NS:n toimintasuunnitelma 2018

Yleistä

Nuorisoseuratoiminta on eri sukupolvet yhdistävää toimintaa. Toiminnan keskiössä ovat lapset ja nuoret, mutta toiminta tarjoaa mahdollisuuksia kaiken ikäisille. Kasvatus- ja harrastustoimintamme edistää lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kasvua sekä aktiivista ja vastuullista kansalaisuutta. Eri-ikäisten yhdessä toimiminen vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta sekä lisää hyvinvointia.

Kylän tunnetuksi tekeminen, uusien asukkaiden hankkiminen ja nykyisten kyläläisten ja naapurikyläläisten viihtymisen lisääminen ovat Rutalahden nuorisoseuralle tärkeitä tavoitteita. Rutalahden nuorisoseura tarjoaa monipuolista toimintaa kaikenikäisille ja pyrkii aktivoimaan jäseniään sekä muitakin seutukunnan asukkaita omaehtoiseen ja yleishyödylliseen toimintaan.

Seuramme kuuluu jäsenenä Suomen Nuorisoseurat ry:hyn. Alle 16-vuotiaat seuramme jäsenet ovat Kalevan Nuoria. Pyrimme ottamaan lapset ja nuoret entistä aktiivisemmin mukaan seuramme toimintaan.

 1. Koulutus- ja opintotoiminta

Nuorisoseura maksaa Letkaliiterin talkootyöntekijöille järjestyksenvalvoja-, hygienia- tai anniskelupassikoulutukset. Kursseja järjestetään jäsenistön toiveiden mukaan. Tarjoamme jäsenillemme mahdollisuuden osallistua myös keskusseuran ja Kalevan Nuorten piirin järjestämille kursseille. Mahdollisimman moni kerho järjestetään ns. opintokerhona, koska silloin niihin voi saada pientä taloudellista tukea.

Tammi-helmikuussa pidetään järjestyksenvalvojien kertauskurssi Suojarinteellä.

 1. Tiedotustoiminta

Seuran sisäinen tiedottaminen hoidetaan ilmoittamalla Rutalahden ja lähiseudun ilmoitustauluilla. Nuorisoseurantalon kupeessa olevalla taululla ilmoitetaan isoimmista tapahtumista. Jäsenkirjeet postitetaan kerran vuodessa. Letkaliiterin talkootyöntekijöiden ohjeistus löytyy Rutalahden nettisivuilta.

Kylän uudistuneilta nettisivuilta löytyvät myös kaikki seuran tapahtumat: www.rutalahti.fi. Tavoitteena on jatkaa paljon kiitosta saanutta lähes reaaliaikaista tiedottamista kylän nettisivuilla. Myös Facebook-sivuja päivitetään aktiivisesti.

Markkinoinnin ja nettisivujen kehittäminen on tärkeitä tavoitteitamme. Markkinointia on syytä ajanmukaistaa yhä enemmän myös some-maailman suuntaan ja kehittää omia sivujamme toimivammiksi ja houkuttelevammaksi markkinoinnin näkökulmasta. Tulemme käyttämään myös yhä aktiivisemmin Youtubea yms. markkinoinnin tukena, mistä esimerkkinä ovat edellisenä vuonna julkaistut Letkaliiteri-markkinointi-videot.

Nuorisoseuran toiminnan tunnetuksi tekeminen on yksi tärkeitä tehtäviämme. Tarjoamme paikallislehdille ja maakuntalehdelle sekä myös valtakunnan medialle aktiivisesti jutunpätkiä ja uutisaiheita. Tapahtumista ilmoitetaan sanomalehdissä, pääasiassa Keskisuomalaisessa. Tapahtumat löytyvät myös Keskisuomalaisen Maakunnassa tänään -palstalta.

Nuorisoseurantaloamme ja Letkaliiteriä markkinoidaan entistä aktiivisemmin juhlapaikaksi.

 1. Retkeilytoiminta

Järjestetään jäsenten toivomusten mukaisesti teatteri-, tanssi-, elokuva-, laskettelu- ja jääkiekkoretkiä. Koululaisten hiihtolomalla järjestämme lasketteluretken myöhemmin sovittuun kohteeseen.

Wanhan Rutalahden laturetki hiihdetään helmikuussa kelitilanteen salliessa. Lähtö tapahtuu kultakin kylältä (Rutalahti, Päiväkunta, Nisula) ja hiihto suuntautuu Pätiänsaaren kautta naapurikyliin. Mikäli jäätilanne ei mahdollista hiihtämistä Pätiänsaareen, voidaan perinteinen makkaran grillaus järjestää myös Kylänrannassa.

Pulkkakisa pidetään Suojarinteen pihalla tuttuun tapaan.

Keväälle on suunnitteilla retki stand up -esitykseen Jyväskylään.

