Kuvia kylältä

Retki Metsä Fibren biotuotehtaalle (17.4.)

Nuorisoseura oli mukana Leivonmäen kansallispuiston ystävien järjestämässä retkessä Metsä Fibren Pro Nemus -keskukseen ja biotuotetehtaalle.

Pro Nemus -keskus on kaunis. Vihreä seinäteos on sammaleesta ja jäkälästä, valkoinen ilmavuus taas sellusta.
Hakkuukonesimulaattori pisti taidot koetukselle!
Tehdasalue on käsittämättömän suuri. 240 tukkirekkaa + 70 junavaunullista puuta joka päivä.

Seurapiiriläiset luontokuvien lumoissa (9.4.)

Seurapiiriläiset eivät ole sokerista, se tuli todistettua, sillä vaikka tuuli tuiversi ja lunta riitti paikoin kahlattavaksi asti, 23 seurapiiriläistä tarpoi Suojarinteelle katselemaan luontokuvia. Rutajärven rannalla asuva luontokuvaaja Matti Ranta esitteli, mitä kaikkea hän on viimeisen vuoden aikana kameraansa saanut talletettua. Myös Koskikaran kierrokselta löytyi uusia tuttavuuksia seurapiiriläistenkin bongattavaksi.

Marketta Ranta on usein kaverina luontokuvausretkillä ja pariskunta kertoikin yhdessä ”luontokuvanmetsästysretkistään”.
Päiväperhoset ja sudenkorennot kiinnostavat Matti Rantaa erityisesti kuvauskohteina ja suuren osan Suomen lajeista hän onkin jo onnistunut saamaan kameraansa. Se on vaatinut reissaamista pitkin maata Ahvenenmaalta pohjoisimpaan Lappiin. Harvinainen täpläverkkoperhonen on kuvattu Ahvenenmaalla Eckerössä viime kesänä.

Kesän pop up -suunnittelu loppusuoralla (30.3.)

Ranskalaisen pop up -illan kokki, sarjakuvaneuvos Kirsi Kinnunen, kävi tutustumassa Letkan Rysä-ravintolaan. Heinäkuun 26. päivä on muuten pöytiintarjoilu ja ruoka nautitaan posliinilautasilta. Pääruokana on kotimaista kania. Musiikista vastaa upea ranskatar Claire Bichet. Kannattaa ostaa ennakkolippu ajoissa! Lisätiedot: https://rutalahti.fi/pe-26-7/

Ilmastonmuutos – koskee se meitäkin! (12.3.)

Vaikka lomamatkat estivät monen vakituisen seurapiiriläisen osallistumisen maaliskuun ”istuntoon”, aiheen ajankohtaisuus ja ehkä ristiriitaisuuskin saivat 28 henkeä liikkeelle. Lea-Elina Nikkilä piti Eeva Furmanin alkujaan laatiman alustuksen ”Pieni ihminen ja ilmastonmuutos” (luvan perästä…) Alustuksen ajan Seurapiiri kuunteli hiiren hiljaa, mutta sitten pääsi keskustelu sellaiseen vauhtiin, jota ei olla vielä koskaan piirin historiassa kuultu! Erityisesti puhutti se, miten ilmastonmuutos koskee ja koettelee maaseutua ja sen asukkaita. Ja voimmeko itse omilla valinnoillamme vaikuttaa. Aiheesta pääsivät sanomaan sanasensa YLE Jyväskylän kautta radioon Jouko Tarkkanen ja Maire Huikko, ja luonnollisesti Lea-Elina Nikkilä asiantuntijana, kun  Tenho Tornberg heitä haastatteli.

Hiihtolomaretki JYP-Lukko -peliin (26.2.2019)

Nuorisoseura järjesti hiihtolomaretken jääkiekko-otteluun JYP-Lukko, LähiTapiola Areenalle. 18 lätkäfania lähti kannustamaan JYPpiä neljäntenä liigassa olevaa Rauman Lukkoa vastaan. Kovasta kannustuksesta huolimatta vieras joukkue vei tällä kertaa voiton 3-6.

Laturetkipäivä (24.2.2019)

Aurinkoinen aamupäivä houkutteli n. 50  hiihtäjää/ulkoilijaa Rutalahden 
laturetkelle.

Timpan kodalla makkarahiillos valmiina heti kymmeneltä. Kodan lämmöstä kävikin päivän aikana nauttimassa reilu 30 kävijää.

Latukahvilassa ajoittain kovakin sutina. Kahvittelijoita kävi päivän aikana reilu 40 henkeä.

Suuret kiitokset kaikille mukana olleille!

Seurapiirissä muistiasiaa (12.2.2019)

Helmikuun seurapiirin aiheena oli: ”Pitääkö olla huolissaan kun muisti pätkii..”. 34 seurapiiriläistä oli kuuntelemassa Seututerveyskeskuksen muistihoitaja Marja Immosen esitystä aiheesta. Aihe viritti vilkkaan keskustelun.Perinteiset pulkkakisat Suojarinteellä 10.2.2019

Pulkat viuhuivat ja metrit paukkuivat jälleen Suojarinteen mäessä, kun kymmenkunta urheaa, loskaa pelkäämätöntä laskijaa mitteli mäenlaskun mestaruuksista sateisena sunnuntaina. Nuotiotuli lämmitti, makkarat maistuivat ja nuorisoseuran lahjoittamat  palkintopulkat löysivät uudet omistajansa. Lasten sarjassa pisimmälle liukui Kaisa Salonen, ja aikuisten sarjassa voittoon venyi Jedro Tyviö.

Pulkkakisan tulokset:
Lapset: 1. Kaisa Salonen 32,35 metriä, 2. Ida Parkkinen 31,06, 3. Nea Kautola 30,00, 4. Enni Pigg 27,00, 5. Verneri Tompuri 26,10
Aikuiset: 1. Jedro Tyviö 36,72 metriä, 2. Heidi Pitkänen 33,31, 3. Kirsi Kautola 32,15Lasten tiedeleirin suunnittelua (1.2.2019)

Lasten tiedeleiri järjestetään jälleen ensi kesänä. Viime kesänä leiri täyttyi alle kahdessa päivässä ja ulkopuolelle jäi suuri määrä halukkaita. Siksi tänä kesänä leirejä onkin kaksi: ensimmäinen 3.-7.6. ja toinen 10.-14.6. Ilmoittautuminen alkaa näillä näkymin 1.3. Onpa hienoa, että Suojarinteellä on tällaista toimintaa!

Lasten tiedeleirin ensimmäinen suunnittelukokous pidettiin Suojarinteellä 1.2.2019. Mukana Jyväskylän yliopiston, kesäyliston, lasten yliopiston, Toivakan kunnan ja nuorisoseuran edustajia.

Seurapiirijoogaa (8.1.2019)

Seurapiirissä oli runsaat 20 osallistujaa. Janika Tanni kertoi joogasta ja piti osallistujille pienen harjoituksen.Nyt hiihtämään! (3.1.2019)

Perinteisen tyylin hiihtoladut Letkaliiteri ympäristössä (n. 1,5 km) ja Lahden tilan pellolla (n. 2km) on tänään 3.1. ajettu ja hyvässä kunnossa.

Alla maasto- ja korkeuskartta peltolenkistä. Kiertosuunta vastapäivään, lenkin pituus 2,040 km. Lähtö/autoparkki Myllytuvan luona tai Lahdentilantien risteyksessä.