia markkinoidaan maakunta- ja paikallis­lehdissä, alueen ilmoitustauluilla, postilaatikkomainoksin sekä tanssi.net ja meteli.net -sivuilla. Joutsan kunta on tehnyt kolmivuotisen yhteistyösopimuksen Jyväskylän kaupungin alaisen Visit Jyväskylä -palveluyksikön kanssa. Tapahtumatiedottamisessa tullaan jatkossa hyödyntämään myös Visit Jyväskylän palveluja.

Verkkotiedottaminen

Tavoitteena on jatkaa paljon kiitosta saanutta lähes reaaliaikaista tiedottamista kylän nettisivuilla ja FB-sivuilla. Kylän nettisivuilta (www.rutalahti.fi) löytyvät kaikki seuran tapahtumat. Myös www.letkaliiteri.fi -osoite on varattu ja se ohjaa Letkan ohjelmistosivulle. Facebook-sivuja Rutalahti (https://www.facebook.com/Rutalahti) ja Letkaliiteri (https://www.facebook.com/letkaliiteri/) päivitetään aktiivi­sesti. Tulemme käyttämään myös Youtubea markkinoinnin tukena, mistä esimerkkinä ovat Letkaliiteri-markkinointi-videot.

3.      Retkeilytoiminta

Järjestetään jäsenten toivomusten mukaisesti teatteri-, tanssi-, elokuva-, liikunta- ja muita retkiä.

Koululaisten hiihtolomalla järjestämme retken myöhemmin sovittuun kohteeseen.

Laturetki hiihdetään helmikuussa kelitilanteen salliessa. Mikäli jäätilanne ei mahdollista hiihtämistä Pätiänsaareen, voidaan perinteinen makkaran grillaus järjestää myös kylärannassa.

Pulkkakisa pidetään Suojarinteen pihalla tuttuun tapaan.

Vuoden aikana järjestetään myös ainakin yksi teatteriretki.

4.      Harrastustoiminta

Jääkiekkokaukaloa käytetään mahdollisimman aktiivisesti sekä luisteluun että kesäaikaan tenniksen­peluuseen. Kaukalon laidat uudistetaan vuonna 2018.

Kylän hiihtolatuja tehdään talkoilla ainakin Letkan ympäristöön, kelin salliessa myös jäälle.

Koripalloteline ja lentopalloverkko ovat toivottavasti myös ahkerassa käytössä.

Liikuntakerhoja pyritään järjestämään kysynnän ja resurssien mukaan. Nuorten peli-iltoja pidetään Suojarinteellä, mikäli nuoret sellaisia haluavat järjestää.

Seurapiiri kokoontuu pääasiassa Suojarinteen kahviossa jokaisen kuukauden toisena tiistaina klo 13. Seurapiirissä on entisen perinnepiirin tapaan jonkun aiheen alustus ja sen lisäksi kahvittelua ja yhdessä­oloa. Tarkemmat tiedot Seurapiirin kookontumisten aiheista löytyvät kylän nettisivuilta.

Nuorisoseura tarjoaa Suojarinteen tiloja Puulan Seutuopiston käyttöön nimellistä korvausta vastaan, jotta kylälle saadaan harrastusmahdollisuuksia. Seutuopiston kautta on tarjolla ainakin liikuntaa ja käsitöitä.

Loppiaisen jälkeen toteutetaan jumppakimara.

Näytelmäkerho pyrkii jatkamaan toimintaansa yhdessä Puulan seutuopiston kanssa.

Kesäisin Letkaliiterillä järjestetään erilaista liikunnallista toimintaa kuten kesäjumppaa, lavista ja mahdollisesti tanssi­kursseja.

Muitakin tapahtumia on mahdollista toteuttaa ja järjestää, mikäli hyviä ideoita nousee esiin ja tapahtumille löytyy kysyntää ja vastuuhenkilö.

5.      Tapahtumat

Letkaliiterillä tanssitaan kesällä 2019 seitsemät tanssit suuren talkoolaismäärän mahdollistamana. Tanssit alkavat juhannusaattona ja päättyvät elokuun alkuun. Perjantai-iltoihin järjestetään pop up -ravintolailtoja, joissa tarjotaan paikallisille muusi­koille esiintymistilaisuuksia ja ruoat valmistaa kunakin iltana eri toimija. Lisäksi järjestetään keppi­hevosten esteratsastuskisa sekä mahdolli­suuksien mukaan lastentapahtumia ja muita tapahtumia.

Letkaliiterin tanssiohjelma vuodelle 2019 (muutokset mahdollisia)
Pe 21.6. klo 20:30 – 02 Juhannustanssit: Kruuvaus
La 29.6. klo 20:30 – 01 60-luvun ilta: Steeples + K. Hyrrä & Kohtalon Tähti
To 4.7. klo 20:30 – 01 Joutsan Joutopäivät: Steve’n’Seagulls + Hittiorkesteri Aimo
La 6.7. klo 20:30 – 01  Helminauha
La 13.7. klo 20:30 – 01 Eva Vikman
La 20.7. klo 20:30 – 02 Leivonmäen markkinatanssit: Tapani Kansa
La 27.7. klo 20:30 – 01 Suosählytanssit: Jonna Ortju ja Namu
La 3.8. klo 20:30 – 02 Päättäjäiset: Jean S. + Vonkamiehet

Rutalahden 16. markkinat pidetään Letkalla syyskuun viimeisenä lauantaina. 

