NS:n toimintasuunnitelma

Rutalahden Nuorisoseura ry

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Yleistä
Nuorisoseuratoiminta on eri sukupolvet yhdistävää toimintaa. Toiminnan keskiössä ovat lapset ja nuoret, mutta toiminta tarjoaa mahdollisuuksia kaiken ikäisille. Kasvatus- ja harrastustoimintamme edistää lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kasvua sekä aktiivista ja vastuullista kansalaisuutta. Eri-ikäisten yhdessä toimiminen vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta sekä lisää hyvinvointia.

Kylän tunnetuksi tekeminen, uusien asukkaiden hankkiminen ja nykyisten kyläläisten ja naapurikyläläisten viihtymisen lisääminen ovat Rutalahden nuorisoseuralle tärkeitä tavoitteita. Rutalahden nuorisoseura tarjoaa monipuolista toimintaa kaikenikäisille ja pyrkii aktivoimaan jäseniään sekä muitakin seutukunnan asukkaita omaehtoiseen ja yleishyödylliseen toimintaan.

Seuramme kuuluu jäsenenä Suomen Nuorisoseurat ry:hyn. Alle 16-vuotiaat seuramme jäsenet ovat Kalevan Nuoria. Pyrimme ottamaan lapset ja nuoret entistä aktiivisemmin mukaan seuramme toimintaan.

 1. Koulutus- ja opintotoiminta
  Nuorisoseura maksaa Letkaliiterin talkootyöntekijöille järjestyksenvalvoja-, hygienia- tai anniskelupassikoulutukset. Kursseja järjestetään jäsenistön toiveiden mukaan. Tarjoamme jäsenillemme mahdollisuuden osallistua myös keskusseuran ja Kalevan Nuorten piirin järjestämille kursseille. Mahdollisimman moni kerho järjestetään ns. opintokerhona, koska silloin niihin voi saada pientä taloudellista tukea.

Maaliskuussa järjestämme alkusammutuskoulutuksen yhteistyössä Lähitapiolan kanssa.

Nuorisoseuran omaa tekemistä vahvistetaan strategiaseminaareissa, jotka uutena startataan vuonna 2017.

 

 1. Tiedotustoiminta
  Seuran sisäinen tiedottaminen hoidetaan ilmoittamalla Rutalahden ja lähiseudun ilmoitustauluilla. Nuorisoseurantalon kupeessa olevalla taululla ilmoitetaan isoimmista tapahtumista. Jäsenkirjeet postitetaan kerran vuodessa. Letkaliiterin talkootyöntekijöiden ohjeistus laitetaan Rutalahden nettisivuille.Kaikki tapahtumamme löytyvät myös Rutalahden nettisivuilta www.rutalahti.fi. Tavoitteena on jatkaa paljon kiitosta saanutta lähes reaaliaikaista tiedottamista kylän nettisivuilla. Myös Facebook-sivuja päivitetään aktiivisesti.

Markkinoinnin ja nettisivujen kehittäminen on ykköstavoitteitamme. Markkinointia on syytä ajanmukaistaa yhä enemmän myös some-maailman suuntaan ja kehittää omia sivujamme toimivammiksi ja houkuttelevammaksi markkinoinnin näkökulmasta. Tulemme käyttämään myös yhä aktiivisemmin youtubea yms markkinoinnin tukena.

Nuorisoseuran toiminnan tunnetuksi tekeminen on yksi tärkeitä tehtäviämme. Tarjoamme paikallislehdille ja maakuntalehdelle sekä myös valtakunnan medialle aktiivisesti jutunpätkiä ja uutisaiheita. Tapahtumista ilmoitetaan sanomalehdissä, pääasiassa Keskisuomalaisessa. Tapahtumat löytyvät myös Keskisuomalaisen Maakunnassa tänään -palstalta.

Nuorisoseurantaloamme ja Letkaliiteriä markkinoidaan entistä aktiivisemmin juhlapaikaksi.


