Piparkakkukylä

Ajankohtaista piparirintamalta:
Piparkakkukylä oli jo vuonna 2009, mutta edelleen ympäri vuoden sen sivuilla vieraillaan kesää myöten muutaman kymmenen kertaa kuukaudessa. Marras- ja joulukuussa, kun monet väsäävät omia mökkejään, myös sivuilla käy tosi vilske. Erityisesti vinkkilista nikseistä, joita noudattamalla talo onnistuu, on herättänyt kiinnostusta.

Myllytuvan vuoden 2018 piparkakkutalo:
Tänä vuonna Myllytuvan piparileipurit loihtivat Iidan toiveen mukaan majakan. Hyvin loistaa valot!

Kirsi Kinnusen ”Jussinsormi” -piparkakkutalo (2017):
”Asun Ranskassa, Pohjois-Bretagnessa, pienessä 620 asukkaan kunnassa nimeltä Saint-Jean-du-Doigt, jonka olen suomeksi ristinyt Jussinsormeksi.
Siellä on hieno kirkko ja tänä vuonna päätin valmistaa ”Jussinsormen” Taiteilijatalon joulumyyjäisiin koristeeksi kirkonkylän keskustassa komeilevan kirkon piparkakkuversion.

Ranskassa ei tunneta piparkakkuperinnettä, joten piparkakut ja piparkakkurakennus herättivät myyjäisviikonloppuna suurta huomiota ja ihailua.  Pidin samalla myös piparkakkujen koristelutyöpajaa lapsille koko viikonlopun ajan. Aikuisia piti houkutella pipareiden koristeluun paljon ponnekkaammin kuin lapsia! 

Siihen vielä kunnon terästetty glögi mausteeksi niin bretagnelaiset olivat aivan hurmiossa!
– Kirsi ”

Huikkojen Piparkakku-paloasema (2017):
Tänä vuonna oli Aaronin vuoro päättää piparkakkutalon aihe. Iida,  Aino,  Aaron ja Maire-mummo loihtivatkin piparkakku-paloaseman, josta voi bongata muun muassa isä Jarnon paloautossa lähdössä hälytysajoon (paloauto etualalla). Aikaisempina vuosina on väsätty jo traktori, muumitalo ja piparkakkumummola. Mitähän ensi vuonna nähdään…

Iidan, Ainon,  Aaronin ja Maire-mummon (Huikko) piparkakku-paloasema
2016

Ensin ne oli ihan tavallisia piparkakkutaloja, mutta jokunen vuosi sitten Maire-mummo (Huikko) sai jostain kipinän tehdä jotain erikoista lastenlasten iloksi, syntyi Valtra-traktori, joka kuin luonnostaan oli nuorimmaisen eli Aaronin nimikko. Viime vuonna leipomisesta innostunut esikoinen, Iida, valitsi rakennuskohteeksi muumitalon, ja tänä vuonna kotiin Korpilahdelle pakattiin piparkakkumummola, jonka Aino oli ilmoittanut mummolle jo hyvissä ajoin hankkeeksi, että mummo ennättäisi piirtää kaavat ja hankkia koristeet. Ensi vuonna onkin taas Aaronin vuoro – jännittävää nähdä, mitä sitten syntyy… Jos katsot tarkasti, huomaat, että possu röhkii navetan ovella, mummon kanat kuopsuttavat Jallu-kukon valvonnassa kuka missäkin ja kummien Roope, Ture ja Nano riehuvat ympäri pihaa. Ovat vissiin piilosilla, kun Dataa ei näy. Eikä katolla suinkaan ole suuri lumipallo, vaan Nala-kissa siellä piileskelee, se kun ei yhtään tykkää koirista. 

2015

Huikon Myllytupa on jo useamman vuoden joulukuun alussa muuttunut rakennustyömaaksi, niin tänäkin vuonna: Iidan, Ainon ja Aaronin tarkkojen esivalmistelutöitten ja perusteellisen asiaan perehtymisen jälkeen Maire-mummo oli jo tehnyt valmiiksi alustavat rakennuselementtien valmistelutyöt. H-hetkellä leipureina toimivat Iida ja Aino, sekä avustavana rakennusmestrina ja työturvallisuuspäällikkönä Erja-täti. Myös Aaronilla ja Samuli-papalla oli tärkeä rooli: he toimivat ylimpinä maistajina, ja heidän vastuullaan oli etsiä oikein kaunis kuusi ja vielä koristella se Myllytuvan kaunistukseksi. Iida ja Aino löivät viisaat päänsä yhteen ja niin muumitalon ympäristöstä voikin bongata ainakin Hemulin, Nuuskamuikkusen, Muumipapan, Muumimamman.