Joulumyyjäiset pidetään Suojarinteellä joulukuun kymmenennen päivän tienoilla

6.      Kiinteistöt

Suojarinne

Pyrimme lisäämään nuorisoseurantalo Suojarinteen käyttöä vuokraamalla taloa ulkopuolisille erilaisia tilaisuuksia varten. Hankimme Suojarinteelle irtaimistoa tarpeen mukaan. Mikäli Suojarinnettä käytetään säännöllisesti kyläläisten harrastus­toimintaan, haemme Joutsan kunnalta erityisavustusta käytöstä aiheutuviin kuluihin. Kerhohuonetta vuokraava Janika Tanni (kalevalainen jäsenkorjaus) jatkaa toimintaansa tilassa.

Suojarinteen pihaa ja koko kylää siivotaan perinteisesti Rutalahden siivoustalkoissa toukokuun alussa. Tapahtumassa annetaan vauvapyyhkeet kylällä vuoden aikana syntyneille vauvoille ja muistetaan kyläkirjoin kylältä vaki­tui­sen asunnon hankkineita.

Mikäli Suomen Kotiseutuliitto myöntää tukea, Suojarinteelle tehdään vuoden 2019 aikana kuntoarvio

Nuorisoseurantalon isäntä vaihtuu vuonna 2019, jolloin haetaan uusi henkilö hoitamaan kiinteistön piha-alueita ja lämmitystä.  Janika Tanni avustaa mahdollisuuksien mukaan. Talvella aurauksista huolehtii Samuli Huikko. Luistelu­rataa hoitavat Eero Ikonen ja Nuutti Rautio.

Letkaliiteri

Letkaliiteriä ja Letkakahviota vuokrataan kesällä yksityistapahtumiin silloin, kun tiloissa ei ole nuorisoseuran omaa toimintaa. Letkaliiterin kunnostustalkoot pidetään ennen tanssien alkua kesäkuussa. Letkakahvio on auki tulevanakin kesänä. Aukiolojat tarkentuvat myöhemmin.

Nuorten kesätyöntekijöiden työpaikat laitetaan hakuun kylän internetsivuille. Tarkoitus on työllis­tää 2-4 nuorta erilaisiin töihin.

Satama

Nuorisoseura vastaa sataman saniteettitilojen kesäsiivouksesta ja laskuttaa siitä Joutsan kuntaa.

7.      Hanketoiminta

Vuonna 2019 ei ole käynnissä olevia hankkeita.

8.      Hallinto

Seuran on pidettävä joka vuosi kaksi varsinaista kokousta, kevätkokous tammi-maaliskuussa ja syyskokous loka-marraskuussa. Johtokunta kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Toimikunnat kokoontuvat tarvittaessa.

Pyrimme osallistumaan keskusseuran yleisiin kokouksiin. Kalevi Puttonen on mukana Keski-Suomen H-killassa.

Maarit Kinnunen on Joutsan yhdistysten edustajana (nuorisoseuran kautta) Maaseutukehitys ry:n hallituksessa.

Vuoden 2019 aikana pyritään tekemään seuran toiminnan vuosikello.

9.      Talous

Taloutta hoidetaan talousarvion pohjalta. Omatoiminen rahoitus on toistaiseksi turvattu tanssi- ja näytelmä­tuotoilla sekä kahviomyynnillä useissa tapahtumissa. Myös Letkakahviosta pyritään saamaan tuottoa seuralle.

Suojarinnettä markkinoidaan ja vuokrataan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Samoin vuokrataan Letkaliiteriä ja Letkakahvion tiloja. Vuokraamme myös astioita ja mahdollisesti muita tarvikkeita kuten sarjatulilettupannua.

Joutsan kunnalta haetaan yleisavustusta ja kulttuuritoimen kohdeavustuksia. Nuorten kesätyöntekijöiden palkkaukseen haetaan tukea niin ikään Joutsan kunnalta ja Keski-Suomen OP:lta.

Tarvittaviin nuorisoseurantalon kunnostuksiin haetaan tukea Suomen kotiseutuliitolta ja/tai ELY-keskuk­selta.

Järjestyksenvalvojia voidaan tarjota erilaisiin lähistöllä tapahtuviin tapahtumiin.

Seuran kirjanpidosta vastaa hallituksen valitsema taloudenhoitaja.

10.   Yhteydet

Seuramme on aktiivisessa yhteistyössä Joutsan kunnan teknisen-, nuoriso-, liikunta-, sivistys-, kulttuuri- ja sosiaalitoimen sekä lähiseudun järjestöjen kanssa (esim. 4H-yhdistys ja MLL). Rutalahden ja Nisulan kyläyhdistykset, Kivisuon erämiehet, Koskikaran ryhmis sekä Ravio-Päiväkunnan maamiesseura, Vespuolen Nuorisoseura, Leivonmäki-Seura, Leivonmäen Pyry ja Leivonmäen kansallispuiston ystävät ovat myös läheisiä yhteistyökumppaneita.

Lopuksi

Jokainen lapsi, nuori ja aikuinen on tervetullut nuorisoseuratoimintaan. Järjestön keskeisiä arvoja ovat osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Osallisuus tarkoittaa nuorisoseurassa yhteisöön kuulumista ja mukanaoloa. Jokainen voi vaikuttaa yhteiseen tekemiseen ja toimintaan. Yhteisöllisyys on yhdessä toimimista ja tekemisen riemua. Siihen kuuluvat tasavertainen vuorovaikutus ja yhteenkuuluvuus sekä yhteiset kokemukset. Nuorisoseurassa kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Toiminta on avointa ja arvostavaa, ja siihen on helppo tulla mukaan.