3. Retkeilytoiminta

Järjestetään jäsenten toivomusten mukaisesti teatteri-, tanssi-, elokuva-, laskettelu- ja jääkiekkoretkiä. Koululaisten hiihtolomalla järjestämme lasketteluretken Riihivuoreen.

Wanhan Rutalahden laturetki hiihdetään helmikuussa kelitilanteen salliessa. Lähtö tapahtuu kultakin kylältä (Rutalahti, Päiväkunta, Nisula) ja hiihto suuntautuu Pätiänsaaren kautta naapurikyliin. Lahden tilan Myllytupa on hiihtopäivän rinkelikahvilana. Suunnitteilla on myös muitakin hiihtoretkiä makkaranpaistoineen Pätiänsaareen. Tapahtumasta ilmoitetaan kelien perusteella lyhyellä varoitusajalla. Retkitoiminnassa jatketaan yhteistyötä naapurikylien kanssa. Tavoitteena on hyvä yhteistyö Joutsan kunnan ja sen eri toimijoiden kanssa.

 1. Harrastustoiminta

Jääkiekkokaukaloa käytetään mahdollisimman aktiivisesti sekä luisteluun että kesäaikaan tenniksenpeluuseen. Kaukaloa hoitaa talkoomiehenä Eero Ikonen. Kylän hiihtolatuja tekee talkoilla Martin Liljeström ja hyvillä laduilla on mukava järjestää erilaisia hiihtotempauksia. Koripalloteline ja lentopalloverkko ovat toivottavasti myös ahkerassa käytössä. Kerhoja pyritään järjestämään kysynnän ja resurssien mukaan. Nuorten peli-iltoja pidetään Suojarinteellä, mikäli nuoret sellaisia haluavat järjestää.

Seurapiiri kokoontuu Suojarinteen kahviossa kerran kuussa. Seurapiirissä on entisen perinnepiirin tapaan jonkun aiheen alustus ja sen lisäksi kahvittelua ja yhdessäoloa.

Seurapiirin ohjelma Suomen juhlavuonna 2017:

Tammikuu: Entä, jos sydän pysähtyy? Elvytys ja defibrilaattorin käyttö, kouluttaja Sari Hovila

Helmikuu: Kuuletko sinä? Esitys kuulosta ja mahdollisesti kuulontutkimus halukkaille (ennakkovaraus, kerhotilassa)

Maaliskuu: Palaako jossain? Onko kotini paloturvallinen, miten voisin parantaa…

Huhtikuu: Koko päivän seikkailu Jämsään linja-autolla (linja-autokyytiin käytetään kahvirahoja)

Toukokuu: Mitä nyt puutarhassa? Perennojen vaihto

Syyskuu: Otetaan syksy vastaan Rutasen kodalla, sieniasiaa ja makkaranpaistoa

Lokakuu: Mistä Rutalahti ja lähikylät ovat saaneet nimensä?

Marraskuu: Juhlitaan yhdessä 100 vuotta täyttävää Suomea: pitopalvelu pistää parastaan, musiikkia, puhe ja kansallispukujen tuuletusta

Joulukuu: Retki uuteen Toivakkataloon ja vähän muuallekin naapuripitäjässä kimppakyydein.
Puulan Seutuopisto on saanut Nuorisoseurantalolta tilat kerran viikossa tapahtuvaa liikuntaryhmää varten. Ryhmää vetää Pauliina Sievänen. Mahdollisesti Pauliina vetää myös kesäjumppaa Letkalla, kuten aiempinakin kesinä. Tammikuussa toteutettaneen jumppakimara, joka on järjestetty kerran aiemmin.

Maanantai-iltaisin talolla telmivät kylän pienimmät vanhempineen. Yhdessä tekemistä perheen pienemmille ja samalla vanhemmat kohtaavat toisiaan. Vastuuhenkilönä Heidi Pitkänen.

Tiistai-iltaisin starttaamme joogan Suojarinteellä Sirkka Laitisen johdolla.