Mitähän kummaa ensi vuonna…

2014 

Ja nyt on Valtra jo omassa kodissaan Korpilahdella, on leivottu lisää rekvisiittaa ja on tupsuteltu pölysokeria lumeksi… Ja on tehty mummolle tilaus hevosesta ja kärryistä ensi jouluksi! 

 

Ja tänä vuonna onkin vaihdettu Valtraan!
 

Aaronin pipari-Valtra on vielä lisäkoristuksia vailla, mutta aika hieno jo nyt! Ja jos tarkkaan kurkit, eikös vain ”Pappa”-kyltin alta kurkistakin Huikon Samuli ja vielä Aaron kaverinaan. Onkohan kaverukset lähdössä peltohommiin vai metsään?

2013 

Vuonna 2013 joulua otettiin vastaan Zetor-traktorilla! Joulupukkikin kuulemma  tulee sillä Korvatunturilta Rutalahteen!

 

Zetor sai MTV 3:n piparkakkutalokilpailussa palkinnon!

2009

Piparkakkukylän valot Suojarinteellä ovat vuonna 2009 sammuneet, mutta kylä elää vielä kuvissa ja muistoissa. Talot ehtivät joulun aikaan olla vanhusten, lasten tai mielenterveyskuntoutujien ilona vielä Rutalahdessa, Leivonmäellä, Joutsassa, Toivakassa, Muuramessa ja Korpilahdella.

Kiitos vielä kerran kaikille leivontaan tai kylän rakentamiseen muuten osallistuneille. Erityiskiitos Koskikaran koulun lapsille askartelutalkoista ja lauluista. Kylämme sai enemmän julkisuutta kuin ikinä olisimme uskaltaneet odottaa. Hyvä me!

Seuraava hyväntekeväisyyskohde on jo ajatuksissa.

Ohessa muutamia yleiskuvia tunnelmasta, ja jokainen talo ja sen tekijä erikseen.

Vilkaise myös alasivuja, niissä on muun muassa lehtijuttuja …

Wanhan Rutalahden piparkakkukylä:

Talot ja niitten leipojat apujoukkoineen:
Nuorisoseurantalo Suojarinne avasi salinsa Wanhan Rutalahden piparakkukylälle. Muutama näyttelyvieras on juuri talsimassa mäkeä alas ja tunnelma näyttää olevan hilpeä… Suojarinteen on leiponut Kirsi Ilmonen.

 

Suojarinteen luistinrata. Ikosen Eero on maalilla ja kiekkoja näkyy jo lentäneen laidan ylikin… Jääkiekkotunnelmat on ikuistanut piparitaikinasta Anitta Wainwright.
Vasemmalla nk. Osuuskauppa kakkonen, eli nykyinen Baari ja Kyläpuoti, leiponut Sirpa Lehtinen Oikealla Rutalahden Vehnämylly, Riipisen Mylly. Joku isäntämies on juuri tuonut säkkikuorman hevosella – nähtävästi baarin kautta, koska nauru on niin herkässä ja askel kevyt! Leiponut Eveliina Liias ja Pirjo Onnela, apurinaan Tanja Liias.
Hiekkola, pihassa Huikon Samuli hiekkakuorman kanssa, on vissiin Oivalle tuomassa hiekkaa talven liukkaita varten! Leiponut Maire Huikko
Jussilan vanha päärakennus, joka on jo noin 250 vuotta vanha – piparkakkutalona se on kyllä tuore! Pääarkkitehtina on toiminut Thomas Braun ja suoritustason leipomispuuhissa on ollut myös Mailis Braun. Kalle-koira on toiminut päämaistajana.

 

Kyläpäällikön perheen koti Pelto-Koskelantiellä. Leiponut Kirsi Tarkkanen perheen miesväen avustamana (lähinnä lakritsansyönnissä 🙂 !
Päiväkunnan koulu.  Koululla on varmaan jokin piiri meneillään, koska Huikon Ilonan Mersu on pihassa Leiponut Marja-Leena Strömberg.
Toimela Päiväkunnassa, leiponut Sanna Maksimainen lastensa kanssa.
Koulun entinen keittola eli Lahtisten talo Vinkkelimutkassa, piparitalon on rakentanut Usko Lahtinen Maija hanslankarinaan, ja se on tehty täydelliseksi pienoismalliksi oikeasta talosta.
Viljasen Paja ja kyläparlamentin heput parantamassa maalimaa… Leiponut Anne Tiainen. Teuvo itse on ovensuussa tarkistamassa, joko rinki on täysi, ja onhan siellä jo ainakin Auvilan Martti, Lahtisen Usko ja Taipaleen Raimokin näyttää olevan paikalla. Koskisen Arto pilkistelee auton takaa. Missäs Puttosen Kalevi ja Backmanni ovat? Ketä vielä puuttuu?