 1. Harrastustoiminta

Jääkiekkokaukaloa käytetään mahdollisimman aktiivisesti sekä luisteluun että kesäaikaan tenniksenpeluuseen. Kaukaloa hoitaa talkoomiehenä Eero Ikonen. Kesään 2018 mennessä on tarkoitus uusia kaukalon laidat ja siten varmistaa kaukolon käyttömahdollisuudet tulevillekin sukupolville.

Kylän hiihtolatuja tekee talkoilla Martin Liljeström ja hyvillä laduilla on mukava järjestää erilaisia hiihtotempauksia. Koripalloteline ja lentopalloverkko ovat toivottavasti myös ahkerassa käytössä. Kerhoja pyritään järjestämään kysynnän ja resurssien mukaan. Nuorten peli-iltoja pidetään Suojarinteellä, mikäli nuoret sellaisia haluavat järjestää.

Seurapiiri kokoontuu pääasiassa Suojarinteen kahviossa jokaisen kuukauden toisena tiistaina klo 13. Seurapiirissä on entisen perinnepiirin tapaan jonkun aiheen alustus ja sen lisäksi kahvittelua ja yhdessäoloa.

 • Tammikuu: Kunnanväki kylässä
 • Helmikuu: Mielenterveyden haasteet ikääntyessä
 • Maaliskuu: Ikäihminen ja autoilu
 • Huhtikuu: Kotiseutu- ja opintoretki Petäjävedelle
 • Toukokuu: Historian havinaa Päiväkunnan Mäkelässä
 • Syyskuu: Retki Latamäen tuulivoimapuistoon Luhangassa ja tutustuminen Haran lintutorniin ja kosteikkoalueeseen,
 • Lokakuu: Porinapiiri Jussilan vanhassa tuvassa
 • Marraskuu: Kaurapuurobingo! ja jouluiset laulut
 • Joulukuu: Pikkujoulu joulupuuroineen Myllytuvan lämmössä

Tarkemmat tiedot Seurapiirin kookontumisten aiheista löytyvät kylän nettisivuilta.

Puulan Seutuopiston liikuntaryhmä jatkaa toimintaansa sunnuntaisin Nuorisoseurantalolla. Ryhmää vetää Pauliina Sievästä sijaistava Suvi Sievänen. Mahdollisesti Suvi / Pauliina vetää myös kesäjumppaa Letkalla, kuten aiempinakin kesinä. Ensi kesänä pyritään pitämään myös Lavis-tunteja. Tammikuussa toteutettaneen jumppakimara, joka on järjestetty kerran aiemmin.

Seutuopiston kautta järjestetään myös joogaa keskiviikko-iltaisin vetäjänään Sirkka Laitinen. Päiväkodin tiloissa toimii 1-6-vuotiaiden lasten Muskari vetäjänään Siru Kuusela. Myös kansalaisopiston käsityöpiirin on tarkoitus kokoontua tammikuun puolivälistä alkaen Suojarinteen kerhohuoneella tiistai-iltaisin joka toinen viikko, yhteensä viisi kertaa. Tammikuusta alkaen Puulan seutuopiston kautta pyörähtää käyntiin tanssikurssi, jossa käydään läpi mm. lavatansseja.

Näytelmäkerho jatkaa toimintaansa yhdessä Puulan seutuopiston kanssa. Jatkossa näytelmäkerho vastaa itse kahvituksen, lipunmyynnin ja muiden näytelmiin liittyvien tehtävien hoitamisesta.

Muitakin tapahtumia on mahdollista toteuttaa ja järjestää, mikäli hyviä ideoita nousee esiin ja tapahtumille löytyy kysyntää ja niille löytyy sujuvasti vastuuhenkilö.

 1. Tapahtumat

Letkaliiterillä tanssitaan kesällä 2018 kahdeksat tanssit suuren talkoolaismäärän mahdollistamana. Tanssit alkavat kesäkuussa juhannuksena ja päättyvät elokuun alkuun. Lisäksi järjestetään lastentapahtumia ja Jukka Kuoppamäki pitää konsertin. Heinäkuun perjantai-iltoihin pyritään järjestämään ohjelmallisia illallisia.

Letkaliiterin alustava ohjelma vuodelle 2018 (muutokset mahdollisia)

 • Pe 22.6. Juhannusaatto Kinojake
 • La 30.6. 60-luvun ilta The Steeples & Berit
 • To 5.7. Joutopäivien avajaiset: Semmarit
 • La 7.7. Tommi Soidinmäki
 • La 14.7. Mika Lappalainen
 • Ke 25.7. Jukka Kuoppamäki
 • La 21.7. Danny ja Erika
 • La 28.7. Teemu Harjukari
 • La 4.8. Laura Voutilainen ja The Vincents

Rutalahden 15. markkinat pidetään Letkalla syyskuun viimeisenä lauantaina (29.9.).  Joulumyyjäiset pidetään joulukuun kymmenennen päivän tienoilla.

