Tätä on moni ihmetellyt ja kysellyt. Suo anteeks -paitamme ovat herättäneet ihmetystä ja hymyilyä.
Kymmenisen vuotta sitten porukka pohti Leivonmäelle sopivaa tapahtumaa. Kansallispuisto soineen oli mielessä ideanikkareilla. Leivonmäen sanavalmis seurakuntamestari tokaisi: ”Tietysti Suo Anteeks –vestivaali!”. Siinäpä se. Sillä hetkellä rutalahtelaiset päättivät vestivaalin joskus järjestää ja vuonna 2005 oltiin valmiita tapahtuma ensimmäisen kerran järjestämään! Alusta asti oli selvää, että tapahtuma on nimeltään vee niin kuin vestivaali. Äffä tekisi liian hienostuneen vaikutelman!
Ensin piti saada maaseutuympäristöön sopiva nimiesiintyjä. Halavatun Papat saatiin pitkän väsytyksen jälkeen buukattua Letkaliiterille. Sen ympärille sitten alettiin vestivaalia värkätä. SuoAnteeks –paidat ja –autotarrat vilkkuivat puuhanaisten mielissä ja ne piti saada ainakin tehtyä…
Ai niin. Se suo. Rutalahdessa ei ole kovasti soita, mutta festivaaleille päätettiin järjestää ainakin opastettu kansallispuistoretki. Ja turvettahan saadaan suosta. Siispä soitto Rutasen Liljalle, jotta hoitoturvetta saadaan festivaaleille myyntiin. Ja Lea-Elina Nikkilä on oikea kansallispuiston hengetär. Lea-Elinan Virtuaalisuo-hanke piti ehdottomasti saada Letkalle. Jos ei oikeaa suota, niin virtuaalisuo ainakin! Ja Suonsilmäke-alkumalja karpaloineen avajaisiin…
Heinäkuussa 2005 Letkaliiterillä räväytettiin viettämällä I ”Suo anteeks” –maalaisvestivaali, joka keräsi paikalle 750 ihmistä! Huippuesiintyjänä oli Halavatun Papat sekä texmex-duo Mika Sundqvist & Veli-Matti Järvenpää. Esiintyjälistalla olivat vielä tanssiorkesteri Lénto ja Opeleekio. Tapahtumaan oli painatettu Suo Anteeks –paitoja ja autotarroja ja homma oli isollaan: oli lehdistötilaisuutta, radiohaastatteluja, dokumenttifilmin kuvausta ja sponsorivieraita. Työ oli valtava, mutta siihen osallistui iso joukko innostuneita kyläläisiä.
Huilivuosia tarvittiin ja vuonna 2009 oltiin valmiita järjestämään toisen kerran vestivaali, joka onkin paisunut kolmipäiväiseksi! Kun ensimmäisellä kerralla teemana oli ´suo´, niin nyt teemana on ´anteeksi´.
Avajaistilaisuudessa on vahvasti anteeksi-henkeä. Kaustislainen gospelyhtye Nisunjyvä on koostanut settinsä anteeksi-aiheesta ja Keski-Suomen Elokuvakeskus on tehnyt vestivaaleille anteeksi-aiheisen lyhytelokuvakoosteen. Taiteilija Pekka SUOmäki tuo ”Tapion vuosi” –valokuvanäyttelynsä SUOjarinteelle. Avajaisissa on myös hyväntekeväisyysaspekti mukana. Vapaaehtoinen kahvimaksu lahjoitetaan kokonaisuudessaan lasten ja nuorten mielenterveystyön tukemiseen Nuorten Kriisipisteelle.
Lauantai alkaa Suo anteeks –suunnistuksella. – Suo anteeks vaan, jos rastit eivät löydy… Iltapäivällä lapset pääsevät Taika-Petterin taikuutta kokemaan. Katrilli-laiva tekee Päijänteen aalloilla Suo anteeks –reissun Jyväskylästä Rutalahteen. On 60-luvun hittien ja Kaikko Bandin aika. Myöhemmin tansseja tähdittää Marion Rung ja pilemusaa esittää töysäläinen Bill Hota & The Pulvers. Päivällä voi käydä seuraamassa naapurikylä Leivonmäellä suosählyn SM-mittelöitä.
Sunnuntaina kansa pääsee tutustumaan opastetusti Koskikaran kierrokseen. Iltapäivällä Rutalahden teatteri esittää näytelmän ”Hirviherroja eli korpirakkautta”. Vestivaalit päättyvät luonnon helmassa pidettävään musiikilliseen iltahartauteen, jossa musisoi Opeleekio.