 

Auvilan pihapiirissä vasemmalta navetta, päärakennus ja mummonmökki. Helena Auvila ollut piparinpyörittäjänä, mutta mukana rakentamassa myös Johanna, Elli ja Hilma ja asiantuntijaleipojaksi hälytetty Ritva. Auvilan suvun miesväkikin ”auttoi” leipomisessa: Matti ajoi taksia, että Ritva ehti mukaan, Marko maisteli sekä taikinaa että pipareita ja Martti lakaisi keittiön lattian!
Koskikaran koulu  ja Patruunan kuusi ja oppilaitakin on välitunnilla lumessa leikkimässä. Piparikoulun ovat leiponeet Raija Puttonen ja Pirjo Korhonen.Kolmevuotias Oili Puttonen oli näyttelyssä vahvasti sitä mieltä, että ”Mummon talo on aina kuitenkin paras!”
Riipisenä tunnettu Martin ja Paula Liljeströmin talo. Pihassa mönkijä ja traktori ovat jääneet ensilumen alle, isäntäväki näyttää olevan suksille lähdössä. Piparitalon on rakentanut Paula ja asiantuntija-apua on antanut Martin.
Kaksi viimeistä kaupparakennusta: vasemmalla Rutalahden Maanviljelijäin Osuuskaupan päämyymäläksi rakennettu kiinteistö, nykyisin Juha ja HeidiRaution perheen koti, jonka Heidi on lastensa kanssa leiponut piparitaikinasta. Huomaa hevoset pihassa. Erityisesti Otto on ollut tiukasti mukana ja vastannut koristelusta, nuoremmat lähinnä napostelusta..
Kemppaisten rakentama ”Kemppaisena” tunnettu talo, jonka on leiponut  Sinikka Vainiomäki.
Jussilan puimalaksi rakennettu Letkaliiteri on jo vuosikymmeniä kesäisin avannut ovensa tanssikansalle. Niin piparinen Letkakin, mutta ”juhannuslumet” ovat yllättäneet! Järjestysmies vain levittelee käsiään… Letkan on leiponut Liisa Liias.
Vanha Palotalli ihmettelee, mihin palomiehet ovat kadonneet. Palaakohan jossain? Palotallin on leiponut Vesa Temonen ja maalarimestarina on häärinyt Jaana Temonen  ja Jyri on vastannut ikkunoitten laskemisesta ja mittojen oikeellisuudesta.
Koivula on Johanna ja Marko Auvilan perheen koti Nisulantien varrella. Johanna on Ellin ja Hilman asiantuntija-avustuksen turvin rakentanut sen piparitaikinasta.
Lillukkamäki, eil Jari ja Liisa Liiaksen perheen koti lumen keskellä. Torsti-koirakin on uponnut lumipenkkaan, eikä koristelinettäkään enää näy… Elina Liias (13v) on yksin suunnitellut ja toteuttanut talon, osin kahteen kertaan, kun veljet sen rikkoivat pallopeleissään.
Aholehto Enklaavintieltä, eli Hannu ja Annikki Lehdon perheen koti. Annikki on leiponut talon, mutta teknistä asiantuntija-apua on antanut rakennusalaa opiskeleva Henri.
Pellinen eli Paul ja Leila Backmanin talo Vinkkelimutkassa. Veku räksyttää nurkalla kuten tavallista. Backmanni on käynyt katiskoilla, koska Kylän Komein Kolli eli Possu on napannut kalan suuuhunsa. Possu onkin näköjään luikkimassa juuri nurkan taakse, harmi. Talon on leiponut Leila Backman.
Kaima-laiva on juuri tullut Nisulan kylärantaan ja odottaa väkeä Jyväskylän matkalle. Nisulan kylätalolla, eli entisellä koululla, on varmaan juhlat, kun valot tuikkivat ikkunoissa. Talon on leiponut Helena Järvenpää ja Kaima-laivan Kirsi Ilmonen, joka on koristellut molemmat luomukset.