Etusivu

Tervehdys Rutalahdesta

Olen Kaarlo Koskikara, Rutalahden kylän nimikkolintu. Kotikyläni on Keski-Suomessa Päijänteen poukamassa, Leivonmäen Kansallispuiston kainalossa.  Tervetuloa mukaani virkistävälle pyrähdykselle kotimaisemiini.

Koskikara

Rutalahden kylä sijaitsee kolmen kunnan (Joutsa, Jyväskylä ja Toivakka) risteysalueella Päijänteen pitkän kapean lahden pohjukassa vuorten ympäröimänä. Etäisyys Joutsan kirkonkylälle on 34 km ja Toivakkaan 13 km. Lähin kaupunki on Jyväskylä, jonne on matkaa 40 km. Nelostielle on etäisyyttä 6 km. Jyväskylän raja on kilometrin päässä kylän keskustasta.

Rutalahti on vanhaa Korpilahden Vespuolta. Päijänteen Rutalahden ympärillä asuvat ihmiset ovat perinteisesti rutalahtelaisia. Rutalahden kylällä tarkoitetaan lahden pohjukassa olevaa varsinaista Rutalahden kylää, joka on pääosin Joutsan kunnan puolella. Rutalahden kylä valittiin Keski-Suomen ensimmäiseksi vuoden kyläksi vuonna 1997 ja toinen tunnustus tuli 2008. Valtakunnan Vuoden kylä -kilpailussa kylämme sai kunniamaininnan vuonna 2009. Keski-Suomen vuoden nuorisoseuran titteli on tullut Rutalahden Nuorisoseuralle 1981, 1998, 2006 ja 2007. Vuonna 2007 Rutalahden Nuorisoseura ylsi valtakunnan kisassa toiseksi. Vuonna 2014 nuorisoseuramme valittiin jälleen kerran Keski-Suomen parhaaksi, samoin 2015. Vuonna 2015 Rutalahden nuorisoseura sai koko maan Vuoden nuorisoseura -tittelin.

Meitä rutalahtelaisia on parisen sataa, mutta kun lomat alkavat, väkeä vilisee paljon enemmän kylänraitilla ja myös kotijokeni luontopolulla, Koskikaran kierroksella. Kesäviikonloppuisin Tanssilato Letkaliiteri täyttyy iloisista illanviettäjistä ja tossua pistetäänkin toisen eteen tangon tai joskus jopa rockin tahdissa.

Päijänne, Rutajoki, Kansallispuisto ja monet muut luonnon kohteet tarjoavat kesät talvet monenlaisia harrastusmahdollisuuksia, ja monet aktiiviset järjestöt mahdollistavat yhdessä tekemisen. Meillä voit elää yksin ja rauhassa, mutta jos haluat, yhteistä tekemistä löytyy aina!

Poikasemme kasvavat ja oppivat tärkeitä taitoja viihtyisässä lähikoulussa Leivonmäellä tai Toivakassa. Täällä Rutalahdessa on untuvikoille oma päivähoitopaikka. Monet aikuisista lennähtävät töihin Jyvässeudulle tai lähikuntiin.

Kylän sydämessä on useita hyviä pesäpaikkoja myynnissä, käydäänkö yhdessä katsomassa, löytäisitkö sinäkin täältä itsellesi ja perheellesi mukavan pesäkolon? Itse olen usein Rutajoella kalastamassa, mutta soita ja sovi aika sihteerini kanssa 040 5659 719.

Tervetuloa naapurikseni!
Kaarlo Koskikara

P.S.  Kuten kuvasta huomaat, olen nuorekas, hyvinpukeutunut, itsestäni huolta pitävä lintu-uros. Etsin itselleni tositarkoituksella sopivaa tipusta iltojeni iloksi ja viihtyisän pesäni emännäksi Rutajoen yläjuoksulle. Jos olet vapaa, rauhallisessa maalaisympäristössä viihtyvä koskikaraneito, saatat olla juuri se oikea! Soitathan minulle 040 5659 719 niin varaan Juhlatalo Suojarinteen meille hääjuhlaa varten?