Näytelmäkerho jatkaa toimintaansa yhdessä Puulan seutuopiston kanssa, mikäli kerholle löytyy ohjaaja. Esitykset ovat yleensä toukokuussa.

Muitakin tapahtumia on mahdollista toteuttaa ja järjestää, mikäli hyviä ideoita nousee esiin ja tapahtumille löytyy kysyntää ja niille löytyy sujuvasti vastuuhenkilö.

 1. Juhlatoiminta 

Suomen 100-vuotisjuhliin osallistutaan.jollain tavalla..Siivouspäivä on kierrätyksen ja vanhojen tavaroiden ystävien uusi juhlapäivä. Siivouspäivän kirpputori järjestetään Suojarinteen pihalla toukokuussa.

Letkaliiterillä tanssitaan kesällä kahdeksat tanssit. Tanssit alkavat kesäkuussa ennen juhannusta ja päättyvät elokuun alkuun. Ensimmäisissä tansseissa vietetään samalla uuden terassin avajaisia. Lisäksi järjestetään lastentapahtuma ja Arja Koriseva pitää konsertin. Myös Opeleekio laulaa ja laulattaa tuttuun tapaan.

La 17.6. avajaistanssit – Mika Lappalainen yhtyeineen (vuoden 2016 tangofinalisti). Samalla vietetään myös uuden terassin avajaisia ja laajennuksen lopputarkastuksen tulevat suorittamassa kunnan tekn. johtaja Jari Lämsä apunaan rakennusmestari Timo Harjakainen (Aku Hirviniemi). Huom. Aku Hirviniemen esiintyminen peruuntunut ja tilalle otettu stand up -koomikko Arimo Mustonen.

Pe 23.6. Juhannusaatto – Kinojake,

La 1.7. 60-luvun ilta – Kai Hyttinen & Steeples sekä 1-2 muuta orkesteria

La 8.7. Perustanssit – Ippe Mansikka

La 15.7. Leivonmäen markkinatanssit -In The Mood ja Teemu Harjukari & Taivaanrannan maalarit

La 22.7. Suosählytanssit – Markku Aro & Diesel

Su 23.7. Lasten konsertti – Los Piratos

Pe 28.7 Kesäillan konsertti – Arja Koriseva ja Minna Lintukangas

La 29.7. Rallitanssit – Saija Tuupanen & X-Miehet ja The Vincets

Pe 4.8. Päätöstanssit – Leif Lindeman

Rutalahden 14. markkinat pidetään Letkalla syyskuun viimeisenä lauantaina. . 30.9.Joulumyyjäiset  pidetään su 10.12. klo 11-13 .

 1. Kiinteistöt
  Pyrimme lisäämään nuorisoseurantalo Suojarinteen käyttöä vuokraamalla taloa ulkopuolisille. Hankimme Suojarinteelle irtaimistoa tarpeen mukaan. Mikäli Suojarinnettä käytetään säännöllisesti kyläläisten harrastustoimintaan, haemme Joutsan kunnalta erityisavustusta käytöstä aiheutuviin kuluihin.Letkaliiteriä käytetään edelleen talviaikaan veneiden ja asuntovaunujen säilytyspaikkana.

Suojarinteen pihaa ja koko kylää siivotaan perinteisesti Rutalahden siivoustalkoissa toukokuun alussa. Tapahtumassa annetaan vauvapyyhkeet kylällä vuoden aikana syntyneille vauvoille ja muistetaan kyläkirjoin kylältä vakituisen asunnon hankkineita.

Letkaliiterin kunnostustalkoot pidetään ennen tanssien alkua kesäkuussa. Letka-kahvio on auki tulevanakin kesänä. Ajat tarkentuvat. Nuorten kahvilatyöntekijöiden työpaikat laitetaan hakuun kylän internetsivuille. Myös Letkaliiterin siivoustyöpaikat laitetaan hakuun. Tarkoitus on työllistää 1-3 nuorta erilaisiin töihin.

