Kylätoiminnan historiaa

Rutalahden kylätoimikunta perustettiin nuorisoseuran jaostoksi keväällä 1982. Se kuului ensimmäisiin kylätoimikuntiin Suomessa. Kylätoimikunta on toiminut aktiivisesti kylällä pyrkien hoitamaan kylän yhteisiä asioita, edustamaan kylää ulospäin, esittämään kyläläisten toivomuksia kunnan edustajille sekä lisäämään kyläläisten yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Kylätoimikunta rekisteröityi yhdistykseksi ja nimi muuttui Rutalahden Kyläyhdistys ry:ksi vuoden 2005 alusta. Tämän hetken suurimpia haasteita on kylän kehittyminen ja kehittäminen Joutsan kunnan taloudellisessa ahdingossa. Koulun ja päivähoitopaikan säilyttäminen kylällä on edelleen Kyläyhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä. Haasteena on myös hankkia uusia asukkaita kylälle. Kyläyhdistyksen haaveena on saada kylälle monitoimitila, jossa olisi mm. kyläkauppa…

Kyläyhdistys, tai Kylätoimikunta, kuten moni sitä vieläkin kutsuu, on kunnostautunut monien tempauksien järjestäjänä. Vuonna 1989 kylällä järjestettiin suuret tonttimarkkinat ja sen jälkeen seuraavat suuret markkinat oli maaseudun asumismessut ”Kylä kelpaa” vuonna 2003. ”Kylä kelpaa” -messujen kävijämäärät laskettiin tuhansissa.

Kulttuuri on myös ollut kyläaktiiveja lähellä: ”Minun Rutalahteni” valokuvanäyttely oli esillä koululla vuonna 1996. Näyttelyyn kerättiin 240 valokuvaa eri valokuvaajilta sadan vuoden ajalta. Kauneimmista kuvista teetettiin myöhemmin postikortteja. Vuonna 1997 toteutui kylätoimikunnan pitkäaikainen haave luontopolusta. Ympäristökeskus rakensi Koskikaran luontopolun ja Leivonmäen kunta avusti painattamalla Koskikaran esitteet .

Kylätoimikunnan tehtävänä on ollut  myös kylän markkinointi. Leila Backman on toimittanut kaksi kylälehteä sekä kirjoittanut useita Rutalahti-aiheisia artikkeleita paikallislehti Joutsan Seutuun ja muihinkin lehtiin. Kylä kävi muiden Keski-Suomen maakunnan matkassa esittäytymässä Helsingissä Senaatintorilla kesällä 1998.

Syksyllä 1999 kylätoimikunta järjesti taidenäyttelyn nuorisoseuran 50-vuotisjuhlaan. Esillä oli uusia ja vanhoja monien eri taiteilijoiden maalaamia Rutalahtea esittäviä taideteoksia; joukossa muun muassa Kalle Halonen sekä kylän oma taiteilija Lahja Paussu.

Kylätoimikunta on teettänyt hankerahoilla  maisemanhoitosuunnitelman ja sen toteuttamisen. Hankkeen avulla tehtiin kyläläisille uimaranta ja grillikatos Rautsiltaan. Kylätoimikunta huolehtii perinteisesti myös kylänraittien ja uimarannan siivouksesta keväisin. Vuonna 1997 kylätoimikunnan aktiivinen toiminta palkittiin: Rutalahti nimettiin Keski-Suomen ensimmäiseksi vuoden kyläksi.

Kesällä 2008 Kyläyhdistys kunnostautui rakennuttamalla Rutalahteen uuden upean uimarannan. Talkootyö oli valtava ja hankerahaa rantaan oli käytössä 38 900 euroa. Päijänteen rannalla on nyt uusi uljas ”Kyläranta”, joka vihittiin käyttöönsä 16.8.2008.

Kyläyhdistys on viime vuodet rahoittanut toimintaansa myymällä Rutalahti-pyttistä useissa tilaisuuksissa. Viimeinen pyttiskeikka oli Rutalahden markkinoilla 27.9.2008, jolloin spelttipyttistä meni hurauksessa sata satsia. Ensi vuodeksi markkinakansa toivoo lisää annoksia!

Kylän aktiivisuus palkittiin toistamiseen eli 25.10.2008 Rutalahti julistettiin Keski-Suomen Vuoden kyläksi kylätoimintapäivänä Jyväskylässä.