 1. Kiinteistöt

Pyrimme lisäämään nuorisoseurantalo Suojarinteen käyttöä vuokraamalla taloa ulkopuolisille erilaisia tilaisuuksia varten. Hankimme Suojarinteelle irtaimistoa tarpeen mukaan. Mikäli Suojarinnettä käytetään säännöllisesti kyläläisten harrastustoimintaan, haemme Joutsan kunnalta erityisavustusta käytöstä aiheutuviin kuluihin. Kerhohuonetta vuokraava Janika Tanni (kalevalainen jäsenkorjaus) jatkaa toimintaansa tilassa.

Suojarinteen pihaa ja koko kylää siivotaan perinteisesti Rutalahden siivoustalkoissa toukokuun alussa. Tapahtumassa annetaan vauvapyyhkeet kylällä vuoden aikana syntyneille vauvoille ja muistetaan kyläkirjoin kylältä vakituisen asunnon hankkineita.

Letkaliiteriä ja Letkakahviota vuokrataan kesällä yksityistapahtumiin silloin, kun tiloissa ei ole nuorisoseuran omaa toimintaa.

Letkaliiterin kunnostustalkoot pidetään ennen tanssien alkua kesäkuussa. Letka-kahvio on auki tulevanakin kesänä. Ajat tarkentuvat myöhemmin. Nuorten kahvilatyöntekijöiden työpaikat laitetaan hakuun kylän internetsivuille. Myös Letkaliiterin siivoustyöpaikat laitetaan hakuun. Tarkoitus on työllistää 1-3 nuorta erilaisiin töihin.

Nuorisoseurantalon isäntä Tapio Vainiomäki hoitaa kiinteistöjen piha-alueita. Jouko Tarkkanen hoitaa Nuorisoseurantalon lämmityksen Janika Tannin avustuksella. Talvella aurauksista huolehtii Samuli Huikko. Luistelurataa hoitaa Eero Ikonen ja laduista vastaa Martin Liljeström.

Nuorisoseura varautuu suunnittelemaan Rutalahden satama-asiaa ja sataman käyttöä tulevaisuudessa, heti kun se on ajankohtaista

 1. Hanketoiminta

Vuonna 2018 ei ole käynnissä olevia hankkeita.

 1. Hallinto

Yleiset kokoukset pidetään sääntöjen mukaan kaksi kertaa vuodessa: vuosikokous on kevätkokous huhtikuussa ja syyskokous lokakuussa. Johtokunta kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Toimikunnat kokoontuvat tarvittaessa. Pyrimme osallistumaan keskusseuran yleisiin kokouksiin. Kalevi Puttonen on mukana Keski-Suomen H-killassa.

9.Talous

Taloutta hoidetaan talousarvion pohjalta. Omatoiminen rahoitus on toistaiseksi turvattu tanssi- ja näytelmätuotoilla sekä kahviomyynnillä useissa tapahtumissa. Myös Letkakahvion myynnistä pyritään saamaan tuottoa seuralle. Suojarinnettä markkinoidaan ja vuokrataan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Samoin vuokrataan Letkaliiteriä ja Letkakahvion tiloja. Vuokraamme myös astioita ja mahdollisesti muita tarvikkeita kuten uutta sarjatulilettupannua. Yleisavustusta ja kohdeavustuksia anotaan Joutsan kunnan sivistyslautakunnalta. Järjestyksenvalvojia voidaan tarjota erilaisiin lähistöllä tapahtuviin tapahtumiin. Seuran kirjanpidon tekee Pirjo Onnela.

 1. Yhteydet

Seuramme on aktiivisessa yhteistyössä Joutsan kunnan teknisen-, nuoriso-, liikunta-, sivistys-, kulttuuri- ja sosiaalitoimen sekä lähiseudun järjestöjen kanssa (esim. 4H-yhdistys ja MLL). Rutalahden ja Nisulan kyläyhdistykset, Kivisuon erämiehet, Koskikaran ryhmis sekä Ravio-Päiväkunnan maamiesseura, Vespuolen Nuorisoseura, Leivonmäki-Seura ja Leivonmäen Pyry ovat myös läheisiä yhteistyökumppaneita.

 1. Lopuksi

Jokainen lapsi, nuori ja aikuinen on tervetullut nuorisoseuratoimintaan. Järjestön keskeisiä arvoja ovat osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Osallisuus tarkoittaa nuorisoseurassa yhteisöön kuulumista ja mukanaoloa. Jokainen voi vaikuttaa yhteiseen tekemiseen ja toimintaan. Yhteisöllisyys on yhdessä toimimista ja tekemisen riemua. Siihen kuuluvat tasavertainen vuorovaikutus ja yhteenkuuluvuus sekä yhteiset kokemukset. Nuorisoseurassa kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Toiminta on avointa ja arvostavaa, ja siihen on helppo tulla mukaan.