Nuorisoseurantalon isäntä Tapio Vainiomäki hoitaa kiinteistöjen piha-alueita. Jouko Tarkkanen hoitaa ns-talon lämmityksen. Talvella aurauksista huolehtii Samuli Huikko. Luistelurataa hoitaa Eero Ikonen ja laduista vastaa Martin Liljeström.

Nuorisoseura varautuu suunnittelemaan Rutalahden satama-asiaa ja sataman käyttöä tulevaisuudessa, heti kun se on ajankohtaista

 1. Hanketoiminta

Rutalahden kehittämishanketta (3) on viety eteenpäin ja jatketaan vuonna 2017.. Johtokunta on 5.10. 2015 kokouksessaan päättänyt hakea rahoitusta Maaseutukehitys ry:ltä Rutalahden kehittämishanke 3 toteuttamiseen seuraavan 3 vuoden aikana. Hanke käsittää Letkaliiterin P-paikan laajentamisen, Letkaliiterin esiintymislavan, terassin ja wc:n laajentamiset / korjaukset sekä tupakointikatoksen rakentamisen. Hanketta varten on perustettu hanketyöryhmä, vetäjänään Samuli Huikko, joka raportoi johtokunnalle.

 1. Hallinto
  Yleiset kokoukset pidetään sääntöjen mukaan kaksi kertaa vuodessa: vuosikokous on, kevätkokous huhtikuussa ja syyskokous lokakuussa. Johtokunta kokoontuu kerran kuukaudessa. Toimikunnat kokoontuvat tarvittaessa. Pyrimme osallistumaan keskusseuran yleisiin kokouksiin. Kalevi Puttonen on mukana Keski-Suomen H-killassa.
 2. Talous
  Taloutta hoidetaan talousarvion pohjalta. Omatoiminen rahoitus on toistaiseksi turvattu tanssi- ja näytelmätuotoilla sekä kahviomyynnillä useissa tapahtumissa. Myös Letkakahvion myynnistä pyritään saamaan tuottoa seuralle. Suojarinnettä markkinoidaan ja vuokrataan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Samoin vuokrataan Letkakahvion tiloja. Vuokraamme myös astioita ja mahdollisesti muita tarvikkeita kuten uutta sarjatulilettupannua. Yleisavustusta ja kohdeavustuksia anotaan Joutsan kunnan sivistyslautakunnalta. Järjestyksenvalvojia voidaan tarjota erilaisiin lähistöllä tapahtuviin tapahtumiin. Seuran kirjanpidon tekee Pirjo Onnela.
 3. Yhteydet
  Seuramme on aktiivisessa yhteistyössä Joutsan kunnan teknisen-, nuoriso-, liikunta-, sivistys-, kulttuuri- ja sosiaalitoimen sekä lähiseudun järjestöjen kanssa (esim. 4H-yhdistys ja MLL). Rutalahden ja Nisulan kyläyhdistykset, Kivisuon erämiehet, Koskikaran ryhmis sekä Ravio-Päiväkunnan maamiesseura, Vespuolen Nuorisoseura, Leivonmäki-Seura ja Leivonmäen Pyry ovat myös läheisiä yhteistyökumppaneita.
 4. Lopuksi
  Jokainen lapsi, nuori ja aikuinen on tervetullut nuorisoseuratoimintaan. Järjestön keskeisiä arvoja ovat osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Osallisuus tarkoittaa nuorisoseurassa yhteisöön kuulumista ja mukanaoloa. Jokainen voi vaikuttaa yhteiseen tekemiseen ja toimintaan. Yhteisöllisyys on yhdessä toimimista ja tekemisen riemua. Siihen kuuluvat tasavertainen vuorovaikutus ja yhteenkuuluvuus sekä yhteiset kokemukset. Nuorisoseurassa kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Toiminta on avointa ja arvostavaa, ja siihen on helppo tulla mukaan.